Hyppää sisältöön

Älä mokaa teemapuistossa – näin voit päätyä myyttiseen “Disney-vankilaan”

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 20.12.2019
Disneylandissa on paikka häiriköille ja mokailijoille.

Mitkä teot vievät Disney-vankilaan?

Disneylandin kokoiseen paikkaan mahtuu salaisia sopukoita, jotka eivät osu tavallisen kävijän silmään. Harva esimerkiksi osaa kiinnittää huomiota Walt Disneyn entisen asunnon ikkunassa muistona palavaan lamppuun Kalifornian teemapuistossa. Tai siihen, etteivät työntekijät koskaan tee yhtä tavallista elettä.

Yksi parhaiten piilotetuista paikoista on Disneylandin putka. Kyllä, jättikokoisessa teemapuistossa on varauduttava kaikkeen. Harva kuitenkaan tietää, missä putka on tai miltä siellä näyttää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sosiaalisessa mediassa termi Disney-vankila on jo alkanut elää omaa elämäänsä. Paikan kokeneet henkilöt ovat jakaneet kokemuksiaan – ja jopa kuvia – lähes myyttisen maineen saaneesta tilasta.

Varsinaisesta vankilasta ei tietysti ole kyse: putkaan päätyneiden henkilöiden mukaan se on enemmänkin huone, jossa selvitetään jatkotoimenpiteet. Rikkomuksesta riippuen edessä voi olla lähtö teemapuiston alueelta, porttikielto tai siirtyminen poliisin huostaan.

Millaisten asioiden takia kävijät sitten voivat päätyä salaperäiseen huoneeseen? Itsestäänselvin esimerkki on varkaus. Teemapuiston alueella on lukuisia myymälöitä, joissa asiakkaita tarkkailevat myös siviiliasuiset vartijat.

Huvipuistopäivä voi katketa myös sääntörikkomusten tai häiritsevän käytöksen takia. Esimerkiksi humalassa törttöilyä ei perhekohteessa suvaita. Vaikka kannabis on laillistettu Kaliforniassa, ei sen käyttöä tai hallussapitoa sallita teemapuistossa.

Disneyn teemapuistoissa on monia sääntöjä, joita kävijöiden tulee noudattaa. Yli 14-vuotiaat kävijät eivät saa pukeutua Disney-hahmoiksi tai muihin naamiaisasuihin ja naamioihin. Tatuoinnit, joita voidaan pitää loukkaavina, tulee peittää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oman tai muiden kävijöiden turvallisuuden vaarantaminen huvipuistolaitteissa johtaa todennäköisesti putkaan sekä teemapuistosta poistamiseen. Sama koskee tappeluja, häiriköintiä ja seksuaalista häirintää. Vakavat rikkeet tuovat elinikäisen porttikiellon.

Koska liput teemapuistoon ovat kalliita, nähdään siellä säännöllisesti myös kävijöitä, jotka yrittävät livahtaa sisään maksamatta tai väärennettyä lippua käyttäen.

Myös julkisuuden henkilöt ovat kertoneet kokemuksistaan Disney-vankilassa. Asiasta ovat avautuneet ainakin näyttelijät Blake Lively ja Robert Downey Jr. sekä Sonic Youth -yhtyeen laulaja Kim Gordon.

Disneylandin edustajat ovat kommentoineet Buzzfeedille monien “vankilahuhujen” olevan urbaaneja legendoja. Varmaa on kuitenkin se, että puistosta löytyy jonkinlainen säilytyspaikka häiritseville tai jopa vaarallisille henkilöille – aivan kuten esimerkiksi ruotsinlaivallakin.

Lue myös: Kymmenen salaisuutta, joita et tiennyt Disneylandista – paljastukset teemapuiston kulissien takaa

Lähde: Los Angeles Times, Buzzfeed, The Sun
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Grand Canyon, Yhdysvallat

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja