Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Irlanti

Vihreä Irlanti on hyväntuulinen tarujen saari

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 28.07.2017
Irlantia kutsutaan usein lempinimellä Vihreä saari, ja sitä se totisesti on.

Vihreä saari vie mukanaan

Irlannin historiaa leimaavat monet vaikeudet ja myllerrykset, mutta paikalliset tunnetaan leppoisina tarinankertojina ja musiikin ystävinä. Irlantia kuvataan monesti pyhimysten ja oppineiden maaksi, josta ovat kotoisin monet kuuluisat kirjailijat kuten W.B. Yeats, James Joyce ja Oscar Wilde. Tarinankertojien lisäksi Irlanti levittää kulttuurisena panoksenaan maailmalle myös musiikkia. Kansainvälisesti tunnettuja irlantilaismuusikoita ovat esimerkiksi U2, Westlife, The Corrs ja Sinead O’Connor.

Failte Ireland / Rob DurstonDame Lane Irlannin Dublinissa
Dublin tunnetaan rennoista pubeistaan ja yöelämästään.

Vihreän saaren historiaa

Ensimmäiset asukkaat saapuivat Irlantiin noin 8 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua ja kelttiläiset heimot vuosien 600–150 aikana ennen ajanlaskun alkua. Viikingit kulkivat saaren rantoja 800-luvulta alkaen ja englantilaisia alkoi puolestaan saapua 1100-luvulla. Maahan vakiintui englantilainen hallinto, joka alkoi aiheuttaa ongelmia 1900-luvulla. Irlantilaiset kapinoivat moneen otteeseen, ja surullisenkuuluisa on esimerkiksi epäonnistunut Pääsiäiskapina vuonna 1916.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pääsiäiskapinan jälkimainingeissa sissisota yltyi kunnes kapinalliset saivat haluamansa: 26 eteläisestä kreivikunnasta muodostettiin Irlannin vapaavaltio vuonna 1921. Voitto ei ollut täydellinen, sillä kuusi pohjoista kreivikuntaa jäi Yhdistyneen Kuningaskunnan haltuun. Pohjois-Irlannin kysymys onkin hiertänyt Irlannin suhteita Isoon-Britanniaan aina tähän päivään asti.

Kaupunkeja, maaseutua, rannikkokyliä

Irlannin pääkaupunki Dublin on persoonallisen kaunis kaupunki. Ostoksia on hauska tehdä Grafton Streetin ostosparatiiseissa, minkä jälkeen voikin siirtyä johonkin vilkkaan Temple Barin alueen lukuisista ravintoloista. Vaikka kaupunki on täynnä historiasta kertovia nähtävyyksiä, aidoin irlantilainen tunnelma löytyy paikallisesta pubista.

Kierros ympäröivällä maaseudulla paljasta vihreän saaren koko komeuden: upeat niittymäiset maisemat lampaineen ja hurmaavat pikkukylät jäävät taatusti mieleen. Irlanti on maa, joka saa hymyn kenen tahansa huulille.

Hyvä tietää Irlannista

Irlanti on turvallinen matkailumaa, joka sopii niin historiasta ja kulttuurista kiinnostuneille kaupunkimatkaajille kuin luonnossa samoileville aktiivireissaajillekin. Yöelämästä ja livemusiikista nauttivat turistit ihastuvat erityisesti Dubliniin vilkkaaseen tarjontaan.

Kuten kotoisassa Suomessa, myös Irlannissa päivät ovat pisimpiä ja lämpimimpiä kesäisin. Ei siis ihme, että kesät ovat matkailullisesti sesonkiaikaa – ja hinnat myös sen mukaiset. Jos haluaa säästää, Irlantiin voi lähteä tutustumaan talvella, mutta kannattaa ottaa huomioon, että kaikki nähtävyydet ja käyntikohteet eivät ole talvisin auki. Paras aika matkustaa Irlantiin on heinä- tai syyskuu, jolloin säät ovat keskiarvojen mukaan mukavat, eivätkä suurimmat turistilaumat ole liikkeellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN IRLANNISSA

IstockphotoLampaat irlantilaisella tiellä
Lampaat ovat tavallinen näky Irlannin maaseudulla.

Suorin lennoin Dubliniin

Suomesta on helpointa matkustaa Irlantiin suoralla lennolla Helsingistä Dubliniin. Kaupunkien välillä liikennöi irlantilaisyhtiö Aer Lingus. Myös monet kotimaiset matkanjärjestäjät tarjoavat kaupunkilomapaketteja Dubliniin tai kiertomatkoja Irlannin maaseudulle. Edestakaiset lennot Helsingistä Dubliniin maksavat tyypillisesti 200-300 euroa. Hinnoissa on paljon vaihtelua ja lopullinen summa riippuu varaus- ja matkustusajankohdista. Vaihdollisin yhteyksin voi päästä edullisemmin perille esimerkiksi Lontoon kautta matkustamalla.

Dublinin lentoasema sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä kaupungin keskustasta, ja sinne pääsee helposti tiheään tahtiin liikennöivällä lentokenttäbussilla.

>> Vertaile hinnat ja varaa lennot Dubliniin

Monitasoista majoitusta

Dublinissa valinnanvaraa riittää luksushotelleista retkeilymajoihin, mutta maaseudulla yleisimmät yöpymispaikat ovat bed & breakfast –tyyppiset majatalot. Irlannin hintataso on suunnilleen samanlainen kuin Suomessakin, joten majoitusta varten kannattaa varata kunnon budjetti.

>> Vertaile hinnat ja varaa hotelli Irlannista

Autolla kierrät vaikka koko saaren

Kaupunkilomalla Irlannissa liikkuminen onnistuu hyvin joko jalkaisin tai julkisen liikenteen avulla, sillä etenkin Dublinissa verkosto on hyvä ja julkinen liikenne kohtalaisen sujuvaa. Myös pidempien matkojen kulkeminen bussilla tai junalla onnistuu, mutta liput voivat olla varsin kalliita.

Oman auton vuokraus on ehdottomasti paras keino tutustua Irlannin maaseutuun ja laajentaa loman kokemuspiiriä. Autolomailu Irlannissa on lyhyiden välimatkojen ja hyvien teiden johdosta helppoa. Ajomatkan aikana voi ihailla omaan tahtiin hienoja maisemia jyrkänteineen, kallioineen ja rantoineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto Irlannista

[rp_social]

IRLANNIN MATKAKOHTEET

Flickr / Larry KoesterThe Half Penny Bridge
Dublinin tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu muun muassa The Half Penny Bridge -silta.

Värikäs Dublin on rakastettu kaupunkikohde

Irlannin pääkaupunki Dublin on hyväntuulinen paikka, josta matkailija löytää välitöntä tunnelmaa ja aivan varmasti juttuseuraa. Vaikka kaupunki on täynnä hienoja vanhoja rakennuksia, monen matkailijan suosikkipaikkoja ovat kaupungin erinomaiset pubit. Suurin osa turistikohteista löytyy kaupungin halki virtaavan Liffey-joen eteläpuolelta. Ravintoloiden ja pubien ystävät viihtyvät erinomaisesti Temple Bar -alueella, joka sijaitsee juuri sopivasti turistialueen sydämessä.

Historiallisista rakennuksista kenties kiinnostavin on Trinity College, joka on Irlannin ensimmäinen yliopisto. Upea koulurakennus on näkemisen arvoinen, mutta suurimmat aarteet löytyvät rakennusten sisältä. Yliopiston tärkein nähtävyys on siellä säilytettävä Book of Kells, joka yksi maailman vanhimmista kirjoista. Jos sisälläsi asuu pieni tai suuri Harry Potter -fani, on Trinity Collegen kirjasto ehdoton käyntikohde Dublinissa. Se on kuin todeksi tullut Tylypahkan sali, sillä erotuksella, että tämä kirjasto on ollut olemassa jo kauan ennen kirjoja ja elokuvia.

Yksi suosituimmista turistikohteista Dublinissa on Guinness Storehouse, joka on panimon yhteydessä toimiva Guinnessin oluttuotantoa ja yrityksen historiaa esittelevä museo. Luonnollisesti museoon on yhdistetty myös kauppa, joka tarjoaa maistiaisia panimon tuotannosta.

Jos haluat kohdata Dublinin eläväisimmillään, kannattaa matka ajoittaa Pyhän Patrickin päivän seutuville maaliskuussa. Pyhän Patrickin päivänä 17.3. irlantilainen kulttuuri suorastaan hehkuu ja kaupungin läpi marssii hieno paraati.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vieraanvaraisessa Corkissa viihdytään

Etelä-Irlannista löytyy maan kolmanneksi suurin kaupunki Cork, joka on myös tärkeä satamakaupunki. Ystävällisen Corkin läpi virtaa kahteen kanaaliin jakautunut Lee-joki, ja kanaaleja ylittävät lukuisat kauniit sillat. Kaupungin keskusta sijaitsee virtojen välissä.

Kuten Dublinissa, myös Corkissa on paljon nähtävää. Jos haluaa kertasilmäyksillä ihailla kaupungin maisemia, kannattaa kavuta St. Ann’s -kirkon torniin Shandoniin, josta on komeat näkymät kaupungin ylle. Puheliaisiin paikallisiin saa helposti yhteyden pistäytymällä English Market -nimisellä viktorianaikaisella torilla. Katetulla torilla myydään kaupungin parhaita herkkuja juustoista mausteisiin.

Kierros Irlannin maaseudulla

Tramonen rannikkokaupunki on suosittu rantalomakohde, mutta yksi Etelä-Irlannin mukavimmista rantakohteista on keskiaikainen Youghalin kaupunki. Kaupungin alueella on useita kilometrejä pitkiä rantoja, meren herkuilla lastattuja ravintoloita, golfkenttiä ja upeita kävelyreittejä.

Noin kahdeksan kilometrin päässä Corkista sijaitsee Blarneyn kylä keskellä komeaa metsämaisemamiljöötä. Alueelta löytyy esimerkiksi kuuluisa Blarney Stone aivan kylän nimikkolinnan läheisyydessä. Blarney Stone on hyvät puheenlahjat antava kivi, joten jos olet esiintymiskammoinen tai et saa ensitreffeillä sanaa suustasi, kannattaa kiveä tervehtiä halaamalla ja suutelemalla.

Jos haluaa ajella keskellä Irlannin kenties kukoistavimpia maisemia, kannattaa auto suunnata kohti Ring Of Kerrya, jota pidetään yhtenä maailman kauneimmista maisemareiteistä. Killarneyn kaupungista alkava reitti jatkuu Kerry Peninsulaa pitkin, ja matkan aikana on mahdollisuus katsella henkeäsalpaavia maisemia ja vierailla pienissä ja kodikkaissa kylissä. Reitti tekee nimensä mukaisesti ympyrän ja palaa takaisin Killarneyyn.

Killarneyn lisäksi kannattaa tutustua myös Clareen, jonka keskus on nimeltään Ennis. Claressa on lukuisia pieniä kyliä, jotka ovat lähes jokainen kuuluisia irlantilaisen musiikin tapahtumistaan.

>> Lue lisää Irlannin luontokohteista

[rp_social]

IRLANNIN PARHAAT

Dalkey Castle Dublinissa

Irlannin parhaat elämykset

 1. Koe irlantilaispubit musiikkiesityksineen – niistä löytyy aito paikallistunnelm.
 2. Vuokraa auto ja kierrä vihreää saarta
 3. Tutustu Dublinin historiallisiin nähtävyyksiin
 4. Näe Connemaran upeat rannikkomaisemat
 5. Vieraile hilpeissä irlantilaiskaupungeissa – Derry, Kilkenny ja Cork ovat hyviä vaihtoehtoja

Irlannin hienoimmat luontokohteet

 1. Aransaaret
 2. Giant’s Causeway
 3. Cliffs of Moher
 4. Wicklow-vuoret

Irlantilaiset viskitehtaat, joissa kannattaa vierailla

 1. Old Bushmills, Bushmills
 2. Tullamore Dew, Tullamore
 3. Jameson, Dublin

Lisätietoa

Irlannin viralliset matkailusivut

Teksti: Jenna Lehkonen, Anu Vaheristo, Riikka Krenn
Kuvat: Istockphoto, Failte Ireland / Rob Durston, Flickr / Larry Koester

[rp_social]

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Älä jätä näitä nähtävyyksiä väliin Dublinissa! Kaupungin yhdeksän parasta kohdetta

Causeway Coastal -tie, Irlanti

Road trip Pohjois-Irlannissa: kuvankaunis Causeway Coastal

Italia

Vuoden 2018 googletetuimmat matkakohteet – 5 paikkaa, jotka kiinnostivat eniten

Carrickfinn Beach

Maailman kaunein kiitorata sijaitsee Star Warsin kuvauspaikalla – lentokentällä ei voisi olla enää hienompia maisemia

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja