Kuva: Inka Khanji
Onko Tallinnassa tapana jättää tippiä?

Onko Virossa tapana jättää tippiä? Toimi näin, kun lomailet naapurimaassa

Juomaraha-asiat saattavat mietityttää matkailijaa Virossa.

Virossa ei ole vakiintunutta tippikäytäntöä

Laivamatka Helsingistä Tallinnaan on nopea, mutta perillä Viron puolella voi heti tuntea olevansa ulkomailla. Mieleen saattaa nousta heti kysymyksiä käytännön asioista etelänaapurissa. Pitääkö Virossa jättää tippiä?

Juomaraha-asioita joutuu Virossa miettimään eniten ravintolassa, mutta myös taksikuskia tai hotellisiivoojaa voi muistaa tipillä. Suomen tapaan Virossa ei ole vakiintunutta tippikulttuuria, eikä henkilökunta automaattisesti odota juomarahaa.

Tallinnan kansainvälistyminen on kuitenkin vaikuttanut siihen, että erityisesti vanhankaupungin ravintoloissa tipataan entistä ahkerammin. Esimerkiksi britti- ja amerikkalaisturistit jättävät yleensä aina juomarahaa matkakohteen omista käytännöistä riippumatta.

Jos koet saaneesi erinomaista palvelua, on juomarahan jättäminen Virossa kohtelias ele. Sopivan summan määrittäminen voi tuntua hankalalta, mutta esimerkiksi kymmenen prosenttia laskun loppusummasta on helppo sääntö.

Jos taas ravintolakokemus on ollut pettymys ja palvelussa parantamisen varaa, ei tarvetta tipille ole. Moni matkailija on varmasti huomannut, että Viron palvelukulttuurissa on isoja eroja. Huonosta palvelusta ei tarvitse erikseen palkita.

Baltic Guide -lehti kertoo vuonna 2017 julkaistussa artikkelissa tarjoilijoiden palkkojen olevan Virossa hyvin matalia. Koska ravintolaruokailu on Virossa kotimaata edullisempaa, jää suomalaismatkailijan budjetista todennäköisesti varaa ilahduttaa ammattitaitoista tarjoilijaa.

Baltic Guiden haastattelemien tarjoilijoiden mukaan virolaisilla itsellään ei ole tapana jättää juomarahaa. Myös suomalaisten maine tippaajina on varsin kehno.

Lue myös: Kuusi yleistä myyttiä Tallinnasta – sinäkin olet kuullut nämä, mutta mikä on totta ja mikä tarua?

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Inka Khanji

Päivitetty: 13.1.2020

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 2,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia