Hyppää sisältöön

Espanjan parhaat Unesco-kohteet – joko tunnet nämä 12 paikkaa?

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 31.05.2023
Espanjan Unesco-kohteissa riittää vaihtoehtoja. Kierrätkö mieluummin historiallisia nähtävyyksiä vai tutustutko luontokohteisiin? Rantapallo listasi 12 ideaa.

1. Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitti

Camino de Santiago, Espanjan ja Ranskan rajalta alkava pyhiinvaellusreitti, on 780 kilometrin pituinen voimainkoitos, joka houkuttelee vuosittain tuhansia patikoijia ja pyöräilijöitä. Matkan varrella ohitettavat noin 1 800 rakennusta ovat kiinnostavia sekä historialliselta että uskonnolliselta kantilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaellus päättyy Santiago de Compostelaan, jonka vanhakaupunki on myös Unesco-kohde. Lukutoukille reitti on tuttu kirjailija Paulo Coelhon esikoisteoksesta Pyhiinvaellus.

2. Granadan Alhambra, Generalife ja Albayzin

Alhambra-palatsi sekä Generalifen vehreät puutarhat vievät vierailijan 1500-luvun islamilaiseen Granadaan. Taianomainen palatsialue kerää vuosittain enemmän lipun ostaneita kävijöitä kuin yksikään toinen nähtävyys Espanjassa. Albayzinin eloisat arabikorttelit puolestaan ovat vaikuttava esimerkki maurilaisesta rakennustyylistä.

3. Cordoban historiallinen keskus

Jo muinaisella 700-luvulla Andalusian Cordoba oli merkittävä kulttuurivaikuttaja, joka kilpaili asemasta Damaskuksen ja Konstantinopolin kaltaisten kaupunkien kanssa. Cordoban Unesco-listatun keskustan merkittävin nähtävyys on Mezquita-moskeija. Kaupunki sijaitsee ihanteellisella paikalla Sierra Morenan vuoriston ja Guadalquivir-joen kupeessa.

4. Toledon historiallinen kaupunki

Keski-Espanjassa sijaitsevassa Toledossa ovat säilyneet yli 2000 vuoden historian jäljet – kaupungista löytyykin upeaa arkkitehtuuria monilta eri vuosisadoilta. Yksi suosituimmista nähtävyyksistä on Alcazarin linna, joka valvoo kaupunkia vuorenhuipulta. Toledoon on helppo tehdä päiväretki Madridista.

5. Antoni Gaudín arkkitehtuuri lumoaa

Katalonialaisen arkkitehdin Antoni Gaudín rakennukset ovat Barcelonan maamerkkejä, jotka kuuluvat jokaisen reissaajan matkaohjelmaan. Gaudía pidetään arvossa hänen omalaatuisesta ja luovasta tyylistään. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvat muun muassa Gaudin Sagrada Familia, Casa Vicens ja Casa Batilo sekä Park Güell -puistosta löytyvät työt.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
iStockphotoGaudin rakennukset Barcelonassa
Gaudin helposti tunnistettava arkkitehtuuri on Barcelonan matkailuvaltti.

6. San Lorenzo de El Escorial on kuninkaiden leposija

San Lorenzo de El Escorialin luostariin on helppo tehdä päiväretki Madridista käsin. Luostarin kryptassa makaavat kaikki Espanjan kuninkaat ja kuningattaret 1500-luvulta lähtien. Kultaa ja marmoria kiilteleviä arkkuja pääsee katsomaan aivan läheltä, ja tärkeimmän hautakammion jälkeen seuraa vielä yhdeksän muuta huonetta, jotka kaikki ovat täynnä siniveristen hauta-arkkuja. Tunnelma on sanalla sanoen erikoinen.

Luostarin erikoisuuksiin kuuluu myös kirjasto, jonka seinät notkuvat historiallisista arvoteoksista. El Escorial on viihtyisä pikkukaupunki, jonka keskustassa voi myös viettää päivää katukahviloista ja ihmisvilinästä nauttien.

7. Doñanan kansallispuisto

Andalusian Huelvassa sijaitseva Doñanan kansallispuisto tunnetaan valtavista hiekkadyyneistään, laguuneistaan sekä suoalueistaan. Lukuisten eläinten asuttama luonnonkaunis kansallispuisto on myös muutamien uhanalaisten lintulajien koti. Lisäksi yli 500 000 vesilintua talvehtii puistossa vuosittain.

8. Segovian vanhakaupunki ja akvedukti

Segovian kauniissa vanhassakaupungissa voi aistia historialliset ajat, jolloin kaupunkia asuttaneiden muslimien, kristittyjen ja juutalaisten välillä vallitsi tiukka hierarkia. Segovian maamerkki on kaupungin erinomaisesti säilynyt roomalaistyylinen akvedukti eli vedenjakelujärjestelmä. Madridiin kupeessa sijaitseva Segovia on lyhyen juna- tai bussimatkan päässä pääkaupungista.

Riikka KrennSegovian vanhakaupunki
Historialliseen Segoviaan on helppo tehdä päiväretki Madridista.

9. Altamiran koristellut luolat

Altamiran koristeltu luola sijaitsee Santillana de Marin kaupungissa Cantabrian maakunnassa. Unescon mukaan Altamira edustaa paleoliittista luolataidetta, joka on yksi ihmiskunnan varhaisimmista taidonnäytteistä taiteen saralla. Altamiran lisäksi Unesco-kohteiksi on sittemmin liitetty myös 17 muuta koristeltua luolaa Pohjois-Espanjassa.

10. Ibizan saaren biodiversiteetti ja kulttuuri

Monet tuntevat Ibizan vain vauhdikkaana bilesaarena, mutta lomakohde on saanut Unesco-merkinnän biodiversiteetistään ja esimerkillisistä ekosysteemeistään. Puhtaiden vesien ja valkohiekkaisten rantojen Ibiza on myös historiallisesti kiinnostava kohde: saarelta löytyy sotilaslinnoituksia, Sa Caletan foinikialaisia raunioita sekä Puig des Molinsin hautausmaa.

iStockphotoIbiza Espanjassa
Parhaiten bilekohteena tunnettu Ibiza on myös Unesco-kohde.

11. Herculeksen torni

Herculeksen torni on historiallinen majakka La Coruñan satamassa Luoteis-Espanjan kärjessä. Vuonna 2009 Unesco-kohteeksi julistettu torni on maailman ainoa roomalaistyylinen majakka, joka on edelleen toiminnassa. Herculeksen tornin liepeiltä löytyy myös kiinnostavia veistoksia, rauta-ajalta peräisin olevia kivikaiverruksia sekä islamilainen hautausmaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

12. Tarragonan arkeologiset kaivaukset

Tarragonan kaupungilla on merkittävä roomalaismenneisyys, ja se näkyy kaupungissa edelleen kaikkialla. Amfiteatteri, akvedukti, roomalainen foorumi – kaikista näistä näkyy Tarragonassa selvät jäljet. Turistit alkavat vähitellen löytää kaupungin kiehtovuuden, mutta vielä Tarragonaa ei ole turhalla tungoksella pilattu.

Tarragona sijaitsee Välimeren rannalla hieman Barcelonan eteläpuolella ja kaupungissa on helppo vierailla vaikkapa junalla. Raunioiden vastapainoksi tekemistä tarjoavat myös kaupungin useat hienohiekkaiset rannat.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Mallorcan parhaat rannat

Näin löydät Mallorcan parhaat rannat – 10 suositusta

Cap de Formentorin majakka

Mallorcan upeimmalle maisemapaikalle johtaa hengästyttävä tie – kesällä voimassa tiukat rajoitukset

Madridin kiinnostavimmat nähtävyydet – 11 kohdetta, joissa kannattaa vierailla loman aikana

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja