Hyppää sisältöön

Luuletko tietäväsi kaiken Espanjasta? Nämä faktat saattavat yllättää

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 13.07.2022
Kauneusleikkauksia, maailman vanhin ravintola ja Eiffel-tornin alkuperäinen kotikaupunki – suosittu matkailumaa yllättää monin tavoin. Lue 15 hauskaa faktaa Espanjasta!

1. Maailman suurin tomaattifestivaali

115 000 kiloa mätiä tomaatteja, tunti aikaa ja vaatimaton 10 000 asukkaan kylä – näistä aineksista on tehty maailman suurin tomaattifestivaali. Espanjan Valenciassa Buñolin kylässä järjestettävää La Tomatina -tomaattisotaa on yritetty historiansa aikana kieltää useita kertoja. Nykyään karnevaali on kuitenkin Espanjan virallinen juhlapäivä, jolloin puolimädät tomaatit ja kanssajuhlijat saavat kyytiä.

2. Toiseksi eniten baareja asukasta kohden

Espanjassa kerrotaan olevan maailman toiseksi eniten baareja asukasta kohden. Suhteessa enemmän baareja löytyy vain Kyprokselta. Ravintolat, baarit ja kahvilat ovatkin kiinteä osa espanjalaista kulttuuria, joten ¡salud!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Suuri osa maailman oliiviöljystä on espanjalaista

Espanja tunnetaan oliiviöljystään, eikä ihme. Yli 40 % maailman oliiviöljystä on peräisin juuri Espanjasta. Maa myös kuluttaa öljyä ennätystahtiin: keskimäärin espanjalainen käyttää oliiviöljyä 14 litraa vuodessa.

4. Maailman vanhin toimiva majakka

Torre de Hércules, eli Herculeen torni, on maailman vanhin edelleen toimiva majakka. A Coruñan kaupungissa sijaitseva yli 50 metriä korkea majakka on rakennettu todennäköisesti jo ensimmäisellä vuosisadalla ennen ajanlaskumme alkua. Herkuleen torni kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteisiin.

ShutterstockTorre de Hercules
Torre de Hércules on maailman vanhin toiminnassa oleva majakka.

5. Tusina rypäleitä vuoden vaihtumisen kunniaksi

Mikäli haluat juhlia uutta vuotta espanjalaiseen tyyliin, tarvitset tertun viinirypäleitä. Espanjalaisen perinteen mukaan vuoden 12 viimeisen sekunnin aikana pitäisi syödä 12 viinirypälettä – yksi jokaista sekuntia kohden. Rypäleperinteen luvataan tuovan onnea tulevalle vuodelle. Onnea se on tuonut ainakin espanjalaisille viininviljelijöille, jotka ovat tehneet parhaansa perinteen suosion kasvattamiseksi.

6. Eiffel-torni suunniteltiin Barcelonaan

Pariisin tärkein nähtävyys ja maamerkki Eiffel-torni suunniteltiin alunperin Espanjan Barcelonaan. Gustav Eiffelin suunnitteleman tornin romanttisen ja ikonisen maineen tuntien tuntuu ironiselta, että Barcelona torjui tornin pitäen sitä liian rumana kaupunkikuvaan. Nykyään torni arvioidaan noin 400 miljardin euron arvoiseksi, joten torjunta tuli maalle kalliiksi.

>> Lue myös: Tiesitkö tämän Eiffel-tornista? 15 hauskaa faktaa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Maailman vanhin ravintola

Moni ravintola ympäri maailman väittää olevansa maailman vanhin, mutta Guinness World Records on valinnut tittelin haltijaksi Restaurante Botínin, joka on palvellut Espanjassa nälkäisiä jo vuodesta 1725. Madridissa sijaitsevan ravintolan klassikkoannoksena tunnetaan porsaanpaisti.

8. Hammashiiri nappaa maitohampaat

Monet suomalaislapset tulevat tutuiksi hammaskeijun kanssa, kun on aika luopua maitohampaista. Myös Espanjassa irronneet maitohampaat kerätään parempaan talteen, ja tässä auttaa hammashiiri. Ratoncito Perezinä, Perez-hiirenä, tunnettu hahmo vaihtaa tyynyn alle kätketyn hampaan lahjaan hammaskeijun tapaan.

9. Maailman toiseksi puhutuin kieli

Espanja on kiinan jälkeen maailman toiseksi puhutuin kieli, jota puhuu äidinkielenään yli 400 miljoonaa ihmistä ja toisena kielenä noin sata miljoonaa. Kielellä on myös virallisen kielen asema 22 valtiossa, ja vuoteen 2050 mennessä ennustetaan, että jopa puolet Yhdysvaltojen asukkaista olisi espanjankielisiä.

ShutterstockRantabaari Espanjassa
Baarit ja ravintolat kuuluvat erottamattomasti espanjalaiseen elämänmenoon.

10. Ainutlaatuinen baskin kieli

Pohjois-Espanjan Baskimaassa puhuttava vähemmistökieli baski on isolaattikieli. Tämä tarkoittaa sitä, että sen sukulaisuutta mihinkään muuhun kieleen ei ole pystytty sitovasti osoittamaan. Baski saattaakin olla viimeinen jäänne kieliryhmästä, jota Länsi-Euroopassa on puhuttu ennen indoeurooppalaisten kielten leviämistä. Kieltä pidetään myös yhtenä maailman vanhimmista yhä puhutuista kielistä.

11. Matkalla maailman vanhimmaksi kansaksi

Espanjassa on poikkeuksellisen matala syntyvyys ja toisaalta erityisen korkea eliniänodote. Nämä tekijät yhdessä vaikuttavat siihen, että espanjalaisista on tulossa maailman vanhin kansakunta. Ennustusten mukaan vuonna 2050 jopa 40 % espanjalaisista olisi yli 60-vuotiaita.

12. Kansallislaulu vailla sanoja

Isoissa urheilutapahtumissa espanjalaisten on tyydyttävä vain hyräilemään kansallislauluaan, sillä siihen ei kuulu sanoja. Francon aikaan hymniin kuuluivat myös sanoitukset, mutta ne hylättiin diktaattorin kuoltua.

Tammikuussa 2008 oli tarkoitus julkistaa sanoituskilpailun voittaja ja näin ollen myös kansallishymnin uudet sanat. Voittajasanoituskaan ei kuitenkaan miellyttänyt espanjalaisia eikä olympiakomiteaa, joten se hyllytettiin muutamassa päivässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

13. Keskeneräinen Sagrada Familia

Barcelonan tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu Gaudin suunnittelema Sagrada Familia -kirkko, jota on rakennettu jo yli 130 vuotta. Moni ei usko kirkon tulevan koskaan valmiiksi, mutta tällä hetkellä arvioituun valmistumisvuoteen on aikaa enää kymmenen vuotta. Mikäli kirkon rakennustyöt todella päättyvät vuonna 2026, on valmistumisvuonna kulunut myös sata vuotta Gaudin kuolemasta.

ShutterstockSagrada Familia
Sagrada Familia on keskeneräisenäkin Barcelonan tärkeimpiä nähtävyyksiä.

14. Kauneusleikkaukset suosiossa

Espanjattaret ovat usein vaaleiden suomalaisten silmään eksoottisen viehättäviä tummine piirteineen. Tässäkään maassa kaikki eivät kuitenkaan ole ulkonäköönsä tyytyväisiä, mikä näkyy kauneusleikkausten suuressa määrässä. Maassa tehdään maailman kolmanneksi eniten kauneusleikkauksia asukasta kohden Yhdysvaltojen ja Brasilian jälkeen.

15. Coca-Colan todellinen kotimaa?

Moni tuntee tarinan maailman suosituimman virvoitusjuoman, Coca-Colan, synnystä. Juoman kerrotaan pohjautuvan atlantalaisen apteekkarin kehittämään siirappiin, jota ryhdyttiin menestyksekkäästi sekoittamaan hiilihapotettuun veteen.

Ayelon kylä Espanjassa ei kuitenkaan niele tätä tarinaa. Eräs kylän asukas kertoo isoisosetänsä kehittäneen kolasiirapin, jonka esitteli Philadelphiassa vuonna 1884, ja sai siitä jopa palkinnon. Pian tämän jälkeen amerikkalainen kolajuoma esiteltiin suurelle yleisölle, ja espanjalaiset jäivät nuolemaan näppejään. Uskokoon ken tahtoo, mutta Coca-Colan salaisen reseptin ansiosta vastaavia huhuja on kerrottu myös muualla maailmassa.

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Menorca, Espanja

Millaista Espanjan Baleaarien saarilla on talvella? 10 huomiota sesongin ulkopuolelta

Sitgesin yöelämä

“Syntien katu” houkuttelee turisteja Espanjan suositussa lomakohteessa – muuttuu hämärän laskeuduttua

Näin etelä ja pohjoinen eroavat toisistaan Teneriffalla

Kannattaako Teneriffalla lomailla etelässä vai pohjoisessa? 5 merkittävintä eroa

Millaisia majoitusmuotoja Kanariansaarilta löytyy?

Miten Kanarialla kannattaa majoittua? 7 eri tapaa, joiden joukosta löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja