hero taustakuva

Näin tilaat kahvia Espanjassa – tunnetko kaikki nämä vaihtoehdot, jotka yllättävät ensikertalaisen?

Shutterstock artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Espanjassa on aivan oma kahvikulttuurinsa. Lue pikavinkit, joilla pärjäät lomalla!
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 01.08.2018
facebook   whatsapp

Ensikertalaisen kahviopas Espanjaan

On liioiteltua väittää, että kahvin tilaaminen Espanjassa olisi ensikertalaiselle vaikeaa. Yhtä kaikki paikalliset käytännöt ja juomalistat saattavat saada matkailijan hämmentymään. Mitähän eteen kannetaan, jos tilaisi pelkän ”kahvin”?

Espanjassa on aivan oma kahvikulttuurinsa, jonka valikoimasta löytyy vaihtoehtoja kaikkiin tilanteisiin aamupalasta illallisen palanpainikkeeksi. Aina on aikaa poiketa kahville – jos ei muuten, niin pystybaarin tiskille.

Espanja ei ole varsinainen take away -kahvien maa, vaikka käytännöt ovatkin muuttuneet erityisesti isoissa kaupungeissa uusien sukupolvien myötä. Espanjalaiselle paras tapa nauttia kahvi on kuitenkin edelleen omassa kantabaarissa kaikessa rauhassa.

Tietysti Espanjasta löytyvät myös Starbucks ja muut modernit kahvilaketjut, joiden tarjonta noudattaa kansainvälistä linjaa. Mutta miksi haluaisit juoda kahvisi niissä – nyt ollaan Espanjassa!

Espanjan suosituimmat kahvit

Espanjassa ei litkitä kuppitolkulla suodatinkahvia, vaan kahvi nautitaan usein lyhyenä espressona pienestä kupista. Saat sen tilaamalla café solon, joka maksaa yleensä noin euron. Kun tarvitset enemmän potkua, voit pyytää sen tuplana (doble).

Ja vastauksena alussa esitettyyn kysymykseen: jos suoritat tilauksen pyytämällä vain kahvia, eteesi tuodaan suurella todennäköisyydellä juuri café solo.

ShutterstockMatkailijan opas: näin tilaat kahvia Espanjassa
Espanjassa kahvin voi nauttia kaikessa rauhassa omassa korttelikahvilassa tai nopeasti hujauttamalla pystybaarin tiskillä.

Jos haluat juomaan tilkan maitoa, valitse cortado. Nimi viittaa kirjaimellisesti pienen juoman lyhyyteen. Cortado sopii kaikille niille, joiden mielestä espresso on liian vahvaa sellaisenaan.

Lähimpänä kupillista mustaa kahvia on americano, joka on käytännössä kuumalla vedellä jatkettu espresso. Maitokahvia kutsutaan puolestaan nimellä café con leche. Espanjalaiset aloittavat usein päivänsä nimenomaan maitokahvilla.

Makean ystävien kannattaa kokeilla Espanjassa café bombonia eli pientä mustaa kahvia kondensoidulla maidolla. Juoma on suosittu paikallisten keskuudessa.

Jos haluat nauttia kahvisi kofeiinittomana, tilaa café descafeinado.

Erikoiskahvit espanjalaiseen tapaan

Monissa espanjalaisissa ravintoloissa ja baareissa listalta löytyvät yleisimmät erikoiskahvit kuten cappuccino sekä kahvidrinkit kuten Irish Coffee. Suomessa suosittu latte sekä erilaiset kasvimaidot ovat harvinaisempia, ellet asioi modernissa kahvilaketjussa.

Jos haluat espressoosi tujauksen alkoholia, voit tilata carajillon. Saat itse päättää, haluatko juomaasi esimerkiksi rommia, brandya, viskiä tai jotain aivan muuta.

Erityisesti Kanariansaarilla suosittu kahviherkku on barraquito, joka on pieni espresso appelsiiniliköörillä ja kondensoidulla maidolla. Makea juoma rakennetaan pieneen lasiin kerroksittain ja sopii vaikka jälkiruoaksi.

ShutterstockMatkailijan opas: näin tilaat kahvia Espanjassa
Barraquito tarjoillaan lasista, jolloin juoman eri kerrokset näkyvät selvästi.

Kesähelteillä matkailijoille saattaa maistua myös jääkahvi. Perinteisessä espanjalaisravintolassa et saa eteesi jäähilejuomaa, vaan paikallinen jääkahvi eli café con hielo on kaikessa yksinkertaisuudessaan pieni espresso, jonka kylkeen annetaan lasi jääpaloilla. Kahvi kaadetaan lasiin jäähtymään.

Kun tilaat kahvin Espanjassa, muista lisätä sanan perään tärkeä kohteliaisuustermi. Oikeaoppinen tapa tilata kahvi on esimerkiksi ”Un café solo, por favor”.

Lue myös: Näin tilaat tapaksia Espanjassa – matkailijan ohjeet ja 20 tyypillistä annosta

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

  1. Hyvin on Espanjan kahvit esitelty ja nehän ovat mainioita malleja siitä, miten kahvi pitää juoda.

    Sen verran korjausta, että cortado ei tarkoita ”pienen juoman lyhyyttä” vaan ”leikattu”. Vahvan kahvin voima on siis leikattu eli laimennettu maitotilkalla. Kahviloissa kannattaa istua tiskillä niin kahvintekijälle voi kertoa kuinka paljon sitä leikkausta, eli maitoa kahvikuppiinsa haluaa. On mainio juoma.


  2. Espanjassa todellakin saa kofeiinitonta kahvia kaikissa noissa muodoissa. Samoin kaupoissa sitä on kunnon valikoimat. Sen hyvinkin yleistä, pienimmässäkään baarissa ei säikähdetä, jos tilaa ”Descafeinado”. – Epäilijöille tiedoksi, se maistuu ihan oikeasti kahvilta, makuhan tulee pavuista ja paahdosta. Kofeiini itsessään ei maistu millekään. – Siis rohkeasti ottamaan illalla kupponen descafeinadoa, jos pelkää yöunen menetystä.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.