Haluatko haastaa itsesi legendaarisella reitillä? Koe Espanjan upea Santiago de Compostela

Pyhän Jaakobin tie on ainutlaatuinen reissuelämys
Pyhän Jaakobin tie eli Camino de Santiago on Ranskan rajalta Pohjois-Espanjan Santiago de Compostelaan kulkeva vaellusreitti. Lähes 800 kilometrin pituisen reitin varrelta löytyy 1 800 historiallista maamerkkiä, joiden joukossa on sekä uskonnollisia että maallisia nähtävyyksiä.
Vaellus apostoli Jaakobin hautapaikkana pidettyyn Santiago de Compostelaan oli tärkeä pyhiinvaellusreitti jo keskiajalla, ja historiallista tietä kulkee edelleen yli 100 000 patikoijaa vuosittain.
Pyhän Jaakobin tien suosituin osuus on Ranskan Saint-Jean-Pied-de-Portista Santiago de Compostelaan kulkeva ranskalainen reitti, mutta vaelluksen voi tehdä myös lyhyemmällä alueella taittamalla vain muutaman etapin.
Pyhän Jaakobin tie on ensimmäisenä eurooppalaisena kulttuurireittinä Unesco-kohteeksi valittu vaellus.
Historiallinen reitti aktiivimatkailijoille
Reitillä vaeltavan matkailijan ei tarvitse olla pyhiinvaeltaja nauttiakseen elämyksestä, sillä Santiago de Compostelaan patikointi on mainio tapa viettää aktiivilomaa ja tutustua Espanjan historiaan. Syyt vaellukselle lähtöön voivat liittyä uskontoon, liikuntaan, luontoon tai vaikka arkkitehtuuriin – Pyhän Jaakobin tie sopii kaikenlaisille reissaajille.
Pyhän Jaakobin reittiä ei suinkaan ole pakko taittaa kävellen – jos jalkapatikassa kulkeminen tuntuu vaivalloiselta, voi Santiago de Compostelaan reissata myös polkupyörällä tai hevoskyydillä. Reissuun voi hyvin lähteä myös yksin, sillä matkan varrella tutustuu helposti muihin maailman joka kolkasta saapuneisiin vaeltajiin.
Vaellukseen käytetty aika riippuu reissaajasta, mutta koko reitin kulkemiseen tulisi varata vähintään kuukausi.
Pyhän Jaakobin tien monet majapaikat
Santiago de Compostelaan voi vaeltaa kaikenlaisilla budjeteilla – matkan varrelta löytyy majapaikkoja hotelleista majataloihin ja leirintäalueisiin. Pyhiinvaeltajien hostellit ovat ilmaisia majapaikkoja, joissa joskus pyydetään pientä lahjoitusta kulujen kattamiseksi.
Hostelleissa voi viettää vain yhden yön ennen kuin paikka on luovutettava seuraavalle lepopaikkaa kaipaavalle vaeltajalle. Kannattaa huomioida, että etenkin vilkkaina kesäkuukausina hostellit täyttyvät nopeasti ja niihin on syytä saapua ajoissa. Hostelleissa yöpymistä varten tarvitaan pyhiinvaeltajan passi eli credencial del peregrino.
Joskus matkailijat haluavat kokea reitin kaikessa rauhassa ja viipyä pidempään eri etapeilla. Silloin parhaita yöpymisvaihtoehtoja ovat esimerkiksi perheiden ylläpitämät majatalot tai historialliset hotellit.

Perillä odottaa Santiago de Compostela
Reitin päätepiste Santiago de Compostela on Galician maakunnan pääkaupunki ja yksi Euroopan tärkeimmistä kristillisistä keskuksista heti Rooman jälkeen. Santiago de Compostelan vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde, joka tunnetaan roomalais-, gootti- ja barokkityylisistä rakennuksistaan. Santiago de Compostelan tärkein nähtävyys on sen keskellä kohoava näyttävä katedraali, jonka kryptassa säilytetään apostoli Jaakobin luita.
Santiago de Compostelassa kannattaa tutustua myös kaupungin mielenkiintoisiin museoihin. Vaelluksen suorittaneille Santiago de Compostelassa järjestetään päivittäin pyhiinvaeltajien messu, joka on monelle perinteinen päätös patikkaurakalle. Kaupunkilomasta Galiciassa voi toki nauttia myös istuskelemalla Plaza de la Quintanan kaltaisilla komeilla aukioilla kahvikupin tai viinilasin ääressä.
Vaellusturistien täyttämä Santiago on myös vilkas opiskelijakaupunki, jonka iltaelämä käynnistyy eläväisenä pimeän saavuttua. Pitkän patikkaretken jälkeen itsensä voi palkita illastamalla kaupungin viihtyisissä espanjalaisravintoloissa ja jatkamalla iltaa sen lukuisissa baareissa.
Muista nämä Santiago de Compostelan vaelluksella
Pyhän Jaakobin reitin varrella on tärkeää syödä hyvin. Vaeltajaa palvelevat ruokakaupat, joista voi ostaa välipalaa, sekä ravintolat lounas- ja illallislistoineen. Useat ravintolat tarjoilevat päivittäin yksinkertaisen kolmen ruokalajin pyhiinvaeltajan menun, jolla vatsan saa täyteen kohtuuhintaan.
Tärkeintä vaellusta suunniteltaessa on pitää huolta oikeanlaisten varusteiden hankkimisesta. Hyvät kengät sekä tukeva rinkka tai selkäreppu ovat patikoijan ehdottomia reissukavereita, jotka pitävät huolen siitä ettei reissaaja hyydy kesken reitin. Lämmin makuupussi on myös korvaamaton etenkin viileinä vuodenaikoina patikoidessa.
Galician maakunta on Espanjan sateisin osa, joten pakatessa kannattaa varata mukaan lämmintä vaatetta sekä helposti mukana kulkeva sadetakki tai -viitta.
Näin pääset Pyhän Jaakobin vaellukselle
Pyhän Jaakobin vaellukselle voi lähteä itsenäisesti tai osallistua ryhmämatkalle yhdessä muiden aktiivilomailijoiden kanssa. Yleisimmin Santiago de Compostelan vaellus on omien kiinnostuksen kohteiden ja kunnon mukaan räätälöity omatoimimatka.
Reitillä tarvitaan pyhiinvaeltajan passi, credencial del peregrino, jonka voi hankkia lähes jokaisesta reitin varrelle osuvasta merkittävästä kylästä. Jaakontien ystävien yhdistykseltä passin voi tilata jo ennen matkaa. Vaelluksen varrella passiin kerätyt leimat takaavat reissaajalle myös todistuksen suoritetusta vaelluksesta.
Suomesta ei ole suoria lentoja Pohjois-Espanjaan, mutta vaellusmatkailijan kannattaa lentää esimerkiksi Madridiin, josta matkaa voi jatkaa aloituspisteestä riippuen esimerkiksi Pamplonaan tai San Sebastianiin.
Lisätietoa Pyhän Jaakobin vaelluksesta
Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto, Espanjan valtion matkailutoimisto ja Flickr / Jori Avlis
Lue kommentit (13) Jätä kommentti
Hei haluasin reissuun Santiago Compostella, en heti 800 km vaan vaikka 400 km. en ole ollut aikaisemmin. Voisinko saada tietoa miten kannattaisi toimia. En ole huippukuntoinen, mutta esni kevät on milessä. Olen jo eläkkeellä oleva joten sen puoleen ei kiirettä. Haluasuin nauttia maisemista ja ottaa vähän välillä löysemmin. Kiitos tiedosta jo etukäteen .Pirjo
Suomessa vuodenvaihteessa julkaistun Taskurahalla maailman ympäri kirjan, kirjoittaja halvan matkustamisen konstitaiteilija on lähdössä Portugalin Porto -Sandiago de Compostela, Espanja väliselle pyhiinvaellusmatkalle Toukokuussa 2018.
Niin kauan kuin jalka liikkuu on riemullista vaeltaa !
Hei, kovasti kiinnostaa tuo ratsain tehtävähän vaellus? Mistähän siitä saisi lisätietoja?
Hei, tänään alkoi Lähierä-blogissa (lahiera.wordpress.com) tarinasarja yhdestä kevään 2015 pyhiinvaelluksesta Portosta Santiago de Compostelaan. Se on nimenomaan tarina aivan maan matosen (peregrinon) perspektiivistä, kertoen ne moninaiset tapahtumat, jotka vaeltajien eteen taipaleella putkahtelivat. Hienot ja haasteellisemmat. Auringot ja kukat. Sateet ja rakot.
Olisin kiinnostunut pidemmästä patikka matkasta.
Voiko matkan tehdä myös pyöräillen? En jaksa kävellä moista matkaa mutta pyöräillen onnistuisi, ehkä…
Haaveista vaan totta tekemällä.
Kyllä voi hyvinkin lähteä pyörällä.
En kuitenkaan suosittele tavallista pyörää.
Maastopyörä olisi hyvä, koska siellä on hyvin pölyistä ja
paikoin kivikkoista, irtokiviä runsaasti.
Varmasti pyörää joutuu huoltamaan usein, joten se
kannattaa huomioida ennen matkaan lähtöä.
Myös suurta varovaisuutta alamäissä, ne on paikkapaikoin pitkiä ja kapeita.
Mukaavaa matkaa ja iloista mieltä.
Aikaa kannatta varata sillä näkemistä riittä.
Kannatta katsella mahdollisimman paljon mitä ympärillä on niin saa reissuta paljon enemmän irti.
Siellä sitä paikoin näkee vielä samaa kuin Suomessa 1950-luvulla
Hei.
Suunnittelen syksyksi matkaa ilmeisesti Ronchevallesista alkavaksi.
Mietityttää majapaikkojen w.c. olot.
Onko meikäläiset vessanpytyt ja onko vessapaperia talon puolesta ja onko mahdollista käyttää alapääsuihkua?
Hei kanssaveltajat tai mtkan tehneet.meitä on lädössä 3 mummelia ikähaitari
60-72 .lento helsingistä varattu 16.4. ja paluu (vielä epävarma joko 30.4. tai 7.5) lähtöpaikka Ponferrada. toivomme selviämme 200km! saakoha mistään tarkkoja reittitietoja.maastosta,koska vaihtoehtoja tuntuu olevan monia ranskanreitissäkin.
Vielä ,jos sais kartan olisi mahtavaa!
suuret kiitokset,jos joku voi auttaa näissä kysymyksissä!
Onnea matkaan. Me (ikähaitari 79-80) suunnittelemme lähtevämme 6-8.10.
Karttoja ja majoituspaikkojen listan saa Espanjan valtion matkailutoimistosta, Makasiininkatu 6, Helsinki.
Reittikuvauksia on lukuisissa suomenkielisissäkin matkakirjoissa, kirjastoista löytyy.
Minne lennätte ja miten jatkatte kävelyreitille?
Haluaisin lähteä kävelemään kohti Santiago de Composelaa, haaveene jo useamman vuoden.
Ilman muuta lähdet. Itse kävelin sen v.2009. Läksin Pamplonasta ja aikaa meni kuukausi. Haluaisin lähteä reissuun vielä toistamiseen ja varata aikaa enemmän. Eka kerralla tuli turhan pitkiä päivämatkoja. Kannattaa lähteä syksyllä, silloin ei ole niin sateista. Syyskuu on erinomainen kuukausi vaellukselle, on vielä lämmintä, mutta ei niin kovin kuumaa. Ihanat fiilikset siitä jäi. Eri ihmisenä tulin takaisin. Tuli nollattua ajatukset ihan kokonaan. Itse reissasin kaverin kanssa, mutta mieli tekisi lähteä kokemaan matka ihan yksinään.
Itse olen lähdössä tänä kesänä juurikin tuolle reissulle