Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tiesitkö? New Yorkissa on epätodellinen karuselli, jossa tunnet olevasi veden alla – pääset sinne pikkurahalla

Shutterstock / Leonard Zhukovsky artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Pakene New Yorkin ruuhkia edulliseen karuselliin, jonne on luotu vedenalainen maailma.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 04.03.2020
facebook   whatsapp

Akvaario antoi idean New Yorkin Seaglass-karusellille

New Yorkilla on kalliin kaupungin maine. Kaupungista löytyy kuitenkin myös ilmaisia huveja ja paikkoja, joihin pääsee pikkurahalla. Yksi näistä on Manhattanin Battery Parkissa – uudelta nimeltään The Battery – sijaitseva meriaiheinen Seaglass Carousel.

Lasiseen rakennukseen luodun karusellin on suunnitellut George Stypin Opera Factory, jonka kädenjälki näkyy myös New Yorkin Metropolitan Operassa sekä Milanon La Scalassa. Valoilla, äänillä ja väreillä on pyritty luomaan illuusio vedenalaisesta maailmasta.

Karusellia kiertää 30 lasikuitumuovista rakennettua kalaa, joiden kyytiin matkustajat nousevat. Seaglass Carouselin verkkosivuilta voi katsoa nimen jokaiselle lajille. Toisin kuin yleensä, tässä karusellissa ei ole keskipistettä, vaan kalojen liikkeitä kontrolloidaan alhaalta päin.

Syy karusellille löytyy Battery Parkin historiasta. Puistossa avattiin vuonna 1896 New Yorkin akvaario, joka jouduttiin sulkemaan silloisessa sijainnissaan tunnelitöiden takia vuonna 1941. Nykyään New York Aquarium löytyy Coney Islandilta ja se on Yhdysvaltojen vanhin edelleen toiminnassa oleva akvaario.

Seaglass Carousel avattiin yleisölle vuonna 2015, ja se on viittaus puiston taustaan akvaarion ensimmäisenä kotina. Lähes kymmenen vuotta valmistellun karusellin suunnittelu ja rakentaminen maksoi 16 miljoonaa dollaria eli noin 14,5 miljoonaa euroa.

Karuselli sopii kaikenikäisille – kyseessä ei ole vain lapsia varten tehty nähtävyys. Kaikilta yli vuoden ikäisiltä kävijöiltä peritään pääsymaksu, joka on New Yorkin mittapuulla poikkeuksellisen edullinen. Liput maksavat vain viisi dollaria eli noin 4,50 euroa.

Karusellin aukioloajat kannattaa aina tarkistaa etukäteen. Vuodenaikojen lisäksi sääolot saattavat vaikuttaa niihin.

Katso alta matkailijoiden julkaisemia kuvia ja video karusellista!

Lue myös: New Yorkin nähtävyydet – 12 paikkaa, jotka kannattaa kokea ensimmäisellä lomalla

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock / Leonard Zhukovsky ja Instagram

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.