Hyppää sisältöön

Kymmenen vinkkiä Yhdysvaltain road tripille – näin suunnittelet elämäsi seikkailun

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.11.2018
Automatka Yhdysvaltojen halki on useimmille kerran elämässä -haave, joka on lopulta melko helppo toteuttaa. Lue vinkit ja aloita suunnittelu!

1. Valitse ensimmäiseksi matkaseura

Usean viikon mittaista matkaa suunnitellessa tärkeimmäksi asiaksi nousee se, kenen kanssa ajan vietät. Yhdysvaltain road tripillä olet matkaseurasi kanssa tuhansia kilometrejä ahtaassa autossa, majoitut samoissa paikoissa ja vietät valtaosan reissusta tiiviisti yhdessä. Näistä syistä matkaseura kannattaa valita tarkasti.

Turvallisinta matkalle on lähteä sellaisten ihmisten kanssa, jotka olet tuntenut pitkään ja joiden kanssa olet jo mahdollisesti matkustanut ulkomailla. Kun matkapäivät venyvät pitkiksi, tilanteet muuttuvat ja vastaan tulee vastoinkäymisiä on hyvä tietää, kuinka ystäväsi reagoivat ja mikä on paras tapa suhtautua tilanteisiin heidän kanssaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockRoad trip Yhdysvalloissa
Sopiva matkaseura takaa, että reissu on täynnä mahtavia hetkiä.

Road tripille kannattaa ehdottomasti lähteä seurassa. Pitkät ajomatkat sujuvat helpommin useamman kuskin ja monen eri seuralaisen kanssa, minkä lisäksi unohtumattomat elämykset on kiva jakaa koko ystäväporukan kanssa. Samalla matkan suunnittelu ja valmistelu kevenee, kun yhden ei tarvitse huolehtia kaikesta.

2. Valitse sopiva ajankohta ja matka-aika

Yksi tärkeimpiä matkan sisältöön vaikuttavia asioita on se, kuinka pitkä matka on mahdollista toteuttaa. Jos lomaa on kaksi viikkoa, ei siinä ajassa kannata yrittää ajaa maan rannikolta toiselle, sillä aikaa ei juuri jää muuhun kuin ajamiseen.

Jos suunnitelmissa on perinteinen coast to coast -automatka, riittää kuukauden mittainen loma jo mahdollistamaan sen, että matkalla näkee muutakin kuin valtateitä.

ShutterstockRoad trip Yhdysvalloissa
Kesäkuukaudet ovat kaikkein suosituinta matkustusaikaa Yhdysvalloissa.

Matka-ajan lisäksi suuri merkitys on myös sillä, mihin aikaan vuodesta road tripille on tarkoitus lähteä. Suosituimpia aikoja ovat kesäkuukaudet, jolloin kohteissa on lämmintä, alueesta riippuen jopa polttavan kuumaa, minkä lisäksi kesä on suosituinta matkustusaikaa myös Yhdysvalloissa. Se näkyy muita vuodenaikoja korkeampina hintoina ja ruuhkina suosituissa kohteissa.

Muut vuodenajat ovat kesän lisäksi yhtä lailla varteenotettavia vaihtoehtoja automatkalle. Syksyllä ruska tarjoaa kauniita maisemia, talvisin lämmintä riittää vielä etelässä, ja keväällä taas voi ottaa varaslähdön kesään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Osta lennot ajoissa

Yhdysvaltoihin on tarjolla runsaasti edullisia lentoja, ja parhaimmat tarjoushinnat saadaksesi matka kannattaa varata hyvissä ajoin. Lentoja on hyvä alkaa katsella heti, kun matkaseura ja matkan ajankohta on päätetty – hyviä tarjouksia tulee vastaan aika ajoin, joten tarjousten seurantaan on viisasta varata aikaa.

Halvimmillaan lennot Yhdysvaltoihin voi saada nykyisin jopa 250 eurolla. Lentoyhtiöstä riippuen hinta sisältää edestakaisten lentojen lisäksi myös ruumamatkatavaran. Matkan ehtojen suhteen on viisasta pysyä tarkkana, sillä esimerkiksi halpalentoyhtiöiden tarjoushinnat eivät pääsääntöisesti sisällä matkatavaroita.

ShutterstockRoad trip Yhdysvalloissa
Lennot voivat viedä vain murto-osan kokonaisbudjetista, jos onnistut nappaamaan halvan tarjouksen.

Huomioi lentoja ostaessasi myös se, tarvitsetko maan sisäisiä lentoja. Edullisia lentoja tarjoavat muun muassa Delta ja Jet Blue. Myös Yhdysvaltain sisäiset lennot kannattaa ostaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Heti lentojen oston jälkeen on viisasta hankkia myös sähköinen matkustuslupa Esta.

4. Suunnittele reitti etukäteen

Kun matka-aika on tiedossa, seuraava askel matkan valmisteluun on reitin suunnittelu. Matka alkaa luonnollisesti siitä kaupungista, mihin lennot suuntautuvat.

Reittiä suunnitellessa on hyvä päättää ensimmäisenä matkan alku- ja päätöskohde erityisesti, jos kyseessä on maan läpi suuntautuva automatka. Valitse reitille muutama ykköskohde, jotka haluat ehdottomasti nähdä.

ShutterstockRoad trip Yhdysvalloissa
Reitin varrelle kannattaa valita muutama pääkohde, jonka ympärille muu reitti rakentuu. Esimerkiksi Yellowstonen kansallispuisto vetää reittiä pohjoiseen.

Reitin suunnitteluvaiheessa iskee helposti ahneus, sillä Yhdysvalloissa on rutkasti kiinnostavaa nähtävää, ja välimatkat tuntuvat vielä reittiä suunnitellessa melko lyhyiltä. Matkareitin suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa ja laittaa vaikka kaikki suunnitelmat uusiksi useita kertoja, kunnes lopullinen reitti on realistinen kun huomioidaan matka-aika, kuljettajien määrä ja budjetti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huomioi reittiä suunnitellessa päiväkohtaisten ajomatkojen pituus ja se, valitsetko ajoreitiksi mieluummin nopeat moottoritiet vai hitaat maisemareitit.

5. Varaa auto ja sovi kuskeista

Road tripiä on haastavaa toteuttaa ilman luotettavaa autoa, mistä syystä myös auto kannattaa vuokrata heti, kun matkapäivät sekä auton nouto- ja palautuspaikat ovat tiedossa. Yhdysvalloissa toimii lukuisia autovuokraamoja, joiden tarjontaa voi vertailla helposti esimerkiksi Rantapallon autonvuokrauspalvelun avulla.

Autoa vuokratessa tulee olla erityisen tarkkana vuokrahintaan sisältyvien ehtojen ja vakuutusten kanssa. Road tripillä ainoa viisas valinta on ottaa auto, jossa ei ole kilometrimääräistä kattoa. Huomioi myös mahdollinen yhden suunnan jättömaksu jos noudat auton eri paikasta mihin sen palautat sekä lisäkuskeista koituvat maksut. Autovuokraamoilla on omat lisämaksut myös alle 25-vuotiaille kuljettajille.

Inka KhanjiRoad trip Yhdysvalloissa
Road tripille kannattaa sopia jo ennen matkaa useampi kuski, jotta yksi henkilö ei joudu ajamaan koko matkaa.

Pitkällä automatkalla tilava auto on aina pientä parempi, sillä autossa todella vietetään aikaa. Jos matkalle lähtee esimerkiksi viisi seikkailijaa, viiden hengen auton sijaan parempi valinta on seitsemän henkilön auto, missä kullakin on mukavasti tilaa.

Ennen auton vuokraamista tulee sopia pääkuskista, jonka nimissä auto vuokrataan. Hänen lisäkseen on hyvä olla muitakin kuskeja, päiväkohtaisten ajomatkojen pituudesta riippuen. Esimerkiksi kahden tunnin mittaisilla ajovuoroilla taataan se, että kuski pysyy virkeänä oman ajovuoronsa, ja kun kuskeja on useampia, ei kukaan joudu ajamaan suhteettomia määriä. Muista kuitenkin, että lisäkuskeista veloitetaan usein erikseen.

>> Lue myös: Tahdotko vuokrata auton Yhdysvalloissa? Katso autoilijan ABC

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Käytä aikaa majoitusten varaamiseen

Majoitusten varaaminen etukäteen ennen Yhdysvaltain road trip -matkaa on viisasta erityisesti, jos olet suuntaamassa automatkalle ensimmäistä kertaa tai jos matkustat tiukalla budjetilla. Valmiiksi varatut majapaikat helpottavat matkan aikana, kun tietää päivä toisensa jälkeen, minne päänsä kallistaa matkapäivän päätteeksi.

Edullisin tapa majoittua suurten valtateiden varrella on varata yöpaikka tienvarsimotelleista. Yhdysvaltojen valtateiden varsilla on rutkasti edullisia motelleja, missä perustason majoituksen saa parhaimmillaan jo muutamalla kympillä. Motellit ovat pääsääntöisesti hyvin samankaltaisia: yksinkertaiset 2–4 hengen huoneet, vaatimaton kylpyhuone ja takuuvarma parkkipaikka. Joidenkin motellien majoituksen hintaan sisältyy myös aamiainen ja jopa uima-altaan käyttö.

Inka KhanjiRoad trip Yhdysvalloissa
Edullisin tapa majoittua road tripillä on varata majoitus tienvarsimotellista.

Halvimmat motellit kuuluvat tavanomaisesti suuriin ketjuihin, kuten esimerkiksi Super 8 tai Motel 6. Ketjumotellien lisäksi tarjolla on myös yksityisiä motelleja. Jos taas haluat majoittua perustasoa paremmassa paikassa, valitse motelli esimerkiksi Best Western -ketjun valikoimasta.

Motellit löytyvät helpoiten esimerkiksi Rantapallon hotellihaun avulla.

7. Tutustu Yhdysvaltojen liikennesääntöihin

Suomalaiseen liikenteeseen tottuneen kuskin on helppo sujahtaa yhdysvaltalaiseen autoilukulttuuriin, sillä poikkeavuuksia on vain muutama.

Suurimmat erot ovat teiden koossa, sillä Yhdysvalloissa viisikaistaisella valtatiellä ajaminen on maassa arkipäivää. Tästä syystä ajaminen edellyttää hyvää ennakointia, ja kartanlukija onkin painonsa arvoinen kullassa erityisesti Yhdysvalloissa ajaessa.

Inka KhanjiRoad trip Yhdysvalloissa
Paikallisiin liikennemerkkeihin ja -sääntöihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota matkalla.

Yhdysvalloissa saa kääntyä oikealle, vaikka liikennevalo näyttäisikin punaista. Oikea kaista on tavallisesti juuri oikealle kääntyviä varten, joten esimerkiksi moottoriteillä kannattaa ajaa mieluiten keskikaistalla. Erityisesti valtateillä näkyy salmiakinmuotoisella tunnuksella merkittyjä carpool-kaistoja, jotka on tarkoitettu autoille, joiden kyydissä on vähintään kaksi ihmistä.

Liikennerajoituksia on hyvä noudattaa muun liikenteen mukaisesti. Myös suomalainen voi saada ja joutua maksamaan sakot Yhdysvalloissa, joten liikennesääntöjä tulee noudattaa.

Suomalainen ei tarvitse kansainvälistä ajokorttia ajaessaan autoa Yhdysvalloissa.

8. Perehdy matkakohteisiin

Tutustu reitin varrella sijaitsevaan kaupunkeihin ja muihin kohteisiin jo etukäteen, jotta et joudu matkan aikana käyttämään aikaa alueiden parhaiden paikkojen selvittämiseen. Yhdysvaltoihin suuntautuvan automatkan kiinnostavimmat kohteet löytyvät usein kaupunkien ulkopuolelta, ja ovat esimerkiksi kansallispuistoja, luonnonpaikkoja tai keskellä ei mitään sijaitsevia yksittäisiä nähtävyyksiä.

Helpoin tapa tutustua yhdysvaltalaiskohteisiin on lukea tietoa esimerkiksi Rantapallon kohdeoppaista, kaupunkiartikkeleista tai matkablogeista.

9. Pakkaa harkiten

Vaikka olisit matkalla kuukauden päivät, ei reissuun lähtiessä kannata pakata tavaroita koko kuukaudelle. Matkaan voi lähteä tyhjän laukun ja muhkean budjetin kanssa, sillä monipuolinen shoppailuvalikoima ja edulliset hinnat saavat matkailijat todellisen ostoshuuman valtaan. Pakatessa kannattaa muistaa, että Yhdysvalloista saa kaikkea, ja todennäköisesti Suomen hintoja halvemmalla.

ShutterstockRoad trip Yhdysvalloissa
Yhdysvaltojen shoppailumahdollisuudet ovat lähes loputtomat. Ostosalueet ovat viihtyisiä, joten niissä viettää aikaa mielellään.

Matkan aikana pyykinpesumahdollisuuksia tulee, sillä esimerkiksi motelleissa on lähes aina tarjolla asiakkaiden käyttöön tarkoitettuja, kolikoilla toimivia pesukoneita. Samoja vaatteita voi siis käyttää useaan kertaan matkan aikana.

Huomioi pakkausvaiheessa myös vuokra-auton tavaratilan koko: kuinka monelle laukulle peräkontissa on tilaa? Muista sopia matkaseurueesi kanssa matkalaukkujen koosta niin, että jokaisen laukulle löytyy tilaa tavallisesti ahtaista tavaraluukuista.

10. Nauti seikkailusta!

Kun road tripin aika on käsillä, voit kiittää itseäsi hyvästä suunnittelusta ja ryhtyä seikkailuun rauhallisin mielin. Kuukaudenkin mittainen aika on ohitse nopeasti, kun eteen tulee jatkuvasti uusia elämyksiä ja maisemia. Muista, että autolomallakin on tärkeää välillä pysähtyä ja vain ottaa rennosti, vaikka kulman takana odottaisikin kasa kiehtovia nähtävyyksiä.

ShutterstockRoad trip Yhdysvalloissa
Kiehtovissa kaupunkikohteissa ei kannata muuta kuin nauttia matkasta.

Matka on kaikella todennäköisyydellä unohtumaton seikkailu, josta riittää kertomuksia pitkään. Paras tapa tallettaa matkan aikana koetut hetket on tietysti matkablogi, jonka avulla on helppo palata road tripin parhaisiin hetkiin vielä vuosia matkan jälkeen.

>> Lue lisää vinkkejä Yhdysvaltoihin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Inka Khanji ja Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Grand Canyon, Yhdysvallat

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja