Tiesitkö tämän viattomalta tuntuvasta lemmenlukosta? Osassa näistä 8 sillasta lukon kiinnittäminen tietää sakkoja
Rakkautta vai roskaa?
Maailmalla matkaavat parit vannovat ikuista rakkautta kiinnittämällä lukon siltaan ja heittämällä avaimen alla virtaavaan jokeen. Lukko symboloi monelle ikuista rakkautta.
Monet mieltävät rakkauslukkojen alkuperäksi romanttisten matkojen pääkaupungin Pariisin, jonka kuuluisa silta Pont des Arts on kaikkien aikojen klassikko. Lukkoperinne ei kuitenkaan ole peräisin Ranskasta, vaan rakkauslukkojen alkuperästä on kaksi tarinaa: toinen juontaa juurensa Kiinan kansantaruihin ja toinen vie toisen maailmansodan alkuun Serbiaan.
Monet kaupungit, Pariisi mukaan lukien, ovat poistattaneet lukkoja silloista niiden suuren määrän vuoksi, sillä lukkojen paino vaurioittaa siltojen rakenteita. Joissakin kaupungeissa lukkojen luvattomasta kiinnittämisestä saa jopa sakkoja. Osa kaupungeista on ratkaissut ongelman rakentamalla kestäviä kiinnityspaikkoja lemmenlukoille: puita, torneja ja erillisiä kaiteita.
Oletko jo kuullut näistä tunnetuista rakkauslukoista?
1. Vrnjacka Banja, Serbia: Most Ljubavi
Kaikkien lemmenlukkosiltojen äiti sijaitsee tarinan mukaan Vrnjacka Banjan kylässä Serbiassa. Kylästä on noin kahden ja puolen tunnin matka Serbian pääkaupunkiin Belgradiin.
Legendan mukaan kylässä eli nuori pari, Nada ja Relja, jotka rakastuivat ennen sodan syttymistä. Relja lähti armeijan mukana sotaan ja Nada vannoi uskollisesti odottavansa miehen paluuta.
Kun Relja palasi, ei jälleennäkeminen ollutkaan iloinen: Nada sai kuulla, että Relja oli rintamalla rakastunut toiseen naiseen Korfun saarella. Nada suri tapahtunutta niin, että kuoli suruunsa.
Kuolleen ystävän muistoksi muut kylän tytöt kiinnittivät lukkoja Nadan ja Reljan kohtaamispaikan, Most Ljubavi -sillan, kaiteeseen. Samalla he kaiversivat oman ja rakastettunsa nimen lukkoon, jottei rakastettu koskaan lähtisi kuten Relja teki.
2. Pariisi, Ranska: Pont des Arts
Rakkauslukkojen kiistämätön klassikko, Seine-joen ylittävä silta Pont des Arts on pariisilainen nähtävyys. 2000-luvulla sillan kaide peittyi täysin erikokoisiin ja erivärisiin lukkoihin, ja se olikin pitkään monien matkailijoiden suosima kohde.
Rakkauslukot kuitenkin poistettiin sillasta lopullisesti vuonna 2015, koska niiden 45 tonnin paino vaurioitti siltaa. Sillan kaide rakennettiin uudelleen niin, että siihen ei voi kiinnittää lukkoja – mutta monet epätoivoiset rakastavaiset löytävät yhä luovempia tapoja kiinnittää lukkonsa luvattomasti.
3. New York, Yhdysvallat: Brooklyn Bridge
New Yorkissa sijaitseva komea Brooklyn Bridge on toiminut monien romanttisten elokuvien näyttämönä, eikä ole ihme, että rakkauslukot ovat löytäneet tiensä myös New Yorkiin. Sillalla voi eläytyä rakastettunsa kanssa Kun Harry tapasi Sallyn tai Sinulle on postia -elokuvaklassikkojen kohtauksiin.
Lukot poistetaan säännöllisesti, sillä liian suuri lukkojen määrä vahingoittaa siltaa.
4. Venetsia, Italia: Rialton silta
Venetsian tunnettu Rialto-silta on kiveä, mutta se ei estä rakastavaisia kiinnittämästä lukkoja sillan metallisiin kiinnikkeisiin. Rakkaudentunnustuksesta voi kuitenkin saada sakot, sillä historiallinen 1500-luvun silta ei kestä lukkojen painoa. Niinpä Venetsian kaupunki määräsi 3 000 euron sakon sille, joka rohkenee kiinnittää siltaan uuden rakkaudentunnustuksen.
Kaupungin kampanjaa kutsutaan nimellä Unlock Your Love, ja sen iskulause onkin: “Rakkautesi ei tarvitse kahleita, eikä Venetsia tarvitse roskiasi.”
5. Rooma, Italia: Ponte Milvio
Italia on monien lukkosiltojen koti, ja myös Roomasta löytyy silta, jossa lemmenlukoista on tullut suoranainen ongelma. Syynä on erityisesti suositun italialaisen kirjailijan Federico Moccian kirjoittama kirja, jossa lemmenparit julistivat rakkauttaan kiinnittämällä lukkoja Rooman Milvion siltaan.
Tiberjoen yli kaartuva Milvion silta on rakennettu noin 200 vuotta ennen ajanlaskun alkua, ja Venetsian tavoin Rooman kaupunki uhkaa rakkauslukon kiinnittäjiä sakolla. Osa sakkoja uhmaavista rakastavaisista on kiinnittänyt lukkonsa siltaa reunustaviin katulamppuihin.
6. Mount Huangshan, Kiina: Lotus Peak
Huangshan-vuori Kiinan Anhuin-provinssissa on kiinalaisen rakkauslukkoperinteen tunnetuimpia paikkoja. Erityisesti 1 800 metrin korkeuteen nouseva Lotus Peak on suosittu rakastavaisten keskuudessa, sillä huippua kiertävät metalliketjut suorastaan houkuttelevat kiinnittämään ikuisen rakkauden symbolin. Yleensä lukon avaimen voi heittää jokeen, mutta Huangshanilla avaimen voi heittää alapuolella levittäytyvään sumuiseen laaksoon.
Sumuisuutensa lisäksi Huangshaniin liittyy kylmäävä tarina siitä, kuinka kielletystä rakkaudesta kärsineet parit hyppäsivät yhdessä huipulta kuolemaansa.
7. Köln, Saksa: Hohenzollernin silta
Tuntuuko siltä, että rakkauslukot ovat kaikkialla kiellettyjä? Saksan Kölnissä kaupunki kannustaa rakastavaisia kiinnittämään lukkonsa Hohenzollernin siltaan, joka ylittää kaupungin halki virtaavan Rein-joen. Kaupunki on verkkosivuillaan muun muassa opastanut, miten lemmenlukkojen täyttämälle sillalle pääsee.
8. Helsinki, Suomi: Vanhankaupunginkoski
Katajanokansilta vai Vanhankaupunginkoski? Myös kotimaassa löytyy valinnanvaraa lemmenlukoille, ja esimerkiksi Helsingin kaupunki on avoimesti ilmoittanut sallivansa lemmenlukot.
Kuitenkin myös Suomessa rakkauslukoista on saatu syntymään porua: Tampereella taiteilijaryhmä irrotti Patosillan kaiteesta lukkoja ja sulatti ne suureksi metallikuutioksi. Osa lukkojen laittajista pahoitti mielensä, kun ikuisen rakkauden symboli päätyi osaksi taideteosta.
Oletko ripustanut lemmenlukon? Jaa rakkaustarinasi kommenteissa!
Lähteet: Huffpost, The Guardian
Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Elina Venttola, Instagram
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja







