Hyppää sisältöön

Tässä ovat Norjan viisi kauneinta ajoreittiä – näillä upeilla teillä määränpää on sivuseikka

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 07.04.2022
Norjassa on 18 maisemareittiä, jotka on kunnostettu matkailunähtävyyksiksi pysähdyspaikkoineen ja matkamuistopuoteineen. Lue viisi poimintaa maisemiin, jotka salpaavat hengen.

1. Atlantin väylä

Atlantin väylä, norjalaisittain Atlanterhavsveien, on yksi Norjan näyttävimpiä ajoreittejä ja sitä on sanottu myös yhdeksi maailman kauneimmista teistä. Atlantin väylä mutkittelee maan rannikolla kolmen ja puolen tunnin ajomatkan päässä Trondheimista.

Reitti syntyi, kun alueen kalateollisuus tarvitsi parempia kuljetusmahdollisuuksia kalanviennille. Nykyinen Atlanttitien silta yhdistää mantereen Averøyn saareen. Saaren asukkaat näkivät vaivaa rakentaakseen sillan tuuliselle ja sään armoilla olevalle merialueelle. Olosuhteet olivat niin vaativat, että siltaa rakentaneet työntekijät kokivat kuuden vuoden rakentamisen aikana kaksitoista rajumyrskyä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Atlanttitie, Norja
Atlantin väylän rakensivat alun perin saarelaiset kalateollisuuden tarpeisiin, mutta myöhemmin siitä on tullut suosittu matkailureitti.

Noin 36 kilometrin pituinen reitti Kårvågista Budiin sopii hyvin myös pyöräilijöille, kunhan muistaa, että silloilla tuulee navakasti. Korkein silloista on nimeltään Storseisundet, joka on dramaattisine kaarteineen reitin maamerkki ja nähtävyys jo itsessään.

>> Lue lisää: Tämä seitsemän sillan maisemareitti on Euroopan upeimpia – ja se löytyy läheltä

2. Geiranger

Yksi Norjan tunnetuimpia ja kauneimpia matkakohteita on Geirangerinvuono, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Geiranger-nimellä kutsutaan sekä vuonoa että vuonon pohjalla olevaa samannimistä kylää.

Geirangerin kylä elää matkailusta, minkä huomaa muun muassa siitä, että vuonoon saapuvien risteilyalusten poissaollessa kylä hiljenee ja monet liikkeet sulkevat ovensa aikaisin. Paikalle kannattaakin tulla silloin, kun alukset ankkuroituvat vuonoon.

Geiranger, Norja
Geirangerinvuono on Unescon maailmanperintökohde.

Geirangerin tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat kylän halki kuohuva vesiputous ja lyhyen laivamatkan päässä kuohuvat seitsemän vesiputousta, jotka tunnetaan nimellä Seitsemän siskosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Geirangerin unohtumattomimpia nähtävyyksiä ovat kuitenkin sinne johtavat tiet, sillä sekä kaupunkiin tullessa että sieltä poistuessa on mahdollisuus ajaa upeiden maisemien halki. Vuonoon johtavat tiet ovat mutkikkaita ja jyrkkiä, mutta jos katseen ehtii hetkeksi irrottaa tiestä, vihreän vuonon kauneudesta häikäistyy.

Geirangerin eteläpuolisella reitillä on mahdollista nousta lähes 1 500 metrin korkeuteen kohoavalla Dalsnibban maisematasanteelle, jonne täytyy ostaa erillinen lippu tienhaarasta. Dalsnibballe nouseminen sopii erityisesti adrenaliininnälkäisille ajajille, sillä reitillä muistutetaan, että kuljettajat ajavat tietä omalla vastuullaan.

Vaarallisuudestaan huolimatta korkea huippu on suosittu nähtävyys, sillä huipulta avautuu kiipeämisen arvoinen maisema alas laaksoon. Dalsnibban risteys on myös mahdollista ohittaa ja jatkaa sen ohi suoraan Geirangerinvuonoon.

Dalsnibba, Norja
Näkymä Dalsnibbalta on ylös kiipeämisen arvoinen.

Geirangerinvuonon pohjoispuolella puolestaan sijaitsee yksi Norjan tunnetuimmista teistä: Trollstigvegen, eli peikon portaat. Tie on rakennettu 1900-luvun alussa, ja se tunnetaan jyrkistä neulansilmämutkistaan. Trollstigenin huipulla sijaitsee matkamuistomyymälä ja pienen kävelymatkan päässä on näköalatasanne, josta käsin on mahdollista laskea alhaalla mutkittelevat 11 neulansilmämutkaa.

Talvisin Geirangerin etelä- että pohjoispuolella olevat tiet voivat olla huonon sään vuoksi.

3. Sognevuono

Noin sadan kilometrin ajoreitti Lomin kaupungista Gaupneen Sognevuonon rannalle vie matkailijan läpi erilaisten maisemien. Reitti vie jylhistä vuoristomaisemista alas turkoosinsinisen vuonon rannalle. Idyllinen Lomin pikkukaupunki on hyvä aloituspaikka, sillä tasokkaana ravintolakaupunkina tunnettu Lom varustaa matkailijat tien päälle runsain eväin.

Matkan varrella luonto muuttuu karummaksi, kunnes saavutaan lumisten vuorten huipulle. Yli 1 400 metrin korkeuteen nouseva vuoristotie on ollut käytössä jo menneistä ajoista, jolloin teillä liikkuvat varkaat ja ryövärit väijyivät vuorten yli kulkevia kauppiaita. Gaupnea kohti kuljettaessa tien mutkat muuttuvat jyrkemmiksi, ja luonto vihreämmäksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Boyan jäätikkö, Norja
Bøyan jäätikkö ja jäätikkömuseo sijaitsevat lähellä Gaupnea. Niissä voi tutustua jäätikköjen sulamiseen ja siihen, miksi vuonojen veden väri muuttuu.

Matkailija voi yllättyä Sognevuonon veden väristä, joka vihertää kilpaa luonnon kanssa. Trooppisen turkoosi vesi syntyy, kun sulavien jäätiköiden vesi irrottaa vuoren rinteiltä mukanaan kalkkihiekkaa ja -pölyä alas vuorilta, jotka se kuljettaa vuonon pohjalle. Vuonoon kulkeutunut hiekka värjää veden vihreäksi keväisin ennen kuin se muuttuu takaisin siniseksi syksyllä.

Lomista Gaupneen johtava tie on auki toukokuusta marraskuuhun, sillä talvisin vuorten ylittäminen ei ole mahdollista.

4. Lofootit

Karunkauniit Lofootit ovat yksi suosituimpia kohteita Norjassa, mikä voi tehdä ajamisesta erityisesti kesäaikaan ruuhkaista. Lofoottien henkeä salpaavat maisemat ihastuttavat matkailijoita, joten rauhaa etsivä ajaja voi poiketa vilkkailta pääreiteiltä kannattaa aina silloin tällöin.

Lofootit, Norja
Lofoottien henkeä salpaavat maisemat ovat huiman road tripin kohde.

Lofootit ovat tunnetuimpia turskanpyynnistä, joten on sanomattakin selvää, että alueella kannattaa maistaa turskasta tehtyjä ruokia. Saarilla tarjotaan mahdollisuuksia myös kalastaa itse tai harrastaa muita aktiviteetteja ajopäivien välissä.

230 kilometrin maisemareitti johtaa Åsta Raftsundetiin, ja tie on ajettavissa ympäri vuoden.

5. Helgelandin rannikko

Helgelandskysten eli Helgelandin rannikko on pisin Norjan 18 maisemareitistä. 433 kilometrin mittainen maisemareitti vie Holmista Godøystraumeniin, ja matkalla kannattaa varautua maksamaan myös lauttamatkoista: reitille osuu peräti kuusi ylitystä autolautalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Helgelandin silta on yksi näyttävistä paikoista Helgelandin rannikolla.

Pohjois-Norjassa kulkevalla reitillä voi nähdä muun muassa Norjan toiseksi suurimman jäätikön, Svartisenin. Matkan varrelle osuu myös saaria, korkeita vuoria ja valkohiekkaisia rantoja. Reitin varrelle osuu myös Unescon maailmanperintökohteeksi nimetty Vegan saaristo, joka on saanut tunnustuksen kestävästä matkailusta.

>> Innostuitko road tripistä Norjaan? Lue automatkailijan opas vuonojen maahan

Teksti: Elina Venttola
Lähde: Visit Norway
Kuvat: Shutterstock ja Elina Venttola

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Oslon parhaat nähtävyydet

Oslon kymmenen parasta nähtävyyttä – koe nämä kaupunkilomalla

Norjan upeimmat luontokohteet

Norja on täynnä upeita luontokohteita – 5 parasta paikkaa

Ljubljana, Slovenia

Finnairilta kolme uutta kohdetta kesälle 2023 – lisää lentoja Eurooppaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja