Tuhansien saarten Filippiinit

Matkailija löytää Filippiineiltä useita valkohiekkaisia rantoja ja autioita paratiisisaaria, mutta myös tiheästi asuttuja kaupunkeja ja suosittuja lomakohteita.

Kohdeopas: Filippiinit

Kuva: Shutterstock
El Nido, Palawan

Satojen saarten viidakko tarjoaa tekemistä vaativammallekin seikkailijalle, mutta Filippiinit kutsuvat viettämään myös rentoa rantalomaa palmun katveessa.

Tuhansien saarten valtio

Filippiinit on yli 7 000 saaresta koostuva saaristovaltio, joka kelluu Tyynellä valtamerellä Kaakkois-Aasiassa.

Filippiinien saaristo on tunnettu valkohiekkaisista rannoistaan ja väkirikkaista kaupungeistaan. Siinä missä Manila on yksi maailman tiheimpiin asutuista ja saastuneimmista kaupungeista, löytyy saaristosta myös täysin asumattomia pikkusaaria paratiisirantoineen.

Ensimmäinen eurooppalainen Filippiinien saarilla oli Fernao de Magalhães, joka löysi saaret 1500-luvun alkupuoliskolla. Sittemmin Espanja hallitsi saaria yli 300 vuoden ajan, kunnes saaret siirtyivät Yhdysvalloille 1800-luvun lopussa. Filippiinit itsenäistyivät toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1946. Espanjalaisten ja yhdysvaltalaisten jäljet näkyvät Filippiineillä tänäkin päivänä. Saarten virallinen kieli on filipinon ohella englanti.

Vaikka Filippiinit koostuu tuhansista saarista, suurin osa niistä on pieniä ja asumattomia. Valtaosa väistöstä asustaa noin kymmenellä suurimmalla saarella, joille myös matkailijat ainakin aluksi suuntaavat. Filippiinien tunnetuimpia kohteita ovat pääkaupunki Manila ja rantalomakohde Boracay. Saariston pikkusaaret tarjoavat paljon retkimahdollisuuksia.

Kuva: ShutterstockFilippiinit
Filippiinien tuhansilla saarilla on paljon rantaviivaa, jossa voi nähdä esimerkiksi filipino-veneitä.

Filippiinien ilmasto

Pääasiassa Filippiineillä vallitsee trooppinen ilmasto. Lämpötilat kohoavat lämpimiin lukemiin ympäri vuoden ja jopa kylmimpään aikaan tammikuussa ylletään yli 20 asteeseen. Kuumimpaan aikaan keväällä lämpötilat kohoavat yli 30 asteen.

Sateiden suhteen alueelliset erot ovat saaristossa huomattavia. Filippiinien pohjoisosissa koetaan yksi sadekausi vuodessa, kun taas saariston eteläisimmissä osissa sateita saadaan tasaisesti ympäri vuoden. Filippiinien pohjoisosan sadekausi ajoittuu kesään ja alkusyksyyn, muulloin sademäärät jäävät vähäisiksi.

Alkusyksystä Filippiinejä uhkaavat trooppiset hirmumyrskyt, sillä saaristo sijaitsee aivan niiden reitillä.

Valkeahiekkainen paratiisisaaristo

Filippiinit tunnetaan erityisesti rantalomakohteena, sillä saaristosta löytyy lukuisia paratiisisaaria. Filippiinien pitkät valkohiekkaiset rannat on kuin luotu auringonpalvontaan ja vesiurheiluun. Saariston rannoilla voi harrastaa esimerkiksi purjehdusta, surffausta, purjelautailua ja vesihiihtoa.

Kirkas, turkoosin vivahtava merivesi tarjoaa loistavat mahdollisuudet sukeltajille ja snorklaajille. Filippiinien vesistöistä löytyy koralleja, värikkäitä kaloja ja paljon sukelluskurssilaisia. Suosittu sukelluskohde on Mindoron saarella sijaitseva Puerto Galera Bay, mutta hyviä sukelluskohteita löytyy myös Tubbathan suojellulta koralliriutalta tai Coronilta, jonne pääsee Manilasta lautalla.

Filippiinien saariston valkea hiekka on monien mielestä kenties maailman parasta: pehmeää ja lämmintä. Parhaat rannat löytyvät saariston keskiosista, missä sijaitsevat esimerkiksi Boracayn ja Cebun saaret.

Etenkin Boracay ja sen tunnetuin ranta White Beach ovat Filippiinien suosituimpia lomakohteita. Boracayn rannat olivat niin suosittuja, että kohde suljettiin matkailijoilta huhtikuussa 2018 räjähdysmäisesti kasvaneen turismin vuoksi. Luonnonkauniin alueen roskaantuminen johti väliaikaiseen sulkemiseen. Boracayn ranta avattiin matkailijoille uudelleen lokakuussa 2018.

Mikäli haluaa vähemmän kansoitetuille, vaihtoehtoisia rantoja Boracayn tilalle voi etsiä esimerkiksi Siargaosta, jota kutsutaan Filippiinien surffauspääkaupungiksi.

Filippiineillä voi myös tutustua saariston eksoottiseen luontoon, tehdä veneretkiä pikkusaarille tai lähteä vaikka bongaamaan haikaloja.

Ostosmatkailijan paratiisi

Filippiinit ja erityisesti Manilan kaltaiset kaupungit ovat loistavia kohteita ostosmatkailijalle. Manilassa sijaitsee lukuisia suuria ja pieniä ostoskeskuksia, joista voi ostaa lähes mitä tahansa länsimaisista merkkivaatteista paikallisiin käsitöihin.

Ostospaikkojen lukumäärän ohella ostosmatkailijoita houkuttaa Filippiineille paikallinen hintataso. Filippiinit on yksi maailman edullisimmista ostoskohteista, joten tuliaisten hamstraaminen ei ohenna lompakkoa juuri lainkaan.

Hyvä tietää Filippiineistä

Filippiinit ovat vuoristoisia saaria, joilla sijaitsee yhteensä parikymmentä aktiivista tulivuorta. Maanjäristykset ovat saarella yleisiä, minkä lisäksi Filippiinit sijaitsee trooppisten hirmumyrskyjen kulkureitillä. Sadekauden aikana matkailijan on siis syytä pitää silmällä säätietoja.

Suomen Ulkoministeriö kehottaa Filippiineille suuntaavia matkailijoita noudattamaan erityistä varovaisuutta ja välttämään kaikkea matkustamista Mindanaoon, Zamboangan niemimaalle ja Sulun saaristoon.

Manilan kaltaiset suuret kohteet voivat olla turvattomia, eikä terrori-iskujen mahdollisuutta voi sulkea pois. Suomen Ulkoministeriön mukaan terrori-iskujen mahdollisuus on suuri erityisesti Mindanaolla ja Sulun saaristossa, sekä Manilassa ja muissa suurissa kaupungeissa.

Pommi-iskujen ja kidnappauksen todennäköisyys on Ulkoministeriön mukaan toistaiseksi suuri, ja myös ulkomaalaiset voivat joutua kidnappauksen kohteeksi.

Myös köyhyydestä johtuva katurikollisuus on yleistä. Matkailijan on hyvä tiedostaa mahdolliset riskit, ja pitää omaisuudestaan huolta. Erityinen tarkkaavaisuus Manilan julkisilla paikoilla liikuttaessa on tarpeen.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN FILIPPIINEILLÄ

Kuva: ShutterstockEl Nido, Filippiinit
El Nido on Palawanin alueen toinen suosituista rantakohteista eikä syyttä. Huikeiden maisemien lisäksi osa El Nidon majoitusliikkeistä tähtää kestävään matkailuun.

Lennot Filippiineille

Vaikka vain pienellä osalla Filippiinien saarista on oma lentokenttä, nousee saariston lentoasemien lukumäärä silti satoihin. Ulkomailta tulevat matkailijat käyttävät useimmin Manilan kansainvälistä lentokenttää.

Suomesta ei ole suoria lentoja Filippiineille, vaan koneenvaihdon joutuu tekemään esimerkiksi Amsterdamissa. Muista Aasian kohteista, kuten Bangkokista, Singaporesta ja Hongkongista on hyvät lentoyhteydet Manilaan.

Lennot Suomesta Filippiineille maksavat noin 400–600 euroa.

Hotellit ja majoitus Filippiineillä

Filippiinien suurimmilla saarilla on hyvät mahdollisuudet viihtyisään majoitukseen. Etenkin pääkaupunki Manilasta löytyy paljon kaupunkihotelleja Boracayn ja Mactan-saaren kaltaisista matkailukohteista paljon lomahotelleja. Filippiineillä on tarjolla myös luksusluokan majoitusta sekä paljon kylpylähotelleja.

Tasokkaiden hotellien ohella saaristosta löytyy myös budjettiluokan majapaikkoja ja erikoisempia majoitusvaihtoehtoja, kuten veden päälle rakennettuja bongaloweja. Hotellien hinta-laatusuhde on usein hyvä.

Edullisimmillaan Filippiineillä majoittuu 5–20 eurolla, mutta on hyvä huomioida, että majoituksen taso saattaa olla vaatimaton. Keskimäärin hotelliyö Filippiineillä maksaa noin 40–60 euroa.

Liikkuminen Filippiineillä

Filippiinien saaristossa voi liikkua lentokoneella tai veneillä. Lentoja saarten välillä operoivat esimerkiksi kansalliset lentoyhtiöt Cebu Pacific, Philippine Airlines ja South East Asian Airlines. Kaikille saarille ei kuitenkaan ole mahdollista saapua lentäen. Lautat ja veneet operoivat eri kohteiden välillä.

Suurissa kaupungeissa ja lomakohteissa voi liikkua takseilla, busseilla tai jeepney-busseilla, eli jeepeistä muokatuilla minibusseilla. Taksilla liikuttaessa kuljettajaa kannattaa muistuttaa laittamaan mittari päälle.

Bussit ovat edullinen liikkumismuoto ja reitin määränpää löytyy usein tuulilasista. Myös jeepneyt ovat edullinen tapa siirtyä paikasta toiseen.

FILIPPIINIEN MATKAKOHTEET

Kuva: ShutterstockManila, Filippiinit
Filippiinien pääkaupunki Manila on yksi maailman tiheimmin asutuimmista kaupungeista.

Pääkaupunki Manila

Filippiinien pääkaupunki Manila sijaitsee Luzonin saarella. Manila on yksi maailman tiheimmin asutuista kaupungeista. Matkailija voi kokea Manilassa todellista kaupungin kuhinaa.

Manila on yksi Filippiinien huvielämän keskuksista. Manila tuhoutui pahoin toisessa maailmansodassa, mutta kaupungista löytyy yhä myös historiallisia nähtävyyksiä. Manilan tunnetuimpia käyntikohteita ovat rantakatu, Chinatown, Fort Santiago ja San Agustinin kirkko.

Cebu

Filippiinien saariston keskiosissa sijaitseva suurehko Cebun saari on tunnettu lomakohde. Saarella voi viettää rentouttavaa lomaa kylpylässä tai aktiivista lomaa vesiurheilun parissa. Saarella sijaitsee myös monia nähtävyyksiä, kuten Fort San Pedron linnoitus ja Basilica Minore Del Santo Nino -kirkko. Cebulta löytyy paljon luksusluokan lomahotelleja.

FILIPPIINIEN PARHAAT

Kuva: ShutterstockBoracay, Filippiinit
Yksi Filippiinien tunnetuimmista kohteista on Boracay, jonka valkohiekkaiset rannat ovat houkutelleet yhä enemmän matkailijoita. Matkailijoiden määrän kasvaessa ranta roskaantui ja se jouduttiin vuonna 2018 sulkemaan väliaikaisesti.

Filippiinien parhaat rannat

  1. El Nido, Palawan
  2. Pagudpud, Luzon
  3. Puraran Beach, Catanduanes
  4. Puerto Galera Bay, Mindoro
  5. Bounty Beach, Malapascua
  6. White Beach, Boracay

Lisätietoa

Filippiinien virallinen matkailusivusto

Teksti: Jenna Lehkonen, Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 18.9.2019

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia