Kuva: Shutterstock
Miten texmex-ruoka syntyi?

Tätä et tiennyt Kanariasta! Näin 90-luvulla Suomeen levinnyt texmex-trendi liittyy lomasaariin

Mitä tekemistä Kanarialla on texmex-ruoan kanssa?

Kanarialaiset olivat mukana luomassa texmex-keittiötä

Sinäkin olet kuullut texmex-ruoasta ja todennäkäisesti myös syönyt sitä joko ravintolassa tai kotona. Termi on syntynyt kirjaimellisesti Teksasin osavaltion ja Meksikon yhdistelmästä. Texmex-ruoka onkin eräänlainen amerikkalaistunut versio meksikolaisista perinneruoista.

Mutta kuka olisi osannut odottaa Kanariansaartenkin liittyvän tähän? Usko tai älä, mutta kanarialaisilla oli näppinsä pelissä texmex-ruoan synnyn kanssa.

Tarina juontaa juurensa aikaan, jolloin Teksasin osavaltio oli Espanjan vallan alla. 1700-luvulla kanarialaiset siirtolaiset saapuivat Teksasiin ja asettuivat nykyisen San Antonion alueelle. Mukanaan he toivat mausteita: juustokuminaa, korianteria, chiliä.

Alueella syntyi oma ruokakulttuuri sekä paikallisten että kanarialaisten siirtolaisten vaikutteiden yhdistelmästä. Texmex-keittiölle on tyypillistä esimerkiksi naudanlihan, juuston ja mustien papujen käyttö.

Tänä päivänä klassisia texmex-annoksia ovat esimerkiksi juustokuorrutetut nachot, naudan jauhelihasta ja pavuista valmistettu chili con carne sekä kovakuoriset tacot. Fajitas eli tortillalätyn sisään rakennettava liha- ja kasvissekoitus on ehtaa texmexiä.

Monet kanarialaiset palasivat myöhemmin takaisin kotisaarilleen, mikä näkyy Kanarian kansainvälisessä keittiössä. Paikallisissa perinneruoissa on monia latinalaisamerikkalaisia vaikutteita. Ruokakulttuurit ja mieltymykset sekoittuivat puolin ja toisin.

Terminä texmex on varsin uusi. 1800-luvun loppupuolella sillä viitattiin Teksasin ja Meksikon väliseen rautatieyhteyteen. Ruoasta puhuttaessa texmexiä alettiin käyttää vasta 40-luvulla, eikä termi levinnyt kunnolla ennen 70-lukua.

Suomessa texmexillä on ollut vankka jalansija, ja varsinkin 90-luvulla se edusti kaikkien ruokatrendien kärkeä. Aina 2010-luvulle saakka kotimaassa tarjoiltiin nimenomaan texmexiä, eikä aitoja meksikolaisia ravintolaita oltu vielä nähtykään toisin kuin nyt.

Suomen ensimmäinen texmex-ravintola Cantina West avattiin Helsinkiin vuonna 1990. Ravintola sulki ovensa lopullisesti kesällä 2019 omistajien todettua konseptin tulleen tiensä päähän.

Myös suomalaisissa kodeissa alettiin 90-luvulla kokkailla innokkaasti texmex-ruokaa kaupasta valmiina myytävistä tacokuorista ja kastikkeista. Harva on kuitenkaan tiennyt niiden yhteydestä Kanariansaariin.

Lue myös: Kymmenen ruokaa, joita on pakko maistaa Kanarialla – kuinka monta tunnet jo?

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 16.12.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia