Hyppää sisältöön

Unohtumaton Colorado

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 16.12.2010
Upeat vuoristomaisemat ja länkkärityyliset – kuin ajassa pysähtyneet – vuoristokylät tekevät Coloradosta erilaisen, luonnonarvoiltaan rikkaan ja monipuolisen matkakohteen.

Colorado on Yhdysvaltojen keskilännessä sijaitseva osavaltio, jota hallitsevat Rocky Mountains eli Kalliovuoret. Coloradossa on yli 4,3 kilometrin korkuisia vuoria enemmän kuin missään muussa Yhdysvaltojen osavaltiossa. Asukasluku Coloradossa on 4,7 miljoonaa, joista melkein puolet asuu osavaltion pääkaupungin, Denverin, alueella. Vuodenajat ja lämpötilat ovat hyvin samanlaiset kuin Suomessa, paitsi että aurinko paistaa keskimäärin 300 päivää vuodessa.

Black Canyon – valtava kanjoni

Paikoitellen yli 600 metriä syvään, kapeaan kanjoniin ei auringonvalo aina pääse, siitä nimi Musta kanjoni. Kanjonin kokonaispituus on 85 km. Vaikka katsominen näköalapaikalta alas kanjoniin tuntuu vatsassa, käveleminen kivi- ja puurakenteisia rappusia alas kanjonin pohjalle kannattaa. Miten pieneksi sitä voikaan itsensä tuntea syvällä jyrkkäseinäisen kanjonin pohjalla! Kirkasvetisen joen poluilla voi helposti vierähtää useita tunteja, varsinkin jos pysähtyy jokirantaan piknikille ja ihailemaan maaoravia, lintuja ja upeita kasveja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Colorado National Monuments – punainen vuoristo

Coloradon osavaltion länsirajalla kannattaa ehdottomasti ajaa unohtumaton, 37 kilometrin pituinen reitti punaisen vuoriston ja sen kanjoneiden halki. Useilla pysähdyspaikoilla voi ikuistaa sanoinkuvaamattoman kauniita näkymiä, aivan kuin todisteeksi jostakin epätodellisen tuntuisesta kokemuksesta. Lähemmän kosketuksen punaisiin vuorenrinteisiin ja pylväsmäisiin muodostelmiin saa pienillä patikkaretkillä vuoripoluilla.

Intiaaniasutuksia ja jännittäviä höyryjunamatkoja

Osavaltion lounaisosassa sijaitsee Mesa Verden kansallispuisto, joka on valtavan vuoren tasaisella laella (mesa = pöytä). Jo sinne nousu autolla on henkeäsalpaava. Puistossa pääset kävelemään vuoriston rinteisiin kaivetuissa entisajan intiaanien asumuksissa. Niihin laskeudutaan polkuja pitkin, välillä kiivetään tikkaita ylös ja toisinaan taas kontataan tunnelia pitkin asumuksesta toiseen. Myös museo pienoismalleineen on todella mielenkiintoinen ja antaa hyvän kuvan intiaanien silloisesta elämästä.

Durangossa voit kokea höyryjunamatkan, jota et unohda! Savua tupruten juna kulkee läpi upeiden maisemien, välillä vuorten rinteissä – jolloin vain rohkeimmat uskaltavat katsoa alas – välillä ylitetään koskia tai ajetaan pikkukylien läpi vastaten asukkaiden kädenheilutuksiin. Kaikki tämä mukavasti istuen joko ikkunallisessa vaunussa tai avovaunussa, joka on suositumpi.

Kaipaatko vielä enemmän seikkailua?

Koskenlasku, River Rafting, on jotakin jokaisen tulisi kokea Coloradossa edes kerran. Sinun ei tarvitse olla urheilija, kokenut koskenlaskija tai edes kovin rohkea, sillä koskenlaskussa on useita tasoja, lapsiperheille tarkoitetuista ihan hurjimpiin laskuihin. Kanjonien yllä on jännittäviä keinuja sellaisille, jotka eivät pelkää korkeita paikkoja. Lisäksi on erilaisia kelkkoja tai jopa varjoliitoa alas vuorenrinteiltä. Tyynellä säällä voit hypätä kuumailmapallon kyytiin tai ottaa helikopteriajelun vuoristossa. Haluttaessa helikopteri tekee hurjan syöksyn kanjoniin!

Rauhallisemmissa merkeissä voi vuoristosta nauttia myös hiihtohississä tai kaapelivaunussa istuen. Vauhti ei päätä huimaa, mutta upea näkymä tekee sen! Vuoristopoluilla tapaat kauriita, vuoristolampaita ja monia erilaisia pikkueläimiä. Puhumattakaan kesän upeasta kukkaloistosta, vesiputouksista, tai syksyn väreistä vuoristossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Coloradoon tulee talviurheilijoita ympäri maailman. Runsas lumi, aurinkoiset päivät ja upeat rinteet takaavat täydellisiä lasketteluhetkiä esimerkiksi Aspenissa.

Elämää vuoristokaupungeissa

Coloradossa ei ole harvinaista, että kaduilla tapaa miehiä cowboy-hattuineen, -saappaineen ja joskus jopa hevosineen! Pikkukaupungin pääkatuon leveä ja sitä reunustavien rakennusten julkisivu on korkea ja hieno. Mitä sitten on sen takana, onkin monesti eri juttu.

Amerikkalainen elää syödäkseen, suomalainen syö elääkseen. Tämä tulee mieleen Coloradossa. Onneksi terveellisempään suuntaan ollaan siirtymässä Coloradossakin. Colorado, kuten Yhdysvallat yleensäkin, on hyvin monikulttuurinen yhteisö, siksi Coloradosta löytyykin monenlaisia ravintoloita. Meksikolainen ruoka on suosituinta, eikä syyttä!

Julkisia kulkuneuvoja ei juuri ole, vaan lyhyetkin matkat kuljetaan omalla autolla. Autot ovat isokokoisia, usein nelivetoisia, uudempia tai vanhempia amerikkalaisvalmisteisia. Polttoaineen hinnan nousun myötä ovat myös pikkuautot alkaneet yleistyä. Pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden määrä lisääntyy hitaasti.

Ostoksille Coloradoon

Aikaisemmin dollari ja euro olivat melkein saman arvoisia, mutta jos yhdellä eurolla saa yli 1,5 dollaria, ei kannata enää odottaa. Suurimpia säästöjä voi tehdä Denverin ostoskeskuksissa, joissa on valinnanvaraa esimerkiksi vaatteiden ja elektroniikan suhteen. Vuoriston pikkukaupungeissa ei se sijaan kilpailua juuri ole, joten hinnat voivat olla korkeita. Pikkukaupungin pienestä putiikista voit kuitenkin tehdä ainutkertaisia löytöjä kotiin vietäväksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Grand Canyon, Yhdysvallat

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja