Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Esittelyssä kaikki Suomen huvipuistot – mikä sopii sinulle?

Linnanmäki artikkelin kuva
Suomen matkailu
Kesällä on aikaa lähteä pitämään hauskaa huvipuistoon. Kokosimme Suomen parhaat huvipuistot yhdelle listalle - tutustu kohteisiin ja valitse perheesi seuraava viikonloppukohde!
Teksti: Anu Vaheristo
Päivitetty: 17.06.2022
facebook   whatsapp

Linnanmäki

Linnanmäki on Suomen vanhin ja kävijämäärällä mitattuna myös suurin huvipuisto. Linnanmäki sijaitsee luonnonkauniissa puitteissa Helsingin sydämessä. Vaikka huvipuistossa on paljon moderneja laitteita, vallitsee Linnanmäellä kuitenkin nostalginen tunnelma.

Kaiken kaikkiaan Linnanmäellä on yli 40 huvilaitetta sekä lukuisia pelejä. Pienimmät huvipuistokävijät joutuvat kulkemaan laitteisiin mittanauhan kautta, sillä hurjimpiin huvittelulaitteisiin pitää olla vähintään 140-senttinen. Laitteiden lisäksi Linnanmäellä voi viivähtää myös merieläinten parissa vieressä sijaitsevassa Sea Lifessa.

Rannekkeen hinta on sama pituudesta tai iästä riippumatta. Rannekkeella pääsee huvipuistolaitteisiin niiden pituus- ja turvarajoja noudattaen. Yhteentoista lastenlaitteeseen pääsee kuitenkin ilmaiseksi, joten kaikkein pienimmät perheenjäsenet eivät välttämättä tarvitse ranneketta ollenkaan.

Linnanmäki

Muumimaailma

Muumimaailma sijaitsee Kailon saaressa Turun saaristossa, aivan Naantalin keskustan lähellä. Puisto jakautuu kolmeen osaan: Muumien kotilaaksoon Kailon saaressa, Väskin seikkailusaareen sekä mantereeseen, jossa sijaitsevat Muumimyymälä ja -parkki.

Teemapuistossa kävijät voivat kohdata oman muumikirjoista tutun suosikkihahmonsa. Puiston keskus on luonnollisesti taivaansininen Muumitalo, jonka liepeillä pienet vieraat pääsevät tapaamaan laakson vakituisia asukkaita. Taloa ympäröivät monet kirjoista tutut kohteet kuten noidan mökki, poliisiasema ja uimahuone. Teatteri Emmassa on tarjolla ohjelmaa myös isommille katsojille.

Muumimaailma

Nokkakiven Puisto

Jyväskylän lähellä Lievestuoreella sijaitseva Nokkakiven Puisto on Suomen huvipuistomaailman uusimpia tulokkaita, joka avattiin kesällä 2007. Nokkakivi on kaikenikäisille sopiva vanhanajan huvipuisto, joka on ottanut mallikseen englantilaiset ja amerikkalaiset huvipuistojen kultakaudella toimineet edeltäjänsä.

Nokkakivestä löytyy parisenkymmentä huvilaitetta ja laitevalikoimaan lukeutuvat esimerkiksi maailmanpyörä ja törmäilyautorata. Lisäksi siellä on pensaslabyrintti ja lammasfarmi. Nokkakiven huvipiston vieressä sijaitsee Sirkusmaailma, josta löytyy pelihalli ja sirkusmuseo. Alueella on myös minimaailma, jossa on laitteita taaperoille.

Nokkakivi

PowerPark

Kauhavan Alahärmässä sijaitseva PowerPark on monipuolinen huvipuistokokonaisuus, jossa voi viipottaa erilaisissa huvipuistolaitteissa, poiketa 5D-elokuvateatterissa sekä kokeilla kartingia ja mönkijäsafareita. PowerParkin vapaa-ajankeskuksessa voi majoittua esimerkiksi hotellissa, mökissä tai leirintäalueella.

PowerParkista löytyy yli 30 erilaista huvipuistolaitetta, joista moni sopii perheen pienimmille. Lapsille on suunnattu myös Satumaa, jossa voi vierailla esimerkiksi Röllikylässä ja Kidiusfarmilla. PowerParkissa tekemistä riittää pienten lisäksi myös varttuneemmalle jälkikasvulle – tästä pitävät huolen muiden muassa Joyride ja Thunderbird-vuoristorata. Hurjimmat laitteet, kuten Booster ja Typhoon, sopivat ainoastaan yli 140-senttisille.

PowerPark

Punkaharjun Kesämaa

Vesihuvipuisto Kesämaa on uima-altaista, vesiliukumäistä ja puuhapaikoista koostuva huvittelupuisto Punkaharjulla. Puisto sijaitsee Punkaharjun Lomakeskuksen alueella, missä matkailija voi puuhapäivän päätteeksi majoittua matkailuvaunussa tai -autossa, teltassa tai vuokramökissä. Taiteenystävien iloksi Kesämaan vieressä sijaitsee taidekeskus Retretti.

Kesämaa

Särkänniemi

Tampereella sijaitseva Särkänniemi on Suomen suosituimpia huvipuistoja. Särkänniemen aitojen sisäpuolelta löytyy tekemistä niin huvilaitteista, tieteestä, taiteesta kuin luonnostakin kiinnostuneille. Perinteisten huvilaitteiden lisäksi Särkänniemen alueelta löytyy myös esimerkiksi näkötorni, planetaario, delfinaario, eläintarha ja taidemuseo.

Särkänniemen huvilaitevalikoima on kattava ja tekemistä riittää kaikenikäisille. Hurjapäät pysyvät taatusti tyytyväisinä, kun taas perheen pienimmille puistosta löytyy rauhallisempia laitteita. Särkänniemen alueelta löytyy myös kaksi pienempää teemapuistoa – maailman ensimmäinen Angry Birds Land ja Koiramäki, jossa asustelevat nykyään myös Särkänniemen eläimet.

Särkänniemi

Puuhamaa

Janakkalan Tervakoskella sijaitseva Puuhamaa on lasten huvipuisto, josta ei oikeastaan löydy sähköisiä härveleitä. Puuhamaan viehätys perustuukin yhdessä puuhaamiseen ja perinteisempiin huvituksiin kuten vesipuistoon. Puuhamaa on hyvä kohde perheille, joiden lapset ovat vielä pieniä.

Puuhamaan alueelta löytyy kymmeniä erilaisia toimintoja, jotka on tarkoitettu koko perheen yhteiseen hauskanpitoon. Suositun vesipuiston parhaita paloja ovat erilaiset liukumäet ja pomppupaikat sekä rannan tuntumasta löytyvä höyrysauna. Puuhamaata voi pitää Suomen suurimpana ja monipuolisimpana eväsretkipaikkana, jonka kaikki toiminnot ovat käytössä sisäänpääsymaksulla.

Puuhamaa

Santa Park

Santa Park sijaitsee Rovaniemellä nelostien varrella. Joulu on vain kerran vuodessa, mutta Joulupukki ei lepää kesälläkään. SantaParkin peruskallion sisään louhitussa luolassa pääsee joulutunnelmaan myös kesäkuusta elokuuhun. Joulupukin työhuone, Joulumuorin Piparila, Tonttukoulu, Neljä vuodenaikaa -satujuna ja Revontuli-näyttämö ovat Santa Parkin vetonauloja.

Tekeminen ei tietenkään lopu siihen, siitä pitävät huolen jouluinen show-esitys, jääbaari, kahvila- ja ravintolapalvelut sekä lahja- ja matkamuistomyymälät. Santa Park on vuokrattavissa myös yksityistilaisuuksiin aukioloaikojen ulkopuolella.

Santapark

Tykkimäki

Kouvolassa Tykkimäki tarjoaa puuhaa koko perheelle. Tykkimäeltä löytyy noin 30 erilaista laitetta ja kymmenkunta peliä niin suurille kuin pienille kävijöille. Alueella on myös minimaatila, jossa pääsee tutustumaan lampaisiin ja pupuihin sekä kokeilemaan poniratsastusta.

Tykkimäen hurjimpien laitteiden lisäksi perheen pienemmät voivat nauttia pyörityksestä esimerkiksi rauhallisessa karusellissa tai peuhata sisäleikkialueella. Taaperoita ei ole unohdettu, sillä Tykkimäeltä löytyy alle 90 cm mittaisille 11 maksutonta laitetta. Tykkimäellä on myös Aquapark, jonka altaissa ja vesiliukumäissä viihtyvät isommatkin vesipedot. Huvipuiston kupeessa sijaitsee myös leirintäalue.

Tykkimäki

Vauhtipuisto

Oulussa sijaitseva lasten oma huvipuisto Vauhtipuisto tarjoaa hupia perheen pienimmille. Jo neljän vuosikymmenen ajan lapset ovat nauttineet niin puiston tunnelmasta kuin huvipuistolaitteistakin. Vauhtipuistossa on yli 20 laitetta tai huvittelupaikkaa, joista osa on myös pituusrajoittamattomia. Pituusrajoitukset Vauhtipuistossa ovat 90 ja 110 senttimetriä. Valtaosa laitteista on suunnattu nimenomaan lapsille, sillä aikuisilla on pääsy vain muutamaan laitteeseen.

Vauhtipuisto sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta ja Nallikarin uimarannasta.

Vauhtipuisto

Visulahti

Mikkelissä sijaitseva Visulahden matkailukeskus on yksi Suomen suosituimmista lomakohteista, josta löytyy puuhaa koko perheelle. Visulahdessa voi polskia altaissa, ihastella vahanukkeja ja museoautoja sekä hurjastella moottoripuistossa.

Dinosauria on erityisesti lapsia ja lapsenmielisiä kiehtova huvipuistoalue, josta löytyy esimerkiksi uima-altaita, vesiliukumäkiä, pomppupaikkoja sekä veden ympäröimä Dinolinnake. Visulahdessa on myös mukava leirintäalue ja vuokramökkejä, joissa kesälomaa voi viettää pidempäänkin. Matkailukeskuksen alueella sijaitsee lisäksi aikuisempaan makuun sopiva Xon-puisto, jossa voi kokeilla paintball-peliä, ajaa mönkijällä tai testata hermojaan benjihypyllä.

Visulahti

Zoolandia

Liedon Zoolandia yhdistää puuhapuiston, huvipuistolaitteet ja kotieläinpihan koko perheen kokonaisuudeksi. Zoolandian suurin vetonaula on kuitenkin kotieläinpiha. Erityisesti eläinasukit ilahduttavat perheen pienimpiä. Zoolandia on koti noin 50 eläimelle, joihin kuuluu muun muassa lampaita, riikinkukkoja, minipossuja sekä laamoja.

Zoolandian varsinainen laitevalikoima on suppea, mutta erilaisia puuha- ja toimintapisteitä löytyy senkin edestä. Puistosta löytyy esimerkiksi pomppulinna, kiipeilyseinä, mönkijöitä, polkuautoja ja paljon muuta.

Zoolandia

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Linnanmäki ja Instagram

Lue kommentit (8) Jätä kommentti

 1. Puuhapark Vihti Resort ja sisäpuistot puuttuu


 2. Tähän listaan kuuluisi vain Linnanmäki, Nokkakiven puisto, PowerPark, Särkänniemi ja Tykkimäki, koska nuo muut luokitellaan sisäaktiviteettipuistoiksi, eikä huvipuistoiksi.


 3. koko perhe vietti hienon päivän Tykkimäen huvipuistossa


 4. Kävin Powerparkissa keväällä luokkaretkellä ja siellä oli niin siistiä että voisin käyä useemmanki kerran siellä ja kävin Kobrassa 6-8 kertaa ja harmittaa ku en käyny Junkkerissa mutta varmaan meen käymään siellä toistaki kertaa ainaki<3


 5. TORNIOON ON AVATTU tai juuri avataan sisleikkipuistoa LAPINKULLAN panimorakennukseen. Asialla ovat Duussonit.


 6. Ainakin Zoolandia puuttuu listasta jossa on otsikon mukaan “kaikki” huvipuistot


 7. PowerPark on ainoa, jolla on oikeasti valoisa tulevaisuus edessä. Vaikka sijaitsee keskellä ei mitään niin Powerilla on realistisimmat mahdollisuudet laajentua ja tehdä isompia laitehankintoja. Saada vastaavanlaisia vuoristoratoja yms. kuin ulkomailla. Itse kannatan Poweria *peukku*


 8. Angry birds activity park on muuten SuperPark! Oulussa on myös yksi ja tammikuussa SuperPark avattiin Vantaallekin!


 9. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.