Hyppää sisältöön

Kymmenen salaisuutta, joita et tiennyt Disneylandista – paljastukset teemapuiston kulissien takaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 04.01.2019
Disneyland-huvipuistoihin liittyy uskomattomia tarinoita ja hauskoja yksityiskohtia.

1. Erilainen linna Pariisissa

Jokaisesta Disneylandista Kaliforniasta Tokioon löytyy linna, joka on teemapuistojen suosituimpia vierailukohteita. Linnat on omistettu eri hahmoille kuten Tuhkimolle tai Prinsessa Ruususelle. Pariisin Disneylandin linna on yli kaksi kertaa korkeampi kuin Kalifornian Anaheimissa, ja siitä tehtiin tarkoituksella sadunomaisempi historiallisten mallien sijaan. Pariisin linna on myös ainoa, jonka sisältä löytyy lohikäärme.

2. Salainen koripallokenttä

Maailman ensimmäinen Disneyland avattiin vuonna 1955 Kalifornian Anaheimiin. Neljä vuotta myöhemmin puistoon valmistui sveitsiläisen vuoren mukaan nimetty huvilaite Matterhorn, jonka sisällä on hauska salaisuus. Keinotekoiseen vuoreen on piilotettu pieni koripallokenttä, mutta se on avoinna vain työntekijöille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Syötävät kasvit

Kalifornian Disneylandissa toimiva futuristinen alue Tomorrowland on omistettu tulevaisuudelle ja siihen liittyville visioille. Hauskin yksityiskohta alueella on kuitenkin se, että kaikki kasvit ovat syötäviä. Alueella kasvaa muun muassa mausteina käytettäviä rosmariinia, salviaa ja timjamia sekä esimerkiksi sitruspuita ja mansikoita.

Lue myös: Olisitko arvannut, missä tämä sipsihyllyn klassikkotuote keksittiin? Yllättävä yhteys Disneylandiin

4. Pariisin puisto ei pärjännyt ilman viiniä

Kun Pariisin Disneyland avattiin vuonna 1992 alkuperäisellä nimellään Euro Disney Resort, tuli teemapuiston noudattaa ketjun yleistä raitista linjaa. Puistoissa ei haluttu myydä alkoholia. Asiaan tuli kuitenkin muutos jo vuonna 1993, sillä kävijät halusivat nauttia viiniä Ranskassa lomaillessaan. Teemapuiston kuvailtiin muuttuvan uudistuksen myötä “eurooppalaisemmaksi”.

5. Työntekijöiden monet säännöt

Disneylandissa on määritelty tarkasti se, miltä työntekijät voivat näyttää, miten he puhuvat ja käyttäytyvät. Tatuoinnit, lävistykset ja aurinkolasit on kielletty. Siistit parrat ja viikset sallittiin vasta vuonna 2000. Eläinhahmoiksi pukeutunut henkilökunta ei saa puhua lainkaan, ja kaikkien samaa roolia esittävien työntekijöiden on opeteltava samanlainen, hahmolle kuuluva nimikirjoitus.

Lue myös: Yksi tavallinen ele on kielletty Disney-huvipuistoissa – mutta se on helppo kiertää

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Aina avoinna

Disneyland on kirjaimellisesti ympärivuotinen kohde: teemapuistot ovat auki vuoden jokaisena päivänä. Aukioloaikojen pituus vaihtelee kuitenkin vuodenajan mukaan. Kalifornian Disneyland on sulkenut porttinsa vain muutaman kerran yli 60-vuotisen historiansa aikana. Tällaisia erikoistilanteita ovat olleet esimerkiksi kansallinen surupäivä John F. Kennedyn murhan jälkeen vuonna 1963 sekä vuoden 2001 WTC-iskut.

7. Villikissojen temmellyskenttä

Kalifornian Disneylandin alueella asuu arvioiden mukaan noin 100–200 villikissan yhteisö. Kissat auttavat pitämään rotat ja muut tuhoeläimet poissa teemapuistosta. Kissat elävät vapaina, mutta niitä ruokitaan Disneylandin toimesta eri puolilla puistoa. Kissat myös leikataan, jotta niiden määrä pysyisi kohtuullisena.

8. Piilotetut Mikki Hiiri -hahmot

Disneyland-huvipuistoihin on piilotettu lukemattomia Mikki Hiiren pään muotoisia hahmoja paikkoihin, joista et ikinä osaisi niitä etsiä. Esineet saattavat olla aseteltu Mikki Hiiren pään ja korvien muotoon tai hahmo on saatettu kaivertaa seinään. Jäätelöitä ja pretzeleitä saa samassa muodossa. Kuinka monta sinä onnistut bongaamaan?

9. Salainen klubi harvoille ja valituille

Kalifornian Disneylandissa alkoholitarjoilu on alkamassa uudessa Oga’s Cantina -ravintolassa vuonna 2019. Tätä ennen ainoa tapa nauttia vettä väkevämpää on ollut ansaita pääsy Club 33 -salakapakkaan, mikä ei ole helppoa – eikä varsinkaan halpaa. Teemapuistosta löytyy myös Walt Disneyn salainen asunto.

10. Julkkikset, jotka aloittivat uransa Disneylandissa

Monet julkisuuden henkilöt ovat työskennelleet Disneylandissa ennen uransa käynnistymistä. Viihdealan moniosaaja Steve Martin työskenteli teemapuistossa taikurina, kun taas näyttelijä Michelle Pfeiffer esitti Liisaa Ihmemaassa. Näyttelijä Kevin Costner puolestaan jopa tapasi ensimmäisen vaimonsa työskennellessään Disneylandissa.

Lue myös: Hylätty Disneyn lentokenttä on piilotettu lähes turistien silmien eteen – yhtä ominaisuutta ei löydy muualta

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Linnanmäen Swingi

Linnanmäen kausi käynnistyi – tältä näyttää 40 metrin korkeuteen heilahtava uutuuslaite Swingi

Pariisin nähtävyydet

Pariisin tärkeimmät nähtävyydet – 19 paikkaa, jotka eivät jätä kylmäksi

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja