Kuva: Flickr / Trey Ratcliff
New York, Yhdysvallat

Mitä New Yorkissa kannattaa varoa? Tällainen on suurkaupungin kääntöpuoli

New York on monelle matkailijalle unelmien kaupunki. Metropolin mahdollisiin varjopuoliin varautumalla säästyt pettymyksiltä.

Ikäviä yllätyksiä New Yorkissa

Väentungokset, taskuvarkaat, lika ja korkea hintataso ovat asioita, jotka voivat yllättää matkailijan New Yorkissa. Miljoonakaupunki tunnetaan elokuvissa ja matkailumainoksissa värikkäänä suurkaupunkina, joka ei nuku koskaan – tälläkin kaupungilla on kuitenkin kääntöpuolensa, johon matkailijan kannattaa varautua pettymyksen välttämiseksi.

Vaikka useimmat matkailijat vierailevat New Yorkissa kiinnittämättä sen kummemmin huomiota kaupungin epäkohtiin, saattaa suurkaupungin likaisuus yllättää ikävällä tavalla. Nuhjuisuus ja lika korostuvat erityisesti kesäkuumalla, kun lämpötila kohoaa hellelukemiin ja kadulle nostetut roskapussit alkavat lemuta.

Hajua leviää myös viemäreistä, eivätkä siltä säästy edes kaupungin hienostoalueet. Tämä yhdistettynä paahtavaan aurinkoon saakin monet kaupunkilaiset pakenemaan puistoihin ja meren rannalle raikkaan ilman perässä.

Lika näkyy New Yorkissa erityisesti metrotunneleissa, joista on puhtaus kaukana. Ennen penkeille istumista kannattaa tarkistaa, ettei niissä ole epämääräisiä tahroja tai muuta likaa. Roskien ja lian lisäksi metrotunneleiden saastaisuutta lisäävät rotat, joita näkee juoksemassa pitkin raiteita.

Älä luota varauksetta

Vaikka matkalta olisi mukava saada paikallisia tuttavuuksia, on pieni epäluuloisuus paikallaan huijareiden varalta. Hyvä ihmistuntemus on tarpeen jos yrität tutustua newyorkilaisiin ilman minkäänlaisia paikallisia kontakteja.

Huijareihin voi törmätä kaikkialla New Yorkissa, mutta erityisesti matkailijoiden suosimilla kaduilla. Kesken kävelymatkan joku saattaa heittää käteesi cd-levyn vakuuttaen sen olevan lahja, mutta alkaakin hetken kuluttua vaatia rahaa maksuksi juuri saamastasi levystä.

Tällaisia ja muita, matkailijoita ärsyttäviä huijauksia on New Yorkissa loputtomiin, ja lähestymisyritykset kannattaakin vain jättää huomiotta ja jatkaa matkaa.

Kuva: Flickr / Tom RoeleveldNew York
Huijareita ja taskuvarkaita vilisee matkailijoiden suosimissa paikoissa, kuten esimerkiksi Times Squarella.

Huijarit vaanivat myös metroissa, ja matkustajilla ei ole pysäkkien välillä juuri muuta mahdollisuutta kuin antaa vaunuun sattuneen kerjäläisen, epävireisesti instrumenttiaan soittelevan katumuusikon tai maailmanloppua julistavan kodittoman antaa sanoa sanottavansa.

Huijareiden lisäksi myös taskuvarkaudet ovat valitettavan yleisiä New Yorkissa, ja omista arvotavaroista onkin syytä pitää huolta erityisesti väentungoksissa ja metrovaunuissa. Vikkeläkätiset taskuvarkaat nappaavat lompakon huomaamatta ja tuntematta minkäänlaista sympatiaa rahansa menettävää matkailijaa kohtaan.

Varaa iso matkabudjetti

New York on kallis kaupunki, joka tyhjentää lompakon myös ilman epärehellisiä keinoja. Kaupungista on varsin hankalaa löytää sekä edullista että hyvätasoista majapaikkaa, ja usein matkailija joutuukin tekemään kompromissin joko majapaikan tason, sijainnin tai oman budjetin suhteen.

Hotellien kallista hintatasoa kompensoivat onneksi edullinen paikallisliikenne sekä kattava metro- ja bussiverkosto, jotka mahdollistavat majapaikan sijainnista joustamisen.

Kaupungin kallis hintataso näkyy myös ruoassa. Katu- ja pikaruoka on varsin edullista, mutta laadukkaissa ravintoloissa on varauduttava maksamaan annoksista hinta, joka on korkea myös Suomen hintatasoon tottuneelle.

Kannattaa myös muistaa, että ravintolalaskun päälle on aina laskettava myös tippi, jonka jättäminen on pakollista. Kaupoissa hintojen loppusummaan lisätään verot, joten ostoksen loppusumma selviää vasta kassalla.

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Flickr / Trey Ratcliff ja Tom Roeleveld

>> Lue myös: Halvalla New Yorkiin – katso vinkit!

Päivitetty: 20.6.2017

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (42 votes, average: 2,79 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

6 kommenttia

Olin New Yorkissa hotelli Melassa heinäkuun alkupuolella 6 yötä. Kun menin illalla hotellille minun piti kirjoittaa sopimus, jolla maksan nk. resource fee -maksua hotellin yöpymismaksun lisäksi noin 30 dollaria/yö. Hotelliyöni oli jo maksettu joten tämä oli tällainen ”surprise fee” joksi kutsuin sitä siellä hotellissa. Missään en koskaan ole nähnyt, että tällainen maksu peritään ja miksi se peritään. Kyselin hotellilla että miksi tämä maksu ja he ei oikein osanneet selittää sitä. Tämä tapa lähtenyt kuulemma Los Angelesista ja ollut jo useamman vuoden voimassa. Jaa..tämä hotelli näyttää olevan myös yksi Finnairin suosittelema hotelli, joten ilmeisesti siellä käy myös paljon suomalaisia. Muistakaapa varautua tähän ylimääräisellä matkakassalla. Brooklynissa ja New Jerseysissä tätä ei kuulemma peritä.

Kävin enkä tullut ryöstetyksi sen enempää taskuvarkaiden huijareiden yms toimesta. Saati että olisin ruokaillut jossain ryöstöhinnoitellussa ravintolassa.

Kohtasin reisullani mukavia ihmisiä ihan vilpittömästi sellaisia jotka olivat tuolla asuneet jo koko ikänsä JA niitä jotka olivat olleet vasta 2 vuosikymmentä yms..

Sain myös hyvää palvelua kun ostin kalliimman kameran ja toin sen tänne verotushelvettiin jonka hyvin kyllä vältin myyjän neuvoa noudattaen.

Kävin myös sellaisissa paikoissa syömässä joihin ei ollut tavallisella kuolevaisella asiaa ollenkaan kiitos paikallisille tutuille joita siellä jo entuudestaan olikin.

Ylitin myös 110 kadun ja istuin baarissa ehtoosta siellä joka ei turistialuetta sinällään…

Mutta kuten tiedetään huijatuksi voi tulla ja ryöstetyksi vaikka kanarian saarilla jos ei tajua mistään mitään.

Olen käynyt nycissä kerran vuonna 2012.Hotelli oli mitä parhain.Ihmiset ystävällisä!Elämäni unelma toteutui.Sain kokea upean kaupungin sykkeen.En kokenut likaa enkä varkauksia.Tunsimme olomme turvalliseksi.Nyc oli juuri sellainen kuin kuvittelimne!Kaunis,elämää,sykettä,,shoppailua,nähtävyyksiä,hyvää ruokaa !Nyc …Rakastuimme totaalisesti tähän kaupunkiin. Matkustamme uudestaan 2016.Sama hotelli ja vuoden aika. Kaikki oli niin upeeta!Nyc vei sydämmemme!

Tipin jättäminen ravintoloissa ja baareissa ei todellakaan ole pakollista.
Jos on pientäkään hajua matematiikasta niin ostosten hinta on aika helppoa selvittää ennen kassalle menoa. (NYC) sales tax n.8,8%. Alle 110$ maksavista vaatteista ja kengistä ei peritä veroa. Eli vaikka ostat 5 paria 100$ kenkiä et maksa myyntiveroa. muitakin verottomia tuotteita ja palveluita on yllättävän paljon.
Ei kovinkaan monimutkaista jos viitsii vähän ottaa selvää asiosta.

Tipin antaminen ravintoloissa on todellakin pakollista (ei koske mäkkäriä eikä starbuckeja ym.) Siellä ihmiset saavat ihan oikeasti palkkansa tipeistä… Tämä juttu likaisuudesta ja huijauksista on kyllä tosi kärjistetty. New Yorkissa on paljon turvallisempaa kulkea kuin Helsingissä, siellä näkee poliisin melkeimpä joka kadun kulmassa. Olen käynyt kaupungissa useasti ja koskaan ei ole käynyt mitään. Tervettä järkeä matkaan mukaan, ehkei Harlemiin taikka keskuspuistoon kannata mennä keskellä yötä

TIPPIPAKKO ?!?!?!? Whaaat!!!
Tippiä jokainen antaa/ei anna, mikäli palvelu ja/tai ruoka on sen arvoista. Jos palvelu on perseestä ja ruoka ala-arvoista niin pelkkä listahinta on silloin jo enemmän kuin tarpeeksi. Toki saattaapi olla että ravintola ei kovin suureen karnevaalihenkeen toivota sinua uudestaan tervetulleeksi (miksi menisitkään?) mikäli siis et muista ”tipata”. Suurin osa aina jotain antaa tippinä, mutta mikään pakko se ei ole. Kukaan ei sinua pidätä tai haasta käräjille mikäli jää tipit maksamatta :)