Hyppää sisältöön

Haluatko haastaa itsesi legendaarisella reitillä? Koe Espanjan upea Santiago de Compostela

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 07.10.2016
Pyhän Jaakobin tie on yksi Euroopan tunnetuimmista vaellusreiteistä, ja sen varrelta löytyvät kaikki tarpeelliset palvelut. Perillä Santiago de Compostelassa patikoijaa odottaa Unescon maailmanperintökohteeksi listattu vanhakaupunki.

Pyhän Jaakobin tie on ainutlaatuinen reissuelämys

Pyhän Jaakobin tie eli Camino de Santiago on Ranskan rajalta Pohjois-Espanjan Santiago de Compostelaan kulkeva vaellusreitti. Lähes 800 kilometrin pituisen reitin varrelta löytyy 1 800 historiallista maamerkkiä, joiden joukossa on sekä uskonnollisia että maallisia nähtävyyksiä.

Vaellus apostoli Jaakobin hautapaikkana pidettyyn Santiago de Compostelaan oli tärkeä pyhiinvaellusreitti jo keskiajalla, ja historiallista tietä kulkee edelleen yli 100 000 patikoijaa vuosittain.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pyhän Jaakobin tien suosituin osuus on Ranskan Saint-Jean-Pied-de-Portista Santiago de Compostelaan kulkeva ranskalainen reitti, mutta vaelluksen voi tehdä myös lyhyemmällä alueella taittamalla vain muutaman etapin.

Pyhän Jaakobin tie on ensimmäisenä eurooppalaisena kulttuurireittinä Unesco-kohteeksi valittu vaellus.

Historiallinen reitti aktiivimatkailijoille

Reitillä vaeltavan matkailijan ei tarvitse olla pyhiinvaeltaja nauttiakseen elämyksestä, sillä Santiago de Compostelaan patikointi on mainio tapa viettää aktiivilomaa ja tutustua Espanjan historiaan. Syyt vaellukselle lähtöön voivat liittyä uskontoon, liikuntaan, luontoon tai vaikka arkkitehtuuriin – Pyhän Jaakobin tie sopii kaikenlaisille reissaajille.

Pyhän Jaakobin reittiä ei suinkaan ole pakko taittaa kävellen – jos jalkapatikassa kulkeminen tuntuu vaivalloiselta, voi Santiago de Compostelaan reissata myös polkupyörällä tai hevoskyydillä. Reissuun voi hyvin lähteä myös yksin, sillä matkan varrella tutustuu helposti muihin maailman joka kolkasta saapuneisiin vaeltajiin.

Vaellukseen käytetty aika riippuu reissaajasta, mutta koko reitin kulkemiseen tulisi varata vähintään kuukausi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pyhän Jaakobin tien monet majapaikat

Santiago de Compostelaan voi vaeltaa kaikenlaisilla budjeteilla – matkan varrelta löytyy majapaikkoja hotelleista majataloihin ja leirintäalueisiin. Pyhiinvaeltajien hostellit ovat ilmaisia majapaikkoja, joissa joskus pyydetään pientä lahjoitusta kulujen kattamiseksi.

Hostelleissa voi viettää vain yhden yön ennen kuin paikka on luovutettava seuraavalle lepopaikkaa kaipaavalle vaeltajalle. Kannattaa huomioida, että etenkin vilkkaina kesäkuukausina hostellit täyttyvät nopeasti ja niihin on syytä saapua ajoissa. Hostelleissa yöpymistä varten tarvitaan pyhiinvaeltajan passi eli credencial del peregrino.

Joskus matkailijat haluavat kokea reitin kaikessa rauhassa ja viipyä pidempään eri etapeilla. Silloin parhaita yöpymisvaihtoehtoja ovat esimerkiksi perheiden ylläpitämät majatalot tai historialliset hotellit.

Puente Romano
Pyhän Jaakobin tie vie tunnelmallisiin maisemiin.

Perillä odottaa Santiago de Compostela

Reitin päätepiste Santiago de Compostela on Galician maakunnan pääkaupunki ja yksi Euroopan tärkeimmistä kristillisistä keskuksista heti Rooman jälkeen. Santiago de Compostelan vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde, joka tunnetaan roomalais-, gootti- ja barokkityylisistä rakennuksistaan. Santiago de Compostelan tärkein nähtävyys on sen keskellä kohoava näyttävä katedraali, jonka kryptassa säilytetään apostoli Jaakobin luita.

Santiago de Compostelassa kannattaa tutustua myös kaupungin mielenkiintoisiin museoihin. Vaelluksen suorittaneille Santiago de Compostelassa järjestetään päivittäin pyhiinvaeltajien messu, joka on monelle perinteinen päätös patikkaurakalle. Kaupunkilomasta Galiciassa voi toki nauttia myös istuskelemalla Plaza de la Quintanan kaltaisilla komeilla aukioilla kahvikupin tai viinilasin ääressä.

Vaellusturistien täyttämä Santiago on myös vilkas opiskelijakaupunki, jonka iltaelämä käynnistyy eläväisenä pimeän saavuttua. Pitkän patikkaretken jälkeen itsensä voi palkita illastamalla kaupungin viihtyisissä espanjalaisravintoloissa ja jatkamalla iltaa sen lukuisissa baareissa.

Muista nämä Santiago de Compostelan vaelluksella

Pyhän Jaakobin reitin varrella on tärkeää syödä hyvin. Vaeltajaa palvelevat ruokakaupat, joista voi ostaa välipalaa, sekä ravintolat lounas- ja illallislistoineen. Useat ravintolat tarjoilevat päivittäin yksinkertaisen kolmen ruokalajin pyhiinvaeltajan menun, jolla vatsan saa täyteen kohtuuhintaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tärkeintä vaellusta suunniteltaessa on pitää huolta oikeanlaisten varusteiden hankkimisesta. Hyvät kengät sekä tukeva rinkka tai selkäreppu ovat patikoijan ehdottomia reissukavereita, jotka pitävät huolen siitä ettei reissaaja hyydy kesken reitin. Lämmin makuupussi on myös korvaamaton etenkin viileinä vuodenaikoina patikoidessa.

Galician maakunta on Espanjan sateisin osa, joten pakatessa kannattaa varata mukaan lämmintä vaatetta sekä helposti mukana kulkeva sadetakki tai -viitta.

Näin pääset Pyhän Jaakobin vaellukselle

Pyhän Jaakobin vaellukselle voi lähteä itsenäisesti tai osallistua ryhmämatkalle yhdessä muiden aktiivilomailijoiden kanssa. Yleisimmin Santiago de Compostelan vaellus on omien kiinnostuksen kohteiden ja kunnon mukaan räätälöity omatoimimatka.

Reitillä tarvitaan pyhiinvaeltajan passi, credencial del peregrino, jonka voi hankkia lähes jokaisesta reitin varrelle osuvasta merkittävästä kylästä. Jaakontien ystävien yhdistykseltä passin voi tilata jo ennen matkaa. Vaelluksen varrella passiin kerätyt leimat takaavat reissaajalle myös todistuksen suoritetusta vaelluksesta.

Suomesta ei ole suoria lentoja Pohjois-Espanjaan, mutta vaellusmatkailijan kannattaa lentää esimerkiksi Madridiin, josta matkaa voi jatkaa aloituspisteestä riippuen esimerkiksi Pamplonaan tai San Sebastianiin.

Lisätietoa Pyhän Jaakobin vaelluksesta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto, Espanjan valtion matkailutoimisto ja Flickr / Jori Avlis

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Mallorcan parhaat rannat

Näin löydät Mallorcan parhaat rannat – 10 suositusta

Cap de Formentorin majakka

Mallorcan upeimmalle maisemapaikalle johtaa hengästyttävä tie – kesällä voimassa tiukat rajoitukset

Madridin kiinnostavimmat nähtävyydet – 11 kohdetta, joissa kannattaa vierailla loman aikana

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja