Hyppää sisältöön

Tiesitkö tämän Eiffel-tornista? 15 hauskaa faktaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 19.03.2020
Eiffel-torni on kaikille tuttu, mutta Pariisin ykkösnähtävyyteen liittyy yllättäviäkin faktoja.

1. Eiffel-torni valmistui 1889

Eiffel-torni valmistui maaliskuussa 1889, ja se avattiin yleisölle samana vuonna. Vuonna 2014 Pariisin tunnetuin nähtävyys vietti 125-vuotisjuhlavuottaan, joka näkyi muuallakin kuin Ranskassa. Brittiläisillä Neitsytsaarilla julkaistiin juhlavuoden kunniaksi Eiffel-tornin muotoinen kymmenen dollarin hopearaha. Nyt torni porskuttaa kohti seuraavia merkkivuosiaan.

2. Torni rakennettiin maailmannäyttelyä varten

Eiffel-tornin taustalla on aikansa suurtapahtuma. Alun perin torni rakennettiin vuonna 1889 pidettyä Pariisin maailmannäyttelyä varten. Silloin tämän mittaluokan rakennus oli jotakin täysin uutta ja ennenkokematonta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Nimi rakentajan mukaan

Harva arkkitehti on saanut nimensä yhtä laajaan tietoisuuteen kuin Eiffel-tornin rakennustöistä vastannut insinööri. Pariisin maamerkki on nimetty sen rakentamisesta vastuussa olleen insinööri Gustave Eiffelin mukaan. Moni ei välttämättä edes tiedä, että kuuluisan tornin nimessä on kyse henkilöstä.

4. 40 vuotta maailman korkeimpana rakennuksena

Tornin korkeus on kaikkiaan 324 metriä antennit mukaan lukien. Sen kokonaispaino on huimat 10 100 tonnia. Eiffel-torni oli maailman korkein rakennus valmistumisestaan vuoteen 1930 asti, jolloin New Yorkin Chrysler Buildingin valmistui. Yhteensä se kantoi titteliä 40 vuoden ajan. Tällä hetkellä maailman korkein rakennus on Dubaissa sijaitseva 828-metrinen Burj Khalifa –pilvenpiirtäjä.

5. Eiffel-tornin rakentaminen kesti kaksi vuotta

Näin suuri torni ei synny hetkessä. Rakennustyöt kestivät tarkalleen kaksi vuotta, kaksi kuukautta ja viisi päivää. Tornin suunnitteluun ja rakennustöihin osallistuneiden 72 insinöörin, tieteilijän ja matemaatikon nimet on kaiverrettu tornin kylkeen.

6. Tornin huipulla on salainen huone

Yksi Eiffel-tornin mielenkiintoisimmista piirteistä on sen huipulla sijaitseva salainen huone. Suunnittelija Gustave Eiffel rakennutti itselleen hulppean toimistotilan reilun 300 metrin korkeuteen kaupungin parhailla maisemilla.

7. Eiffel-torni suunniteltiin väliaikaiseksi

Alun perin Eiffel-torni oli tarkoitus purkaa 20 vuotta rakentamisensa jälkeen. Sitä käytettiin kuitenkin radiolähettimenä, joten torni sai jäädä. Nykyisin purkaminen tuskin tulisi kenellekään edes mieleen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Tornin huipulle on 1 665 porrasaskelmaa

Suurin osa Eiffel-tornin kävijöistä ottaa hissin ylätasanteille, mutta reippaimmat voivat kulkea ylös myös portaita pitkin. Porrasaskelmia huipulle on 1 665.

9. Tornin iltavalaistus välkkyy tasatunnein

Eiffel-torni kuuluu kiinteästi Pariisin maisemaan sekä valoisalla että pimeällä. Kaikkein komeimmillaan torni on iltaisin, kun tasatunnein alkavassa valonäytöksessä välkkyvät sen 20 000 hehkulappua.

10. Eiffel-tornilla on kuuluisa kaima

Eiffel-torni jakaa lempinimen “Rautarouva” (ranskaksi La Dame de Fer) Ison-Britannian entisen pääministerin Margaret Thatcherin kanssa.

11. Ilman lämpötila vaikuttaa tornin korkeuteen

Erikoista mutta totta: kylmällä säällä torni kutistuu noin 15 senttimetriä. Kävijä ei tätä tokikaan havaitse.

12. Eiffel-torni huojuu tuulessa

Tukevinkaan rakenne ei ole täysin immuuni huojunnalle, kun korkeus nousee 300 metriin. Tornin huipulla vierailevan ei kannata säikähtää, vaikka rakennus huojuukin tuulessa kuudesta seitsemään senttimeriä.

13. Torni on toiminut innoittajana hurjille tempuille

Vuonna 1923 Pierre Labric ajoi polkupyörällä portaat alas voittaakseen lyömänsä vedon. Hän voitti vedon, mutta joutui poliisin pidättämäksi. Moni lentäjä on lentänyt tornin kaarien ali, ja vuonna 1926 Leon Collet kuoli yrittäessään temppua.

14. Maailman vierailluin rakennus

Nykyään Eiffel-torni on maailman vierailluimpia maksullisia nähtävyyksiä lähes seitsemällä miljoonalla vuosittaisella kävijällään. Suosituimmalla matkailukaudella jonot saattavat olla melkoiset. Paikalle kannattaakin mennä jo varhain aamulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

15. Eiffel-torni aiheuttaa rakkauden ja vihan tunteita

Eiffel-torni on valmistumisestaan lähtien aiheuttanut suuria tunteita ihmisissä. Vuonna 2008 objektiseksuaali Erika La Tour Eiffel meni naimisiin Eiffel-tornin kanssa. Kuuluisan ranskalaisen novellikirjailija Guy de Maupassantin kerrotaan puolestaan inhonneen tornia niin paljon, että hän söi lounaansa joka päivä sen ravintolassa. Se oli hänen mukaansa ainoa paikka, jossa välttyy näkemästä tornia.

Lähde: The Telegraph
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Pariisi, Ranska

Pariisin parhaat nähtävyydet – 19 paikkaa, jotka saavat rakastumaan kaupunkiin

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Slummista nähtävyydeksi – tältä näyttää suositusta lautapelistäkin tuttu ranskalainen Carcassonnen linnakaupunki

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja