Tällaista on ruoka Mallorcalla – maista ainakin näitä paikallisia herkkuja
Tällaista on mallorcalainen ruoka
Espanjalle kuuluvalla Mallorcan saarella syödään monia ruokia, joihin matkailija on tottunut jo mantereen puolella. Monet espanjalaiset klassikot kuten tapakset, ilmakuivattu kinkku ja espanjalainen perunamunakas tortilla de patatas löytyvät myös mallorcalaisista ravintoloista.
Perinteinen mallorcalainen ruoka sisältää usein sianlihaa, kalaa ja vihanneksia.
Sianliha on keskeinen raaka-aine monessa mallorcalaisessa ruoassa. Liha ja vihannekset paistetaan usein valkosipulissa ja oliiviöljyssä, joita käytetään yleisesti Välimeren keittiöissä. Myös kalaa ja muita mereneläviä on tarjolla useimmissa ravintoloissa, sillä meri ympäröi Mallorcaa joka suunnalta.
Baleaareilla, joihin Mallorcan saarikin kuuluu, ruokailut venyvät espanjalaisittain myöhään. Lounas syödään tyypillisesti vasta iltapäivän puolella ja päivällinen saattaa hyvin venyä yli kahdeksaan illalla. Ruoan kanssa tarjoillaan tavallisesti viiniä tai olutta.
>> Lue myös: Espanjalaisen ruoan ABC – poimi lautaselle Välimeren parhaat herkut
Maista näitä suolaisia herkkuja
Arros brut
Riisi kuuluu moniin espanjalaisiin ruokiin, kuten esimerkiksi paellaan. Mallorcalla on kuitenkin myös oma riisiruokansa, arros brut, joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna likaista riisiä.
Huoleen ei kuitenkaan ole syytä, sillä nimi tulee keitinliemen väristä. Riisi sekoitetaan lihan ja vihannesten kanssa. Valmiiseen ruokaan jää sen verran lientä, että annos näyttää hiukan keittomaiselta. Arros brut maustetaan tyypillisesti sahramilla, paprikalla, kanelilla, pippurilla ja muskotilla.
Tumbet
Mallorcalainen vihannesmuhennos tumbet löytyy perinteisten ravintoloiden listalta. Vaikka kyseessä on vihannesruoka, on valmistuksessa joskus käytetty myös hiukan sianlihaa. Kasviskeitossa on munakoisoa, perunaa ja tomaattia, ja toisinaan siihen laitetaan myös kesäkurpitsaa.
Frit mallorqui
Yksi tyypillisimpiä mallorcalaisia ruokia on frit mallorqui, joka sisältää joko lihaa tai kalaa sekä perunoita ja kasviksia. Ainekset sekoitetaan keskenään ja paistetaan. Perinteisesti ruokaan laitetaan sianlihaa.
Sopas mallorquinas
Mallorcalainen keitto sopas mallorquinas on sekoitus kauden vihanneksia. Se valmistetaan sipulista, valkosipulista, tomaatista, kaalista ja muista kauden vihanneksista, maustetaan paprikalla ja toisinaan höystetään sianlihalla. Keitto tarjotaan leipäpalan kanssa.
Sobrasada
Sobrasada on suolainen makkara, jonka voi löytää tavallisesta ruokakaupasta Mallorcalta. Paprikalla maustettu makkara sopii esimerkiksi leivän päälle.
Herkuttele näillä jälkiruoilla
Ensaimada
Hillolla täytetty ensaimada-leivos on tunnetuin paikallinen herkku, jota monet tuovat myös tuliaisiksi saarelta. Sen alkuperä on jo 1600-luvulla, jolloin leivosta tehtiin erilaisiin juhliin.
Spiraalinmuotoinen leivos tarjoillaan usein kahvin kanssa, ja sen reseptistä on erilaisia muunnoksia – joskus sen kanssa syödään myös sobrasada-makkaraa ja kurpitsaa.
Mallorcalaiset siirtolaiset ovat levittäneet ensaimada-reseptin muun muassa latinalaiseen Amerikkaan ja Filippiineille.
Buñuelos
Donitsia tai suomalaista munkkia muistuttavat buñuelos-leivokset tehdään perunataikinasta, paistetaan kuumassa öljyssä ja kuorrutetaan sokerilla. Niitä tarjoillaan monissa kahviloissa erityisesti Les Verges -juhlan aikaan lokakuussa, mutta niistä voi maistaa myös monilla markkinoilla.
Parhaimmillaan leivokset ovat kuumina ja tuoreina.
>> Lue lisää vinkkejä Mallorcan saarelle!
Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää