Hyppää sisältöön

Mitä ruokia Yhdysvalloissa pitää maistaa? 10 amerikkalaista klassikkoa

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 10.07.2023
Amerikkalaisella keittiöllä on isoja alueellisia eroja. Katso muutama poiminta Yhdysvaltojen tunnetuimmista ruoista - kuinka montaa olet maistanut?

1. Hampurilainen

Yksikään ruoka ei ole amerikkalaisempi kuin perinteinen hampurilainen. Tähän törmäät kaikkialla Yhdysvalloissa, olit sitten syömässä perinteisessä dinerissa tai fiinimmässä ravintolassa.

Hampurilaisen uskotaan päätyneen amerikkalaisten kansallisruoaksi saksalaisten siirtolaisten kautta. Myös nimi viittaa Saksan kaupunkiin Hampuriin (Hamburg). Varmaa on, että se löytyi Yhdysvalloissa toimivien saksalaisten ravintoloiden ruokalistoilta jo 1870-luvulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomeen levinneiden pikaruokaketjujen lisäksi Yhdysvalloissa on valtava määrä ketjuravintoloita, jotka ovat erikoistuneet hampurilaisiin. Esimerkiksi Shake Shack, In-N-Out ja Five Guys ovat suosittuja.

Inka KhanjiHampurilainen Dallasissa
Yhdysvaltain maatalousministeriön mukaan maassa nautitaan noin 50 miljardia hampurilaista vuosittain.

2. Hot Dog

Yhdysvalloissa hot dog eli nakkisämpylä on osa tapakulttuuria monissa tilanteissa. Hot dogeja tarjoillaan niin heinäkuisen itsenäisyyspäivän grillijuhlissa, huvipuistoissa kuin baseball-, koripallo- ja jääkiekkopelien erätauoillakin.

Nakkisämpylöitä syödään kaikkialla Yhdysvalloissa, mutta kuuluisin paikka nauttia hot dog on New Yorkin Coney Islandilla toimiva Nathan’s. Sama paikka on tarjoillut hot dogeja jo vuodesta 1916 lähtien. Jotain hyvin amerikkalaista kiteytyy vuosittain 4. heinäkuuta järjestettävään kilpailuun, jossa on tarkoituksena syödä mahdollisimman monta hot dogia. Tästä voi olla montaa mieltä.

Amerikkalaisilla markkinoilla tunnetaan myös corn dog, joka on maissijauhoista tehtyyn kuorrutteeseen kastettu ja sen jälkeen uppopaistettu nakki.

ShutterstockHot dog
Hot dogiin voi laittaa lisukkeeksi oikeastaan mitä tahansa. Yhdysvalloissa suosituin lisuke on sinappi.

3. Clam Chowder

Yhdysvaltojen koillisosassa sijaitsevan Uuden-Englannin alueen tunnetuimmasta ruoasta ei tarvitse kiistellä. New England Clam Chowder on annos, jota lähes kaikki turistit haluavat maistaa. Kyseessä on paksu, kermainen simpukkakeitto, joka tarjoillaan usein leipäkulhosta. Keitossa voi olla myös esimerkiksi perunaa, sipulia, selleriä ja pekonia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uusi-Englanti käsittää Massachusettsin, Mainen, Connecticutin, Rhode Islandin, Vermontin ja New Hampshiren osavaltiot. Alueen isoin kaupunki on Boston. Simpukkakeiton reseptin uskotaan päätyneen alueelle joko ranskalaisten, kanadalaisten tai brittiläisten siirtolaisten mukana.

Uuden-Englannin lisäksi simpukkakeittoa syödään paljon myös San Franciscossa. Annoksen erottaa siitä, että se tarjoillaan hapanleivästä (sourdough bread) tehdyssä kulhossa.

ShutterstockClam Chowder
Kermainen clam chowder -simpukkakeitto tarjoillaan perinteisesti leipäkulhosta.

4. Cobb-salaatti

Yksi salaatti on amerikkalaisempi kuin mikään muu, ja löytyy lähes jokaisen dinerin listalta. Ruokaisa Cobb-salaatti sisältää kanaa, pekonia, tomaattia, avokadoa, juustoa ja kananmunaa. Mistään alkuruoasta ei voi puhua – tällä salaatilla lähtee nälkä.

Tyypillisessä Cobb-salaatissa aineksia ei sekoiteta keskenään, vaan jokainen raaka-aine erottuu lautasella omassa rivissään. Klassikon kerrotaan syntyneen alun perin kaapista löytyneistä rippeistä, jotka vain koottiin yhteen.

Kunnia Cobb-salaatin keksimisestä menee legendan mukaan Brown Derby -ravintolan Hollywoodissa omistaneelle Robert “Bob” Cobbille, joka etsi yöllä nälkäisenä välipalaa jääkaapista. Ruokalistalle salaatti ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1937.

ShutterstockCobb-salaatti
Cobb-salaatista on monia eri versioita. Perinteisestä salaatista löytyy esimerkiksi kanaa, pekonia ja kananmunaa.

5. Mac and Cheese

Amerikkalainen versio makaronilaatikosta on tietysti macaroni and cheese, puhekielessä usein vain mac and cheese. Yksinkertaisen pataruoan tärkeimmät raaka-aineet ovat makaroni ja juusto. Makaroni tarjoillaan usein lisukkeena.

Yhdysvalloissa juustomakaroni on helppo arkkiruoka, joka saatetaan tehdä vaikka pikaversiona valmispussista. Se tunnetaan erityisesti lasten herkkuna – perheen pienimmät nauttivatkin sen usein sellaisenaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Legendan mukaan mac and cheesen teki tunnetuksi Yhdysvaltojen kolmas presidentti Thomas Jefferson, joka oli ihastunut pastaruokiin Euroopassa vieraillessaan ja päätynyt hankkimaan pastakoneen. Valtioillallisilla tarjottiin juustomakaronia vuonna 1802.

ShutterstockMac and cheese
Mac and cheese eli juustomakaroni on Yhdysvalloissa suosittu ruokien lisuke, mutta monet nauttivat sitä sellaisenaankin.

6. Barbecue (BBQ)

Yhdysvaltojen eteläisissä osavaltioissa nautittava barbecue eli grilliliha on alueen ylpeys. Osavaltioiden ja kaupunkien välillä on myös kisa siitä, kenen grilliruoat ovat parhaita. Texasin osavaltio, Kansas City ja Memphis ovat paikkoja, joihin BBQ yhdistetään.

Pitkään kypsytetty, murea liha ja savuinen maku ovat barbecuen avoinsanoja. Grilliruokien klassikkoja ovat Yhdysvalloissa ribsit eli porsaan kylkipalat, pulled pork eli suomalaisittain nyhtöpossu sekä brisket eli naudanrinta. Liha voidaan nauttia lisukkeiden kanssa tai leivän täytteenä.

Yleisiä lisukkeita grillilihalle ovat esimerkiksi maissi, mac and cheese, ranskanperunat sekä perunasalaatti.

ShutterstockGrilliruokaa yhdysvaltalaiseen tapaan
Erityisesti Yhdysvaltain eteläosissa barbeque eli grilliliha on keskeinen osa ruokakulttuuria. Herkkujen lisäksi tärkeä osa grillaamista on sen sosiaalinen aspekti.

7. Pizza

Yhdysvalloissa pizza on lähes samanlainen klassikko kuin Italiassa. Maasta löytyy kaksi perinteistä pizzatyyppiä, joilla molemmilla on kannattajansa.

New York Style Pizza on ohut ja rapea, ja se nautitaan usein nopeasti mukaan ostettuna palana. Chicago Deep Dish Pizza on tuhti pannupizza, jonka tunnistaa juuston päälle sivellystä tomaattikastikkeesta. Erikoiselle tavalle on syynsä: koska paksu pohja vaatii pitkän paistoajan, estää kastike juuston pinnan palamisen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiPizza
Pizza saapui Yhdysvaltoihin italialaisten siirtolaisten mukana ja siitä on sittemmin tullut yksi yhdysvaltalaisen ruokakulttuurin klassikoista.

8. Philadelphia Cheese Steak

Philadephian kaupungin ylpeys tunnetaan tuttavallisesti Philly Cheese Steakin nimellä. Resepti on yksinkertainen: täytetty patonkityyppinen leipä, jonka sisällä on paloiksi leikeltyä naudanlihapihviä, juustoa ja sipulia. Usein mukaan lisätään myös paprikaa.

Klassikkoleipä keksittiin 1930-luvulla, kun Philadelphiassa hot dog -kojua pyörittävä Pat Olivieri päätti laittaa oman leipänsä täytteeksi paloiteltua pihviä. Kojulle pysähtynyt taksikuski halusi hänkin samanlaisen. Pian sana kiiri.

Leipä on aina kukkuroilleen täytetty siten, että syöminen voi olla sotkuista puuhaa. Yhdysvalloissa tunnetaan termi Philly lean, jolla tarkoitetaan annoksen vaatimaa etunojaa, ettei täytteitä tippuisi vaatteiden päälle.

ShutterstockPhiladelphia Cheese Steak
Yhdysvalloissa erilaiset leivät ovat suosittuja ruokia. Yksi erityisen tunnettu on Philadelphiasta kotoisin oleva naudanlihalla, juustolla ja sipulilla täytetty patonki, Philly Cheese Steak.

9. Peanut Butter & Jelly Sandwich

Jokaisen amerikkalaiskeittiön klassikko kuulostaa suomalaiseen makuun hieman kummalliselta. Peanut Butter & Jelly Sandwich tarkoittaa yksinkertaisesti kahdesta vaaleasta paahtoleivänpalasta tehtyä sandwichia, jonka toiselle puolelle on levitetty maapähkinävoita ja toiselle hilloa tai marmeladia. Monilla on aina kaapissa ainekset tähän hätävaraan.

PBJ-lempinimellä tunnettua välipalaa tarjotaan erityisesti lapsille, vaikka se ei suomalaisen korvaan kuulostakaan kovin terveelliseltä tai ravinteikkaalta. Jos haluat kokeilla epäilyttävää yhdistelmää, löytyy PBJ-kojuja usein esimerkiksi ruokamarkkinoilta.

ShutterstockPeanut Butter & Jelly Sandwich
Vaikka maapähkinävoin, hillon ja paahtoleivän yhdistelmä saattaa aiheuttaa ensin kummastusta, kannattaa tätäkin herkkua koittaa!

10. Tacot ja texmex

Jos Kalifornian osavaltiolla olisi oma kansallisruoka, sen täytyisi olla taco. Sijainti Meksikon rajalla ja valtava määrä siirtolaisia on varmistanut sen, ettei tacoista koskaan ole pulaa – oli sitten kyse tienvarsikojusta tai fine dining -ravintolasta. Kaliforniassa tacot ovat aivan yhtä hyvin kuin Meksikossakin.

Meksikosta niin ikään vaikutteita ottanut texmex-keittiö näkyy puolestaan eteläisissä osavaltiossa. Jo nimi viittaa Teksasin osavaltioon, mutta harva tietää, että Kanariansaaretkin liittyvät tähän keksintöön. Texmexin kulmakiviä ovat muun muassa chili con carne, juustolla kuorrutetut nachot sekä fajitas.

ShutterstockNachot juustokastikkeella
Juustolla kuorrutetut nachot ovat yksi texmex-keittiön perinteikkäistä herkuista.

Lue myös: Näitä juomia kannattaa maistaa Yhdysvalloissa – 7 amerikkalaista hittiä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suklaalähde

Tältä näyttää Tallink Siljan uudistunut buffet – tarjolla yli 100 ruokalajia

Mitä tarkoittaa mannermainen aamiainen?

Selitys yleiselle hotellitermille: mitä mannermainen aamiainen tarkoittaa?

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Suomen parhaat ravintolat

Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa – onko oma suosikkisi listalla?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja