Hyppää sisältöön

Ruokamatka San Sebastianiin – Espanjan kulinaarikaupunki hurmaa herkuttelijan

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 28.11.2023
San Sebastian on viihtyisä rantakaupunki Pohjois-Espanjassa, jonne kulinaristi suuntaa vaikka vain syömään.

Pintxot ovat baariruokaa parhaimmillaan

Espanjan kulinaarikaupunkina tunnetussa San Sebastianissa ei voi olla törmäämättä pintxoihin, Baskimaan paikallisiin tapaksiin. Perinteinen pintxo on usein valkoisen patonkipalan päälle rakennettu suupala, joka voi sisältää esimerkiksi ilmakuivattua kinkkua, espanjalaista omelettia, lihaa tai kalaa. Tikun päässä tarjoiltava pintxo voidaan koota myös ilman leipää.

Pintxos-etiketti vaihtelee hieman ravintoloittain, mutta osassa paikoista ruokailija voi vapaasti syödä haluamansa määrän tiskille nostettuja pintxoja. Lopuksi tarjoilija laskee tikkujen määrän, jonka pohjalta hinta määräytyy. Tyypillisesti pintxoja syödäänkin tiskillä seisoen tai istuen. Lämpimiä pintxoja sen sijaan tilataan listalta pöytään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suurin keskittymä pintxos-baareja löytyy vanhastakaupungista eli Parte Viejasta, joka sijaitsee San Sebastianin sataman kupeessa. Edullisimmillaan pintxoja voi löytää eurolla, jolloin suomalaismatkailija saattaa joutua hieraisemaan silmiään epäilyttävän edullisen laskun saapuessa tiskille.

Vieri viereen pystytettyjen kuppiloiden valikoima on melko pitkälti samanlainen, mutta mielikuvituksellisempia pintxoja etsivän kannattaa kartoittaa valikoimaa jo etukäteen. Parhaimmillaan pintxot ovat kuin pieniä taideteoksia.

Michelin-ravintoloiden Baskimaa

San Sebastinia ei turhaan kutsuta Espanjan ruokapääkaupungiksi: kaupungissa ja sen ympäristössä on kokoonsa nähden harvinaisen suuri määrä Michelin-tähdellä palkittuja ravintoloita. Kaupunki kehuskeleekin omistavansa eniten tähtiä neliökilometriin nähden.

Ateria huippuravintolassa tekee loven reissubudjettiin, mutta innokkaimmat ruokaharrastajat saattavat testata matkan aikana useammankin Michelin-ravintolan.

Todellista luksusta lautasella kaipaavan matkailijan kannattaa suunnata yhteen kaupungin kolmesta kolmen Michelin-tähden ravintolasta. Akelarre ja Arzak sijaitsevat San Sebastianissa, kun taas Martín Berasategui toimii Lasarte-Oriassa kaupungin ulkopuolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Michelin-ravintoloihin pöytävaraus on tehtävä hyvissä ajoin. Kannattaa myös huomioida, että useimmat huippuravintolat ovat suljettuna yhden tai kaksi päivää viikosta.

Poikkea siideri- tai viinitilalla

Pohjois-Espanjassa tuotetaan paljon siideriä, jonka valmistukseen myös matkailijat pääsevät tutustumaan. Visiitti siideritilalle on hauska ohjelmanumero sellaisellekin reissaajalle, joka on jo ehtinyt kiertää useita viinitiloja. Tiesitkö, miten siideriä tuotetaan ja mikä on sen oikeaoppinen kaatotapa?

Useimmat San Sebastianin siideritiloista sijaitsevat Astigarragassa vajaan kymmenen kilometrin ajomatkan päässä. Opastetun kierroksen lisäksi matkailijat pääsevät halutessaan nauttimaan perinteisen illallisen paikallisen siiderin kera.

Siideri ja viini ovat myös suosituimmat kyytipojat pintxos-baareissa. Molempia juomia myydään edullisesti laseittain – siiderin saapuessa suomalainen saattaa tosin hämmästyä, sillä juomaa kaadetaan isoon lasiin vain muutaman huikan verran.

Viiniharrastajia varten Baskimaasta löytyy myös useampia viinitiloja, joissa järjestetään opastettuja kierroksia.

Teksti: Maria Hietala

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravintolat Espanjassa

Kymmenen asiaa, jotka voivat yllättää suomalaisen espanjalaisessa ravintolassa

Espanja

Suomalaiset rakastavat Espanjaa, mutta mitä maassa kannattaa varoa? Muista nämä 7 asiaa

Playa Catedrales Espanjassa

Oletko kuullut tästä Espanjan erikoisesta rannasta? Niin kaunis, että vierailu on varattava etukäteen

Espanjan rantaetiketti

Tällainen on Espanjan rantaetiketti – aurinkoa yläosattomissa ja 7 muuta huomiota

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja