Yksi asia voi pilata unelmiesi rantaloman Karibialla – etkä voi syyttää siitä ketään
Sargassum-levä voi pilata loman
Miltä tuntuisi, jos hartaasti odotetun kaukolomakohteen turkoosi merivesi osoittautuisikin kahvin väriseksi?
Asiaa on jouduttu pohtimaan vuoden 2018 aikana monissa Karibian lomakohteissa. Sargassum-merilevä on vyörynyt rannikoille selittämättömän rajulla tavalla. Levä on muuttanut rantoja osittain jopa tunnistamattomiksi muun muassa Floridassa, Meksikossa ja Dominikaanisessa tasavallassa.
Barbadoksella on julistettu kesällä levän takia kansallinen hätätila. Antiguan saarella yksi hotelli on jo sulkenut ovensa kyllästyttyään taistelemaan rannikon täyttämää levää vastaan.
Meksikon hallitus on investoinut lähes kolme miljoonaa euroa vesien siistimiseen Quintana Roon alueella, jossa sijaitsevat muun muassa suositut rantalomakohteet Cancun, Playa del Carmen sekä Tulum.
Tietty määrä sargassum-levää on vuosittain normaali ilmiö Karibialla erityisesti sadekauden aikana. Vuoden 2018 määrät rikkovat kuitenkin jo ennätyksiä. Vastaavaa on nähty vain kerran aikaisemmin vuonna 2015.
Mikään taho ei ole pystynyt täysin selittämään Sargassomereltä lähtöisin olevan sargassumin rajua kasvua. Syitä on haettu muun muassa ilmastonmuutoksesta ja mereen levinneistä saasteista.
Mistä on kysymys?
Ei ole liioiteltua sanoa, että pahimmillaan levä voi pilata koko loman. Kun kaukomatkalle säästetään rahaa ja ladataan kovat odotukset, on liejuinen rantavesi iso pettymys.
Sargassumin täyttämät rannat näyttävät hyvin erilaisilta, kuin mitä kohteilta odotetaan valokuvien perusteella. Pahiten kärsineillä rannoilla normaalisti turkoosi vesi on likaisen ruskeaa. Vesirajassa on isot röykkiöt levää.
Monissa kohteissa rantoja siivotaan päivittäin, mutta uutta levää huuhtoutuu rannikolle sitä mukaa kun koneet kuljettavat pois vanhaa. Kesäkuukausina lähes 40 asteen helteissä kärvistelevät turistit saavat unohtaa meressä pulikoinnin.
Rantalomailijat eivät voi olla huomaamatta levästä leviävää hajua, jota verrataan yleensä mädäntyviin kananmuniin. Turismista elävissä kohteissa pelko matkailijoiden kaikkoamisesta on todellinen.
Merikilpikonnille levästä on sekä hyötyä että haittaa. Kilpikonnat tarvitsevat tietyn määrän levää, mutta massiiviset leväriutat voivat vaikeuttaa tai jopa estää pesivien kilpikonnien pääsyn rantaan.
Toimi näin, jos levä kiusaa lomakohteessasi
Sargassum ei varsinaisesti ole vaarallista, mutta sen seassa uiminen on likaista ja epämukavaa. Lomasta voi kuitenkin yrittää nauttia muilla tavoin.
Jos majoitut rantahotellissa suositussa lomakohteessa, pyrkii hotelli todennäköisesti siivoamaan rantaa mahdollisuuksien mukaan. Tilanne saattaa vaihdella päivittäin.
Monissa Karibian hotelleissa on onneksi näyttäviä allasalueita, joissa on mahdollista viilentyä. Osa hotelleista myy myös päivälippuja muualla yöpyville matkailijoille.
Meksikossa Jukatanin niemimaan alueella vaihtoehtoja merelle tarjoavat cenotet eli luontoon muodostuneet uimakuopat. Kirkasvetiset cenotet ovat upeita luonnonpaikkoja, joita on alueella tuhansia.
Jos suunnittelet matkaa Karibialle, voit jopa seurata verkossa tiettyjen kohteiden rantoja sargassum-kameroiden kautta. On mahdotonta ennustaa, miten nopeasti tilanne muuttuu. Karibialla vilkas talvisesonki käynnistyy yleensä marraskuussa.
Teksti: Maria Hietala
Kuva: Istockphoto, Maria Hietala
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää