hero taustakuva

Kolme vinkkiä Yhdysvaltojen road tripin suunnitteluun

Riikka Krenn artikkelin kuva
Matkailu Yhdysvalloissa
Onko kerran elämässä haaveenasi ajaa legendaarista Route 66 -tietä pitkin Chicagosta Los Angelesiin, nähdä länsirannikon kansallispuistot tai ajaa USA:n mantereen halki tuuli hiuksissasi? Näillä vinkeillä pääset alkuun oman matkasi suunnittelussa.
Teksti: Kirsi Rutonen
Päivitetty: 22.12.2014
facebook   whatsapp

1. Älä ahnehdi – suunnittele etukäteen

Muutaman viikon lomamatkalla ei ehdi näkemään Yhdysvaltoja kokonaan, mutta siinä ajassa saa mukavan pintaraapaisun lähes 30 kertaa Suomea ja yli kaksi kertaa Euroopan Unionia pinta-alaltaan suuremmasta maasta.

Viidenkymmenen osavaltion Amerikassa on jokaiselle jotain. Kiinnostavatko suurkaupungit, hiekkarannat, patikointi, kulttuuri, museot, shoppailu, kansallispuistot, yöelämä, historia, urheilutapahtumat vai huvipuistot? Päätä kohteet, jotka haluat ehdottomasti nähdä matkan aikana. Listauksen jälkeen nähtävyydet kannattaa sijoittaa esimerkiksi Google maps -kartalle, jotta saat realistisen kuvan etäisyyksistä.

Itärannikon New Yorkista on länsirannikon Los Angelesiin 4 500 kilometriä. Teksasin osavaltion suuruudesta kertoo se, että pohjoisesta etelään ajettuessa kilometrejä kertyy lähes tuhat.

Esimerkiksi kansallispuistojen sisällä olevat rajalliset majoituskohteet tulee varata pahimmillaan jopa puolitoista vuotta etukäteen. San Francison Alcatraz-vankilasaarelle on lähes mahdotonta saada lippuja kesäkuukausina, jos niitä ei ole ostanut nettisivujen kautta viikkoja ennen vierailupäivää.

2. Valitse sopiva ajankohta

Yhdysvaltojen alueella on yhdeksän erilaista ilmastovyöhykettä ja näin ollen erilaisia sääilömiöitä riittää. Niitä ei kannata pelätä tai jättää matkaa niiden takia tekemättä. Huomioi kuitenkin ilmasto reissun ajankohtaa miettiessäsi. 

Kesäkuukausina subtropiikissa sijaitseva Florida on tukahduttavan kuuma ja kostea.

Etelässä sekä keskilännessä mittari nousee myös yleisesti hellelukemiin. Lounais-USA:ssa, erityisesti Arizonassa ja New Mexicossa, on monsuunikausi heinäkuusta syyskuun alkuun. Monessa länsirannikon kansallispuistossa on taas kunnon talvi ja metrikaupalla lunta aina kesäkuun alkuun saakka.

Hurrikaanit piiskaavat Floridaa syksyisin, tornadokausi on aktiivisimmillaan Keskilännen tasankoalueella keväisin.

 Isot urheilutapahtumat, kuten amerikkalaisen jalkapallon Super Bowl -ottelu tammi-helmikuun vaihteessa, tai USA:n koilliskulman New Englandin ruskasesonki, nostavat hotellihintoja.

3. Yhdysvalloissa autoilu on tehty helpoksi


Roadtrippaus on ehdottomasti paras tapa nähdä Amerikkaa. Voit ajaa maisemallisia reittejä, pysähtyä idyllisissä pikkukaupungeissa lounaalle tai posottaa moottoriteillä mahdollisimman nopeasti seuraavaan kohteeseen – oman valintasi mukaan.

Autoilu on myös tehty helpoksi: liikennemerkit ovat selkeitä, tiet leveitä ja hyväkuntoisia sekä yleinen liikennekulttuuri Suomea ystävällisempää. Toisin kuin Euroopassa, julkinen liikenne on Yhdysvalloissa muutama suurkaupunkia lukuun ottamatta lähes olematonta. 

Amtrakin junat ja Greyhoundin bussit ovat myös vaihtoehtoina, jos autoilu tuntuu hankalalta.

>> Lue lisää matkailusta Yhdysvalloissa

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

 1. Miami – LA roadtrip tehtiin ~5 vuotta sitten, aikaa varattiin 30 päivää ja sen reissun pohjalta muutama vinkki:

  90% USAsta on kamalan tylsää. Esimerkiksi Miamista lähdettynä ensimmäisen mäen näet noin 3000 kilometrin jälkeen. Texasissa on teitä, joissa tulee muutaman asteen mutka noin 50 kilometrin välein. Odotimme pikkukaupungeilta paljon enemmän persoonallisuutta kuin mitä loppujen lopuksi löysimme. Tuohon toki vaikutti kovasti silloin voimakkaana vellonut talouskriisi, joka iski pahiten juuri pikkukaupunkeihin.

  Suosittelisin ennemminkin lentoreissua, jossa ~5 päivän välein vaihtaa lentokoneella kaupunkia. Jenkkien sisäiset lennot ovat halpoja ja hotwiren kautta saa super halpoja hotelleja 1-2 päivää etukäteen varattuna. Lentäen ei ole väliä vaikka ne mielenkiintoisimmat kaupungit eivät ole ihan lähekkäin, mutta kannattaa poiketa mm San Francisco, Los Angeles, Las Vegas, New Orleans, Chigago ja New York. Losia lukuunottamatta nuo ovat sattumalta myös kaupunkeja joissa pärjää hyvin ilman autoakin, mutta Losissa kannattaa ottaa lentokentältä halpa vuokra-auto.


  • Ippe, sinä nähtävästi teet johtopäätökset yhden matkan perusteella, kun taas kirjoittaja on nähnyt kyseisen maan aika monesta eri kulmasta ja suunnasta. Matkan johon sinulla osuu juuri nuo pitkät suorat ja tasaisimmat osavaltiot (Florida, Texas).
   Tylsyys on myös makuasia, joku voi kokea sen näivettyneen pikkukaupungin elämän mielenkiintoisena kokemuksena kun sinä taas haluat selvästi nähdä vain suurkaupunkeja. (se on muuten Chicago).
   Autolla ei todellakaan kannata siirtää itseään suurkaupungista toiseen eikä se mitään roadtrippausta olekaan. Siirtyminen moottoritietä pitkin paikasta toiseen on eri asia kun kokea maa tien päällä. Siihenkin pitää nähdä huomattavasti vaivaa, että löytää matkan varrelta ne mielenkiintoiset paikat eikä vain vetää nopein reitti googlella kaupungista toiseen. Harva mielenkiintoinen nähtävyys tai maisema löytyy myöskään helsinki-tampere -moottoritietä ajaessa tai sattumanvaraisesti poikkeammalla siitä Järvenpäässä. Matkaan Miamista Los Angelesiinkin mahtuu valtava määrä erilaisia aika monen mielestä upeitakin nähtävyyksiä mutta kyse on tietysti viime kädessä henkilökohtaisesta arvostuksesta.


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.