Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Näin sudet muuttivat Yellowstonen kansallispuiston – 90-luvun teolla valtavat seuraukset

Flickr / Brook Ward artikkelin kuva
Aktiivilomat
Yellowstonen kansallispuisto Yhdysvalloissa koki valtavan mullistuksen, kun sudet tuotiin takaisin puistoon vuonna 1995.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 08.12.2017
facebook   whatsapp

Luonnossa kaikki vaikuttaa kaikkeen

Wyomingin osavaltiossa Yhdysvalloissa sijaitseva Yellowstonen kansallispuisto koki järisyttävän mullistuksen, kun sieltä jo kadonneet sudet tuotiin takaisin puistoon. Yellowstonen oma susikanta hiipui 1900-luvun alussa. Tilanteen palauttamiseksi noin 40 kanadalaista sutta sijoitettiin puiston alueelle vuonna 1995.

Kalifornialainen Sustainable Man -yhteisö on tuottanut videon susien vaikutuksesta Yellowstonen kansallispuistossa. Kyseessä on riippumaton yhteisö, joka kertoo tavoitteekseen muuttaa maapallon tämänhetkistä suuntaa.

Susien vaikutus alkoi näkyä puistossa nopeasti. Hallitsemattomaksi levinneen peurakannan paljaaksi järsimästä maastosta kärsinyt puisto alkoi toipua pikkuhiljaa, kun sudet saalistivat peuroja. Eheytyvä kasvillisuus houkutteli kansallispuistoon ruoan perässä runsaasti uusia nisäkkäitä, ja yhtäkkiä puistossa oli useita uusia eläinlajeja.

Puistoon tuotujen susien vaikutus ei rajoitu pelkästään eläimiin, vaan se on vaikuttanut jo kahdessa vuosikymmenessä myös jokien kuntoon. Joenpenkereet tasoittuivat kasvillisuuden myötä, eivätkä ne enää murru ja romahda yhtä usein kuin aikaisemmin.

Susien tuominen Yellowstonen kansallispuistoon muutti puiston suunnan täysin – tämä video osoittaa huikealla tavalla, kuinka luonnossa jokaisella lajilla on tarkoituksensa.

Katso mielenkiintoinen video susien vaikutuksesta Yellowstonen kansallispuistoon!

Lähde ja video: Youtube / Sustainable Human, Yellowstonepark.com
Kuva: Flickr / Brook Ward

Lue kommentit (12) Jätä kommentti

 1. En tiedä montako oikeaa sutta Yellowstonessa on, mutta Suomessa on kohta miljoona suden irvikuvaa koiraa, ihmistappojen ja päällekarkausten johtavaa eläintä. Jokainen räksyttävä piski kuluttaa luonnonvaroja ja tuottaa jätettä enemmän kuin kaikki maailman sudet yhteensä. Että tällainen vaikutus sohvasusilla luontoon.
  Arvaanko muuten oikein että täällä äänessä olevat ovat sekä susi-, laki-, ilmastonmuutos- että maahanmuuttokriittisiä?


 2. Lapin jäkäläkankaat säilyisivät kauniina, kun sudet saisivat syödä vapaasti poroja. Niinkö vihreät toivovat?


 3. Kattokaa Yellowstone is dead, siitä saa kyllä ihan toisenlaisen kuvan susien vaikutuksesta paikan luontoon.


 4. Tottakai tappaa kotieläimet susi on petoeläin ihminen ei kuulu sinne.think…


 5. Miksi levitätte tätä täysin keksittyä juttua edelleen. Juttu todistettu täysin paikkaansapitämättömäksi ja keksityksi ajamaan vain yhden asian liikettä.
  Tällä hetkellä Yellowstonessa on todellinen susiongelma kun paisunut susipopulaatio on syönyt peurat ym. eläimet lähes loppuun ja jahtaavat nyt alueen kotieläimiä


 6. Ainoa häiriötekiä on ihminen, luonto hoitaa asian, mutta ihmisten tekemät asiat. Niihin menee vuosisatoja


  • Jos sinne perämetikköön tai vastaaville aluille haluaa muuttaa väkisin, niin silloin on syytä varauntua, että siellä on myös niitä villieläimiä jotka sinne kuuluu. Kohtuu turha itkeä, että villieläin vie kotieläimiä.


  • Työmiehen tuumaustunnillako juttu on todistettu täysin paikkansapitämättömäksi?
   Suomessa susia on ollut vuosituhansia ennen nuivia öljykäyttöisiä persuja. Montako eläinlajia ne ovat hävittäneet sukupuuttoon tai edes saattaneet uhanalaiseksi, montako elämää kuhisevaa suota ovat nylkeneet pöliseväksi autiomaaksi, paljonko keskenkasvuisia puita levittäneet saastaksi elonkehään, montako neliökilometriä elävää maanpintaa haudanneet elävältä rekvisiittansa alle, jne.


 7. No samaan olis päästy kun olis annettu ampua peuroja. No se ei varmaan käy kansallispuistossa. Mukava varmaan asustella kansallispuiston lähellä, jos hukkalauma käy vieraisilla. No Jenkeissä saa varmaan puolustaa omaisuuttaan, joten ei varmaan ole tuokaan ongelma.


 8. On kyllä vedetty mutkia hieman suoriksi. Luonto ei toimi ihan noin yksioikoisesti…


 9. Hohhoijaa mitä viherpiipertäjien propaganda skeidaa!!!


 10. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.