Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kuusi asiaa, jotka ärsyttävät suomalaisia Espanjassa – oletko huomannut nämä?

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Aurinkoa, sangriaa ja rentoa elämää. Kukapa ei rakastaisi Espanjaa? Testaa, oletko viipynyt maassa tarpeeksi pitkään huomataksesi myös sen vähemmän mairittelevat puolet.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 16.11.2022
facebook   whatsapp

1. Taukoamaton puhe

Kun espanjalainen perhe tai ystäväporukka kokoontuu, saattaa sivusta seuraava suomalainen olla ällikällä lyöty. Miten asiaa voikin riittää niin paljon? Espanjalaisten puhe ei tunnu taukoavan hetkeksikään.

Jos sinut kutsutaan mukaan paikallisten juhliin tai illanviettoon, voi kiivas keskustelu käydä jossain vaiheessa jopa raskaaksi. Hauskinta on, että samaan aikaan espanjalaiset varmasti ihmettelevät tuppisuisia suomalaisia!

Suomalaiselle voi myös tuottaa vaikeuksia muistaa kaikki espanjalaiseen tapakulttuuriin kuuluvat käytännöt: jokaisen henkilön tervehtiminen erikseen, poskisuukkojen vaihtaminen ja hyvän ruokahalun toivottaminen jokaiselle, joka näyttää syövän jotakin.

2. Rajoitetut aukioloajat

Espanjassa siesta on syvälle juurtunut tapa, joka sulkee monet liikkeet ja ravintolat iltapäivällä. Paikalliset noudattavat perinteisiä ruokailuaikoja, joten ravintoloiden ei ole kannattavaa pysyä auki lounaan ja illallisen välillä. Suomalainen voi turhautua, kun ravintola aukeaakin illallista varten vasta iltaseitsemältä tai -kahdeksalta tai mistään ei saa välipalaa siestan aikana.

Monille matkailijoille tulee yllätyksenä, että sunnuntaisin liikkeiden ovet saattavat pysyä koko päivän suljettuina. Myös kaikki juhlapyhät rajoittavat aukioloaikoja Espanjassa.

3. Kylmät asunnot talvella

Pohjolan pakkasissa on totuttu siihen, että värjöttelyn saa loppumaan menemällä sisälle. Espanjassa taas asunnot ovat talvella viileitä ja kosteita. Villasukille ja lämpimille peitoille tulee nopeasti tarvetta, ja suihkuun meneminen kylmässä kylpyhuoneessa voi tuntua ikävältä.

ShutterstockEspanjan asunnot
Asunnot eivät Espanjassa yleensä ole lämmitettyjä – vaikka talvella sille voisikin olla tarvetta.

Homeongelmat ovat Espanjassa yleisiä, mutta asiaan ei juuri kiinnitetä huomiota. Jos lomailet keväällä tai alkukesällä huoneistossa, joka on ollut talvella suljettu, haistat todennäköisesti heti asuntoon pesiytyneen kosteuden.

4. Runsas tupakointi

Suomessa tupakkalain tiukentamisesta on niin monta vuotta, että vaatteisiin tarttuva tupakansavu ja ravintolapöytään puhalletut savupilvet on jo onnellisesti unohdettu. Toisin on Espanjassa, jossa tupakointi tuntuu olevan varsinainen kansallislaji. Kun iso seurue laittaa tupakaksi rannoilla, puistoissa tai terasseilla, ei sitä voi olla huomaamatta.

5. Autoilukulttuuri kiristää hermoja

Espanjassa autoilu on kohtuullisen helppoa, mutta suomalainen ei voi olla huomaamatta, ettei liikennesääntöihin suhtauduta kovin orjallisesti. Nopeusrajoituksia ei läheskään aina noudateta ja liikenteessä otetaan välillä holtittomia riskejä. Autojen torvet laulavat joka käänteessä.

ShutterstockEspanjan liikenne
Espanjan liikenteessä ajetaan hieman holtittomammin kuin Suomessa.

Oma lukunsa on parkkeeraus. Oletko huomannut, että autot saatetaan Espanjassa parkkeerata minne tahansa parkkiruutujen puutteesta välittämättä? Katujen varsiin autot taas parkkeerataan niin lähelle toisiaan, että nokat ja perät osuvat lähes yhteen.

6. Palvelu voi olla nihkeää

Espanjalaisilla on maine iloisena ja välittömänä kansana. Aina se ei näy palvelutilanteissa, sillä erityisesti ulkomaalaiset, espanjaa puhumattomat asiakkaat voivat joskus saada osakseen tympeää palvelua. Turistikohteissa asiakaspalvelijat puhuvat englantia, mutta ennen matkaa kannattaa opetella muutama perusfraasi espanjaksi.

Toisaalta suomalaista ilahduttaa espanjalaisten positiivinen suhtautuminen lapsiin. Pienten lasten kanssa liikkuvat perheet ovat tervetulleita kaikkialle, eikä myöhäisille illallisille kohotella kulmia.

Lue myös: Näistä 10 asiasta tiedät viettäneesi liikaa aikaa Espanjassa – kuulostaako tutulta?

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto, Shutterstock

Lue kommentit (9) Jätä kommentti

 1. Hola .
  Tupakanpoltto liittyen.
  Olemmr vaimono kanssa viettänyt viimeosen 15 vuoden aikana reilut 3 kkk
  Joka vuosi Benalmadena aluella.
  Viimeisen 10 vuoden aikana ei ole ollut
  Ongemia tupakanpolton kanssa.Espanjalaset kunniotavat tupakkarajoitukset hyvin .


  • Ps nyt myös rajoitetaan tupanpoltto raanoilla. – astuu voimasn nähtävästi ensi vuonna.
   Mainitsemanne esimerkit piti paikkansa osittain15-20 vuotta sitten .
   Tänä päivänä eläämme ihan toisenlaisessa
   Edpanjassa.- kävin jo siellä silloin tervehtimässä vanhempiaini säännöllisesti..Integroituminen yhteiskuntaan auttaa Espanjakielen taito.
   – on kunnioitus myös maata kohtaan


 2. Olen asunut Espanjassa 39 vuotta. Meillä on ollut aina lämmitys, aina! Kirjoittaja tarkoittaa etelän rantoja puhuessaan homeisissa ja kylmistä taloista. Sielläkin uusissa asunnoissa on jo lämmitys. Madridissa lämmitys jopa liiankin voimakasta vanhoissa taloissa.
  Palma de Mallorcalla on vielä taloja joissa ei lämmitystä, mutta se hoidetaan erilaisilla lämmittimillä. Ilmastoinnin lämpöpumppu toimii kesät ja talvet monissa kodeissa.
  Tämä juttu on kuin sanoisi että kaikki suomalaiset istuvat puistossa juomassa kaljaa.
  Tai että kaikki suomalaiset ovat sulkeutuneita

  Moni muukin kommentti on pintapuolinen .
  Sekä Espanja että Suomi ovat hyviä paikkoja asua, Espanja talvella ja Suomi kesällä 🤗!


 3. Espanjassa monta kertaa vierailleena (ympäri Espanjaa) enpä alleviivaa yhtään noista väitteistä. Onkohan jutun kirjoittaja vähän hakemalla hakenut että mikä voisi olla mukavassa maassa pielessä… Olisi hauska kuulla hänen mielipiteitä suomesta.


  • Olen samaa mieltä! Kevyesti kirjoitettu ja nimenomaan hakemalla haettu!


 4. Olen asunut 22 vuotta Espaniassa ja nuo yksikään asia ei häiritse minua. Yksikään asia ei rajoita ihmisen elämää Espaniassa.
  Jos nuo tavat eivät sovi Suomalaiselle, ei voi muuta kuin pysykää poissa ja menkää muualle. Jokaisessa maassa ja jokaisessa kulttuurissa on omat kuvionsa.


 5. Hyvät analyysit. Minä olen asunut Espanjassa ja nauttinut enimmäkseen
  Itä-blokin vapautuessa rikollisuus lisääntyi. Nyt asuttuani 10 vuotta kotimaassa lähden Espanjaan. Hieno maa ja kulttuuri!😁


 6. Tuo ensimmäinen, käytöstapojen puute ja kyvyttömyys toimia luontevasti sosiaalisissa tilanteissa hävettää suomalaisten puolesta. Muut sikäläiset omituisuudet tai toimimattomuudet menevät sikäläisen, alhaisen kansansivistyksen piikkiin.


  • No jopas jotakin ! Espanja on vanha kulttuurimaa!!! Tottakai jossain syrjäkylissä vuorten takana voi olla sitä ja jopa kaupungeissa, mutta väitehän on naurettava!
   Kyllä sivistymättömyyttä ja välinpitämättömyyttä etenkin löytyy myös Suomesta!
   Huom! Sairaskohtauksen saanutta ei auteta, mutta kun ambulanssi tulee , yleisöä ilmeentyy!


 7. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.