Hyppää sisältöön

Sporttisen matkailijan vinkit Kanarialle – tutustu suosikkikohteeseen uudella tavalla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 29.01.2019
Kanaria on paljon muutakin kuin hiekkarantoja ja lomakeskuksia. Kokosimme vinkit aktiivisempaan lomaan tutuilla saarilla!

Liikunnallinen loma Kanarialla

Kanarian-matkan ei tarvitse tarkoittaa pelkkää rantalomailua. Yhä useammat matkailijat suuntaavat Espanjan suosikkisaarille liikkumaan ja harrastamaan – viikon tai kahden lomalla ehtii sekä rentoutua että reippailla.

Ympärivuotinen aurinko ja leuto ilmasto tarjoavat ihanteelliset puitteet: talvikaudella Kanariansaarten keskilämpötila liikkuu parinkymmenen asteen tuntumassa. Sää ei ole liian kuuma patikointiin tai pyöräilyyn, mutta miellyttävän lämmin vesiurheilijoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Etsitkö aaltoja? Ota suunnaksi Fuerteventura

Tiesitkö, ettei surffauslomaa varten tarvitse lähteä kaukomaille? Kanariansaaret ovat mainio paikka aloittaa uusi harrastus tai treenata surffaustaitoja oivallisissa puitteissa. Suosituin kohde surffaajien keskuudessa on Kanarian tuulisin saari Fuerteventura, jossa voi harrastaa sekä laine- että purjelautailua.

Surffauslomaa suunnittelevan kannattaa valita tukikohdaksi Corralejon lomakeskus, joka on lajin harrastajien suosiossa. Oivalliset surffausapajat ovat lähellä, ja pikkukaupungista löytyy useita alan kouluja. Vasta-alkajien on parasta tutustua lajiin ohjatusti, sillä ammattitaitoiset opettajat osaavat viedä aloittelijat sopiville rannoille. Kivikkoisen rannikon reunustamat haastavat surffispotit sopivat vain kokeneille harrastajille.

ShutterstockAktiiviloma Kanarialla
Fuerteventura on Kanarian suosituimpia surffauskohteita.

Kanariansaarilla voi surffata vuoden ympäri, mutta kesäkuukausina merellä saattaa olla pitkiäkin tyyniä kausia. Parhaimmillaan aallot ovat talvikaudella, jolloin Atlantin tyrskyt pitävät kokeneemmatkin surffaajat tyytyväisinä.

Myös Fuerteventuran naapurisaari Lanzarote sopii mainiosti surffaukseen – saari on jopa saanut harrastajien keskuudessa lempinimen Euroopan Havaiji. Lanzaroten tunnetuin surffispotti on noin viisikilometrinen Famaran ranta saaren pohjoisosassa. Fuerteventura ja Lanzarote on helppo kokea samalla lomalla: lauttamatka saarten välillä kestää vain noin puoli tuntia.

Mikäli surffaus tuntuu liian vaativalta lajilta, voi Kanariansaaria ihailla mereltä käsin myös rauhallisemmalla tavalla. Suomessakin parin viime vuoden aikana suosiotaan kasvattanut stand up paddle boarding eli SUP-lautailu onnistuu kaikilla saarilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sukellusloma Kanarialla – näin pääset pinnan alle

Innokkaiden sukeltajien kannattaa sisällyttää Kanarian-lomaan retki pinnan alle – saarilta löytyy yllättävän vilkas vedenalainen maailma värikkäine kaloineen ja tuliperäisine maisemineen ja luolineen. Kanarialla voi myös kokeilla lajia ensimmäistä kertaa, sillä erilaisia kursseja järjestäviä sukelluskouluja on runsaasti.

Kanariansaarten pienin saari El Hierro tunnetaan kirkkaista vesistään, mutta saarelle matkustaminen on Suomesta käsin hieman hankalaa. Sukellusloma onnistuu mainiosti myös esimerkiksi vesiurheilukeskuksena tunnetulla Fuerteventuralla, Gran Canarialla tai Teneriffalla.

ShutterstockAktiiviloma Kanarialla
Kanariansaaria ympäröivä meri tarjoaa erinomaiset puitteet vedenalaisille seikkailuille.

Gran Canarian tunnetuin sukelluskohde on El Cabronin merisuojelualue Arinagassa. Pääkaupunki Las Palmasin vilkkaan sataman edustalta puolestaan löytyy useampia mielenkiintoisia hylkysukelluskohteita, jotka sopivat etenkin kokeneemmille sukeltajille. Tunnetuimmat hylyt ovat nimeltään Arona ja Calais.

Fuerteventuran suosituin lomakeskus Corralejo sopii surffaajien lisäksi myös sukeltajille. Sekä Corralejosta että sen lähialueilta löytyy mainioita sukelluskohteita. Fuerteventuran kupeessa sijaitseva pikkuinen Los Lobosin saari on luonnonkaunis sukelluspaikka – esimerkiksi Bajon del Rio on sukeltajien mieleen.

Teneriffalla suosituimmat sukelluskohteet sijaitsevat saaren etelä- ja länsirannikoilla. Kokeile esimerkiksi Los Gigantesia, jossa voi bongata erityisesti keihäsrauskuja. Meriveden lämpötila vaihtelee Kanariansaarilla vuodenajasta riippuen noin 18-24 asteen välillä.

Pyörän selässä Lanzarotelle

Mitä jos unohtaisit autonvuokrauksen ja tutustuisit lomakohteeseen pyörän satulasta käsin? Tuliperäinen Lanzaroten saari on suosittu pyöräilykohde erinomaisen tieverkostonsa ja miellyttävän ilmastonsa ansiosta. Liikenne saarella on rauhallista ja autoilijat kunnioittavat pyöräilijöitä myös pyöräilyreittien ulkopuolella.

Pyöränvuokraus onnistuu Lanzarotella helposti – oli sitten kyse tavallisesta pyörästä, haastavampiin olosuhteisiin sopivasta maastopyörästä tai jopa ammattilaisille tarkoitetusta menopelistä. Saarella pyöräily ei vaadi rautaista kuntoa, sillä kevyempiä reittejä etsivät lomailijat voivat pysytellä tasaisessa maastossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockAktiiviloma Kanarialla
Lanzaroten pyöräilyreitit sopivat monen tasoisille pyöräilijöille.

Esimerkiksi Puerto del Carmenin suositusta lomakohteesta voi tehdä helpon noin kymmenen kilometrin pyöräreissun Lanzaroten pääkaupunkiin Arrecifeen. Kaupungit yhdistävä pyöräilyreitti alkaa Puerto del Carmenin vanhasta satamasta.

Yksi Lanzaroten komeimmista pyöräilyreiteistä kiemurtelee Timanfayan kansallispuiston halki vieden kävijän saaren kuuluisiin kuumaisemiin. Tulivuoripuiston maisemat ovat peräisin 1700- ja 1800-luvuilla tapahtuneista tulivuorenpurkauksista.

Lanzarote tarjoaa haastetta myös tosiharrastajille: saari on suosittu harjoituspaikka ammattilaisurheilijoiden ja esimerkiksi triathlonistien keskuudessa. Saarella järjestetään myös haastava Ironman-kilpailu, jonka 180 kilometriä pitkä pyöräilyreitti sopii kovaa treeniä etsivälle matkailijalle.

Lanzaroten Tinajossa sijaitseva tunnettu urheilukeskus Club La Santa tarjoaa erilaisia aktiviteetteja ja välinevuokria sekä ammattilaisille että tavallisille lomaliikuntaa etsiville matkailijoille.

Kanariansaaret ovat patikoijan paratiisi

Kaikki Kanariansaaret sopivat erinomaisesti patikointiin sekä ilmastonsa että maisemiensa puolesta. Vaellus on helppo tapa liikkua lomalla: varusteiksi riittävät hyvät jalkineet, ja reitin voi valita oman kunnon mukaan. Patikointireittejä löytyy kaikentasoisille lomailijoille lapsiperheistä himoliikkujiin.

Vaellusreissut oikaisevat myös monia vaivaavan harhaluulon Kanariansaarista: yhden nähtyään ei ole nähnyt kaikkia saaria. Patikkaretket vievät lomailijan hiekkadyyneiltä tulivuorimaisemiin ja kanjoneista salaisille rannoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teneriffalta löytyy Espanjan korkein huippu Teide, joka kohoaa 3 718 metrin korkeuteen. Teiden tulivuorimaisemiin voi nousta köysiratahissillä, ja jatkaa matkaa edelleen asemalta lähtevillä vaellusreiteillä. Mikäli haluat patikoida Teiden huipulle, on lupaa haettava etukäteen verkon kautta.

Toinen Teneriffan klassikkoreitti on Mascan vuoristokylästä alas rotkoon ja rannalle laskeutuva vaellus. Piskuinen kylä on yksi koko saaren kuvauksellisimmista paikoista, joka on suosittu päiväretkikohde matkailijoiden keskuudessa. Reitti vaatii vaeltajalta hyvää peruskuntoa ja tukevat jalkineet. Mikäli nousu takaisin Mascan kylään ei houkuttele, voi patikkaretken päättää rannalle tilaamalla vesitaksin Los Gigantesiin.

ShutterstockAktiiviloma Kanarialla
Kuvankaunis Mascan vuoristokylä on suosittu vaelluskohde Teneriffalla.

Teneriffalta on helppo tehdä retki myös patikoijien suosimalle naapurisaari La Gomeralle, joka tunnetaan Garajonayn kansallispuiston laakeripuumetsistä. Lautat La Gomeralle lähtevät kätevästi Los Cristianosin satamasta Etelä-Teneriffalta.

Lanzarotella suosittu vaelluspaikka on luonnollisesti Timanfayan kansallispuisto tuliperäisine maastoineen. Alueella patikointia rajoitetaan, mutta kävijät voivat varata etukäteen paikan ilmaisille opastetuille kävelyretkille, joita tarjotaan sekä espanjaksi että englanniksi.

Gran Canaria tarjoaa niin ikään paljon vaihtoehtoja patikoijille. Kokeile esimerkiksi reittiä Roque Nublon komealle näköalapaikalle tai kipua saaren korkeimmalle huipulle Pico de los Nievesille, joka on 1 949 metriä korkea.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Barraquito on kanarialainen kahvijuoma

Tämä kanarialainen herkku sopii vain aikuisille – joko maistoit lomalla Barraquito-kahvia?

Ravintolat Espanjassa

Kymmenen asiaa, jotka voivat yllättää suomalaisen espanjalaisessa ravintolassa

Lanzaroten nähtävyydet

Tämä Kanariansaari jää turhaan suosittujen naapuriensa varjoon – Lanzaroten 16 parasta nähtävyyttä

Calima Kanariansaarilla

Mikä on Kanarian kummallinen sääilmiö calima? Voi osua sinunkin lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja