Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tahdotko vuokrata auton Yhdysvalloissa? Katso autoilijan ABC

Istockphoto artikkelin kuva
Automatkailu
Paras tapa nähdä Amerikkaa on ottaa auto alle ja päästellä pitkin moottoriteitä halki huikeiden maisemien. Yhdysvalloissa auton vuokraaminen on edullista ja helppoa.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 04.07.2018
facebook   whatsapp

Ennakkosuunnittelu tekee matkasta huolettoman

Yhdysvalloissa autoilemaan lähtevän on syytä huomioida muutamia seikkoja jo ennen matkaa, jotta perillä kohteessa voi välttyä yllätyksiltä.

Kokosimme autonvuokraajan muistilistan helpottamaan ennakkovalmisteluja ikimuistoiselle automatkalle Amerikan ihmemaahan.

1. Muista huomioida erikoiskulut

Halvimmillaan pienen auton voi vuokrata Yhdysvalloissa noin sadalla eurolla viikoksi. Lisähintaa vuokraukselle kertyy kuitenkin huimasti, mikäli palautat auton eri osavaltioon kuin mistä olet vuokrannut sen. Yhden suunnan jättömaksu eli one-way drop fee saattaa olla moninkertainen itse autonvuokrauksen hintaan nähden.

Esimerkiksi legendaarista Route 66 -matkaa suunnittelevan kannattaa huomioida, että yhden suunnan maksu saattaa useilla autovuokraamoilla nousta tuolla matkalla jopa yli tuhanteen dollariin. National tarjoaa kiinteää 250 dollarin jättömaksua, joka on usein kilpailukykyisin hinta yhdensuuntaisen matkan tekevälle.

Autonvuokrauksen hintoja Yhdysvalloissa voit vertailla Rantapallon autohakukoneen avulla. Mikäli suunnittelet palauttavasi auton eri kohteeseen, kannattaa pyytää autovuokraamolta tarjous, sillä jättömaksu ei usein näy hakukoneiden antamissa hinnoissa.

2. Kuinka monta kuljettajaa tarvitset?

Ennen auton vuokraamista kannattaa miettiä valmiiksi ketkä matkaseurueesta haluavat ajaa autoa perillä kohteessa. Jokaisesta lisäkuljettajasta tulee maksaa oma maksu autoa vuokratessa.

Alle 25-vuotiaat kuljettajat eivät voi vuokrata autoa Yhdysvalloissa listahinnoin, vaan vuokraamot veloittavat tuntuvan lisämaksun nuorilta kuljettajilta.

3. Muista palauttaa tankki täynnä

Vuokra-auto palautetaan Yhdysvalloissa vuokraamoon tankki aina täynnä, ellei toisin sovita.

Inka KhanjiAutoilu Yhdysvalloissa
Palmumaisemat ovat tuttu näky Yhdysvaltojen länsirannikolla.

4. Onko navigaattori edullisempaa ostaa vai vuokrata?

Liikkuminen etenkin suurkaupungeissa on kätevintä navigaattorin ohjeistamana. Navigaattori kannattaa vuokrata vain lyhyitä matkoja varten, sillä jo kahden viikon roadtrippiä varten oman navigaattorin hankkiminen paikallisesta ostoskeskuksesta tulee halvemmaksi kuin vuokraaminen.

5. Huolehdi kattavasta vakuutusturvasta

Tärkeimmät vakuutukset sisältyvät yleensä automaattisesti vuorahintaan. Näitä ovat esimerkiksi kolmannen osapuolen vastuuvakuutus ja varkausturva. Kannattaa kuitenkin varmistaa vakuutusten kattavuus omasta vuokraamosta.

Vuoraamisesta voi tehdä täysin huoletonta ottamalla kaikenvaravakuutuksen paikan päällä vuokraamossa. Tällöin vakuutus kattaa kaiken aina avainten katoamisesta renkaiden puhkeamiseen, ja ympärivuorokautinen apu on saatavilla puhelinsoiton päässä.

6. Vuokraa auto jo lentoasemalta

Auto on kätevintä vuokrata suoraan lentokentältä, josta on yleensä järjestetty ilmainen bussi- tai junakyyti vuokraamoon.

Valtaosa autovuokraamoista vaatii luottokortin vuokrauksen yhteydessä. Kortti toimii paitsi vuokrauksen maksuvälineenä, myös panttina, jolloin vuokraamo tekee kortille katevarauksen ja poistaa varauksen vuokrauksen jälkeen.

Vuokra-autot ovat yleensä hyväkuntoisia Yhdysvalloissa. Auto kannattaa kuitenkin tarkistaa autovuokraamon pihassa ennen matkan aloittamista. Vuokraamo saattaa antaa vuokrauksen yhteydessä paperin, johon merkitään autossa ennen vuokrausta olevat mahdolliset kolhut ja naarmut, ja lappu tarkistetaan autoa palautettaessa. Myös valokuvaaminen voi olla hyvä vaihtoehto, jos autossa näkyy jotain poikkeavaa vuokraushetkellä.

Inka KhanjiAutoilu Yhdysvalloissa
Teiden kunto vaihtelee Yhdysvalloissa kohteesta riippuen.

7. Pienillä teillä koet enemmän

Vaikka kaikki on suurta Amerikassa, on kaikki myös hyvin mietittyä ja ajaminen on helppoa leveillä teillä. Liikennesäännöt ovat pitkälti samanlaiset kuin Suomessa, mutta punaisilla liikennevaloilla saa kääntyä oikealle, jollei sitä ole erikseen kielletty.

Jos kiire ei paina päälle, kannattaa välillä poiketa valtateiltä pienemmille teille, jolloin voi säästää tietulleissa ja kokea autenttisempia maisemia. Tietulleja kerätään kaikkialla USA:ssa kovassa käytössä olevien teiden kunnossapitämiseksi. Tietullien maksamista ei kannata jännittää, sillä vuokra-autoissa on yleensä valmiina tietullit keräävä laite, jolloin maksut ilmestyvät suoraan luottokorttilaskulle ja maksamista varten ei tarvitse erikseen pysähtyä tietulliasemilla.

>> Lue myös: Kolme vinkkiä Yhdysvaltojen road tripin suunnitteluun

Teksti: Ulla Alakangas
Kuvat: Istockphoto ja Inka Khanji
Kirjoittajan blogi Rantapallossa: 50 State Puzzle

Lue kommentit (6) Jätä kommentti

 1. Auto kannattaa vuokrata jo Suomesta. AutoEurope on ollut edullisin ja voit valita suoraan sellaisen paketin, kuin haluat. 0-omavastuut, 25 vuotta täyttäneet lisäkuljettajat ja jopa sen tankillisen polttoainetta. Viimeksi en säästösyistä ottanut sitä tankillista bensaa, niin aamulla aikaisen kentälle mennessä olikin ongelma löytää avoinna oleva bensa-asema. Ensimmäisellä kerralla oli paketti, joka sisälsi tankillisen bansaa ja oli niin huoletonta (jos siitä ilosta maksaa parikymppiä, niin aika pikkuraha…).
  Kun on paketti valmiiksi mietitty, niin millekään vuokraamon tarjoamalle “lisäpalvelulle” ei ole tarvetta (tietullijuttuja lukuun ottamatta): Hintakin oli selvästi edullisempi näiden vuokravälitysfirmojen kautta, kuin suoraan tiskiltä varatessa.


 2. Tiedän, ettei sinua yhtään lohduta tieto siitä, että kyllä muutkin vuokraamot “osaavat” viilata linssiin. Esimerkkinäni BUDGET, jonka nyt olisi luullut olevan luotettava iso toimija, mutta ei. Varasimme Floridasta ns. luxus kategorian auton viikoksi. Lentoasemalla Budgetin asiamies katseli laukkujamme ja sanoi, että SUV luokan auto sopii meille paremmin ja näytti valokuvaa. Uskoin häntä ja otimme ko auton, sitten eteeni lyötiinkin lappu, jossa piti maksaa lisää n.350€. Kotona sitten tutkin asiaa ja huomasin seuraavaa: Kyseisen SUV auton viikkovuokra oli halvempi kuin Luxus, mutta silti meiltä veloitettiin 350€ lisää, (perusteluna) koska olimme suostuneet siihen. Eli en suosittele BUDGETtia enkä myöskään AVIS vuokraamoa. ALAMO hyvitti vastaavassa tilanteessa, kun oikeaa autoluokkaa luxus ei löytynyt ja otimme edullisemman, tosin sitäkin piti erikseen pyytää, mutta BUDGETilla pyyntö ei auttanut.


 3. Varokaa vuokraamasta RENTALCAR.COM:sta. Minulle kävi siten, että kun lento San Diegoon laskeutui sumun vuoksi 3 tunnin bussimatkan päähän lähes miehittämättömälle lentokentälle, en pystynyt määräaikaan noutamaan autoa niin Rentalcar.com tulkitsi sen “No Show” ksi ja veloitti luottotililtäni koko viiden viikon vuokran. Lentoyhtiö American Airlines´lla ei ollut tarjota mitään keinoja päästä Ontariosta San Diegoon, joten uhkasin South Westiä oikeudella ja siten pääsin heidän bussillaan San Diegoon 7 tuntia kentällä yritettyäni löytää matkatavaroitani, yritettyäni löytää henkilöä, joka kertoisi edes missä helvetissä olen. Juomaa ja ruokaa en ollut saanut New Yorkista lähdettyäni ja takana oli lento Hki-NY. Kentällä ei saanut edes vettä. Siinä tilanteessa lähetin sähköpostiviestin Rentalcar.com:lle, joka kielsi sen saaneensa, vaikka minulla on siitä tiedot Iphonessani. Painotin heille, ettei kyseessä ole No Show vaan Force Majeure tilanne puoleltani, eikä heillä ole oikeutta veloittaa edes yhtä menetettyä vuokrapäivää. Kommunikointi ko yrityksen kanssa tuntui siltä, että lyö päätänsä seinään kun päivittäin heiltä tuli soittopyyntö milloin mihinkin maailman kolkkaan, viikon ajan päivittäin lähetin sähköpostia ja heidän vastauksensa seuraavana päivänä tuli joka kerta eri henkilöltä. Nyt olen Kaliforniassa ilman autoa pientaloalueella, joten aiottu Kaliforniaan tutustuminen jää sillä en ole voinut toista autoa vuokrata kun budjetti siihen on Rentalcar.comin kassassa. – Olisiko kenelläkään vinkkiä, miten edetä tässä tilanteessa palattuani Suomeen?


 4. Navigaattoriin myös sellainen vinkki että jos ottaa prepaid-liittymän puhelimeen (sisältäen netin), ainakin iPhonen kartat-ohjelma oli täydellinen navigaattori, eli ei tarvi silloin erikseen maksaa moisista. Prepaid kuukaudeksi maksoi 39$ nyt joulukuussa.


 5. New Yorkissa menee tuo oikeallekääntymissääntö punaisissa valoissa toisinpäin eli saa kääntyä oikealle vain, jos se on erikseen sallittu.


 6. Autoa ei kannata vuokrata heti lentokentältä, vaan lentokenttäalueen ulkopuolelta, sillä kentältä vuokratun auton hinta on kalliimpi.
  Auton kokoluokka on järkevää ottaa sellainen kuin tarvitsee. Esimerkiksi kahden tai kolmen hengen reissulle riittää pienimmän luokan kulkupeli. Monta kertaa voi myös käydä niin ettei kyseisen luokan autoa ole saatavilla jolloin saa isomman auton samalla hinnalla. Navigaattori voi olla monessa autossa valmiiksi asennettuna, joten en näe järkeä maksaa siitä ylimääräistä jos se kuitenkin autossa jo on.

  Roadtripille kannattaa varata muutama päivä ylimääräistä aikaa jolloin etukäteen suunniteltulta reitiltä voi poiketa ja nähdä paljon enemmän. Varsinkin pitkät ajorupeamat vievät voimia ja on hyvä pysähtyä pariksi päiväksi lepäämään. Näin saat matkastasi irti paljon enemmän.


 7. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.