Hyppää sisältöön

Mallorca ja Menorca on helppo sekoittaa keskenään – nämä ovat saarten 5 suurinta eroa

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 16.01.2024
Toisiaan muistuttavat nimet sekoittavat Mallorcan ja Menorcan helposti ihmisten mielissä. Mitkä ovat saarten merkittävimmät erot?

1. Mallorca on suurempi – ja siellä on enemmän kaikkea

Baleaarien isoin saari Mallorca on koko saariryhmän keskittymä, jossa on eniten palveluja ja tarjontaa. Eikä ihme: pelkästään Mallorcan pääkaupungissa Palmassa on neljä kertaa enemmän asukkaita kuin koko Menorcan saarella.

Mallorcalla on parhaat ostosmahdollisuudet, lentoyhteydet ja ravintolavalikoimat. Siellä on myös eniten tunnettuja nähtävyyksiä muihin Baleaarien saariin verrattuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kansainväliset trendit rantautuvat nopeammin Mallorcalle, josta on helppo löytää viimeisimpiä villityksiä. Menorcan katukuvasta huomaa, että saarella suositaan perinteistä linjaa. Esimerkiksi muiden maiden keittiöt eivät juuri ole edustettuina Menorcan ravintolatarjonnassa.

Samalla Menorcaa voidaan pitää autenttisena lomakohteena, jota turismi on muokannut vähemmän kuin Mallorcaa.

2. Mallorcalla on vaihtelevammat maisemat

Mallorcan ja Menorcan maastojen erot on helppo havaita. Mallorcalla saarta määrittävä vuoristo puuttuu Menorcalta kokonaan – pienemmällä saarella näkyy vain vihreänä kumpuilevia kukkuloita. Mallorcan kiemuraisilla vuoristoteillä turistit taas saavat puristaa istuimiaan rystyset valkoisina.

ShutterstockMallorcan ja Menorcan erot
Mallorcalla on dramaattisia maisemareittejä, jollaisia ei Menorcalta löydy. Kuvassa Cap Formentor.

Jos haluat road tripillä ihailla maisemia autosta käsin, on Mallorca parempi vaihtoehto. Menorcalla isommat tiet on rakennettu sisämaahan, josta haarautuu pienempiä teitä kohti rannikkoa. Rantoja pitkin ei kulje autoteitä.

Mallorca on yksi Euroopan suosituimmista pyöräilykohteista, ja teiden varsilla näkyykin valtava määrä pyöräilijöitä erityisesti keväällä ja syksyllä. Myös monet hotellit tarjoavat pyörävarastoja sekä pyöräilijöille suunnattuja lomapaketteja. Menorcalla pyöräilijöitä on huomattavasti vähemmän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Erilaiset perhelomat vierekkäisillä saarilla

Lasten kanssa matkustaville perheille Mallorca ja Menorca tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia. Vauvojen ja pienten lasten kanssa Menorca on ihanteellinen kohde: rannat ovat matalia, liikenne rauhallista ja lomakylät leppoisia. Yöelämä ei ole erityisen vauhdikasta. Menorcalla ei ole isoja teemapuistoja, mutta muutamia pienempiä vesipuistoja.

Koululaisille ja teineille Mallorcalta taas löytyy enemmän vesipuistoja, huvituksia, ostosmahdollisuuksia ja aktiviteetteja. Mallorcalla on myös jonkin verran hotelleja, joiden yhteydessä toimii teemapuistoja.

4. Luonnonrantoja ja lomakeskuksia

Sekä Mallorcalla että Menorcalla on hienoja rantoja, joilla suomalaista ilahduttaa erityisesti eksoottisen turkoosi vesi. Menorca on kuitenkin erityisen tunnettu luonnonrannoistaan, jotka ovat ansainneet sille lempinimen Euroopan Karibiana.

Menorcan luonnonrannoille päästäkseen voi joutua näkemään hieman vaivaa, eikä niillä välttämättä ole palveluja. Kaikille rannoille ei pääse ajamaan autolla. Se on kuitenkin rantojen suurin viehätys: pääset todella osaksi paikallista luontoa. Helppoa rantalomaa etsivät voivat kokeilla lomakeskusten rantoja.

IstockphotoKumpi on parempi - Menorca vai Mallorca?
Menorcan kauneimmille rannoille saapuminen vaatii usein hieman vaivannäköä, mutta se on sen arvoista.

Menorcalla rannat ovat useammin kapeita poukamia, kun taas Mallorcalla on myös pitkiä hiekkarantoja – näistä yksi löytyy esimerkiksi suomalaistenkin suosimasta Alcudiasta. Mallorcan rannoilla on todennäköisemmin palveluja, musiikkia ja aktiviteetteja.

5. Mallorcan bileturismi puuttuu Menorcalta

Mallorcalla on monet eri kasvot. Toisaalta saari on trendikäs, toisaalta taas sinne mahtuu myös hieman nuhjuisia lomakohteita, joissa bileturismi rehottaa villinä. Tätä puolta on viime vuosina yritetty rauhoittaa paikallisten päättäjien toimesta.

Magaluf on Mallorcan kohteista se, joka jakaa eniten mielipiteitä. Britti- ja skandivaikutteinen lomakohde on erityisesti nuorison suosiossa, ja alkoholinhuuruisia bileitä riittää joka illalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Menorcaltakin löytyy toki jonkin verran yöelämää, mutta saarelle ei matkusteta bileiden perässä. Kesäkuukausina Menorcan yöelämä on keskittynyt saaren kahteen kaupunkiin Ciutadellaan ja Mahoniin sekä isoimpiin lomakeskuksiin, joissa asiakaskunta koostuu lähinnä turisteista.

Menorcan mielenkiintoisin baari on hulppeiden maisemien Cova d’en Xoroi, joka on rakennettu kallion sisään. Terassilta avautuu jyrkkä pudotus suoraan mereen.

Lue myös: Mallorca, Ibiza vai Menorca – mikä saari sopii sinulle?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vinkit Baleaarien saarihyppelylle

Miksi mennä vain Mallorcalle, jos voi käydä myös naapurisaarilla? Näin se onnistuu

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät?

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät? Löytyvät läheltä suomalaisten suosikkikohdetta – katso 5 kauneinta

Espanjan parhaat kohteet

Oletko samaa mieltä? Tuhannet suomalaiset vastasivat: nämä Espanjan kohteet kiinnostavat eniten

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja