Hyppää sisältöön

Tällainen on autolomailijan Espanja – vinkit liikenteeseen ja autonvuokraukseen

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.06.2018
Ota rohkeasti auto alle ja suuntaa Espanjan tuntemattomille seuduille!

Aidoin Espanja löytyy turistikohteiden ulkopuolelta

Unohda Madridin kiireet ja Barcelonan trendikadut. Kiinnostavin Espanja löytyy aivan muualta. Pikkukaupungit, viiniseudut ja maaseudun rauha tarjoavat yllätyksiä niillekin matkailijoille, jotka kuvittelevat jo nähneensä kaiken.

Paras tapa tutustua näihin kaukaisempiin seutuihin on napata alle vuokra-auto ja lähteä rohkeasti road tripille Espanjan vaihteleviin maisemiin. Moottoriteitä Espanjassa on 14 000 kilometriä ja muita yleisiä teitä 160 000 kilometriä, joten nähtävää riittää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Autonvuokraus on Espanjassa edullista

Auton vuokraaminen on Espanjassa on kustannuksiltaan varsin edullista. Hinnat riippuvat tietenkin auton luokasta, varustetasosta ja vuokrauksen ajakohdasta, mutta halvimmillaan pienen auton saa Manner-Espanjassa viikoksi noin 160-180 eurolla.

Kanariansaarilla vuokraus onnistuu vieläkin edullisemmin, sillä Kanarialla autonvuokraushinnat ovat usein alle puolet mantereen hinnoista. Menopelin voi saarilla saada koko viikoksi jopa 70-80 eurolla tai erikoistarjouksista tätäkin halvemmalla.

Autonvuokrauksen hintoja kaikissa Espanjan kohteissa voit vertailla Rantapallon autohakukoneen avulla.

Tietulli Aurinkorannikolla
Espanjan tietullit maksetaan käteisellä tai kortilla.

Huomioi tämä autoa vuokratessasi

EU-kansalainen saa ajaa Espanjassa oman maansa ajokortilla. Auton voi Espanjassa vuokrata vain 21 vuotta täyttänyt henkilö, ja lisäksi monet autonvuokraamot vaativat, että ajokortti on ollut hallussa jo vähintään vuoden tai joskus myös kaksi. Lisäksi tarvitaan luottokortti.

Valitse kohteeseesi sopiva auto. Jos aiot liikkua lähinnä kaupungeissa tai kapeiden katujen pikkukylissä, valitse pieni ja ketterä ajokki. Jos kohteesi on vuoristossa, valitse vuoristoteillä pärjäävä auto.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos mukanasi on erikoisvarusteita, kuten golfbägi tai muita harrastusvälineitä, kannattaa huolehtia että autossa on tuliaisostostenkin jälkeen riittävästi tilaa kaikille matkustajille.

Kesän helteillä avoauto saattaa houkuttaa Espanjassa matkailevaa, mutta muista, että moottoriteillä ajaessa kattoa tuskin tulee pidettyä auki alkuhuuman jälkeen, ja aina pysähtyessä joudut huolehtimaan omaisuutesi visusti lukkojen taakse tai sulkemaan kattoa edestakaisin.

Kuvaa auto sekä noudon että palautuksen yhteydessä

Kuvaa vuokra-auto kännykkäkameralla jokaiselta sivulta heti noutohetkellä ennen kuin lähdet liikkeelle vuokrauspaikasta. Tee sama myös palautuksen yhteydessä. Vääristä kolhuista tai naarmuista syyttäminen on harmillisen yleinen tapa yrittää saada matkailijoilta rahat pois.

Valokuvat ovat vakuutuksesi riitatilanteiden varalta, sillä niiden avulla voit tarvittaessa todistaa, millaisia jälkiä autossa oli oman käyttösi aikana ja millaisia ei. Säilytä kuvat vähintään muutaman kuukauden ajan matkan jälkeen, sillä nämä korvausvaatimukset saattavat ilmestyä postilaatikkoon pitkälläkin viipeellä.

Tietulli Espanjassa
Espanjan tietulliautomaatit ovat selkeitä ja helppokäyttöisiä.

Espanjan liikenne on nopeatahtista

Espanjan liikenneturvallisuus on parempien teiden myötä parantunut viime vuosikymmeninä, mutta edelleen tahti on suomalaisen silmiin kiivas ja suurten kaupunkien keskustat varsin ruuhkaisia.

Liikennesäännöt Espanjassa ovat hyvin samankaltaiset kuin Suomessa, mutta niiden noudattaminen merkittävästi vähemmän kirjaimellista. Kannattaakin varautua siihen, että kanssa-autoilijoiden toiminta ei aina ole erityisen ennustettavaa.

Matkapuhelinta saa käyttää vain hands free -laitteiden kautta ja autossa on oltava mukana heijastinliivi. Promilleraja Espanjassa on 0,5.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Moottoriteiden ja moottoriliikenneteiden nopeusrajoitus on 120 km/h. Valtateillä rajoitus on 100 km/h ja muilla maanteillä 90 km/h. Kaupunkialueella saa ajaa korkeintaan 50 km/h vauhdilla. Moottoriteiden käytöstä peritään maksu, joka on helpointa maksaa kolikoilla tai luottokortilla.

Onnettomuustilanteessa matkailijan kannattaa aina kutsua paikalle viranomainen. Etenkin, jos vastapuoli kieltäytyy antamasta omia henkilötietojaan, on syytä hankkia joko Guardia Civil tai Policia Municipal hoitamaan asiaa.

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Shutterstock ja Riikka Krenn

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vinkit Baleaarien saarihyppelylle

Miksi mennä vain Mallorcalle, jos voi käydä myös naapurisaarilla? Näin se onnistuu

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät?

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät? Löytyvät läheltä suomalaisten suosikkikohdetta – katso 5 kauneinta

Espanjan parhaat kohteet

Oletko samaa mieltä? Tuhannet suomalaiset vastasivat: nämä Espanjan kohteet kiinnostavat eniten

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja