hero taustakuva

Tappavan upea kanjoni houkuttaa vaaroista huolimatta – tarkasti valvottu vierailu mahdollista vain ohjatuilla retkillä

Flickr / Shawn Harquail artikkelin kuva
Aktiivilomat
Yhdysvalloissa sijaitseva Antelope Canyon on listattu maailman kauneimpien paikkojen joukkoon, mutta upea kohde voi muuttua tappavan vaaralliseksi salamannopeasti.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 29.11.2017
facebook   whatsapp

Maailman upeimpia mutta samalla vaarallisimpia näkymiä

Yhdysvallat tunnetaan näyttävistä luontokohteistaan, ja yksi näyttävimmistä kohteista on Arizonan osavaltiossa sijaitseva Antelope Canyon, jota on kehuttu koko maailman kauneimmaksi paikaksi. Se ei ole mikään ihme, sillä kanjonin aaltoilevat, punaisen sävyissä hehkuvat kalliot ja syvässä kanjonissa heijastuvat auringon säteet saavat aikaan taianomaisen näkymän.

Kanjoni sijaitsee Navajo-alkuperäisväestön asuttamalla alueella, ja luontokohde tunnetaan myös nimellä ”paikka, missä vesi kulkee kivien välissä”. Hyvin kuvaileva nimitys kertoo paikan historiasta: kanjoni on syntynyt miljoonia vuosia kestäneen eroosion vaikutuksesta. Se on ollut aikaisemmin hanka-antilooppien koti, mutta nykyisin siellä vierailee pääasiassa luontomatkailijoita. Kohteen kauneus lumoaa useimmat kävijät mutta Antelope Canyonilla on myös kääntöpuolensa, sillä se on pahimmillaan hengenvaarallinen paikka.

Kanjoni on parhaimmillaan lähes 37 metriä syvä, ja sinne laskeudutaan jyrkkiä tikasmaisia portaita pitkin. Alue on tunnettu pahamaineisista ja voimakkaista tuhotulvista, jotka saattavat iskeä aivan yhtäkkiä. Valtavien vesimassojen vyöryessä voimalla kanjonin pohjalla kävelevillä matkailijoilla ei ole juuri minkäänlaista mahdollisuutta selviytyä, vaan he syöksyvät veden mukana pitkin mutkittelevaa kanjonia.

Siitä syystä Antelope Canyonissa ei ole saanut vierailla itsenäisesti vuoden 1997 jälkeen. Jos kanjonissa mielii vierailla, pääsee sinne ohjatuilla retkillä, jotka on varattava matkanjärjestäjältä. Näin vierailijoiden turvallisuus voidaan taata. Useat paikalliset matkatoimistot tarjoavat retkiä kanjoniin, joka on vaaroista huolimatta hyvin suosittu vierailukohde erityisesti kesäkuukausina.

Näkymät ovat parhaimmillaan maalis–lokakuussa, jolloin on paras mahdollisuus nähdä kanjonin reunaa mukailevat auringonsäteet. Suosion vuoksi vierailu kannattaa varata etukäteen erityisesti kesäkausina. Tuhotulvien suurin riski on kesä–syyskuussa.

Katso kuvista, mitä Antelope Canyonissa näyttää!

Henkilön Carl Ge (@carlgzc) jakama julkaisu

>> Lue myös: Näin sudet muuttivat Yellowstonen kansallispuiston – 90-luvun teolla valtavat seuraukset

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Flickr / Shawn Harquail ja Instagram

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.