Hyppää sisältöön

Tunnetko Montenegron nähtävyydet? Kahdeksan paikkaa, jotka on pakko nähdä kerran elämässä

Elina Venttola Päivitetty: 25.02.2024
Osaatko nimetä nähtävyyden Montenegrosta? Kauniista luonnostaan tunnettu maa ei ylpeile patsailla ja monumenteilla, sillä rikas historia ja luonto ovat sen parhaat nähtävyydet.

Häikäisevä luonto

Montenegrolla ei ole yhtä nähtävyyttä, josta maan tunnistaisi – ei Ranskan Eiffel-tornia, Ison-Britannian Big Beniä tai Yhdysvaltojen Vapaudenpatsasta. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei Montenegrossa riittäisi nähtävää: maa on täynnä luonnon ihmeitä, joiden näkemiseen ei yksi loma riitä.

Montenegron hohto piilee vanhoissa kaupungeissa, kolmen uskonnon värittämässä kulttuurissa ja henkeäsalpaavissa luonnonmaisemissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nämä kahdeksan nähtävyyttä Montenegrossa kannattaa kokea!

1. Kotorinlahti

Kotorinlahti on yksi maailman kauneimmista lahdista, minkä vuoksi se kuuluu olennaisena osana jokaisen Montenegron-matkailijan suunnitelmiin. Lahden rannalla sijaitseva Kotorin kaupunki ja sen keskiaikainen vanhakaupunki ovat näkemisen arvoisia kohteita, ja viihtyisä vanhakaupunki on listattu myös Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon.

Kotor, Montenegro
Kotorinlahden maisemat kuuluvat nähtävyyksiin, jotka jokaisen Montenegron-matkailijan pitää nähdä.

Parhaiten Kotorinlahden maisemiin voi tutustua kiipeämällä Kotorin linnoitukselle, josta aukeavat vaikuttavat näkymät lahdelle.

>> Suunnitteletko matkaa? Lue lisää vinkkejä Kotoriin

2. Durmitorin kansallispuisto

Montenegron suosituimpiin kohteisiin kuuluva Durmitorin kansallispuisto on Kotorin tapaan Unescon maailmanperintökohde. Montenegron suurin kansallispuisto on täynnä korkeita huippuja, syviä kanjoneita, metsää ja jokia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kansallispuistossa sijaitsee vaikuttava Taran kanjoni, joka on yksi Euroopan syvimpiä rotkoja. Kanjonin voi ylittää siltaa pitkin, jos uskaltaa, sillä silta kulkee hengästyttävät 172 metriä Tara-joen yläpuolella.

ShutterstockDurmitorin kansallispuisto, Montenegro
Durmitorin upeat maisemat houkuttelevat sekä aktiivimatkailijoita että muita luonnonystäviä.

Montenegron pohjoisosissa sijaitseva Durmitorin kansallispuisto tarjoaa runsaasti nähtävää ja koettavaa, joten siellä samoiluun kannattaa varata riittävästi aikaa.

Lue lisää: Yhdistä Montenegron suosituin kohde Kroatian-lomaan – katso kuvat hulppeasta kansallispuistosta

3. Budvan vanhakaupunki ja linnoitus

Kotorin tavoin myös Budvassa on vanhakaupunki, joka on jokaisen seudulla liikkuvan pakollinen käyntikohde. Budvan vanhankaupungin erikoisuutena on Citadel, eli Budvan historiallinen linnoitus.

Budva, Montenegro
Historiallisten rakennusten täyttämä Budva on erityisen tunnettu linnoituksestaan.

Budvaan matkustetaan kuitenkin ensisijaisesti rantojen perässä, sillä sen alueelta löytyvät koko Montenegron parhaat hiekkarannat. Noin 20 kilometrin mittaiselle alueelle mahtuu lähes 20 rantaa.

Lue myös: Oletko lähdössä Montenegroon? 5 nopeaa vinkkiä Budvan rantakohteeseen

4. Skutarijärvi

Skutarijärvi on Balkanin suurin järvi, joka sijaitsee yhdellä Montenegron suurimmista kansallispuistoista. Skutarin alue on erityisen tunnettu monimuotoisesta kasvillisuudestaan ja linnustostaan. Alueella on myös 20 luostaria, kirkkoa, kylää, linnoitusta ja muuta nähtävyyttä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockSkutarijärvi, Montenegro
Vehreä Skutarijärvi on mykistyttävä näky, ja paras tapa tutustua maisemiin on veneen kyydistä käsin.

Skutarin laaksoa ympäröivät vuoret, ja sieltä on vain seitsemän kilometrin matka Adrianmerelle. Se sijaitsee Montenegron ja Albanian rajalla. Kaksi kolmasosaa järvestä kuuluu Montenegrolle, ja kolmasosaan järvialueesta voi tutustua Albanian puolella.

5. Perast

Kotorinlahden perällä sijaitseva Perast on Kotoria rauhallisempi paikka upeiden kirkkojen ja vanhankaupungin tutkimiseen. Varsinaisia nähtävyyksiä Perastissa on vähän, mutta se on tunnettu Gospa od Škrpjelasta, eli tekosaaresta, joka tunnetaan englanniksi nimellä Our Lady on the Rocks. Saarelle on rakennettu kirkko ja museo.

Perast, Montenegro
Sympaattinen rannikkokaupunki Perast on kuin Montenegron Venetsia.

Lue myös: Älä unohda tätä Montenegron hiljaista helmeä – postikorteista tuttu Perast on helppo retki suosituista lomakohteista

6. Ostrogin luostari

Etsitkö erikoisia nähtävyyksiä? Ostrogin ortodoksinen luostari on rakennettu kallioseinään noin 900 metriä alapuolisen laakson ylle. Ensimmäiset merkit luostarin rakennusvaiheista löytyvät 1600-luvulta, ja luostari on yhä suosittu pyhiinvaelluskohde.

Ostrogin luostari, Montenegro
Kallioon louhittu Ostrogin luostari on vaikuttava vierailukohde.

Luostariin pääsee helpoimmin läheisestä Nikšićin kaupungista tai Montenegron pääkaupungista Podgoricasta, josta on matkaa lähes 50 kilometriä. Myös Kotorista, Budvasta ja Tivatista voi tehdä päiväretken, mutta ajomatkoihin on syytä varata pari tuntia.

>> Tämä pystysuoraan kallioseinään rakennettu luostari on Montenegron yllättävin nähtävyys – helppo päiväretki lomalla

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Njegošin mausoleumi

Lovcenin kansallispuistossa sijaitsevan Njegošin mausoleumin väitetään olevan maailman korkeimmalla paikalla sijaitseva mausoleumi. Se sijaitsee 1 657 metriä merenpinnan yläpuolella Lovcenin vuorella, ja on erinomainen kiipeilykohde. Perille vievät 461 porrasta, joten huikean näköalan eteen on nähtävä vaivaa.

Njegošin mausoleumi
Njegošin mausoleumi on omistettu 1800-luvulla eläneelle Petar Petrovic II Njegošille.

Mausoleumi on hautapaikka yhdelle Montenegron tunnentuimmista historiallisista hahmoista. Sinne on haudattu Petar Petrovic II Njegoš, joka toimi prinssinä ja piispana maalleen ja tuli tunnetuksi valistuneena hallitsijana. Njegoš oli myös tunnettu runoilija.

Jos matkassa on onnea, mausoleumilta voi nähdä aina kauas Italian rannikolle asti.

8. Sveti Stefan

Jos matkabudjettiin ei ole varata tuhansia euroja hotelliyöpymistä varten, varsinaisella Sveti Stefanin saarella käyminen voi osoittautua mahdottomaksi. Saari on luksushotellin omistuksessa, eikä sinne ole pääsyä muilla kuin hotellin asukkailla.

ShutterstockSveti Stefan, Montenegro
Kuvankaunis Sveti Stefan on erikoinen matkailukohde, sillä luksussaarella voi vierailla vain, jos majoittuu viiden tähden hotellissa.

Tavallinen matkailija voi kuitenkin katsoa saarta ulkopuolelta, sillä sen liepeillä on auringonottoon sopiva pikkukiviranta. Samalla voi käydä aistimassa ylellisen elämän tuulahduksia Sveti Stefaniin johtavalla sillalla.

Lue myös: Joko kuulit tästä Montenegron luksussaaresta? Maan kauneimmalle saarelle pääsevät vain riittävän rikkaat matkailijat

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Durmitorin kansallipuisto, Montenegro

Yhdistä Montenegron suosituin kohde Kroatian-lomaan – katso hulppeat kuvat

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Pieni Karhunkierros

Vau, mitä maisemia! Pieni Karhunkierros on Suomen upeimpia vaellusreittejä

Montenegro

Vietä monipuolinen loma Montenegrossa – lue vinkit pyöräilymatkalle, vaelluslomalle ja rantalöhöilyyn

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja