Hyppää sisältöön

Junalla Yhdysvaltojen halki – junamatka takaa upeat maisemat

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 30.01.2020
Jos kaipaat lomaasi vaihtuvia maisemia, yksi erinomainen ja ekologinen tapa tutustua Yhdysvaltojen kaupunkeihin on junamatkailu.

Amtrakin raiteilla halki mantereen

Yhdysvaltojen suurin junayhtiö on National Railroad Passenger Corporation eli Amtrak. Amtrakin junaliikenne kattaa kaikki Yhdysvaltojen suurimmat kaupungit välipysäkkeineen, mutta aivan kaikkialle eivät Amtrakinkaan raiteet yllä. Onneksi nähtävää ja tehtävää on niin paljon, ettei rataverkoston puutteita jää aivan pian kaipaamaan ja raiteita riittää useammallekin lomamatkalle. Kohteita on valittavana kaiken kaikkiaan yli 500.

Amtrakin päärata kulkee Yhdysvaltojen itärannikolla Bostonista New Yorkin kautta Washingtoniin. Junalla pääsee myös maan keski- ja länsiosien mielenkiintoisiin kaupunkeihin, kuten New Orleansiin, Las Vegasiin, Chicagoon, Seattleen, Los Angelesiin sekä San Fransiscoon. Yhdysvaltojen junissa matkailu on yleensä varsin mukavaa siisteissä vaunuissa, joihin lukeutuu niin ravintola- kuin makuuvaunujakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

USA Rail Pass vastaa reilikorttia

Euroopan maihin ja kaupunkeihin pääsee helposti tutustumaan Interrail-kortilla, jolla voi matkata junissa sielunsa kyllyydestä. Yhdysvaltojen kamaralla Interrail-korttia vastaa USA Rail Pass, joka oikeuttaa matkustamaan 15, 30 tai 45 päivän sisällä.

Lipuilla on omat matkustussegmentit, ja esimerkiksi 15 päivän lippuun sisältyy kahdeksan matkustussegmenttiä eli kahdeksan yksittäistä matkaa. Vastaavasti 30 päivän lipussa on 12 segmenttiä ja 45 päivän lipussa 18 segmenttiä.

ShutterstockJunamatkailu Yhdysvalloissa
Junayhteydet kattavat useimmat yhdysvaltalaiset suurkaupungit, ja Amtrakin kyydissä voi tutustua esimerkiksi Chicagoon.

Junapassit tulee ostaa etukäteen, ja samalla voi tehdä tarvittavat varaukset. Liput voi noutaa miltä tahansa Amtrakin asemalta.

USA Rail Pass ei itsessään ole matkalippu, vaan jokaista junamatkaa varten on tehtävä erillinen varaus. Liput tulee noutaa ennen matkan alkua. Istumapaikkoja on rajatusti, mistä syystä varaukset on syytä tehdä mahdollisimman hyvissä ajoin ennen matkaa.

Idästä länteen halki mantereen

Koska Yhdysvallat on suuri maa, myös junamatkat ovat pitkiä ja hitaita. Yhden loman aikana on mahdotonta tutustua koko maahan, sillä suurin osa ajasta kuluu tällöin junassa istumiseen. Maisemat ovat toki kauniita ja monipuolisia, mutta itse kohteisiin ja kaupunkeihin ei jää aikaa. Ennen matkaa kannattaakin miettiä, mikä osa maasta kiinnostaa seuruettasi eniten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockJunamatkailu Yhdysvalloissa
Yhdysvalloissa maisemat vaihtelevat tiuhaan tahtiin, ja niiden seuraaminen onnistuu mukavasti junan kyydistä käsin.

Tutustumiskierroksen Yhdysvaltoihin voi aloittaa esimerkiksi itärannikon kaupungeista. Yhteydet pääradalla ovat erinomaiset, joten tutustuminen sekä Bostoniin, New Yorkiin että Washingtoniin on helppoa. Nämä suurkaupungit tarjoavat paljon nähtävää ja tehtävää. Itärannikolla voi pysähtyä myös Philadelphiassa ja Baltimoressa, tai vaikka Springfieldin pikkukaupungissa. Junalla pääsee myös esimerkiksi Niagaran putouksille.

Seuraavalla lomalla voikin sitten siirtyä vaikka aurinkoiseen Kaliforniaan ja esimerkiksi Pacific Surfliner –junalla pääsee Santa Barbarasta Los Angelesin kautta San Diegoon. Coast Starlight puolestaan vie sateisesta Seattlesta koko matkan aurinkoiseen Los Angelesiin.

Californian Zephyr kuljettaa seitsemän osavaltion läpi

Yhdellä Amtrakin pisimmistä ja maisemiltaan kauneimmista reiteistä kulkee juna nimellä California Zephyr. Zephyrin noin 3 900 kilometriä pitkä reitti kulkee Yhdysvaltojen keskilännestä länsirannikolle ja se vie matkustajia Chicagosta, Illinoisin osavaltiosta aina Emeryvilleen, Kaliforniaan asti. Matkalla kuljetaan seitsemän osavaltion kautta ja junan ikkunoista avautuu niin Illinoisin, Iowan, Nebraskan, Coloradon, Utahin, Nevadan kuin Kalifornian maisemia.

ShutterstockJunamatkailu Yhdysvalloissa
Pohjois-Kalifornian tunnetuimpien luontokohteiden joukkoon lukeutuva Yosemiten kansallispuisto kannattaa kokea.

California Zephyr on yksi Yhdysvaltojen länsiosien suosituimmista junista. Maisemat ovat pitkälti samoja kuin ne, jotka odottivat ensimmäisiä uudisraivaajia parisataa vuotta sitten: junan ikkunoista pilkistää niin Kalliovuorten Colorado-joki kuin Sierra Nevadan vuoristo. Karun kauniiden vuoristomaisemien ohella matkan varrelle osuu myös 29 tunnelia, Colorado-joen laakson punahehkuisia seinämiä, sekä lopulta Tyynenmeren lahdella sijaitseva suurkaupunki San Francisco.

Lisätietoa ja lippuvaraukset: Amtrak

Teksti: Jenna Lehkonen ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

The Edge, New York

Tältä näyttää läntisen pallonpuoliskon korkein näköalaterassi – älä jätä väliin New Yorkissa

Millä alueella New Yorkissa kannattaa majoittua? Viisi vaihtoehtoa Manhattanilla

Miten kaupungit saivat lempinimensä?

Miksi New Yorkia sanotaan Isoksi omenaksi? Näin 5 tunnettua kaupunkia saivat lempinimensä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja