Hyppää sisältöön

Onko Virossa tapana jättää tippiä? Toimi näin, kun lomailet naapurimaassa

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 28.11.2023
Juomaraha-asiat saattavat mietityttää matkailijaa Virossa.

Virossa ei ole vakiintunutta tippikäytäntöä

Laivamatka Helsingistä Tallinnaan on nopea, mutta perillä Viron puolella voi heti tuntea olevansa ulkomailla. Mieleen saattaa nousta kysymyksiä käytännön asioista etelänaapurissa. Pitääkö Virossa jättää tippiä?

Juomaraha-asioita joutuu Virossa miettimään eniten ravintolassa, mutta myös taksikuskia tai hotellisiivoojaa voi muistaa tipillä. Suomen tapaan Virossa ei ole vakiintunutta tippikulttuuria, eikä henkilökunta automaattisesti odota juomarahaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tallinnan kansainvälistyminen on kuitenkin vaikuttanut siihen, että erityisesti vanhankaupungin ravintoloissa tipataan entistä ahkerammin. Esimerkiksi britti- ja amerikkalaisturistit jättävät yleensä aina juomarahaa matkakohteen omista käytännöistä riippumatta.

Näin tippaat Tallinnassa

Jos koet saaneesi erinomaista palvelua, on juomarahan jättäminen Virossa kohtelias ele. Sopivan summan määrittäminen voi tuntua hankalalta, mutta esimerkiksi kymmenen prosenttia laskun loppusummasta on helppo sääntö.

Tallinnan matkailuneuvonta Visit Tallinn vahvistaa omilla verkkosivuillaan, ettei tippaus ole pakollista, mutta 5–10 prosenttia on yleinen juomaraha hyvästä palvelusta.

Inka KhanjiTippaus Tallinnassa
Ravintolat ovat matkalla isossa roolissa, kun suomalaiset suuntaavat Tallinnaan.

Jos taas ravintolakokemus on ollut pettymys ja palvelussa parantamisen varaa, ei tarvetta tipille ole. Moni matkailija on varmasti huomannut, että Viron palvelukulttuurissa on isoja eroja. Huonosta palvelusta ei tarvitse erikseen palkita.

Baltic Guide -lehti kertoo vuonna 2017 julkaistussa artikkelissa tarjoilijoiden palkkojen olevan Virossa matalia. Koska ravintolaruokailu on Virossa kotimaata edullisempaa, jää suomalaismatkailijan budjetista todennäköisesti varaa ilahduttaa ammattitaitoista tarjoilijaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Baltic Guiden haastattelemien tarjoilijoiden mukaan virolaisilla itsellään ei ole tapana jättää juomarahaa. Myös suomalaisten maine tippaajina on varsin kehno.

Lue lisää vinkkejä: Rantapallon matkaopas Tallinnaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Löydä sopiva matkavakuutus

Matkavakuutusten ABC – mitä pitäisi tietää, kun etsit sopivaa matkavakuutusta?

Lapsiperheen vinkit Tallinnaan

Lasten kanssa Tallinnassa – kaikki mitä tarvitset onnistuneeseen matkaan

Jägalan vesiputous

Tiesitkö jo tästä? Tallinnasta on helppo tehdä retki upealle vesiputoukselle – katso kuvat

Minne matkustaa toukokuussa?

Minne matkustaa toukokuussa? 10 ideaa, jos lomasi osuu keväälle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja