Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Miksi Disneyn megasuositussa teemapuistossa ei ole hyttysiä? Nämä yllättävät niksit hävittivät kiusallisen vaivan

Istockphoto artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
"Maailman taianomaisimmassa paikassa" ei ole edes hyttysiä. Mutta miksi?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 22.08.2019
facebook   whatsapp

Näin Disney World taistelee hyttysiä vastaan

Jokainen suomalainen osaa samaistua siihen tunteeseen, kun kiusallinen hyttynen inisee korvan juuressa. Hyttysille alttiit alueet voivat ajaa ulkoilijan suorastaan epätoivon partaalle.

Floridan Orlandossa sijaitsevassa Walt Disney World -teemapuistossa tätä ongelmaa ei ole. Alueella ei juuri näy hyttysiä, vaikka puitteiden puolesta se olisi verenimijöille otollinen paikka: ennen kuin huvipuisto avattiin, oli sen tilalla pelkkää suo- ja rämealuetta.

Asiaa ei selitetä “maailman taianomaisimman paikan” yliluonnollisilla voimilla. Teemapuistolla on käytössä tarkkaan suunnitellut strategiat, jotka pitävät verenimijät poissa.

Kaikki alkoi siitä, kun Walt Disney tapasi vuoden 1964 maailmannäyttelyssä insinööri William “Joe” Potterin, jolla oli kokemusta Panamasta malariaa kantavien hyttysten ongelma-alueelta. Disney palkkasi Potterin välittömästi vastaamaan hyttysten karkottamisesta suunnitteilla olevan teemapuiston alueella.

Hyttysten tappamisen sijaan teemapuistossa on pyritty siihen, etteivät hyönteiset edes saapuisi paikalle. Tärkeintä hyttysten torjunnassa on välttää paikallaan seisovaa vettä, joka houkuttelee niitä puoleensa. Liikkumaton vesi on hyönteisille myös otollinen alue lisääntyä.

Teemapuistossa rämealueen vesistöjä on muokattu niin, että vesi pääsee aina virtaamaan. Jos näet alueella altaan, jossa vesi näyttää seisovan, on sen keskelle todennäkäisesti rakennettu suihkulähde tai jotain muuta, joka pitää veden liikkeessä.

Vesilammikkojen muodostumisen estäminen on huomioitu myös alueen arkkitehtuurissa ja kasveissa. Teemapuistosta ei löydy rakennuksia tai kasveja, joihin vesi pääsisi kasautumaan sadesäällä. Rakennusten muodot on suunniteltu niin, ettei hyttysille synny vesilammikoita.

Walt Disney oli alusta lähtien tarkka siitä, että teemapuistossa ei leijaillut haitallisia kemikaaleja. Niinpä käyttöön otettiin tuholaismyrkkyjen sijaan valkosipulisuihke. Hyttyset eivät voi sietää valkosipulin hajua.

Voisi helposti kuvitella, että ilmaan suihkutettu valkosipuli aiheuttaisi toisenlaisia ongelmia kävijöille. Määrä on kuitenkin niin pieni, ettei haju häiritse ihmisiä, mutta onnistuu karkottamaan hyttyset.

Hyttysten lisäksi teemapuistosta puuttuu toinenkin asia. Arvaatko, miksi Disney Worldista on niin hankala löytää peilejä?

Lue myös: Kymmenen salaisuutta, joita et tiennyt Disneylandista – paljastukset teemapuiston kulissien takaa

Lähde: Reader’s Digest
Kuva: Istockphoto

Muokattu 21.8.2019: Jutusta korjattu Wald Disney Worldin sijainniksi Orlando.

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.