Hyppää sisältöön

New Yorkin nähtävyydet – 12 paikkaa, jotka kannattaa kokea ensimmäisellä lomalla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 07.05.2019
Matkailijoiden rakastama New York on kaupunki, joka ei jätä kylmäksi. Loputtomat nähtävyydet tarjoavat rutkasti elämyksiä, mutta valinnanvara voi aiheuttaa myös pulmatilanteita. Koe ainakin nämä paikat lomasi aikana!

1. Times Square

Yhdysvaltojen itärannikolla sijaitsevan New Yorkin tunnetuimpia nähtävyyksiä on jättimäisten valomainosten täyttämä Times Square -aukio. 1800-luvulla aukio tunnettiin Long Acre Square -nimellä, ja siellä järjestettiin pääasiassa hevosmarkkinoita, mutta vuosien saatossa siitä on tullut jalankulkijoille omistettu vierailukohde.

ShutterstockNew York, Yhdysvallat
Valomainosten täyttämä Times Square on kohde, jossa useimmat matkailijat haluavat vierailla New Yorkin -lomallaan.

Tänä päivänä Times Squarella voi nähdä lähes mitä tahansa: esimerkiksi musikaalien ja elokuvien jättimäisiä valomainoksia, animaatioelokuvista tuttuja hahmoja, maailman suosituimpien vaateketjujen myymälöitä, ravintoloita ja ikonisia newyorkilaisia poliiseja – Times Squarella riittää nähtävää ja väenpaljoutta aamusta iltaan. Jos vierastat väkijoukkoja, suuntaa ikoniseen kohteeseen aikaisin aamulla, jolloin alueella on vielä suhteellisen rauhallista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Brooklyn Bridge

New Yorkin kuuluisin silta on Manhattanin saaren eteläosasta Brooklynin piirikuntaan johtava, vuonna 1883 avattu riippusilta. Näyttävä silta on jo itsessään näkemisen arvoinen, mutta niin ovat myös Brooklyn Bridgeltä avautuvat maisemat: näkymä kattaa paitsi Manhattanin siluetin myös vaikuttavan maiseman Brooklynin piirikunnan puolella.

ShutterstockNew York, Yhdysvallat
Brooklyn Bridge on tuttu monista elokuvista ja tv-sarjoista, mutta parhaiten sen kokee tietysti paikan päällä.

Hieman alle kahden kilometrin mittaisen sillan voi ylittää joko jalkaisin, polkupyörällä, autolla tai metrolla. East Riverin salmen yli kulkeva silta kannattaa kokea kävellen edes kerran elämässä. Silta on suosittu vierailukohde, joten varaudu väenpaljouteen.

3. High Line

Chelsean kaupunginosassa Länsi-Manhattanilla sijaitseva High Linen puistoalue on New Yorkia parhaimmillaan. Aiemmin rahdin kuljettamiseen tarkoitetuilla raiteilla sijaitsee nykyisin monimuotoinen ja vehreä puistoalue, jossa paikka paikoin näkyvillä olevat raiteet kertovat vielä alueen historiasta.

ShutterstockNew York, Yhdysvallat
New York avautuu täysin uudella tavalla High Linen kaupunkipuistosta käsin.

Noin 2,3 kilometrin mittainen High Line on mainio kävelykohde erityisesti kesäisin, jolloin kaupungin betoniviidakkoon saa hetkeksi vaihtelua puiston kasvien muodossa. Alueella on rutkasti tekemistä, sillä siellä voi nautiskella myös muun muassa taiteesta ja vaihtelevasta ohjelmasta.

4. Roosevelt Island

East Riverillä Manhattanin ja Queensin välissä sijaitseva pitkä ja kapea Roosevelt Island -saari on erinomainen maisemapaikka, jos haaveissa on nähdä Manhattanin siluetti kaikessa upeudessaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockNew York, Yhdysvallat
Roosevelt Island sijaitsee aivan Manhattanin saaren vieressä.

Maisemien lisäksi matka saarelle on parhaimmillaan elämys, sillä matkan voi taittaa paitsi metrolla myös astumalla köysiradalla liikennöivään gondoliin, joka kuljettaa matkustajat perille. Köysirata on osa kaupungin julkisen liikenteen MTA:n verkostoa, joten lippu köysiradalle maksaa saman verran kuin liput muihin julkisiin liikennevälineisiin.

5. Vapaudenpatsas

Kukapa ei tuntisi New Yorkin Vapaudenpatsasta? Lady Liberty -nimelläkin tunnettu jättimäinen patsas sijaitsee omalla saarellaan Liberty Islandilla Etelä-Manhattanin edustalla. Patsas on 93 metriä korkea, joten se näkyy pitkälle. Jättimäisen patsaan sisään on piilotettu muun muassa salainen näköalatasanne.

ShutterstockNew York, Yhdysvallat
Vapaudenpatsas toivottaa mereltä saapuvat matkailijat tervetulleiksi New Yorkiin.

Patsas symboloi maahanmuuttoa, ja se oli ensimmäinen asia, jonka Yhdysvaltoihin Atlantin ylittämällä saapuvat näkivät. Patsas onkin itse asiassa peräisin ranskalaisilta: Vapaudenpatsas lahjoitettiin Yhdysvalloille vuonna 1886.

6. Rockefeller Center

Manhattanin sydämessä, lyhyen kävelymatkan päässä Times Squarelta sijaitseva Rockefeller Center on 19 pilvenpiirtäjästä koostuva rakennuskokonaisuus, jonka tunnetuimpia kohteita ovat Radio City Music Hall esityksineen, talvikuukausien ykkössuosikki The Rink -jääkenttä sekä Top of the Rock -maisematerassi.

ShutterstockNew York, Yhdysvallat
Radio City Music Hall on Rockefeller Centerin kuuluisimpia paikkoja, missä voi kokea muun muassa jouluisin esitettävän Christmas Spectacular -esityksen.

Rockefeller Centerin alueella tapahtuu lähes vuorokauden ympäri, ja nähtävyyksien lisäksi alueella on mainiot shoppailumahdollisuudet lukuisien kansainvälisten ketjuliikkeiden myötä.

7. Central Park

New Yorkin tunnetuin viheralue on tietysti jättimäinen Central Park -puisto eli New Yorkin keskuspuisto. Central Park ulottuu pohjoisesta 59th Streetiltä pitkälle etelään, aina 110th Streetille saakka.

ShutterstockNew York, Yhdysvallat
Central Park halkaisee Manhattanin betoniviidakon.

Keskuspuiston tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat suuri ruohokenttä The Great Lawn, muusikko John Lennonin kuoleman muistomerkki Strawberry Fields, näyttävä Bow Bridge sekä erityisesti lenkkeilijöiden suosima Jacqueline Kennedyn tekoallas.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Empire State Building

New Yorkin pitkästä historiasta muistuttaviin Art Deco -tyylin rakennuksiin lukeutuva Empire State Building on suosittu maisemapaikka, sillä 102-kerroksisen rakennuksen kattoterassilta avautuu hulppea näkymä niin Manhattanin eteläkärkeen kuin rakennuksen pohjoispuolella sijaitsevaan Central Parkiin. Empire State Building on avoinna 365 päivää vuodessa, joten siellä voi vierailla niin jouluna kuin juhannuksenakin.

ShutterstockNew York, Yhdysvallat
Empire State Building on rakennus, joka näkyy pitkälle New Yorkin katukuvassa.

Rakennuksessa on kaksi näköalatasannetta, jotka sijaitsevat 86. ja 102. kerroksissa. Empire State Building on tunnettu maamerkki, joka näkyy pitkälle ja sen voikin bongata monilla Manhattanin kaduilla.

9. Metropolitan Museum of Art

Met-nimellä tunnettu taidemuseo sijaitsee Upper East Siden kaupunginosassa ja on paikka, josta löytää niin maailmanluokan taidetta kuin vaikuttavaa arkkitehtuuriakin. Met on New Yorkin suurin taidemuseo, ja se tarjoaa hyvin monipuolisen kokoelman taidetta eri aikakausilta ympäri maailmaa.

ShutterstockNew York, Yhdysvallat
Metropolitan Museum of Art on suosittu vierailukohde mutta myös tunnettu kohtaamispaikka.

Kokoelma kattaa yli kaksi miljoonaa teosta, joten yhden vierailukerran aikana tarjonnasta ehtii kokea vain murto-osan. Museoelämyksestä saa eniten irti asiantuntevan oppaan kanssa, mutta vierailu on mieleenpainuva myös omin päin.

10. Grand Central Terminal

Vuonna 1913 avattu Grand Central Terminal on tunnelmallinen juna-asema New Yorkin sydämessä, ja sen arkkitehtuuri kiinnostaa matkailijoita vuodesta toiseen. Grand Central -lempinimellä tunnetulla rautatieasemalla on 44 laituria ja 67 raidetta, ja sen läpi kulkee 750 000 ihmistä päivittäin.

ShutterstockNew York, Yhdysvallat
Grand Central Terminal -asema on tunnelmallinen kohtauspaikka.

Aseman tunnetuimpia nähtävyyksiä on sen kuuluisa kello, joka osoittaa neljään suuntaan. Juna-aseman hätkähdyttävin paikka on sen päähalli, joka päivän kiireisimpinä tunteina vilisee ihmisiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

11. One World Trade Center

Surullisenkuuluisien World Trade Center -kaksoistornien tilalle vuonna 2014 valmistunut One World Trade Center on New Yorkin korkein rakennus. Myös Freedom Tower -nimellä tunnettu torni on 541 metriä korkea, ja maisemia pääsee katselemaan 102. kerroksessa sijaitsevalta näköalatasanteelta käsin. Näköalatasanteita on kaiken kaikkiaan kolme, ja ne sijaitsevat 100., 101. ja 102. kerroksissa.

ShutterstockNew York, Yhdysvallat
Freedom Tower ja sen yhteydessä sijaitseva Oculus-asema luovat hyvin näyttävän kokonaisuuden.

Ikkunoista avautuvien maisemien lisäksi One World Trade Centerissä pääsee katselemaan maisemia lasilattian lävitse 100. kerroksesta. Vierailuaikaa ei ole rajattu, mutta lippu kannattaa varata etukäteen. Vieraile samalla myös World Trade Centerin pohjakerroksessa sijaitsevalla Oculus-asemalla.

12. Brooklyn Bridge Park

Brooklyn Bridgen vieressä Brooklynin piirikunnassa sijaitseva Brooklyn Bridge Park -alue on erinomainen maisemapaikka, josta käsin voi katsella Manhattanin siluettia. Maisemien lisäksi puistossa on paljon muutakin, sillä aika kuluu nopeasti puutarhoissa ja urheilukenttien täyttämillä laitureilla. Brooklyn Bridge Parkin tuntumassa on myös grillauspaikat.

ShutterstockNew York, Yhdysvallat
Brooklyn Bridge Parkissa kuluu helposti useampi tunti, sillä tekemistä riittää.

Brooklyn Bridge Parkissa voi myös herkutella todellisilla New York -klassikoilla, sillä aivan puiston vieressä sijaitsevat niin legendaarinen Grimaldi’s-pizzeria kuin hampurilaisravintola Shake Shackin toimipistekin.

>> Lue lisää vinkkejä New Yorkiin!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Top of the Rock, New York

New Yorkin parhaat näköalapaikat – viisi pilvenpiirtäjää, joiden maisemat lyövät ällikällä

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja