Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Mitä ruokia Yhdysvalloissa pitää maistaa? 10 amerikkalaista klassikkoa

Inka Khanji artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Amerikkalaisella keittiöllä on isoja alueellisia eroja. Katso muutama poiminta Yhdysvaltojen tunnetuimmista ruoista - kuinka montaa olet maistanut?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 13.02.2020
facebook   whatsapp

1. Hampurilainen

Yksikään ruoka ei ole amerikkalaisempi kuin perinteinen hampurilainen. Tähän törmäät kaikkialla Yhdysvalloissa, olit sitten syömässä perinteisessä dinerissa tai fiinimmässä ravintolassa.

Hampurilaisen uskotaan päätyneen amerikkalaisten kansallisruoaksi saksalaisten siirtolaisten kautta. Myös nimi viittaa Saksan kaupunkiin Hampuriin (Hamburg). Varmaa on, että se löytyi Yhdysvalloissa toimivien saksalaisten ravintoloiden ruokalistoilta jo 1870-luvulla.

Suomeen levinneiden pikaruokaketjujen lisäksi Yhdysvalloissa on valtava määrä ketjuravintoloita, jotka ovat erikoistuneet hampurilaisiin. Esimerkiksi Shake Shack, In-N-Out ja Five Guys ovat suosittuja.

Embed from Getty Images

2. Hot Dog

Yhdysvalloissa hot dog eli nakkisämpylä on osa tapakulttuuria monissa tilanteissa. Hot dogeja tarjoillaan niin heinäkuisen itsenäisyyspäivän grillijuhlissa, huvipuistoissa kuin baseball-, koripallo- ja jääkiekkopelien erätauoillakin.

Nakkisämpylöitä syödään kaikkialla Yhdysvalloissa, mutta kuuluisin paikka nauttia hot dog on New Yorkin Coney Islandilla toimiva Nathan’s. Sama paikka on tarjoillut hot dogeja jo vuodesta 1916 lähtien. Jotain hyvin amerikkalaista kiteytyy vuosittain 4. heinäkuuta järjestettävään kilpailuun, jossa on tarkoituksena syödä mahdollisimman monta hot dogia. Tästä voi olla montaa mieltä.

Amerikkalaisilla markkinoilla tunnetaan myös corn dog, joka on maissijauhoista tehtyyn kuorrutteeseen kastettu ja sen jälkeen uppopaistettu nakki.

Embed from Getty Images

3. Clam Chowder

Yhdysvaltojen koillisosassa sijaitsevan Uuden-Englannin alueen tunnetuimmasta ruoasta ei tarvitse kiistellä. New England Clam Chowder on annos, jota lähes kaikki turistit haluavat maistaa. Kyseessä on paksu, kermainen simpukkakeitto, joka tarjoillaan usein leipäkulhosta. Keitossa voi olla myös esimerkiksi perunaa, sipulia, selleriä ja pekonia.

Uusi-Englanti käsittää Massachusettsin, Mainen, Connecticutin, Rhode Islandin, Vermontin ja New Hampshiren osavaltiot. Alueen isoin kaupunki on Boston. Simpukkakeiton reseptin uskotaan päätyneen alueelle joko ranskalaisten, kanadalaisten tai brittiläisten siirtolaisten mukana.

Uuden-Englannin lisäksi simpukkakeittoa syödään paljon myös San Franciscossa. Annoksen erottaa siitä, että se tarjoillaan hapanleivästä (sourdough bread) tehdyssä kulhossa.

Embed from Getty Images

4. Cobb-salaatti

Yksi salaatti on amerikkalaisempi kuin mikään muu, ja löytyy lähes jokaisen dinerin listalta. Ruokaisa Cobb-salaatti sisältää kanaa, pekonia, tomaattia, avokadoa, juustoa ja kananmunaa. Mistään alkuruoasta ei voi puhua – tällä salaatilla lähtee nälkä.

Tyypillisessä Cobb-salaatissa aineksia ei sekoiteta keskenään, vaan jokainen raaka-aine erottuu lautasella omassa rivissään. Klassikon kerrotaan syntyneen alun perin kaapista löytyneistä rippeistä, jotka vain koottiin yhteen.

Kunnia Cobb-salaatin keksimisestä menee legendan mukaan Brown Derby -ravintolan Hollywoodissa omistaneelle Robert “Bob” Cobbille, joka etsi yöllä nälkäisenä välipalaa jääkaapista. Ruokalistalle salaatti ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1937.

Embed from Getty Images

5. Mac and Cheese

Amerikkalainen versio makaronilaatikosta on tietysti macaroni and cheese, puhekielessä usein vain mac and cheese. Yksinkertaisen pataruoan tärkeimmät raaka-aineet ovat makaroni ja juusto. Makaroni tarjoillaan usein lisukkeena.

Yhdysvalloissa juustomakaroni on helppo arkkiruoka, joka saatetaan tehdä vaikka pikaversiona valmispussista. Se tunnetaan erityisesti lasten herkkuna – perheen pienimmät nauttivatkin sen usein sellaisenaan.

Legendan mukaan mac and cheesen teki tunnetuksi Yhdysvaltojen kolmas presidentti Thomas Jefferson, joka oli ihastunut pastaruokiin Euroopassa vieraillessaan ja päätynyt hankkimaan pastakoneen. Valtioillallisilla tarjottiin juustomakaronia vuonna 1802.

Embed from Getty Images

6. Barbecue (BBQ)

Yhdysvaltojen eteläisissä osavaltioissa nautittava barbecue eli grilliliha on alueen ylpeys. Osavaltioiden ja kaupunkien välillä on myös kisa siitä, kenen grilliruoat ovat parhaita. Texasin osavaltio, Kansas City ja Memphis ovat paikkoja, joihin BBQ yhdistetään.

Pitkään kypsytetty, murea liha ja savuinen maku ovat barbecuen avoinsanoja. Grilliruokien klassikkoja ovat Yhdysvalloissa ribsit eli porsaan kylkipalat, pulled pork eli suomalaisittain nyhtöpossu sekä brisket eli naudanrinta. Liha voidaan nauttia lisukkeiden kanssa tai leivän täytteenä.

Yleisiä lisukkeita grillilihalle ovat esimerkiksi maissi, mac and cheese, ranskanperunat sekä perunasalaatti.

Embed from Getty Images

7. Pizza

Yhdysvalloissa pizza on lähes samanlainen klassikko kuin Italiassa. Maasta löytyy kaksi perinteistä pizzatyyppiä, joilla molemmilla on kannattajansa.

New York Style Pizza on ohut ja rapea, ja se nautitaan usein nopeasti mukaan ostettuna palana. Chicago Deep Dish Pizza on tuhti pannupizza, jonka tunnistaa juuston päälle sivellystä tomaattikastikkeesta. Erikoiselle tavalle on syynsä: koska paksu pohja vaatii pitkän paistoajan, estää kastike juuston pinnan palamisen.

Embed from Getty Images

8. Philadelphia Cheese Steak

Philadephian kaupungin ylpeys tunnetaan tuttavallisesti Philly Cheese Steakin nimellä. Resepti on yksinkertainen: täytetty patonkityyppinen leipä, jonka sisällä on paloiksi leikeltyä naudanlihapihviä, juustoa ja sipulia. Usein mukaan lisätään myös paprikaa.

Klassikkoleipä keksittiin 1930-luvulla, kun Philadelphiassa hot dog -kojua pyörittävä Pat Olivieri päätti laittaa oman leipänsä täytteeksi paloiteltua pihviä. Kojulle pysähtynyt taksikuski halusi hänkin samanlaisen. Pian sana kiiri.

Leipä on aina kukkuroilleen täytetty siten, että syöminen voi olla sotkuista puuhaa. Yhdysvalloissa tunnetaan termi Philly lean, jolla tarkoitetaan annoksen vaatimaa etunojaa, ettei täytteitä tippuisi vaatteiden päälle.

Embed from Getty Images

9. Peanut Butter & Jelly Sandwich

Jokaisen amerikkalaiskeittiön klassikko kuulostaa suomalaiseen makuun hieman kummalliselta. Peanut Butter & Jelly Sandwich tarkoittaa yksinkertaisesti kahdesta vaaleasta paahtoleivänpalasta tehtyä sandwichia, jonka toiselle puolelle on levitetty maapähkinävoita ja toiselle hilloa tai marmeladia. Monilla on aina kaapissa ainekset tähän hätävaraan.

PBJ-lempinimellä tunnettua välipalaa tarjotaan erityisesti lapsille, vaikka se ei suomalaisen korvaan kuulostakaan kovin terveelliseltä tai ravinteikkaalta. Jos haluat kokeilla epäilyttävää yhdistelmää, löytyy PBJ-kojuja usein esimerkiksi ruokamarkkinoilta.

Embed from Getty Images

10. Tacot ja texmex

Jos Kalifornian osavaltiolla olisi oma kansallisruoka, sen täytyisi olla taco. Sijainti Meksikon rajalla ja valtava määrä siirtolaisia on varmistanut sen, ettei tacoista koskaan ole pulaa – oli sitten kyse tienvarsikojusta tai fine dining -ravintolasta. Kaliforniassa tacot ovat aivan yhtä hyvin kuin Meksikossakin.

Meksikosta niin ikään vaikutteita ottanut texmex-keittiö näkyy puolestaan eteläisissä osavaltiossa. Jo nimi viittaa Teksasin osavaltioon, mutta harva tietää, että Kanariansaaretkin liittyvät tähän keksintöön. Texmexin kulmakiviä ovat muun muassa chili con carne, juustolla kuorrutetut nachot sekä fajitas.

Embed from Getty Images

Lue myös: Näitä juomia kannattaa maistaa Yhdysvalloissa – 7 amerikkalaista hittiä

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Inka Khanji, Getty Images

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Ei pidä sekoittaa BBQ:ta grillaukseen. BBQ on lihan pitkäkestoista epäsuoraa grillaamista/kypsypystä savussa.
    Suomessa taas grillataan kaasulla tai hiilillä yleisesti ja sillä ei ole mitään tekemistä BBQ:n kanssa muuten kuin kaupasta ostettu BBQ kastikepullo.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.