Hyppää sisältöön

Tällainen on Menorcan kaunein kaupunki – 10 pikavinkkiä Ciutadellaan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 29.04.2019
Jos lomailet kesällä Menorcalla, et voi jättää väliin vierailua Ciutadellan vanhassakaupungissa.

Menorcan kaksi kaupunkia

Monin tavoin Ciutadellaa voisi pitää Menorcan kakkoskaupunkina. Lomasaaren lentokenttä sijaitsee Mahonissa, joka on myös saaren pääkaupunki. Matkailijan kannalta entinen pääkaupunki Ciutadella on kuitenkin kiinnostavampi – ja kauniimpi – paikka. Molemmissa kaupungeissa on suunnilleen saman verran asukkaita.

Ciutadellaan on helppo matkustaa kaikkialta saarelta bussilla, taksilla tai omalla vuokra-autolla. Erityisesti Cala’n Blanesin ja Cala’n Boschin lomakylät sijaitsevat lähellä Ciutadellaa, ja niihin tehdään pakettimatkoja myös Suomesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos vietät Menorcan-lomalla vain yhden kaupunkipäivän, valitse kohteeksi Ciutadella ja sen vanhakaupunki.

1. Tutkimusretki alkaa aukiolta

Ciutadellaan saapuvat bussit ja taksit pysähtyvät yleensä Plaça des Bornin aukion kupeessa. Kaupungin pääaukiolta löytyvät muun muassa Ciutadellan kaupungintalo ja matkailutoimisto sekä lukuisia ravintoloita, ja sieltä pääset helposti sekä satamaan että vanhaankaupunkiin. Aivan bussipysäkkien kupeessa on leikkipuisto lapsille.

Psst! Nouse aukiolla toimivan Burger Kingin kattoterassille, josta aukeaa hieno näköala satamaan.

2. Satama on Ciutadellan sydän

Port de Ciutadella eli kaupungin satama on paikka, jonne kokoonnutaan istumaan ravintoloissa, katselemaan maisemia sekä juhlimaan aamuun asti auki olevissa yökerhoissa. Satamaan kulkee alaspäin viettävä reitti Plaça des Bornin aukiolta.

Hinnat sataman ravintoloissa ovat hieman muuta kaupunkia korkeammat, mutta tänne kannattaa pysähtyä vähintäänkin lasilliselle. Alueen tunnetuin ravintola on perinteinen Café Balear. Satamasta lähtee myös lauttoja Mallorcan Alcudiaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Sukella Ses Voltes -kujille

Ciutadellaan ei tarvitse suunnitella erityisiä ohjelmanumeroita. Riittää, kun astut vanhankaupungin sokkeloisille kujille. Ses Voltes -nimisillä kaduilla on paljon kauppoja ja ravintoloita, mutta myös tavallisten paikallisten koteja. Monissa liikkeissä myydään niin kutsuttuja “Menorca-kenkiä”, perinteisiä nahkasandaaleja, joista käytetään nimeä avarcas.

4. Ciutadellan katedraali

Ses Voltes -katujen ytimessä sijaitseva Ciutadellan katedraali on yksi kaupungin harvoja nähtävyyksiä. Useimmille matkailijoille riittää sen ihailu ulkoapäin. Menorcan parhaiten säilynyttä goottilaistyylistä rakennusta on jouduttu remontoimaan useampaan otteeseen sen kärsittyä vaurioita sekä turkkilaisten hyökkäyksissä 1550-luvulla että Espanjan sisällissodassa 1930-luvulla.

5. Herkuttele konditorioissa

Ciutadellan vanhankaupungin kujilla on paljon herkkukauppoja, joissa myydään leivoksia sekä Baleaarien perinteistä makeaa jälkiruokaa ensaimadaa. Isona ja pyöreänä kierteenä myytävä pullamainen leivonnainen pakataan pizzalaatikkoa muistuttavaan pahvilaatikkoon, joita näkee lentokentällä erityisesti mantereelle palaavilla espanjalaisilla.

Ciutadellan konditorioiden parhaimmistoon kuuluvat esimerkiksi El Diamante sekä Pastisseria Moll, jotka molemmat sijaitsevat lähellä katedraalia.

ShutterstockMenorca, Espanja
Ciutadellassa on lukuisia maisemapaikkoja, joista käsin voi katsella vaikkapa auringonlaskua.

6. Poikkea markkinoilla

Ciutadellan labyrinttikujille piilotetulla katetulla ruokatorilla myydään lihaa, kalaa ja vihanneksia. Ciutadellan mercat eli markkinapaikka on helppo tunnista vihreä- ja valkoruudullisista laatoista osoitteessa Placa de la Llibertat. Jos majoitut Ciutadellassa, voi markkinoilta hakea tuoretuotteita omaan ruokapöytään. Muussa tapauksessa siellä voi käydä tiirailemassa, miten paikalliset tekevät ostoksensa.

7. Pidä lepohetki aukiolla

Kävelyretken Ciutadellassa voi katkaista pysähtymällä jollekin lukuisista aukioista, jotka ilmestyvät yhtäkkiä rytmittämään sokkeloisia katuja. Aukioilla kahvilat täyttyvät rupattelevista seurueista ja paikalliset vanhukset kerääntyvät puistonpenkeille vaihtamaan kuulumisia ystäviensä kanssa.

8. Yhdistä vierailuun patikkaretki

Menorcalla patikointi on helppoa, sillä koko saaren kiertävälle Cami de Cavalls -reitille voi liittyä lähes mistä kohdasta rannikkoa tahansa. Jos majoitut Ciutadellassa, voi kaupungista tehdä kävely- tai pyöräretkiä esimerkiksi noin viiden kilometrin päässä sijaitsevalle Punta Natin majakalle tai lähimmille rannoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Varsinaista omaa rantaa Ciutadellassa ei ole – lukuun ottamatta minikokoista Platja Grania, joka on nimetty leikkimieliseksi “suureksi rannaksi”. Uimapaikka sijaitsee kävelymatkan päässä Ciutadellan keskustasta.

9. Ciutadellan yöelämä

Iltapäiväsiesta on ohi, ravintolat avaavat ovensa ja ilta alkaa hämärtyä. Ciutadellassa tämä tarkoittaa päivän toista heräämistä. Jos aikataulu sallii, kannattaa Ciutadellassa ehdottomasti viipyä illalliseen saakka tai jopa tutustua kaupungin yöelämään. Illan voi aloittaa vanhankaupungin Margarete-baarista, joka näyttää ulkoapäin hauskan modernilta. Sisältä paljastuu ihana puutarha.

Sataman tunnelmallinen yökerho Jazzbah on vuodesta toiseen kaupunkilaisten kestosuosikki. Nimestään huolimatta se ei ole varsinainen jazz-baari – jos jazz-musiikki kiinnostaa, kannattaa poiketa Sa Clau -baarissa toisella puolella satamaa.

10. Vuoden suurin juhla juhannuksena

Jos lomailet Menorcalla juhannuksena, näet erilaisen Ciutadellan. Vuoden suurin juhla Sant Joan tarkoittaa autoilta suljettuja katuja, hiekalla päällystettyjä aukioita ja keskustassa laukkaavia hevosia. Parin päivän ajan juhlallisuudet jatkuvat lähes ympäri vuorokauden. Kaikki paikalliset osallistuvat tapahtumaan iästä riippumatta.

Lue myös: Päätitkö kokeilla Mallorcan naapurisaarta? 5 asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Menorcalla

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Mallorcan parhaat rannat

Näin löydät Mallorcan parhaat rannat – 10 suositusta

Cap de Formentorin majakka

Mallorcan upeimmalle maisemapaikalle johtaa hengästyttävä tie – kesällä voimassa tiukat rajoitukset

Madridin kiinnostavimmat nähtävyydet – 11 kohdetta, joissa kannattaa vierailla loman aikana

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja