Hyppää sisältöön

Koe Espanjan upeimmat maisemat – nämä ovat maan kauneimmat kansallispuistot

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 07.03.2023
Espanja on ranta- ja kaupunkilomailijoiden ykköskohde, mutta näyttävät luontokohteet tarjoavat matkailijalle vaihtoehtoja kaikkein perinteisimpien loma-aktiviteettien lisäksi. Tutustu Espanjan parhaisiin kansallispuistoihin!

1. Sierra Nevada, Andalusia

Matkailijoiden rakastaman Espanjan Aurinkorannikon tuntumassa sijaitseva Sierra Nevadan kansallispuisto kohoaa näyttävässä, upeiden maisemien täyttämässä vuoristossa. Sierra Nevada on heti Alppien jälkeen Euroopan korkein vuoristo, ja kansallispuistossa onkin yli 20 kolmen kilometrin yläpuolelle kohoavaa huippua. Huippukohta on 3 482 metriä korkea Mulhacén.

Sierra Nevada listattiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1986. Maisemat tarjoavat monenlaista nähtävää, ja Sierra Nevadassa voi nähdä muun muassa vuoristojokia, rotkoja, metsiä, järviä ja vuoristoa. Kansallispuisto on hyvin suosittu vierailukohde, sillä siellä on runsaasti tekemistä. Vierailun aikana voi esimerkiksi lasketella, vaeltaa tai maastopyöräillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockEspanjan kansallispuistot
Sierra Nevadan kansallispuisto tarjoaa mainiot patikointireitit.

Matkailijoiden suosimassa kansallispuistossa on hyvät puitteet vierailulle ja runsaasti palveluja. Esimerkiksi majoitusvalikoima kattaa niin perinteiset hotellit kuin hostellitkin.

2. Caldera de Taburiente, La Palma

Kanariansaariin kuuluvalla La Palman saarella sijaitseva Caldera de Taburienten kansallispuisto on näyttävä alue, joka on tiheiden mäntyjen sekä näyttävien vuoristonäkymien täyttämä.

ShutterstockLa Palma, Espanja
La Palmalla sijaitseva Caldera de Taburienten kansallispuisto on tunnettu komeista kanarianmännyistä.

Caldera de Taburiente on kraatteri, joten maisemien korkeuserot vaihtelevat hyvin rajusti. Puistoa ympäröivät alueen korkeimmat huiput: kansallispuiston korkein kohta, El Roque de los Muchachos, sijaitsee 2 426 metrissä.

Alueella kasvaa runsaasti Kanariansaarille tyypillisiä näyttäviä kanarianmäntyjä, ja valtavien puiden lomassa on useita vaellusreittejä. Vaeltaminen onkin tyypillisin aktiviteetti Caldera de Taburientessa, sillä esimerkiksi autolla pääsee vain muutamille näköalapaikoille sekä vaellusreittien aloituspisteille.

3. Teide, Teneriffa

Kanariansaarten tunnetuimpiin luontokohteisiin kuuluu Teneriffalla sijaitseva Teiden kansallispuisto, joka on saariryhmän suurin ja vanhin kansallispuisto. Kansallispuiston vetonaula on lähes neljään kilometriin kohoava tulivuori Teide, jonka huippu sijaitsee 3 718 metrin korkeudessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teiden kansallispuisto perustettiin vuonna 1954, ja alueella on nykyisin runsaasti vaellusreittejä. Patikoijia varten kansallispuistossa on hyvät opasteet ja monia merkittyjä, eri mittaisia reittejä, joiden joukosta on helppo valita itselle parhaiten sopiva kävelyreitti. Teiden huipulla on mahdollista vierailla, sillä tulivuorelle pääsee joko kiipeämällä jalan tai vaihtoehtoisesti nousemalla köysirataa pitkin.

ShutterstockEspanjan kansallispuistot
Teneriffalla sijaitseva Teide on Kanariansaarten vaikuttavimpia luontokohteita.

Teiden kansallispuistossa vierailu on helppoa, sillä puistoon ei ole pääsymaksua ja alueelle pääsee helposti autolla. Myös reittikarttoja on saatavilla hyvin, mikäli puiston opasteet eivät riitä.

4. Ordesa ja Monte Perdido, Aragón

Espanjan ja Ranskan rajaa peittävä Pyreneiden vuoristo on hyvä aktiivikohde vaeltamisesta kiinnostuneille matkailijoille, ja alueella sijaitseva Ordesan ja Monte Perdidon kansallispuisto on kokemisen arvoinen. Vuonna 1918 perustettu kansallispuisto pääsi Unescon maailmanperintökohteiden listalle vuonna 1997.

ShutterstockEspanjan kansallispuistot
Vaikuttavien korkeuserojen lisäksi kansallispuiston alueella voi nähdä näyttäviä vesiputouksia ja koskia.

Kansallispuiston näkymät ovat vaikuttavat. Alueella on korkeiden vuortenhuippujen lisäksi vehreitä laaksoja, näyttäviä vesiputouksia, syviä rotkoja ja mahtipontisia kallioita. Korkeuserot ovat enimmillään jopa 2 600 metriä. Maisemaa hallitsee Pyreneiden korkein vuori Monte Perdido, joka kohoaa 3 355 metriin. Yli kolme kilometriä korkeita huippuja on kansallispuistossa lukuisia.

Vierailijalle kansallispuisto tarjoaa runsaasti nähtävää. Puistoon on ilmainen sisäänpääsy, ja sisäänkäyntejä on useita. Tarjolla on monia erilaisia vaellusreittejä, jotka sopivat eri tasoisille matkailijoille. Reitteihin on hyvä kuitenkin perehtyä etukäteen, sillä opasteita on rajallisesti.

5. Timanfaya, Lanzarote

Kanariansaariin kuuluva Lanzarote on tuliperäinen saari, joka on tunnettu erikoisista, tulivuorten muovaamista maisemista. Saaren länsirannikolla sijaitseva Timanfayan kansallispuisto on vierailukohde, jota ei kannata jättää välistä Lanzaroten-lomalla.

ShutterstockEspanjan kansallispuistot
Timanfayan kansallispuisto Lanzarotella tarjoaa unohtumattomia elämyksiä.

Kansallispuisto on muotoutunut nykyiseen muotoonsa 1700-luvulla, jolloin tulivuoren purkauksia sattui kuuden vuoden ajan. Alueen 30 tulivuorta syöksi tulta, savua ja magmaa peittäen kokonaisia kyliä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vehreyden sijaan Timanfayan kansallispuistossa vieraillaan aivan erilaisten maisemien perässä: kuuta muistuttavat kraatterinäkymät ovat hyvin erityiset, eikä vastaavia monivärisiä vulkaanisia näkymiä näe kovin monessa paikassa maailmalla.

>> Lue lisää vinkkejä Espanjaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Barraquito on kanarialainen kahvijuoma

Tämä kanarialainen herkku sopii vain aikuisille – joko maistoit lomalla Barraquito-kahvia?

Ravintolat Espanjassa

Kymmenen asiaa, jotka voivat yllättää suomalaisen espanjalaisessa ravintolassa

Espanja

Suomalaiset rakastavat Espanjaa, mutta mitä maassa kannattaa varoa? Muista nämä 7 asiaa

Playa Catedrales Espanjassa

Oletko kuullut tästä Espanjan erikoisesta rannasta? Niin kaunis, että vierailu on varattava etukäteen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja