Hyppää sisältöön

Maailman syrjäisin paratiisi – tällainen lomakohde on ikuisen kesän Havaiji

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 13.03.2016
Luontoäiti ei kitsastellut mielikuvituksessa luodessaan Havaijin saaristoa. Lomaparatiisi yllättää myös rikkaalla kulttuuriperinnöllään.

Mikä saari sopii sinulle?

Yhtä aikaa sekä tuttu että eksoottinen Havaiji koostuu lukuisista saarista, joista tunnetuimmat lienevät tuliperäinen Hawai’in saari eli Big Island, taloudellinen ja hallinnollinen keskus Oahu sekä lomasaaret Maui ja Kauai.

Välimatkat saarten välillä ovat yllättävän pitkiä, ja eurooppalaisesta näkökulmasta hämmästyttävää on saarten välisen liikenteen hoitaminen lähes yksinomaan lentoteitse. Niinpä yhdelle Havaijin-lomalle mahtuu usein vierailu korkeintaan kahdella eri saarella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valinta on vaikea: näennäisesti samankaltaisilla saarilla on jokaisella omat erityispiirteensä, ja saariston monipolvisten syntyvaiheiden myötä saarten ulkonäkökin poikkeaa toisistaan.

Big Islandin pohjalla makaa merenpohjasta mitattuna maailman suurin tulivuori, Mauna Loa, sekä neljä muuta pienempää tulivuorta. Vain noin 10 000 neliökilometrin kokoinen Big Island on vulkaanisen vuoristoalueen ja meri-ilman yhdistelmän ansiosta todellinen vastakohtien saari, jolta löytyvät kaikki maapallolla esiintyvät ilmastovyöhykkeet arktista aluetta lukuun ottamatta.

Havaijilla voi juoda aamukahvit uima-altaan reunalla saaren länsiosassa, saapua lounasaikaan etelän karuille tuliperäisille rannoille ja kokata illallista kaakkoisosan sademetsästä vuokratussa asunnossa.

Matkalle mahtuu maisemia tuulen tuivertamista ryteiköistä vehreisiin niittyihin, ja löytyypä saarelta monimuotoisuuden todisteena niin valkoinen, musta kuin vihreäkin hiekkaranta.

Tulivuorimaisemia Volcanon kansallispuistossa

Big Islandin ehdoton matkailumagneetti on saaren eteläosassa sijaitseva Volcanon kansallispuisto. Nimensä mukaisesti puisto rakentuu Kilauean näyttävän tulivuorikraatterin ympärille.

Kilauea on aktiivinen tulivuori, mikä lupaa puistossa vieraileville matkailijoille ainutkertaisia elämyksiä. Puiston pienessä tulivuorimuseossa pääsee tutustumaan muun muassa seismografien toimintaan. Suurin vetonaula on silti itse kraatteri, josta nouseva savu heijastaa laavan punaista väriä öisin.

Koe tulivuorimaisemat Havaijilla
Volcanon kansallispuisto on suosittu vierailukohde matkailijoiden keskuudessa.

Hyvällä säällä koko kraatterin voi kiertää jalkaisin tai kätevästi autoillen – Kilaueaa kutsutaankin leikkimielisesti maailman ainoaksi drive-in -tulivuoreksi. Kraatterista nouseva vulkaaninen savu eli vog on paratiisisaaren synkkä kääntöpuoli: suuri osa Big Islandin pitkäaikaisista asukkaista kärsii sen aiheuttamista hengitysoireista.

Volcanon kansallispuisto kuuluu Yhdysvaltojen suosituimpiin, mutta ruuhkaisimpiin kohteisiin. Upean maanalaisen laavatunnelin ulkopuolella saa kuitenkin yleensä liikkua melko rauhassa.

Puisto on avoinna ympäri vuorokauden, ja hurjapäisimmät palaavatkin puistoon pimeyden jo laskettua suunnatakseen vaellukselle kohti karun puiston kaakkoisreunassa mereen valuvaa laavavirtaa.

Tutustu havaijilaiseen kulttuuriin

Havaijilainen kulttuuri on sukua Polynesian kulttuurille, ja havaijilaiset ovat syystäkin ylpeitä rikkaasta kulttuuriperinnöstään. Useimmat osaavat ainakin jonkin verran paikallista vokaalipitoista havaijin kieltä, joka maistuu suomenkielisten suussa hauskalta.

Suurimpien hotellien hulatanssi- ja musiikkiesityksissä matkailijoita tutustutetaan Havaijin kulttuurin kulmakiviin, mutta tarkempi perehtyminen kiehtoviin havaijilaisperinteisiin on matkailijoiden keskuudessa valitettavan aliarvostettua. Kiinnostuneet voivat syventää kulttuurintuntemustaan esimerkiksi kehutussa Polynesian Cultural Centerissä Pohjois-Oahulla.

Vierailun arvoinen on myös Big Islandilla sijaitseva Pu’uhonua o Honaunaun kansallispuisto, joka sijaitsee havaijilaisten muinaisella pyhällä paikalla. Pienessä ja rauhallisessa puistossa tutustutaan havaijilaisten menneisyyteen ja ihaillaan samalla merikilpikonnia sekä rannalla lepäilevää laiskanpulskeaa havaijinhyljettä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mainos: Laadukas Cavalet-laukkusarja nyt huippuhintaan >>

Luonto ihastuttaa syrjäisessä lomaparatiisissa

Merikilpikonnien, delfiinien ja eksoottisten kalojen kohtaaminen kuuluu monen Havaijin-vierailijan toivelistalle, mutta saariston luonto tarjoaa kosolti muutakin näkemisen arvoista. Punalu’un hiekkarannalla voi ihmetellä mustan hiekan, valkoisen taivaan ja lähes neonvihreänä loistavan rantaheinikon muodostamaa hämmentävää kontrastia.

Havaiji on yksi maailman syrjäisimmistä asutuista paikoista, sillä matkaa lähimpään asutukseen Yhdysvaltojen länsirannikolle on 3 800 kilometriä. Syrjäisen sijaintinsa ansiosta Havaijin kasvisto ja eläinlajit ovat päässeet kehittymään omaan suuntaansa: suurta osaa saarten eläin- ja kasvilajeista ei tavata missään muualla.

Kohala Havaijin Big Islandilla
Havaiji tunnetaan kauniista rannoistaan.

Keskitetysti luonnon aarteita voi ihailla muun muassa Hawaii Tropical Botanical Gardensissa Big Islandin saarella. Omaleimainen ekosysteemi on myös herkkä vaurioitumaan, ja kauhutarinoita pienten muutosten aiheuttamista isoista ketjureaktioista ei voi sivuuttaa olankohautuksella. Luonnon monimuotoisuutta pyritään suojelemaan muun muassa säätelemällä tarkasti kasvien ja hedelmien tuontia mantereelta.

Ostoksia ja surffausta Honolulussa

Eloisa Honolulu on perinteinen rantalomakohde hyvässä ja pahassa. Hiekkarannat, matkamuistomyymälät ja rantabaarit ovat samanlaisia kuin kaikkialla muualla, mutta toisaalta juuri niiden takia Waikiki Beachille matkustetaan.

Waikiki tunnetaan myös surffauksen syntysijana, ja komeampia puitteita harrastukselle voi tuskin löytää. Aloittelijoille järjestetään päivittäin erilaisia kursseja, mutta surffauksesta voi helposti nauttia myös katsomon puolella pitkällä rantahietikolla lepäillen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Himosurffaajat suuntaavat Waikikilta Oahun pohjoisrannoille, joilla olosuhteet lainelautailuun ovat vieläkin otollisemmat.

Havaijin Honolulu vetää turisteja
Havaijin Honolulu on saarten vilkkain turistikohde.

Päiväretkiä Honolulun ulkopuolelle suunnittelevalle voi suositella myös vierailua Pearl Harborin surullisenkuuluisassa sotilastukikohdassa tai Dolen jättimäisellä ananasplantaasilla.

Vajaan 400 000 asukkaan Honolulussa auringonotto ja uiminen kirkkaan turkoosissa vedessä ovat silkkaa nautintoa, ja ravintolatarjonnasta löytää nirsompikin matkailija mieleisensä. Perinteistä havaijilaisruokaa on tarjolla harmittavan niukalti, mutta esimerkiksi aasialaisten ravintoloiden taso on hyvä.

Honolulussa on myös kohtalaiset shoppailumahdollisuudet, mitä ei juuri voi sanoa muista Havaijin saarista. Tuliaisostokset kannattaakin keskittää pääkaupunkiin, joskin pääosa valikoimasta keskittyy sielläkin perinteisiin havaijipaitoihin sekä kukka- ja surffiaiheisiin artikkeleihin. Suosittuja ovat myös saarella kasvatettavat macadamiapähkinät ja niitä sisältävät suklaat.

Vaikka Honolulu suurkaupunkina ei edustakaan monille aidointa Havaijia, puoltaa monipuolinen palvelu-, viihde- ja aktiviteettitarjonta kaupungin asemaa matkailijoiden suosikkikohteena.

Surffauksen ja shoppailun ohella päiväänsä Honolulussa voi piristää vaikkapa osallistumalla hulatanssikursseille, joita järjestetään jopa ostoskeskuksissa. Illalla Waikiki Beachilla pääsee ihailemaan myös ammattilaisversiota tästä Havaijin kansallistanssista.

Teksti: Johanna Sihvonen / Matka24.com
Kuvat: Hawaii Tourism Authority (HTA) / Tor Johnson, Cameron Brooks, Tor Johnson

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Grand Canyon, Yhdysvallat

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Millä alueella New Yorkissa kannattaa majoittua? Viisi vaihtoehtoa Manhattanilla

Miami Beach, Florida

Palmuja, merta, aurinkoa – mikä Floridan upeista rannoista sopii parhaiten juuri sinulle?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja