Hyppää sisältöön

Näin sudet muuttivat Yellowstonen kansallispuiston – 90-luvun teolla valtavat seuraukset

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 08.12.2017
Yellowstonen kansallispuisto Yhdysvalloissa koki valtavan mullistuksen, kun sudet tuotiin takaisin puistoon vuonna 1995.

Luonnossa kaikki vaikuttaa kaikkeen

Wyomingin osavaltiossa Yhdysvalloissa sijaitseva Yellowstonen kansallispuisto koki järisyttävän mullistuksen, kun sieltä jo kadonneet sudet tuotiin takaisin puistoon. Yellowstonen oma susikanta hiipui 1900-luvun alussa. Tilanteen palauttamiseksi noin 40 kanadalaista sutta sijoitettiin puiston alueelle vuonna 1995.

Kalifornialainen Sustainable Man -yhteisö on tuottanut videon susien vaikutuksesta Yellowstonen kansallispuistossa. Kyseessä on riippumaton yhteisö, joka kertoo tavoitteekseen muuttaa maapallon tämänhetkistä suuntaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Susien vaikutus alkoi näkyä puistossa nopeasti. Hallitsemattomaksi levinneen peurakannan paljaaksi järsimästä maastosta kärsinyt puisto alkoi toipua pikkuhiljaa, kun sudet saalistivat peuroja. Eheytyvä kasvillisuus houkutteli kansallispuistoon ruoan perässä runsaasti uusia nisäkkäitä, ja yhtäkkiä puistossa oli useita uusia eläinlajeja.

Puistoon tuotujen susien vaikutus ei rajoitu pelkästään eläimiin, vaan se on vaikuttanut jo kahdessa vuosikymmenessä myös jokien kuntoon. Joenpenkereet tasoittuivat kasvillisuuden myötä, eivätkä ne enää murru ja romahda yhtä usein kuin aikaisemmin.

Susien tuominen Yellowstonen kansallispuistoon muutti puiston suunnan täysin – tämä video osoittaa huikealla tavalla, kuinka luonnossa jokaisella lajilla on tarkoituksensa.

Katso mielenkiintoinen video susien vaikutuksesta Yellowstonen kansallispuistoon!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde ja video: Youtube / Sustainable Human, Yellowstonepark.com
Kuva: Flickr / Brook Ward

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Grand Canyon, Yhdysvallat

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Millä alueella New Yorkissa kannattaa majoittua? Viisi vaihtoehtoa Manhattanilla

Miami Beach, Florida

Palmuja, merta, aurinkoa – mikä Floridan upeista rannoista sopii parhaiten juuri sinulle?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja