Miamin lämmössä
Kaupungiksi yli yön
Miamista tuli kaupunki melkein yön yli. Kun ennen sotia kaupungissa asui pari sataa tuhatta ihmistä, on lukumäärä nyt yli viiden miljoonan.
Kaupungin kasvun takana on osittain muuttoliike Karibialta. Noin kolmannes Miamin asukkaista on kuubalaistaustaisia ja yli puolet latinotaustaisia. Kuubalaista perinnettä ylläpidetään etenkin kaupunginosassa nimeltä Little Havana, jossa meno muistuttaa Kuuban rytmejä ennen vallankumousta.
Erilaisia kaupunginosia on Miamissa muutenkin reilusti. Valitettavasti osalla on huonompi maine kuin toisilla. Paisunut kaupunki on levittäytynyt laajalle. Miami on vallannut omakseen esikaupunkialueita aina 50 kilometrin säteellä. Kaupunginosasta toiseen pääsee kätevästi suhaamaan Metrorail-lähijunalla.
Sattumoisin myös eräällä teknisellä innovaatiolla on ollut oma osansa kaupungin asuttamisessa. 1970-luvulla yleistynyt ilmastointi helpotti asumista läpi vuoden helteisessä Floridassa. Trooppisen ilmastonsa takia Miami onkin turistille ennen kaikkea lomaa lämmössä.
Meren äärellä
Sijainti Floridan eteläkärjessä ja merenrannalla leimaa paitsi Miamin luontoa myös aktiviteettien kirjoa.
Rannat ovat Miamin ylpeys. Miami Beach on saari ja virallisesti erillinen kaupunkinsa, joka on sijaitsee muutaman mailin päässä Miamin keskustasta. Siellä sijaitsevat alueen parhaat hiekkakeitaat. Rannoilla voi auringonoton lisäksi vaikka pelata lentopalloa taikka grillata. Rannat ovat yleisesti myös hyvin vartioituja.
South Beach on saaren tunnetuimpia rantoja. Ei vain siksi, että sen mukaan on nimetty suosittu laihdutusmenetelmä, vaan poikkeuksellisen Art Deco-arkkitehtuurinsa takia. 1930-luvun rakennukset hehkuvat pastellisävyissä, jotka aurinko vaalensi muutamassa vuodessa mieleisikseen alkuperäisistä väreistä. Tyylille tyypillistä ovat geometriset koristekuviot ja modernismi. Tämän asuinalueen ihmettely tyydyttää kulttuurinnälkäisen kävijän, vaikka on Miamissa reilusti museoitakin.
Golfia ja koralleja
Floridalaiset nauttivat osavaltionsa säästä urheilemalla ulkosalla. Golf-kenttiä on yli tuhat. Pelin suosio saattaa selittyä Floridan suurella eläkeläisväestöllä, jonka keskuudessa on innokkaita pelaajia. Kenttien taksat ovatkin korkealla juuri keskipäivän tienoilla, mutta illemmalla voi päästä puttaamaan huokeammin hinnoin.
Kalastajille kirkkaat vedet ovat tietenkin houkuttelevia. Melkein jokaisessa Miamin laiturissa killuu veneitä, jotka tarjoavat mahdollisuutta syvänmerenkalastukseen. Kalastusmatka hintojen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä tarjolla on jos jonkinmoista pakettimatkaa.
Mielenkiintoinen tapa nähdä paikallista eksoottista luontoa on mennä korallienkatseluretkelle lasipohjaisella aluksella. Miami Beachistä etelään sijaitsevan Key Biscaynen luonnonpuistoalueella järjestetään kolmituntisia ajeluja koralleja ihastelemaan.
Herkullisia illallisia ja kiihkeitä rytmejä
Paikallinen ilmasto vaikuttaa myös Miamin ruokakulttuuriin. Floridan osavaltio on kuuluisa appelsiineistaan. Ne ja muut sitrushedelmät maistuvatkin näillä leveyspiireillä taivaallisilta suomalaisen kaupan tuontitavaraan verrattuna ja aamiaisen appelsiinimehu ei takuulla ole koskaan ollut näin tuoretta.
Miamin herkullisista illallisista voidaan kiittää alueen rikasta kulttuuria, joka tuo illallispöytään niin kreolipatoja kuin kuubalaisia liharuokiakin. Välillä heikkokin kielitaito on avuksi, sillä menut vilisevät espanjankielisiä ruokalajeja. Kodikkaita ravintoloita voi etsiä ainakin Coral Gablesin sympaattiselta, mutta vilkkaalta alueelta.
Coral Gablesissä on myös pianobaareja ja yökerhoja, joissa voi unohtaa olevansa Yhdysvalloissa, kun latinorytmit ottavat vallan. Pienissäkin pubeissa saattaa törmätä taitaviin eteläamerikkalaisiin muusikoihin.
Tosijuhlijalle Miami Beach ja sen Ocean Drive tarjoavat maailmanluokan menoa asiaan kuuluvine kimaltavine asusteineen. Miamissa hauskaa onkin se, että samaan aikaan kun nuorten ja kauniiden yö on vasta päättymässä, nousevat eläkeläiset jo nauttimaan vapaapäiviensä auringonpaisteesta.
Anna Lehto