Hyppää sisältöön

Mitä nähdä Ahvenanmaalla? Esittelyssä 10 kohdetta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 22.06.2021
Ahvenanmaan monipuolinen luonto ja kiinnostava historia takaavat, että loman aikana ei kyllästy nähtävyyksiin. Näe matkan aikana ainakin nämä kohteet!

1. Bomarsundin linnoituksen rauniot

Bomarsundin linnoituksen loiston päivät sijoittuvat pitkälle historiaan, sillä alue eli kukoistustaan Venäjän vallan aikana. Kun Ruotsi luovutti Suomen sodan jälkeen Suomen sekä Ahvenanmaan Venäjälle, sijaitsi Ahvenanmaa imperiumin läntisimmällä paikalla. Tästä syystä Venäjä koki tärkeäksi rakentaa alueelle näyttävän ja tehokkaan linnoituksen.

Ahvenanmaan nähtävyydet
Bomarsundin linnoituksen raunioilta avautuvat mainiot maisemat.

Bomarsundin linnoituksen rakennustyöt aloitettiin vuonna 1830, ja alueelle nousi päälinnoitus, torni, makasiini, sairaala sekä asuinalueita yli 2 000 sotilaalle, työntekijälle ja vangille. Vuoden 1854 Oolannin sodan suurhyökkäyksessä Bomarsundin linnoitus vaurioitui pahasti, eikä sitä ehditty saada koskaan valmiiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Enää jäljellä ovat vain linnoituksen rauniot, ja nykyisin Bomarsundin linnoitusalue on suosittu ulkoilukohde. Se kattaa myös 4,2 kilometrin mittaisen vaellusreitin upeine näköalapaikkoineen ja vaihtelevine maastoineen.

2. Nåtön kukkaketo ja kalliot

Seitsemän kilometrin päässä Maarianhaminan eteläpuolella sijaitseva Nåtön luonnonsuojelualue on parhaimmillaan touko–kesäkuun vaihteessa, kun alue kirjaimellisesti puhkeaa kukkaan. Nåtön lehdesniitty on Ahvenanmaan alueista lajivalikoimaltaan kaikkein rikkain, mistä syystä se on myös suojeltu.

Visit ÅlandAhvenanmaan nähtävyydet
Valkovuokot täyttävät Nåtön niityt keväisin.

Vehreät kukkaniityt täyttyvät alkukesän aikaan kämmekkäkasveista eli orkideoista, joita alueella kasvaa jopa 25 eri lajia. Pienen pienet värikkäät orkideat tekevät maisemasta upean. Nåtössä kasvaa kukkien lisäksi myös muun muassa pähkinäpensaita ja rantaniittyjä.

Nåtön luonnonsuojelualueen läpi kulkee 2,5–3 kilometrin mittainen luontopolku, jonka kiertämällä pääsee näkemään parhaimmat kukkakedot ja kauneimmat rantakalliomaisemat. Alueella on myös tulipaikkoja, joten eväsretki rantakallioilla onnistuu Nåtössä. Maarianhaminasta perille pääsee autolla, mutta välimatka on helppo taittaa myös polkupyörällä.

3. Kastelholman linna

Ahvenanmaan tunnetuimpien kohteiden joukkoon lukeutuu historiallinen Kastelholman linna, joka sijaitsee noin 25 minuutin ajomatkan päässä Maarianhaminasta. Ruotsalaisten 1300-luvulla rakentama linna eli kukoistustaan 1500-luvulla, kun Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa vieraili linnassa ja myöhemmin läänitti sen pojalleen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Visit Åland / Erik KuhlefeltAhvenanmaan nähtävyydet
Kastelholman linna on nähtävä edes ulkoa päin Ahvenanmaan-matkan aikana.

Kun Kastelholman linna vuonna 1643 liitettiin Turun ja Porin lääniin, alkoi linnan rappiokierre, jota ei helpottanut myöskään vuoden 1745 tulipalo. Linnan korjaustyöt aloitettiin 1800-luvun lopulla ja kaikkein viimeisin kunnostusurakka päättyi vuonna 2001.

Nyt Kastelholman linnaan voi tutustua opastetuilla kierroksilla kesäaikaan, minkä lisäksi linnassa järjestetään vuosittain myös perinteinen joulupuurotilaisuus. Kastelholman linnan alueella toimii myös vankilamuseo Vita Björn sekä Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo.

4. Eckerön posti- ja tullitalo

Länsi-Ahvenanmaalla sijaitseva Eckerön posti- ja tullitalo on rakennettu vuonna 1828, ja nykyisin näyttävässä talossa toimii museo jossa on vaihtuvia näyttelyjä sekä museokauppa. Se on arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnittelema ja Suomen parhaiten säilyneitä empirerakennuksia.

Inka KhanjiAhvenanmaan nähtävyydet
Eckerön posti- ja tullitalossa toimii nykyisin museo, jonne on vapaa pääsy.

Posti- ja tullitalo valmistui Venäjän vallan aikana, ja se rakennettiin tarkoituksella hyvin mahtipontiseksi: se oli ensimmäinen virallinen rakennus, jonka mereltä käsin saapuvat näkivät, joten sen piti olla mahtava ja vaikuttava. Siinä onnistuttiin, sillä empirerakennus vakuuttaa vierailijan vielä nykypäivänä.

Vierailun yhteydessä voi piipahtaa myös alueelle avatussa kahvilassa, jossa myydään paitsi perinteisiä kahvilatuotteita myös ahvenanmaalaisen Amalias Limonadfabrikin limonadeja ja Mercedes chokladfabrikin suklaita.

5. Pommernin museolaiva

Maarianhaminan länsisatamassa komeana seisova museolaiva Pommern on Ahvenanmaan must-kohde. Vuonna Skotlannissa 1903 rakennetusta aluksesta tehtiin museolaiva 1950-luvulla, ja sittemmin se on noussut Ahvenanmaan suosituimpien nähtävyyksien joukkoon.

Visit Åland / Heidi IkonenAhvenanmaan nähtävyydet
Museolaiva Pommern sijaitsee keskeisellä paikalla lähellä Maarianhaminan satamaa.

Yli sata vuotta vanha laiva on vaikuttava ilmestys korkeine mastoineen sekä komeine purjeineen. Kävijät pääsevät tutustumaan aluksen toimintaan niin kannen ala- kuin yläpuolellakin, sillä kolme eri kantta tarjoavat kiinnostavan katsauksen elämään laivalla aluksen seilatessa maailman merillä erilaisissa sääolosuhteissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pommern on kiinnostava käyntikohde kaikenikäisille, ja äänioppaan avulla kukin kävijä voi perehtyä juuri itseään kiinnostaviin asioihin. Museolaiva on avoinna vuoden ympäri, ja lipun hintaan sisältyy pääsy myös Ahvenanmaan merenkulkumuseoon.

6. Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo

Kastelholman linnan vieressä sijaitseva Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo vie kävijät aikamatkalle 1800-luvun ahvenanmaalaiseen maalaiskylään. Pihapiirissä voi tutustua kaikkiaan noin 20 rakennukseen, jotka on siirretty ulkoilmamuseoon ympäri Ahvenanmaata.

Visit ÅlandAhvenanmaan nähtävyydet
Ulkoilmamuseo on parhaimmillaan kesällä.

Museossa pääsee näkemään, miten ja millaisissa oloissa paikalliset elivät 200 vuotta sitten. Ilmainen ulkoilmamuseo on erityisesti lapsiperheiden suosiossa.

Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseon alueella voi nähdä myös Ahvenanmaalle tyypillisiä lampaita. Ulkoilmamuseon alueella järjestetään juhannuksena juhannussalon nosto ja joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna Ahvenanmaan suurimmat joulumarkkinat.

7. Stallhagenin panimo

Grelsbyssä, noin 18 kilometrin päässä Maarianhaminasta sijaitseva Stallhagenin panimo on kiinnostava vierailukohde, sillä panimossa järjestetään opastettuja vierailuja, joiden avulla pääsee tutustumaan Ahvenanmaan vanhimman panimon toimintaan. Samalla kävijöille esitellään myös oluenpanon taitoja.

Inka KhanjiAhvenanmaan nähtävyydet
Panimovierailun yhteydessä järjestetään myös olutmaistelu.

Vuonna 2004 perustettu panimo valmistaa nykyisin 2,5 miljoonaa litraa olutta vuosittain, ja lajikkeiden määrä vaihtelee 12–20 välillä joka vuosi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Panimolla järjestetään opastettuja vierailuja ympäri vuoden. Vierailut sisältävät myös oluen maistelun panimon yhteydessä toimivassa Pub Stallhagenissa. Pubin yhteydessä sijaitsee myös Stallhagenin myymälä.

8. Maarianhaminan Merikorttelit

Maarianhaminan itäsatamassa sijaitsevat tunnelmalliset Merikorttielit tuovat palan kaupungin merellistä historiaa aivan pääkaupungin keskustan kupeeseen.

Inka KhanjiAhvenanmaan nähtävyydet
Maarianhaminan tunnelmalliset Merikorttelit sijaitsevat vain kivenheiton päässä keskustan kävelykadulta.

Alueella voi tutustua historiallisiin elinkeinoihin kuten raudantaontaan, veneenveistoon ja muihin käsityötaitoihin, sekä vierailla museoissa tutustumassa laivanrakennukseen ja venemoottoreihin. Lisäksi Merikorttelin palvelut kattavat niin käsityömyymälät kuin ravintolankin, ja paikallisia tuliaisia etsivälle alue on kuin aarreaitta.

Merikorttelit ovat jo itsessään näky, sillä punaiset puutalot ja venevajat tuovat satama-alueeseen ripauksen historiaa. Samalla alueella sijaitsee myös merenkulkukappeli.

9. Kobba Klintarin kallioluoto

Tuhansista saarista koostuva Ahvenanmaa on täynnä kauniita kallioita, jotka ovat kuin luotuja merihenkisestä tunnelmasta ja maisemista nauttimiseen. Yksi niistä on kuitenkin ylitse muiden, sillä Lounais-Ahvenanmaalla, kymmenen minuutin matkan päässä Maarianhaminasta sijaitseva Kobba Klintarin luoto on noussut hyvin suosituksi.

Visit Åland / Rebecka ErikssonAhvenanmaan nähtävyydet
Kobba Klintarin tunnelma hurmaa kävijät. Parhaimmillaan luoto on tyynellä säällä.

Syy tähän on maisemassa ja helppoudessa: lähellä Maarianhaminaa sijaitsee kohde, jossa pääsee avomerelle. Kobba Klintar on entinen luotsiasema, jonka historiasta muistuttaa yhä vanha luotsirakennus sekä uusi tunnusmajakka.

Vierailu onnistuu omalla veneellä tai Maarianhaminan länsisatamasta lähtevillä opastetuilla veneretkillä. Kesäisin kalliolla toimii kahvila.

10. Sälskärin majakka

Ahvenanmaan ulkosaaristossa sijaitsevaa Sälskärin majakkaa on kutsuttu koko Itämeren kauneimmaksi majakaksi. Vuonna 1868 rakennettu majakka on valkoisen vartensa ansiosta varsin huomiota herättävä, ja se onkin koko Ahvenanmaan vanhin merimajakka.

Ahvenanmaan nähtävyydet
Sälskärin majakalle järjestetään vierailuja kerran viikossa.

Nimensä mukaisesti majakka sijaitsee Sälskärin saarella Pohjois-Ahvenanmaalla. Majakalla on työskennellyt majakanvartija aina vuoteen 1949 asti, kun majakka automatisoitiin, ja saarelta purettiin majakanvartijaperheiden asumuksenaan käyttämät hirsirakennukset.

Sälskärille järjestetään veneretkiä kesäisin kerran viikossa, ja retki kestää noin viisi tuntia. Noin 30 metriä korkeaan majakkaan pääsee vierailulle.

>> Lue lisää vinkkejä Ahvenanmaalle!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Inka Khanji ja Visit Åland / Tiina Tahvanainen, Erik Kuhlefelt, Heidi Ikonen ja Rebecka Eriksson

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ahvenanmaa lasten kanssa

Lasten kanssa Ahvenanmaalla – 11 paikkaa, joissa viihtyvät myös perheen pienimmät

HavsVidden, Ahvenanmaa

Miltä kuulostaisi oma luksussviitti meren rannalla? Tässä suomalaisessa hotellissa voit yöpyä hulppeassa kalliohuvilassa

Klobben, Ahvenanmaa

Onko tämä salainen mökki koko Suomen paras majapaikka? Pääsee vain, jos vuokraa käyttöönsä koko saaren

Maarianhaminan hotellit

Missä yöpyä Maarianhaminassa? Hotellivinkit Ahvenanmaan pääkaupunkiin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja