Hyppää sisältöön

Mitä Kanarian eri saarten nimet tarkoittavat? Katso tunnetko oman kohteesi tarinan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.11.2022
Miten Kanarian seitsemän pääsaarta saivat nimensä?

Gran Canaria

Jos olet luullut Kanariansaarten saaneen nimensä kanarianlintujen mukaan, et ole ainoa. Tosi asiassa saarilla oli kuitenkin nimi jo ennen lintuja, ja nimi Islas Canarias viittaa latinankieliseen, koiria tarkoittavaan sanaan canariae.

Saarista Gran Canaria lainaa nimensä koko saariryhmältä. Erilaiset legendat kertovat, miksi Kanariansaarista todennäköisesti alettiin puhua koirien saarina. Sana gran voi puolestaan tarkoittaa sekä suurta että mahtavaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Asukasluvultaan Gran Canaria on Kanariansaarten toiseksi suurin Teneriffan jälkeen, mutta pinta-alaltaan vasta kolmanneksi suurin. Edelle kirii Teneriffan lisäksi vielä Fuerteventura.

Teneriffa

Espanjaksi Teneriffan saari tunnetaan nimellä Tenerife, mutta sana ei tarkoita mitään. Suosituimman teorian mukaan saari on saanut nimensä Tinerfe-nimiseltä hallitsijalta, joka oli Kanarian alkuasukkaiden guanchien kuningas. Teneriffalla voi edelleen nähdä termiä Tinerfe esimerkiksi hotellien nimissä.

Teneriffa ei ole saaren ensimmäinen nimi. Alkuperäisenä nimenä käytettiin Nivariaa, mikä viittasi lumeen ja saaren lumihuippuiseen tulivuoreen Teideen.

Fuerteventura

Fuerteventuran nimi ei ole tarkasti selitettävissä. Nimen ensimmäinen osa fuerte tarkoittaa voimakasta tai vahvaa, mutta sanan ventura merkitys ei ole yhtä selvä. Usein sanotaan, että saari olisi nimetty siellä puhaltavan voimakkaan tuulen mukaan. Ventura viittaa kuitenkin enemmän onnekkaaseen sattumaan (ventura) tai mahdollisesti jopa seikkailuun (aventura). Tuuli puolestaan on espanjaksi viento.

La Gomera

La Gomeran saari on monille tuttu retkikohde naapurisaari Teneriffalta. La Gomeran nimestä ja alkuperäisistä asukkaista tiedetään vähemmän kuin monista muista saarista, eikä nimeen liity selkeää tarinaa. Yleisimmän teorian mukaan La Gomera olisi nimetty marokkolaisen berberiheimo Gomaran mukaan näiden asuttaessa saarta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockMiten La Gomera sai nimensä?
La Gomeralle lähdetään useammin patikoimaan kuin rantalomalle.

Lanzarote

Tuliperäisen Lanzaroten nimi on helposti selitettävissä. Saari nimettiin italialaisen merenkulkijan ja tutkimusmatkailija Lancelotto Malocellon mukaan, joka saapui saarelle 1300-luvun alkupuolella. Lanzaroten ensimmäinen virallinen nimi oli tiettävästi Insula de Lanzarotus.

La Palma

Pienempiin Kanariansaariin kuuluva La Palma tunnetaan vihreänä saarena (isla verde). Nimi La Palma tarkoittaa palmua, ja on suora viittaus vihreään palmujen saareen.

El Hierro

Pikkuisen El Hierron saaren nimi tarkoittaa espanjaksi kirjaimellisesti rautaa, mutta sen ei katsota olevan nimen merkitys. Saarella on lukuisia aiempia nimiä, joista Heron uskotaan johtaneen kirjoitusasuun El Hierro. Saari tunnettiin ennen myös muun muassa nimellä Eseró.

Lue myös: Mikä saari sopii sinulle? Näin valitset lomakohteen Kanariansaarilla

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Menorca, Espanja

Millaista Espanjan Baleaarien saarilla on talvella? 10 huomiota sesongin ulkopuolelta

Sitgesin yöelämä

“Syntien katu” houkuttelee turisteja Espanjan suositussa lomakohteessa – muuttuu hämärän laskeuduttua

Näin etelä ja pohjoinen eroavat toisistaan Teneriffalla

Kannattaako Teneriffalla lomailla etelässä vai pohjoisessa? 5 merkittävintä eroa

Millaisia majoitusmuotoja Kanariansaarilta löytyy?

Miten Kanarialla kannattaa majoittua? 7 eri tapaa, joiden joukosta löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja