Hyppää sisältöön

Kuusi asiaa, jotka ärsyttävät suomalaisia Espanjassa – oletko huomannut nämä?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.11.2022
Aurinkoa, sangriaa ja rentoa elämää. Kukapa ei rakastaisi Espanjaa? Testaa, oletko viipynyt maassa tarpeeksi pitkään huomataksesi myös sen vähemmän mairittelevat puolet.

1. Taukoamaton puhe

Kun espanjalainen perhe tai ystäväporukka kokoontuu, saattaa sivusta seuraava suomalainen olla ällikällä lyöty. Miten asiaa voikin riittää niin paljon? Espanjalaisten puhe ei tunnu taukoavan hetkeksikään.

Jos sinut kutsutaan mukaan paikallisten juhliin tai illanviettoon, voi kiivas keskustelu käydä jossain vaiheessa jopa raskaaksi. Hauskinta on, että samaan aikaan espanjalaiset varmasti ihmettelevät tuppisuisia suomalaisia!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomalaiselle voi myös tuottaa vaikeuksia muistaa kaikki espanjalaiseen tapakulttuuriin kuuluvat käytännöt: jokaisen henkilön tervehtiminen erikseen, poskisuukkojen vaihtaminen ja hyvän ruokahalun toivottaminen jokaiselle, joka näyttää syövän jotakin.

2. Rajoitetut aukioloajat

Espanjassa siesta on syvälle juurtunut tapa, joka sulkee monet liikkeet ja ravintolat iltapäivällä. Paikalliset noudattavat perinteisiä ruokailuaikoja, joten ravintoloiden ei ole kannattavaa pysyä auki lounaan ja illallisen välillä. Suomalainen voi turhautua, kun ravintola aukeaakin illallista varten vasta iltaseitsemältä tai -kahdeksalta tai mistään ei saa välipalaa siestan aikana.

Monille matkailijoille tulee yllätyksenä, että sunnuntaisin liikkeiden ovet saattavat pysyä koko päivän suljettuina. Myös kaikki juhlapyhät rajoittavat aukioloaikoja Espanjassa.

3. Kylmät asunnot talvella

Pohjolan pakkasissa on totuttu siihen, että värjöttelyn saa loppumaan menemällä sisälle. Espanjassa taas asunnot ovat talvella viileitä ja kosteita. Villasukille ja lämpimille peitoille tulee nopeasti tarvetta, ja suihkuun meneminen kylmässä kylpyhuoneessa voi tuntua ikävältä.

ShutterstockEspanjan asunnot
Asunnot eivät Espanjassa yleensä ole lämmitettyjä – vaikka talvella sille voisikin olla tarvetta.

Homeongelmat ovat Espanjassa yleisiä, mutta asiaan ei juuri kiinnitetä huomiota. Jos lomailet keväällä tai alkukesällä huoneistossa, joka on ollut talvella suljettu, haistat todennäköisesti heti asuntoon pesiytyneen kosteuden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Runsas tupakointi

Suomessa tupakkalain tiukentamisesta on niin monta vuotta, että vaatteisiin tarttuva tupakansavu ja ravintolapöytään puhalletut savupilvet on jo onnellisesti unohdettu. Toisin on Espanjassa, jossa tupakointi tuntuu olevan varsinainen kansallislaji. Kun iso seurue laittaa tupakaksi rannoilla, puistoissa tai terasseilla, ei sitä voi olla huomaamatta.

5. Autoilukulttuuri kiristää hermoja

Espanjassa autoilu on kohtuullisen helppoa, mutta suomalainen ei voi olla huomaamatta, ettei liikennesääntöihin suhtauduta kovin orjallisesti. Nopeusrajoituksia ei läheskään aina noudateta ja liikenteessä otetaan välillä holtittomia riskejä. Autojen torvet laulavat joka käänteessä.

ShutterstockEspanjan liikenne
Espanjan liikenteessä ajetaan hieman holtittomammin kuin Suomessa.

Oma lukunsa on parkkeeraus. Oletko huomannut, että autot saatetaan Espanjassa parkkeerata minne tahansa parkkiruutujen puutteesta välittämättä? Katujen varsiin autot taas parkkeerataan niin lähelle toisiaan, että nokat ja perät osuvat lähes yhteen.

6. Palvelu voi olla nihkeää

Espanjalaisilla on maine iloisena ja välittömänä kansana. Aina se ei näy palvelutilanteissa, sillä erityisesti ulkomaalaiset, espanjaa puhumattomat asiakkaat voivat joskus saada osakseen tympeää palvelua. Turistikohteissa asiakaspalvelijat puhuvat englantia, mutta ennen matkaa kannattaa opetella muutama perusfraasi espanjaksi.

Toisaalta suomalaista ilahduttaa espanjalaisten positiivinen suhtautuminen lapsiin. Pienten lasten kanssa liikkuvat perheet ovat tervetulleita kaikkialle, eikä myöhäisille illallisille kohotella kulmia.

Lue myös: Näistä 10 asiasta tiedät viettäneesi liikaa aikaa Espanjassa – kuulostaako tutulta?

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto, Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Baleaarien saaret

Mallorca, Ibiza vai Menorca – mikä saari sopii sinulle? Näin kohteet eroavat toisistaan

Barcelonan nähtävyydet

Barcelonan parhaat nähtävyydet – 20 paikkaa, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Lanzaroten nähtävyydet

Tämä Kanariansaari jää turhaan suosittujen naapuriensa varjoon – Lanzaroten 16 parasta nähtävyyttä

Calima Kanariansaarilla

Mikä on Kanarian kummallinen sääilmiö calima? Voi osua sinunkin lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja