Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tiesitkö tämän Vapaudenpatsaasta? 10 hauskaa faktaa New Yorkin maamerkistä

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
New Yorkin edustalla seisova Vapaudenpatsas on monille tuttu nähtävyys, mutta harva tuntee sen todellisia taustoja. Paina mieleesi hauskimmat tiedonmurut ja yllätä matkakaverisi näillä kymmenellä faktalla!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 04.05.2020
facebook   whatsapp

1. Sinivihreä väri on sattumaa

Vapaudenpatsas on valmistettu raudasta ja siinä on kuparipinnoite, joka on kuitenkin vuosien saatossa hapettunut ja muuttunut vihertäväksi. Vaikka sinivihreä väri on merkki pinnan vahingoittumisesta, toimii se myös suojana kuparipinnoitteen heikkenemistä vastaan.

2. Patsas on lahja ranskalaisilta

New Yorkin edustalla Liberty Islandilla seisova patsas oli ranskalaisten lahja Yhdysvalloille. Patsas luovutettiin 26. lokakuuta 1886, mutta yhdeksän vuotta ennen matkaa Atlantin yli Vapaudenpatsaan pää ihmetytti kävijöitä Pariisissa järjestetyssä maailmannäyttelyssä jo vuonna 1878. Vaikka patsas olikin lahja, myös yhdysvaltalaiset tahot osallistuivat sen rahoittamiseen.

3. Patsas on suurempi kuin kuvittelet

Vapaudenpatsaan jättimäinen koko selviää viimeistään New Yorkin -vierailulla, sillä patsas näkyy selvästi esimerkiksi Brooklynin sillalta. Korkeutta patsaalla on telineineen 93 metriä, ja vaikka tavallisesti naisten painosta ei puhuta julkisesti, on tämän Lady Libertyn kokonaispaino huimat 204 tonnia.

4. Kruunun sakaroillakin on symbolimerkityksensä

Tunnetussa patsaassa on runsaasti yksityiskohtia, joille löytyy merkitys. Esimerkiksi kruunun seitsemän sakaraa kuvastavat maapallon seitsemää maanosaa sekä seitsemää valtamerta. Vapaudenpatsas pitelee käsissään levyä, jossa on päivämäärä 4.7.1776, eli Yhdysvaltain itsenäistymisen päivä. Itse patsas kuvastaa roomalaista vapauden jumalaa Libertasta.

5. Patsas on maahanmuuton symboli

Vapaudenpatsas on Yhdysvalloissa maahanmuuton symboli melko ilmiselvästä syystä: 1800-luvun loppupuolella yli yhdeksän miljoonaa maahanmuuttajaa saapui Yhdysvaltoihin Atlantin yli. Manhattanin edustalla kohoava Vapaudenpatsas oli ensimmäinen asia, jonka mereltä saapuvat näkivät.

6. Yli kuusisataa salamaniskua vuosittain

Tukeva patsas on kestänyt paikoillaan luonnonmullistukset jo yli sadan vuoden ajan, mutta kestävyys haastetaan vuosittain. Sitkeä patsas on nimittäin saanut arvoiden mukaan jopa kuusisataa salamaniskua vuodessa joka vuosi siitä lähtien, kun patsas on pystytetty.

7. Patsas on entinen majakka

Jättimäinen patsas on toiminut myös majakkana näyttäen merenkulkijoille suuntaa Manhattanille. Vapaudenpatsaan ura majakkana oli kuitenkin varsin lyhyt, sillä patsas näytti valoa vain 16 vuoden ajan vuosina 1886 – 1902, jolloin se loisti valoa jopa 38 kilometrin päähän.

8. Vapaudenpatsas vahingoittui ensimmäisessä maailmansodassa

Saksalaiset sabotöörit pommittivat Vapaudenpatsasta ensimmäisessä maailmansodassa vuonna 1916, ja pommi aiheutti pieniä vahinkoja patsaan lyhtyä pitelevälle kädelle. Patsaan korjaaminen maksoi noin satatuhatta euroa, ja korjaustöiden lomassa lyhtyyn vievät portaat suljettiin turvallisuussyistä. Portaat on pidetty suljettuina siitä lähtien, eikä lyhdyssä ole tiettävästi vierailtu tapauksen jälkeen.

9. Patsaalla on kahleet jaloissaan

Harva on nähnyt Vapaudenpatsaan helman alle, mutta tarkkasilmäiset vierailijat voivat nähdä helmoissa kahleita, sillä patsas seisoo rikkinäisten kahleiden ja ketjujen päällä. Patsaan oikea jalka on hieman koholla, mikä kuvaa patsaan siirtymistä kauemmas sorrosta ja orjuudesta. Patsas symboloi siis itsenäisyyden lisäksi myös orjuuden poistamista Yhdysvalloista.

10. Lyhty ei ole alkuperäinen

Vaikka Vapaudenpatsas on säilynyt miltei alkuperäisessä kunnossa yli sadan vuoden ajan, jouduttiin lyhty uusimaan 98 vuoden jälkeen vuonna 1984. Alkuperäinen lyhty korvattiin kuparisella lyhdyllä, jossa on 24 karaatin kultaus.

Lähde: Telegraph
Kuva: Shutterstock

>> Lue lisää: Halvalla New Yorkiin – katso vinkit!

Lue kommentit (6) Jätä kommentti

 1. Kaksi oleellisinta asiaa, jotka kannattaa muistaa vapaudenpatsaasta ovat:

  – Vaasassa on maailman se toinen vapaudenpatsas
  – New Yorkin vapaudenpatsaan jalustan tilavuus, noin 20 x 20 x 20 m3 on se määrä kultaa, joka on louhittu ja jalostettu ihmisen käyttöön tällä maapallolla.

  Siis aika vähän on kultaa liikenteessä, josta puolet on sulatettu lejeeringiksi muihin metalleihin, ja se kiertää maailmaa kullan salakaupassa. Sitä aina välillä sulatetaan ja erotetaan korujen tekemiseen, mutta samalla sitä varastetaan sopiva määrä, että sitä riittää uudelleen kiertoon.

  Vaasa sen sijaan on entinen pääkaupunki.

  Se kullasta.


 2. Kyllähän kaikki sen tiesivät, että se on lahja Ranskalaisilta.


 3. Kyllähän tuo on päinvastoin pienempi kuin helposti kuvittelee. Jalusta tuo korkeutta reippaasti lisää ja luo vaikutelman todellisuutta suuremmasta patsaasta.


 4. “Portaat on pidetty suljettuina siitä lähtien, eikä lyhdyssä ole tiettävästi vierailtu tapauksen jälkeen.” Alkuperäisjutussa on asia ilmoitettu hieman vihreellisesti, koska yleisö ei ole toki saanut lyhdyssä käydä, mutta kyllä lyhdyn huollot tehdään normaalisti, joten siellä käy henkilökuntaa. Myös live-kuvaa välittävä kamera asennettu lyhytyyn.


 5. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.