Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tätä et tiennyt Kanariasta! Näin 90-luvulla Suomeen levinnyt texmex-trendi liittyy lomasaariin

Shutterstock artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Mitä tekemistä Kanarialla on texmex-ruoan kanssa?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 16.12.2019
facebook   whatsapp

Kanarialaiset olivat mukana luomassa texmex-keittiötä

Sinäkin olet kuullut texmex-ruoasta ja todennäkäisesti myös syönyt sitä joko ravintolassa tai kotona. Termi on syntynyt kirjaimellisesti Teksasin osavaltion ja Meksikon yhdistelmästä. Texmex-ruoka onkin eräänlainen amerikkalaistunut versio meksikolaisista perinneruoista.

Mutta kuka olisi osannut odottaa Kanariansaartenkin liittyvän tähän? Usko tai älä, mutta kanarialaisilla oli näppinsä pelissä texmex-ruoan synnyn kanssa.

Tarina juontaa juurensa aikaan, jolloin Teksasin osavaltio oli Espanjan vallan alla. 1700-luvulla kanarialaiset siirtolaiset saapuivat Teksasiin ja asettuivat nykyisen San Antonion alueelle. Mukanaan he toivat mausteita: juustokuminaa, korianteria, chiliä.

Alueella syntyi oma ruokakulttuuri sekä paikallisten että kanarialaisten siirtolaisten vaikutteiden yhdistelmästä. Texmex-keittiölle on tyypillistä esimerkiksi naudanlihan, juuston ja mustien papujen käyttö.

Tänä päivänä klassisia texmex-annoksia ovat esimerkiksi juustokuorrutetut nachot, naudan jauhelihasta ja pavuista valmistettu chili con carne sekä kovakuoriset tacot. Fajitas eli tortillalätyn sisään rakennettava liha- ja kasvissekoitus on ehtaa texmexiä.

Monet kanarialaiset palasivat myöhemmin takaisin kotisaarilleen, mikä näkyy Kanarian kansainvälisessä keittiössä. Paikallisissa perinneruoissa on monia latinalaisamerikkalaisia vaikutteita. Ruokakulttuurit ja mieltymykset sekoittuivat puolin ja toisin.

Terminä texmex on varsin uusi. 1800-luvun loppupuolella sillä viitattiin Teksasin ja Meksikon väliseen rautatieyhteyteen. Ruoasta puhuttaessa texmexiä alettiin käyttää vasta 40-luvulla, eikä termi levinnyt kunnolla ennen 70-lukua.

Suomessa texmexillä on ollut vankka jalansija, ja varsinkin 90-luvulla se edusti kaikkien ruokatrendien kärkeä. Aina 2010-luvulle saakka kotimaassa tarjoiltiin nimenomaan texmexiä, eikä aitoja meksikolaisia ravintolaita oltu vielä nähtykään toisin kuin nyt.

Suomen ensimmäinen texmex-ravintola Cantina West avattiin Helsinkiin vuonna 1990. Ravintola sulki ovensa lopullisesti kesällä 2019 omistajien todettua konseptin tulleen tiensä päähän.

Myös suomalaisissa kodeissa alettiin 90-luvulla kokkailla innokkaasti texmex-ruokaa kaupasta valmiina myytävistä tacokuorista ja kastikkeista. Harva on kuitenkaan tiennyt niiden yhteydestä Kanariansaariin.

Lue myös: Kymmenen ruokaa, joita on pakko maistaa Kanarialla – kuinka monta tunnet jo?

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.