Hyppää sisältöön

Esittelyssä kaikki Suomen huvipuistot – mikä sopii sinulle?

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 02.06.2024
Kesällä on aikaa lähteä pitämään hauskaa huvipuistoon. Kokosimme Suomen parhaat huvipuistot yhdelle listalle – valitse perheesi seuraava kohde.

Linnanmäki

Linnanmäki on Suomen vanhin ja kävijämäärällä mitattuna myös suurin huvipuisto. Linnanmäki sijaitsee luonnonkauniissa puitteissa Helsingin sydämessä. Vaikka huvipuistossa on paljon moderneja laitteita, vallitsee Linnanmäellä kuitenkin nostalginen tunnelma.

Linnanmäen alueelle on vapaa pääsy. Kaudella 2024 ranneke maksaa 51 euroa ja yksi laitelippu 11 euroa. Rannekkeen saa hieman edullisemmin S-etukortilla etukäteen ostettuna. Iltarannekkeet maksavat 41 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
LinnanmäkiLinnanmäen puuvuoristorata, vaunussa istuvat ihmiset iloitsevat.
Linnanmäen klassikkolaite puuvuoristorata on kävijöiden suosikki vuodesta toiseen.

Kaiken kaikkiaan Linnanmäellä on yli 40 huvilaitetta sekä lukuisia pelejä. Pienimmät huvipuistokävijät joutuvat kulkemaan laitteisiin mittanauhan kautta, sillä hurjimpiin huvittelulaitteisiin pitää olla vähintään 140-senttinen. Linnanmäen lisäksi aikaa voi viettää merieläinten parissa vieressä sijaitsevassa Sea Lifessa.

Rannekkeen hinta on sama pituudesta tai iästä riippumatta. Rannekkeella pääsee huvipuistolaitteisiin niiden pituus- ja turvarajoja noudattaen. Seitsemään lastenlaitteeseen pääsee kuitenkin ilmaiseksi, joten kaikkein pienimmät perheenjäsenet eivät välttämättä tarvitse ranneketta ollenkaan.

>> Lue myös: Tältä näyttää Linnanmäen uutuuslaite Swingi

Linnanmäki

Muumimaailma

Muumimaailma sijaitsee Kailon saaressa Turun saaristossa, aivan Naantalin keskustan lähellä. Puisto jakautuu kolmeen osaan: Muumien kotilaaksoon Kailon saaressa, Väskin seikkailusaareen sekä mantereeseen, jossa sijaitsevat Muumimyymälä ja -parkki.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaudella 2024 sisäänpääsy Muumimaailmaan maksaa 39 euroa verkosta ostetulla lipulla, ja alle 2-vuotiaat pääsevät teemapuistoon ilmaiseksi. Portilla liput ovat pari euroa kalliimpia. Muumimaailmaan myydään myös erilaisia perhelippuja.

Inka KhanjiNaantalin Muumimaailma
Muumimaailma on pienten lasten kesän suosikkikohteita.

Teemapuistossa kävijät voivat kohdata oman Muumi-kirjoista tutun suosikkihahmonsa. Puiston keskus on luonnollisesti taivaansininen Muumitalo, jonka liepeillä pienet vieraat pääsevät tapaamaan laakson vakituisia asukkaita. Taloa ympäröivät monet kirjoista tutut kohteet kuten noidan mökki, poliisiasema ja uimahuone.

Teattereissa ja muualla ympäri Muumimaailmaa on ohjelmaa eri-ikäisille kävijöille, ja taikarannekkeen avulla pienetkin kävijät pääsevät kokemaan juuri heille valittuja elämyksiä.

Muumimaailma

Nokkakiven Puisto

Jyväskylän lähellä Lievestuoreella sijaitseva Nokkakiven Puisto on Suomen huvipuistomaailman uudempia tulokkaita. Kesällä 2007 avattu Nokkakivi on kaikenikäisille sopiva vanhanajan huvipuisto, joka on ottanut mallikseen englantilaiset ja amerikkalaiset huvipuistojen kultakaudella toimineet edeltäjänsä.

NokkakiviLapsia iloitsemassa huvipuistolaitteessa.
Nokkakiven Cyclon-vuoristorata on alueen hurjimpia laitteita.

Nokkakivestä löytyy parisenkymmentä huvilaitetta ja laitevalikoimaan lukeutuvat esimerkiksi maailmanpyörä ja törmäilyautorata. Lisäksi siellä on pensaslabyrintti. Alle metrin mittaisille lapsille huvipuistossa on yhdeksän laitetta.

Vuonna 2024 rannekkeiden hinnat alkavat joko 22 tai 30 eurosta kävijän pituudesta riippuen. Puisto on suljettu maanantaisin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokkakivi

PowerPark

Kauhavan Alahärmässä sijaitseva Powerpark on monipuolinen huvipuistokokonaisuus. Laitemäärältään se on Suomen suurin: kesällä 2024 kävijät pääsevät huvittelemaan 44 laitteeseen.

Huvipuistolaitteiden lisäksi alueella voi nautiskella muun muassa kartingista, 5D-elokuvateatterista sekä minigolfista. Perheen pienimmille on rakennettu Röllikylä, missä voi vierailla Röllin mökissä.

Powerparkin vapaa-ajankeskuksessa voi majoittua esimerkiksi hotellissa, mökissä tai leirintäalueella.

PowerparkKauhavan Powerpark
Powerpark on laitemäärältään Suomen suurin huvipuisto.

Powerparkin alueelle pääsee vain rannekkeella tai lipulla. Päiväranneke maksaa kaudella 2024 yli 130-senttisiltä 44 euroa ja sitä lyhyemmiltä 34 euroa.

Jos haluat vierailla huvipuiston alueella, mutta et ole kiinnostunut käymään laitteissa, maksaa aikuisen sisäänpääsy kahdeksan euroa ja lasten ja eläkeläisten viisi euroa. Rannekkeiden hintaan sisältyy aina sisäänpääsymaksu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Powerparkissa tekemistä riittää pienten lisäksi myös varttuneemmalle jälkikasvulle – tästä pitävät huolen muiden muassa Joyride ja Thunderbird-vuoristorata. Hurjimmat laitteet, kuten Booster ja Typhoon, sopivat ainoastaan yli 140-senttisille.

PowerPark

Punkaharjun Kesämaa

Vesihuvipuisto Kesämaa on uima-altaista, vesiliukumäistä ja puuhapaikoista koostuva huvittelupuisto Punkaharjulla. Tekemistä riittää niin hellepäivinä kuin viileinäkin lomapäivinä, sillä uima-altaiden lisäksi Kesämaassa voi kokeilla kiipeilyä, melontaa, polkuautoja tai törmäilyveneitä.

KesämaaKesämaa, Punkaharju
Punkaharjun Kesämaa on täynnä riemukkaita elämyksiä koko perheelle.

Puisto sijaitsee Punkaharju Resortin alueella, missä matkailija voi puuhapäivän päätteeksi majoittua matkailuvaunussa tai -autossa, teltassa tai vuokramökissä. Taiteenystävien iloksi Kesämaan vieressä sijaitsee Taidekartano Johanna Oras.

Kesämaa on avoinna kesällä 2024 13. kesäkuuta–10. elokuuta välisenä aikana. Päivälippujen hinnat alkavat 22 eurosta, alle 3-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi.

Kesämaa

Särkänniemi

Tampereella sijaitseva Särkänniemi on Suomen suosituimpia huvipuistoja. Särkänniemen aitojen sisäpuolelta löytyy tekemistä niin huvilaitteista, tieteestä, taiteesta kuin luonnostakin kiinnostuneille. Perinteisten huvilaitteiden lisäksi Särkänniemen alueelta löytyy myös esimerkiksi näkötorni, eläinpuisto ja taidemuseo.

SärkänniemiAurinkoinen päivä Särkänniemellä, ihmiset iloitsemassa hymyillen ketjukarusellin kyydissä.
Ketjukaruselli on yksi Särkänniemen ikisuosikeista, ja sopii kaikenikäisille.

Särkänniemen alueelle pääsee vain lipun kanssa. Pelkkä sisäänpääsy huvipuistoon maksaa 9,90 euroa.

Paikan päältä ostettuna ranneke maksaa 51 euroa kaudella 2024. Sen voi kuitenkin saada edullisemmin verkosta ennakkoon ostamalla, sillä verkkokaupassa lipuissa on dynaaminen hinnoittelu ja hinnat alkavat 29 eurosta.

Särkänniemen ranneke sisältää pääsyn huvipuistoon, laitteisiin, Näsinneulaan, Akvaarioon, Koiramäen eläinpuistoon ja Sara Hildénin taidemuseoon.

Särkänniemessä on lähes 30 huvilaitetta, joista kuusi on esteettömiä. Huvilaitteiden lisäksi perheen pienimmille on omat teema-alueensa, ja Koiramäen eläinpuisto, Keidas-vesielämysalue sekä Pouta Possun kotikylä Kärsänniemi ilahduttavat erityisesti lapsia.

Särkänniemi

Puuhamaa

Janakkalan Tervakoskella sijaitseva Puuhamaa on lasten huvipuisto, josta ei oikeastaan löydy sähköisiä härveleitä. Puuhamaan viehätys perustuukin yhdessä puuhaamiseen ja perinteisempiin huvituksiin kuten vesipuistoon. Puuhamaa on hyvä kohde perheille, joiden lapset ovat vielä pieniä.

Puuhamaan alueelta löytyy kymmeniä erilaisia toimintoja, jotka on tarkoitettu koko perheen yhteiseen hauskanpitoon. Suositun vesipuiston parhaita paloja ovat erilaiset liukumäet ja pomppupaikat sekä rannan tuntumasta löytyvä höyrysauna.

Puuhamaata voi pitää Suomen suurimpana ja monipuolisimpana eväsretkipaikkana, jonka kaikki toiminnot ovat käytössä sisäänpääsymaksulla.

Puuhamaan sisäänpääsymaksu kaudella 2024 on 31 euroa, alle kolmevuotiaat pääsevät sisälle ilmaiseksi. Puuhamaa on avoinna 8. kesäkuuta–11. elokuuta 2024.

Puuhamaa

Santapark

Santapark sijaitsee Rovaniemellä nelostien varrella. Joulu on vain kerran vuodessa, mutta joulun tunnelmasta pääsee nauttimaan Santaparkissa jo marraskuusta alkaen. Kaudella 2024–2025 Santapark on avoinna 1.11.2024–11.1.2025.

Joulupukin kotikalliossa pääsee näkemään muun muassa Joulupukin toimiston, postitoimiston, Joulumuorin Piparilan, tonttukoulun, jäägallerian ja tonttujen taikashow’n. Santaparkissa on myös taikajuna, joka kuljettaa matkustajat tonttujen maailmojen lävitse.

SantaparkIloiset tontut hassuttelemassa lasten kanssa jouluisessa tuvassa.
Tonttukoulussa pääsee kuulemaan tonttujen tärkeistä salaisuuksista ja taidoista.

Santapark sopii kaikille, jotka pitävät joulusta. Kallion sisällä rakennetussa huvipuistossa on mystinen tunnelma, ja Santapark onkin mainio lisä Rovaniemen-matkaan. Kaikki palvelut kahviloista ravintolaan ja lelupuotiin ovat kuin Joulupukin omasta taikamaailmasta – kuten pitääkin.

Kaudella 2024–2025 aikuisen lippu maksaa vierailun ajankohdasta riippuen 39–49 euroa ja 3–12-vuotiaan lippu 33–42 euroa. Alle 3-vuotiaat vierailevat Santaparkissa maksutta.

Santapark

Tykkimäki

Kouvolassa Tykkimäki tarjoaa puuhaa koko perheelle. Tykkimäeltä löytyy noin 25 erilaista laitetta ja kymmenkunta peliä niin suurille kuin pienille kävijöille. Alueella on myös seikkailupuisto ja minimaatila, jossa pääsee tutustumaan lampaisiin ja pupuihin sekä kokeilemaan poniratsastusta.

Tykkimäen hurjimpien laitteiden lisäksi perheen pienemmät voivat nauttia pyörityksestä esimerkiksi rauhallisessa karusellissa tai peuhata sisäleikkialueella. Taaperoita ei ole unohdettu, sillä Tykkimäeltä löytyy alle 90 cm mittaisille maksuttomia laitteita, joita voi käyttää maksavan huoltajan kanssa.

TykkimäkiKaksi iloista lasta huvipuistolaitteen kyydissä.
Tykkimäen monipuoliset laitteet takaavat hauskan päivän kaikenikäisille.

Tykkimäen alueelle ei ole sisäänpääsymaksua. Kaudella 2024 ranneke maksaa 40 euroa, S-etukortilla saa lipusta pienen alennuksen. Alle 120-senttisille hinta on 33 euroa.

Tykkimäen alue koostuu huvipuiston lisäksi aktiviteettipuisto Actionparkista sekä vesipuisto Aquaparkista, jonka altaissa ja vesiliukumäissä viihtyvät isommatkin vesipedot.

Kesällä 2022 avattu Tykkimäki Resort mahdollistaa majoittumisen huvipuiston yhteydessä. Huvipuiston kupeessa sijaitsee myös leirintäalue.

Tykkimäki

Vauhtipuisto

Oulussa sijaitseva lasten oma huvipuisto Vauhtipuisto tarjoaa hupia perheen pienimmille. Jo neljän vuosikymmenen ajan lapset ovat nauttineet niin puiston tunnelmasta kuin huvipuistolaitteistakin.

Kaudella 2024 rannekkeet maksavat 24–29 euroa. Puistoon voi ostaa myös kuuden euron kertalippuja.

Inka KhanjiAurinkoinen kesäpäivä Oulun Vauhtipuistossa, teekuppikaruselli ja lapsiperheitä.
Vauhtipuisto aukeaa toukokuun lopussa, ja on avoinna elokuun ensimmäiselle viikolle.

Vauhtipuistossa on yli 20 laitetta tai huvittelupaikkaa, joista osa on myös pituusrajoittamattomia. Pituusrajoitukset Vauhtipuistossa ovat 90 ja 110 senttimetriä. Valtaosa laitteista on suunnattu nimenomaan lapsille, sillä aikuisilla on pääsy vain muutamaan laitteeseen.

Vauhtipuisto sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta ja Nallikarin uimarannasta.

Vauhtipuisto

Visulahti

Mikkelissä sijaitseva Visulahden matkailukeskus on Suomen klassisimpia lomakohteita, josta löytyy puuhaa koko perheelle. Visulahden alueella on seitsemän huvipuistolaitetta piraattilaivasta ketjukaruselliin, vesiliukumäkiä – joiden joukossa on huima 13 metriin kohoava liukumäki – sekä yksi suuri uima-allas, ja tietysti jättimäisiä dinosauruksia.

Visulahdessa voi nauttia kesästä moottoriradalla, pomppulinnoissa ja seikkailulinnoissa. Tekemistä on kaikenikäisille, mutta erityisesti lapset nauttivat Visulahden tarjonnasta. Visulahden klassikkonähtävyyksiin kuuluu lähes 80 nukella varustettu vahakabinetti.

VisulahtiKesäpäivä Mikkelin Visulahdessa, uima-allas missä lapsia riemuitsemassa.
Dinosaurian suuri uima-allas on Visulahden suosikkipaikka.

Alle 12-vuotiaille suunnattu sisäleikkipuisto Hyperdino tarjoaa elämyksellisen avaruusseikkailun, missä lapset pääsevät testaamaan taitojaan.

Kesällä 2024 Visulahden ranneke maksaa 29 euroa. Lisäksi tarjolla on edullisempia seniori- ja iltarannekkeita sekä mahdollisuus ostaa lippu toiseksi päiväksi alennettuun hintaan.

Visulahdessa on myös mukava leirintäalue ja vuokramökkejä, joissa kesälomaa voi viettää pidempäänkin.

Visulahti

Zoolandia

Liedon Zoolandia yhdistää puuhapuiston, huvipuistolaitteet ja kotieläinpihan koko perheen kokonaisuudeksi.

Zoolandian suurin vetonaula on hurjapäille Hupipuiston alueelta löytyvät laitteet sekä kotieläinpiha, jossa pääsee rapsuttelemaan ihania eläimiä. Zoolandia on koti noin 50 eläimelle, joihin kuuluu muun muassa lampaita, vuohia, riikinkukkoja, minipossuja sekä poroja.

ZoolandiaPieni lapsi rapsuttelemassa rauhassa maassa makoilevaa vuohta.
Suloisten eläinten rapsuttelu on monille Zoolandian vierailun kohokohta.

Erityisesti eläinasukit ilahduttavat vauvasta vaariin, mutta koko perheelle löytyy varmasti mieleistä tekemistä myös puuhapuistosta sillä leikkiminen ja hulluttelu kuuluu kaikille.

Kaikkien yli 3-vuotiaiden kävijöiden tulee ostaa sisäänpääsyranneke. Kaudelle 2024 rannekkeen hinta on 28 euroa.

Puuhapuistosta löytyy esimerkiksi pomppulinnoja, karusellejä, hyppyvene, polkuautoja ja benjotrampoliinejä ja paljon paljon muuta.

Zoolandia

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vaasan parhaat ravintolat

Mihin syömään Vaasassa? 15 ravintolavinkkiä erilaisiin tilanteisiin

Suomen erikoiset nähtävyydet

Suomen eriskummalliset nähtävyydet – 33 kohteen lista, josta löydät tekemistä lomalle

Nelostien taukopaikat

Autoilijan opas Nelostielle – reitin 24 parasta taukopaikkaa

Suomen parhaat rannat

Mihin rantalomalle kotimaassa? 15 ihanaa rantaa Suomessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja