Hyppää sisältöön

Mitä New Yorkissa kannattaa varoa? Tällainen on suurkaupungin kääntöpuoli

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 20.06.2017
New York on monelle matkailijalle unelmien kaupunki. Metropolin mahdollisiin varjopuoliin varautumalla säästyt pettymyksiltä.

Ikäviä yllätyksiä New Yorkissa

Väentungokset, taskuvarkaat, lika ja korkea hintataso ovat asioita, jotka voivat yllättää matkailijan New Yorkissa. Miljoonakaupunki tunnetaan elokuvissa ja matkailumainoksissa värikkäänä suurkaupunkina, joka ei nuku koskaan – tälläkin kaupungilla on kuitenkin kääntöpuolensa, johon matkailijan kannattaa varautua pettymyksen välttämiseksi.

Vaikka useimmat matkailijat vierailevat New Yorkissa kiinnittämättä sen kummemmin huomiota kaupungin epäkohtiin, saattaa suurkaupungin likaisuus yllättää ikävällä tavalla. Nuhjuisuus ja lika korostuvat erityisesti kesäkuumalla, kun lämpötila kohoaa hellelukemiin ja kadulle nostetut roskapussit alkavat lemuta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hajua leviää myös viemäreistä, eivätkä siltä säästy edes kaupungin hienostoalueet. Tämä yhdistettynä paahtavaan aurinkoon saakin monet kaupunkilaiset pakenemaan puistoihin ja meren rannalle raikkaan ilman perässä.

Lika näkyy New Yorkissa erityisesti metrotunneleissa, joista on puhtaus kaukana. Ennen penkeille istumista kannattaa tarkistaa, ettei niissä ole epämääräisiä tahroja tai muuta likaa. Roskien ja lian lisäksi metrotunneleiden saastaisuutta lisäävät rotat, joita näkee juoksemassa pitkin raiteita.

Älä luota varauksetta

Vaikka matkalta olisi mukava saada paikallisia tuttavuuksia, on pieni epäluuloisuus paikallaan huijareiden varalta. Hyvä ihmistuntemus on tarpeen jos yrität tutustua newyorkilaisiin ilman minkäänlaisia paikallisia kontakteja.

Huijareihin voi törmätä kaikkialla New Yorkissa, mutta erityisesti matkailijoiden suosimilla kaduilla. Kesken kävelymatkan joku saattaa heittää käteesi cd-levyn vakuuttaen sen olevan lahja, mutta alkaakin hetken kuluttua vaatia rahaa maksuksi juuri saamastasi levystä.

Tällaisia ja muita, matkailijoita ärsyttäviä huijauksia on New Yorkissa loputtomiin, ja lähestymisyritykset kannattaakin vain jättää huomiotta ja jatkaa matkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
New York
Huijareita ja taskuvarkaita vilisee matkailijoiden suosimissa paikoissa, kuten esimerkiksi Times Squarella.

Huijarit vaanivat myös metroissa, ja matkustajilla ei ole pysäkkien välillä juuri muuta mahdollisuutta kuin antaa vaunuun sattuneen kerjäläisen, epävireisesti instrumenttiaan soittelevan katumuusikon tai maailmanloppua julistavan kodittoman antaa sanoa sanottavansa.

Huijareiden lisäksi myös taskuvarkaudet ovat valitettavan yleisiä New Yorkissa, ja omista arvotavaroista onkin syytä pitää huolta erityisesti väentungoksissa ja metrovaunuissa. Vikkeläkätiset taskuvarkaat nappaavat lompakon huomaamatta ja tuntematta minkäänlaista sympatiaa rahansa menettävää matkailijaa kohtaan.

Varaa iso matkabudjetti

New York on kallis kaupunki, joka tyhjentää lompakon myös ilman epärehellisiä keinoja. Kaupungista on varsin hankalaa löytää sekä edullista että hyvätasoista majapaikkaa, ja usein matkailija joutuukin tekemään kompromissin joko majapaikan tason, sijainnin tai oman budjetin suhteen.

Hotellien kallista hintatasoa kompensoivat onneksi edullinen paikallisliikenne sekä kattava metro- ja bussiverkosto, jotka mahdollistavat majapaikan sijainnista joustamisen.

Kaupungin kallis hintataso näkyy myös ruoassa. Katu- ja pikaruoka on varsin edullista, mutta laadukkaissa ravintoloissa on varauduttava maksamaan annoksista hinta, joka on korkea myös Suomen hintatasoon tottuneelle.

Kannattaa myös muistaa, että ravintolalaskun päälle on aina laskettava myös tippi, jonka jättäminen on pakollista. Kaupoissa hintojen loppusummaan lisätään verot, joten ostoksen loppusumma selviää vasta kassalla.

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Flickr / Trey Ratcliff ja Tom Roeleveld

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Halvalla New Yorkiin – katso vinkit!

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Top of the Rock, New York

New Yorkin parhaat näköalapaikat – viisi pilvenpiirtäjää, joiden maisemat lyövät ällikällä

The Edge, New York

Tältä näyttää läntisen pallonpuoliskon korkein näköalaterassi – älä jätä väliin New Yorkissa

Millä alueella New Yorkissa kannattaa majoittua? Viisi vaihtoehtoa Manhattanilla

Miten kaupungit saivat lempinimensä?

Miksi New Yorkia sanotaan Isoksi omenaksi? Näin 5 tunnettua kaupunkia saivat lempinimensä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja