Kuva: iStockphoto
Alhambran palatsi Granadassa

Espanjan parhaat Unesco-kohteet – joko tunnet nämä 12 paikkaa?

Espanjan Unesco-kohteissa riittää vaihtoehtoja. Kierrätkö mieluummin historiallisia nähtävyyksiä vai tutustutko luontokohteisiin? Rantapallo listasi 12 ideaa.

1. Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitti

Camino de Santiago, Espanjan ja Ranskan rajalta alkava pyhiinvaellusreitti, on 780 kilometrin pituinen voimainkoitos, joka houkuttelee vuosittain tuhansia patikoijia ja pyöräilijöitä. Matkan varrella ohitettavat noin 1 800 rakennusta ovat kiinnostavia sekä historialliselta että uskonnolliselta kantilta. Vaellus päättyy Santiago de Compostelaan, jonka vanhakaupunki on myös Unesco-kohde. Lukutoukille reitti on tuttu kirjailija Paulo Coelhon esikoisteoksesta Pyhiinvaellus.

2. Granadan Alhambra, Generalife ja Albayzin

Alhambra-palatsi sekä Generalifen vehreät puutarhat vievät vierailijan 1500-luvun islamilaiseen Granadaan. Taianomainen palatsialue kerää vuosittain enemmän lipun ostaneita kävijöitä kuin yksikään toinen nähtävyys Espanjassa. Albayzinin eloisat arabikorttelit puolestaan ovat vaikuttava esimerkki maurilaisesta rakennustyylistä.

3. Cordoban historiallinen keskus

Jo muinaisella 700-luvulla Andalusian Cordoba oli merkittävä kulttuurivaikuttaja, joka kilpaili asemasta Damaskuksen ja Konstantinopolin kaltaisten kaupunkien kanssa. Cordoban Unesco-listatun keskustan merkittävin nähtävyys on Mezquita-moskeija. Kaupunki sijaitsee ihanteellisella paikalla Sierra Morenan vuoriston ja Guadalquivir-joen kupeessa.

4. Toledon historiallinen kaupunki

Keski-Espanjassa sijaitsevassa Toledossa ovat säilyneet yli 2000 vuoden historian jäljet – kaupungista löytyykin upeaa arkkitehtuuria monilta eri vuosisadoilta. Yksi suosituimmista nähtävyyksistä on Alcazarin linna, joka valvoo kaupunkia vuorenhuipulta. Toledoon on helppo tehdä päiväretki Madridista.

5. Antoni Gaudin arkkitehtuuri lumoaa

Katalonialaisen arkkitehdin Antoni Gaudin rakennukset ovat Barcelonan maamerkkejä, jotka kuuluvat jokaisen reissaajan matkaohjelmaan. Gaudia pidetään arvossa hänen omalaatuisesta ja luovasta tyylistään. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvat muun muassa Gaudin Sagrada Familia, Casa Vicens ja Casa Batilo sekä Park Güell -puistosta löytyvät työt.

Kuva: iStockphotoGaudin rakennukset Barcelonassa
Gaudin helposti tunnistettava arkkitehtuuri on Barcelonan matkailuvaltti.

6. San Lorenzo de El Escorial on kuninkaiden leposija

San Lorenzo de El Escorialin luostariin on helppo tehdä päiväretki Madridista käsin. Luostarin kryptassa makaavat kaikki Espanjan kuninkaat ja kuningattaret 1500-luvulta lähtien. Kultaa ja marmoria kiilteleviä arkkuja pääsee katsomaan aivan läheltä, ja tärkeimmän hautakammion jälkeen seuraa vielä yhdeksän muuta huonetta, jotka kaikki ovat täynnä siniveristen hauta-arkkuja. Tunnelma on sanalla sanoen erikoinen.

Luostarin erikoisuuksiin kuuluu myös kirjasto, jonka seinät notkuvat historiallisista arvoteoksista. El Escorial on viihtyisä pikkukaupunki, jonka keskustassa voi myös viettää päivää katukahviloista ja ihmisvilinästä nauttien.

7. Doñanan kansallispuisto

Andalusian Huelvassa sijaitseva Doñanan kansallispuisto tunnetaan valtavista hiekkadyyneistään, laguuneistaan sekä suoalueistaan. Lukuisten eläinten asuttama luonnonkaunis kansallispuisto on myös muutamien uhanalaisten lintulajien koti. Lisäksi yli 500 000 vesilintua talvehtii puistossa vuosittain.

8. Segovian vanhakaupunki ja akvedukti

Segovian kauniissa vanhassakaupungissa voi aistia historialliset ajat, jolloin kaupunkia asuttaneiden muslimien, kristittyjen ja juutalaisten välillä vallitsi tiukka hierarkia. Segovian maamerkki on kaupungin erinomaisesti säilynyt roomalaistyylinen akvedukti eli vedenjakelujärjestelmä. Madridiin kupeessa sijaitseva Segovia on lyhyen juna- tai bussimatkan päässä pääkaupungista.

Kuva: Riikka KrennSegovian vanhakaupunki
Historialliseen Segoviaan on helppo tehdä päiväretki Madridista.

9. Altamiran koristellut luolat

Altamiran koristeltu luola sijaitsee Santillana de Marin kaupungissa Cantabrian maakunnassa. Unescon mukaan Altamira edustaa paleoliittista luolataidetta, joka on yksi ihmiskunnan varhaisimmista taidonnäytteistä taiteen saralla. Altamiran lisäksi Unesco-kohteiksi on sittemmin liitetty myös 17 muuta koristeltua luolaa Pohjois-Espanjassa.

10. Ibizan saaren biodiversiteetti ja kulttuuri

Monet tuntevat Ibizan vain vauhdikkaana bilesaarena, mutta lomakohde on saanut Unesco-merkinnän biodiversiteetistään ja esimerkillisistä ekosysteemeistään. Puhtaiden vesien ja valkohiekkaisten rantojen Ibiza on myös historiallisesti kiinnostava kohde: saarelta löytyy sotilaslinnoituksia, Sa Caletan foinikialaisia raunioita sekä Puig des Molinsin hautausmaa.

Kuva: iStockphotoIbiza Espanjassa
Parhaiten bilekohteena tunnettu Ibiza on myös Unesco-kohde.

11. Herculeksen torni

Herculeksen torni on historiallinen majakka La Coruñan satamassa Luoteis-Espanjan kärjessä. Vuonna 2009 Unesco-kohteeksi julistettu torni on maailman ainoa roomalaistyylinen majakka, joka on edelleen toiminnassa. Herculeksen tornin liepeiltä löytyy myös kiinnostavia veistoksia, rauta-ajalta peräisin olevia kivikaiverruksia sekä islamilainen hautausmaa.

12. Tarragonan arkeologiset kaivaukset

Tarragonan kaupungilla on merkittävä roomalaismenneisyys, ja se näkyy kaupungissa edelleen kaikkialla. Amfiteatteri, akvedukti, roomalainen foorumi – kaikista näistä näkyy Tarragonassa selvät jäljet. Turistit alkavat vähitellen löytää kaupungin kiehtovuuden, mutta vielä Tarragonaa ei ole turhalla tungoksella pilattu.

Tarragona sijaitsee Välimeren rannalla hieman Barcelonan eteläpuolella ja kaupungissa on helppo vierailla vaikkapa junalla. Raunioiden vastapainoksi tekemistä tarjoavat myös kaupungin useat hienohiekkaiset rannat.

Teksti: Maria Hietala, Riikka Krenn
Kuvat: iStockphoto, iStockphoto, Riikka Krenn, iStockphoto

Päivitetty: 21.3.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (22 votes, average: 4,45 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

4 kommenttia

Erityisesti kiinnosta kaikki, mikä liittyy luontoon ja mereiseen ympäristöön sekä geologiset ihmeet. Myös varhainen historia kiinnostaa kuin myös arkkitehtuuri. Jokaisessa esitellyssä kohteessa on jotain noista. Siis kaikki kiinnostaa!

Junailin viime keväänä Espanjassa, Malagasta Bilbaoon ja San Sebastianiin, monessa paikassa matkalla (Avila, Salamanca, Madrid, Zaragoza) pysähtyen. Oli suurenmoinen matka, espanjankieltä en osaa lainkaan, mutta hyvin pärjäsin.