Hyppää sisältöön

Miksi loppiainen on Espanjassa vuoden odotetuin päivä? Näin se näkyy turistille

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 29.03.2023
Loppiaisen aikaan Espanjassa lomaileva matkailija pääsee todistamaan juhlallisuuksia ja perinteitä.

Loppiainen on Espanjassa isompi juhla kuin Suomessa

Suomessa loppiaisen lähestymisen voi helposti lähes unohtaa. Moni suomalainen ei osaa edes kertoa, miksi pyhäpäivää vietetään – tärkeintä siinä on ylimääräinen vapaapäivä.

Espanjassa loppiainen on puolestaan yksi vuoden odotetuimmista päivistä ja koko joulukauden huipennus. Loppiaisesta käytetään nimeä Día de los Reyes Magos eli kuninkaiden päivä. Puhekielessä espanjalaiset puhuvat kolmesta kuninkaasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Päivän merkitys on Espanjassa sama kuin Suomessakin. Loppiainen on kirkollinen juhlapyhä, joka on omistettu itämaan tietäjille. Raamatun tarinan mukaan nämä saapuivat tuomaan lahjoja Jeesus-lapselle: kultaa, mirhaa ja suitsukkeita.

Suomenkielinen nimi loppiainen viittaa kirjaimellisesti joulukauden loppumiseen. Koristeet kerätään pois odottamaan seuraavaa joulua ja arki voi taas alkaa.

Jos lomailet loppiaisen aikaan Espanjassa tai Kanariansaarilla, et voi olla huomaamatta pyhään liittyviä juhlallisuuksia ja perinteitä katukuvassa. Kokonaiset perheet ja kaikenikäiset paikalliset osallistuvat tapahtumiin, joista on tullut enemmän osa tapakulttuuria kuin uskontoa.

Espanjassa lahjat jaetaan vasta loppiaisena

Vaikka varsinainen loppiainen on 6. tammikuuta, aloitetaan juhlallisuudet Espanjassa jo 5. päivänä. Tällöin järjestetään isoja ja näyttäviä kulkueita, joita voi seurata kaupunkien keskustoissa. Erityisen hienoja paraateja on esimerkiksi Madridissa, Málagassa ja Barcelonassa.

Lisäksi paikalliset kerääntyvät katsomaan tietäjien saapumista. Valenciassa tietäjät saapuvat satamaan veneellä, San Sebastianissa taas surffilaudoilla. Monissa paikoissa kyytinä toimivat hevoset. Paraatien aikana kaduille kerääntyneelle väelle heitetään karkkeja, joita lapset nappaavat ylösalaisin käännetyillä sateenvarjoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Espanjassa loppiainen on erityisesti lasten juhla, sillä itämaan tietäjät tuovat paikallisille joulupukin sijaan lahjat. Toiveista kerrotaan kuninkaille lähetetyn kirjeen avulla, ja kotona odotetuille vieraille jätetään maitoa ja pieniä herkkuja. Aamulla lasten kenkiin on ilmestynyt lahjoja.

Loppiaisen juhlapöytään kuuluu Espanjassa Roscon de Reyes -niminen kakku, jota myydään kaikissa leipomoissa ja supermarketeissa. Kyseessä on pullakranssi, joka koristellaan esimerkiksi appelsiininviipaleilla ja kirsikoilla. Täytteenä voidaan käyttää esimerkiksi kermavaahtoa.

Leivonnaisen sanotaan kuvastavan kuninkaan kruunua. Taikinan joukkoon piilotetaan pieni lelu, jonka löytäjälle on luvassa onnea koko alkaneelle vuodelle. Jos taas omalta lautaselta löytyy härkäpapu, joudut vastaamaan seuraavana vuonna kakun hankkimisesta.

Lue myös: Näin pärjäät Espanjassa – 10 tietoiskua paikallisesta tapakulttuurista

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Playa Catedrales Espanjassa

Oletko kuullut tästä Espanjan erikoisesta rannasta? Niin kaunis, että vierailu on varattava etukäteen

Espanjan rantaetiketti

Tällainen on Espanjan rantaetiketti – aurinkoa yläosattomissa ja 7 muuta huomiota

Barcelonan maisemapaikat

Löydä Barcelonan parhaat näköalapaikat – 10 vinkkiä kattojen ylle

Malaga

Málagan tärkeimmät nähtävyydet – 18 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja