Hyppää sisältöön

Tiesitkö tämän Vapaudenpatsaasta? 10 hauskaa faktaa New Yorkin maamerkistä

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 04.05.2020
New Yorkin edustalla seisova Vapaudenpatsas on monille tuttu nähtävyys, mutta harva tuntee sen todellisia taustoja. Paina mieleesi hauskimmat tiedonmurut ja yllätä matkakaverisi näillä kymmenellä faktalla!

Matkoja kohteeseen Yhdysvallat

Valmismatkat alk. 1017 € Näytä matkat

1. Sinivihreä väri on sattumaa

Vapaudenpatsas on valmistettu raudasta ja siinä on kuparipinnoite, joka on kuitenkin vuosien saatossa hapettunut ja muuttunut vihertäväksi. Vaikka sinivihreä väri on merkki pinnan vahingoittumisesta, toimii se myös suojana kuparipinnoitteen heikkenemistä vastaan.

2. Patsas on lahja ranskalaisilta

New Yorkin edustalla Liberty Islandilla seisova patsas oli ranskalaisten lahja Yhdysvalloille. Patsas luovutettiin 26. lokakuuta 1886, mutta yhdeksän vuotta ennen matkaa Atlantin yli Vapaudenpatsaan pää ihmetytti kävijöitä Pariisissa järjestetyssä maailmannäyttelyssä jo vuonna 1878. Vaikka patsas olikin lahja, myös yhdysvaltalaiset tahot osallistuivat sen rahoittamiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Patsas on suurempi kuin kuvittelet

Vapaudenpatsaan jättimäinen koko selviää viimeistään New Yorkin -vierailulla, sillä patsas näkyy selvästi esimerkiksi Brooklynin sillalta. Korkeutta patsaalla on telineineen 93 metriä, ja vaikka tavallisesti naisten painosta ei puhuta julkisesti, on tämän Lady Libertyn kokonaispaino huimat 204 tonnia.

4. Kruunun sakaroillakin on symbolimerkityksensä

Tunnetussa patsaassa on runsaasti yksityiskohtia, joille löytyy merkitys. Esimerkiksi kruunun seitsemän sakaraa kuvastavat maapallon seitsemää maanosaa sekä seitsemää valtamerta. Vapaudenpatsas pitelee käsissään levyä, jossa on päivämäärä 4.7.1776, eli Yhdysvaltain itsenäistymisen päivä. Itse patsas kuvastaa roomalaista vapauden jumalaa Libertasta.

5. Patsas on maahanmuuton symboli

Vapaudenpatsas on Yhdysvalloissa maahanmuuton symboli melko ilmiselvästä syystä: 1800-luvun loppupuolella yli yhdeksän miljoonaa maahanmuuttajaa saapui Yhdysvaltoihin Atlantin yli. Manhattanin edustalla kohoava Vapaudenpatsas oli ensimmäinen asia, jonka mereltä saapuvat näkivät.

6. Yli kuusisataa salamaniskua vuosittain

Tukeva patsas on kestänyt paikoillaan luonnonmullistukset jo yli sadan vuoden ajan, mutta kestävyys haastetaan vuosittain. Sitkeä patsas on nimittäin saanut arvoiden mukaan jopa kuusisataa salamaniskua vuodessa joka vuosi siitä lähtien, kun patsas on pystytetty.

7. Patsas on entinen majakka

Jättimäinen patsas on toiminut myös majakkana näyttäen merenkulkijoille suuntaa Manhattanille. Vapaudenpatsaan ura majakkana oli kuitenkin varsin lyhyt, sillä patsas näytti valoa vain 16 vuoden ajan vuosina 1886 – 1902, jolloin se loisti valoa jopa 38 kilometrin päähän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Vapaudenpatsas vahingoittui ensimmäisessä maailmansodassa

Saksalaiset sabotöörit pommittivat Vapaudenpatsasta ensimmäisessä maailmansodassa vuonna 1916, ja pommi aiheutti pieniä vahinkoja patsaan lyhtyä pitelevälle kädelle. Patsaan korjaaminen maksoi noin satatuhatta euroa, ja korjaustöiden lomassa lyhtyyn vievät portaat suljettiin turvallisuussyistä. Portaat on pidetty suljettuina siitä lähtien, eikä lyhdyssä ole tiettävästi vierailtu tapauksen jälkeen.

9. Patsaalla on kahleet jaloissaan

Harva on nähnyt Vapaudenpatsaan helman alle, mutta tarkkasilmäiset vierailijat voivat nähdä helmoissa kahleita, sillä patsas seisoo rikkinäisten kahleiden ja ketjujen päällä. Patsaan oikea jalka on hieman koholla, mikä kuvaa patsaan siirtymistä kauemmas sorrosta ja orjuudesta. Patsas symboloi siis itsenäisyyden lisäksi myös orjuuden poistamista Yhdysvalloista.

10. Lyhty ei ole alkuperäinen

Vaikka Vapaudenpatsas on säilynyt miltei alkuperäisessä kunnossa yli sadan vuoden ajan, jouduttiin lyhty uusimaan 98 vuoden jälkeen vuonna 1984. Alkuperäinen lyhty korvattiin kuparisella lyhdyllä, jossa on 24 karaatin kultaus.

Lähde: Telegraph
Kuva: Shutterstock

>> Lue lisää: Halvalla New Yorkiin – katso vinkit!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tippaus Yhdysvalloissa

Näin jätät tippiä Yhdysvalloissa – matkailijan juomarahaopas

Top of the Rock, New York

New Yorkin parhaat näköalapaikat – viisi pilvenpiirtäjää, joiden maisemat lyövät ällikällä

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja