Hyppää sisältöön

Älä ohita näitä paikkoja Kroatian-lomalla! Näistä 10 nähtävyydestä maa on tunnettu

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 09.05.2023
Kroatia on upean luonnon, kirkasvetisten rantojen ja kauniiden kaupunkien maa. Nämä kymmenen kohdetta jokaisen lomalaisen tulee nähdä!

1. Dubrovnikin vanhakaupunki

Kroatian kenties tunnetuin nähtävyys on Dubrovnikin vanhakaupunki. Se pitää pintansa yhtenä maailman parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista. Menneisyydessä Dubrovnik veti vertoja jopa Venetsialle kauppakaupunkina, ja se listattiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1979.

Autoilta kielletty vanhankaupungin alue on suosittu kohde erityisesti kesälomakauden aikana. Vanhassakaupungissa voi kiertää kävellen muun muassa kaupunginmuurien reunalla, käydä katsomassa Knezev Dorin ja Sponzan palatseja, vierailla kirkoissa ja luostareissa sekä tähyillä merelle Dubrovnikin vanhassa satamassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Dubrovnik, Kroatia
Dubrovnikin vanhakaupunki tunnetaan erityisesti suositun Game of Thrones -televisiosarjan kuvauspaikkana.

2. Plitvicen järvien kansallispuisto

Etsitkö upeita maisemia? Suuntaa Plitvicen kansallispuistoon, joka on yksi Kroatian kauneimmista seuduista. Puisto sijaitsee sisämaassa, Zagrebin ja Zadarin välissä, ja sinne on noin 250 kilometrin matka Splitistä.

Plitvicen kansallispuisto, Kroatia
Plitvicen kansallispuisto on tunnettu turkoosinsinisistä järvistään.

Plitvicestä tuli Unescon maailmanperintökohde samana vuonna kuin Dubrovnikin vanhastakaupungista. Noin 300 neliökilometrin laajuinen puisto lumoaa kävijänsä vehreydellään, luolillaan ja solisevilla lähteillään. Puiston korkein kohta kohoaa 1 280 metriin, kun taas sen matalin kohta sijaitsee noin 380 metrissä.

Plitvicen kansallispuisto on avoinna vaeltajille ympäri vuoden.

>> Kroatian upeimmat kansallispuistot – 5 luontokohdetta, joita ei kannata jättää väliin lomalla

3. Diocletianuksen palatsi

Splitin tunnetuimpiin kohteisiin kuuluva Diocletianuksen palatsi ei ole pelkkä palatsi, vaan se on muurien ympäröimä historiallinen kaupunginosa. Alue rakennettiin alun perin 300-luvulla keisari Diocletianuksen asuinpaikaksi, mutta se oli samaan aikaan myös armeijan linnake ja linnoitettu kaupunki. Palatsialue on suuri, sillä se on peräti 215 metriä pitkä ja 180 metriä leveä. Alueeseen kuuluu yhteensä noin 220 rakennusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Diocletianuksen palatsi, Kroatia
Diocletianuksen palatsi sijaitsee Splitissä ja käsittää yhden rakennuksen sijaan kokonaisen pienen kaupunginosan.

Alkuperäisestä palatsista ei ole paljonkaan jäljellä, sillä vuosisatojen kuluessa tilalle on rakennettu uutta. Komea palatsi on kuitenkin upea näky, jossa suosituimpia käyntikohteita ovat muun muassa kultainen ja pronssinen portti, kaupunginmuseo ja Pyhän Dujen katedraali.

4. Zagrebin yläkaupunki ja katedraali

Yläkaupunki on Kroatian pääkaupungin Zagrebin vanhin osa, ja siellä käyminen ilta-aikaan on elämys jokaiselle Kroatian-matkaajalle. Kun pimeä laskeutuu, yläkaupungin yli 200 kaasulla toimivaa katulamppua sytytetään yhä käsin. Zagreb onkin yksi viimeisiä kaupunkeja Euroopassa, jotka pitävät perinnettä yllä.

Zagreb, Kroatia
Zagrebin katedraalin kaksi tornia erottuvat kaupungin tunnusmerkkinä.

Yläkaupungissa sijaitsee myös Zagrebin kaupungin tunnusmerkki, uusgoottilainen katedraali, joka oli pitkään koko maan korkein rakennus. Katedraalin kaksoistornit kohoavat 108 metrin korkeuteen.

>> Lue myös: Zagrebin kiinnostavimmat nähtävyydet – 5 tärppiä matkalle Kroatian pääkaupunkiin

5. Krkan kansallispuisto

Plitvicen kansallispuiston lisäksi matkasuunnitelmaan kannattaa lisätä Splitin pohjoispuolella sijaitseva Krkan kansallispuisto. Vuonna 1985 perustettu kansallispuisto häikäisee kävijöitä vesiputouksillaan, näyttävillä maisemillaan ja vaellusreiteillään.

Krka, Kroatia
Krkan kansallispuistossa kuohuu seitsemän vesiputousta.

Krkan kansallispuistossa on yhteensä seitsemän turkoosinsinistä vesiputousta, jotka virtaavat alas kaikkiaan 242 metrin matkalta.

6. Kornatin luonnonpuiston saaret

Kornatin saaristo on suurin ja tihein saaristo Adrianmerellä. Se koostuu 140 asumattomasta saaresta, jotka levittäytyvät 300 neliökilometrin alueelle. Karunkauniit saaret ovat lähes täysin puuttomia ja muodostavat vaalean kontrastin sinistä merta vasten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Kornati, Kroatia
Kornatin saaristo Kroatiassa on purjehtijan unelmakohde.

Saaristoon pääsee helpoiten Zadarista ja Splitistä, joista järjestetään purjehdusretkiä. Jos osaat purjehtia itse, sokkeloinen saaristo on purjehtijan unelma. Omatoimiseen purjehtimiseen tarvitaan kuitenkin erillinen purjehduslupa.

>> Lue myös: Koe Kroatian saaret purjehtien – elämys on helppo toteuttaa, vaikka purjehduskokemusta ei olisikaan

7. Pulan amfiteatteri

Istrian niemimaalla sijaitsevan Pulan epäilemättä suurin nähtävyys on valtava amfiteatteri, jota kutsutaan Pulan areenaksi. Antiikin Rooman aikana amfiteatterissa järjestettiin gladiaattoritaisteluita kuten Rooman Colosseumilla.

Pula, Kroatia
Pulan amfiteatterissa järjestetään nykyään paljon tapahtumia, kuten konsertteja.

Amfiteatteri on ylin 100 metriä kaikilta sivuiltaan, ja sinne uskottiin mahtuneen noin 20 000 katsojaa. Nykyään amfiteatteri on käytössä monille konserteille, urhailukilpailuille ja muille tapahtumille, jolloin sen katsomoon mahtuu 5 000 katsojaa.

8. Zlatni Rat

Kroatian kauneimmaksi rannaksikin kutsuttu Zlatni rat on Bračin saaren tunnetuin kohde. Niemimäisesti mereen kurottava pitkä hiekkaranta houkuttelee lomailijoita varsinkin erikoisen muotonsa vuoksi. Ranta on teräväkärkinen, ja se jatkuu 500 metriä kohti Adrianmerta.

Brač, Kroatia
Zlatni rat on koko Kroatian kauneimmaksi kehuttu ranta.

Ranta on niittänyt niin suurta suosiota, että sen palvelut ovat kesäaikaan hyvät. Rannalta löytyvät niin hengenpelastajat kuin kahvilat ja ravintolatkin. Pienen matkan päässä rannasta kohoaa myös satavuotias mäntymetsä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

9. Mljetin saari

Yksi rauhallisempia kohteita Kroatiassa on Mljetin saari, joka sijaitsee Dubrovnikin edustalla Adrianmerellä. Puolet saaresta on kansallispuistoa, ja kansallispuistossa voi muun muassa vaeltaa kahdelle suolajärvelle.

Mljet, Kroatia
Mljetin benediktiiniläisluostarissa voi vierailla taksiveneellä.

Yksi saaren parhaista rannoista on hienohiekkainen Saplunara, joka sopii myös lapsiperheiden vierailukohteeksi.

10. Dalmatian saaret Hvar, Brač ja Korcula

Bračin saaren lisäksi Dalmatian saaristo on tunnettu myös kahdesta muusta kauniista saarestaan: Hvarista ja Korculasta.

Hvar tunnetaan luksuskohteena, jossa myös monet julkisuuden henkilöt ovat vierailleet. Kauniilla saarella voi odottaa saavansa laadukasta palvelua. Kaunis Korcula puolestaan kuuluu Kroatian vehreimpiin saariin. Korcula tunnetaan tutkimusmatkailija Marco Polon synnyinpaikkana, ja siellä voi tehdä löytöretken muun muassa pikku-Dubrovnikiksi kutsuttuun vanhaankaupunkiin.

Hvar, Kroatia
Hvarin kaupunki on suosittu myös kuuluisuuksien keskuudessa.

>> Kerää kaikki Kroatian parhaat palat ja lue vinkit matkalle!

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto ja Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lokrum, Kroatia

Tälle suositulle saarelle pääset Dubrovnikista vartissa – joko tunnet Lokrumin?

Kroatian ilmasto ja sää

Kroatian ilmasto ja sää – koska on paras aika matkustaa?

Suomen erikoiset nähtävyydet

Suomen eriskummalliset nähtävyydet – 33 kohteen lista, josta löydät tekemistä lomalle

Pakettimatka vai omatoimimatka Kroatiaan

Miten Kroatiaan kannattaa matkustaa? Pakettimatkat, äkkilähdöt, omatoimimatkat – katso mikä sopii sinulle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja