Hyppää sisältöön

Makumatka viinitiloille

Kirjoittajan oletuskuva
Kalle Päivitetty: 20.06.2012
Viini hurmaa sekä kielen että mielen, mutta kun ympärillä on vielä aidon viinitilan tunnelma, kokemus on vastustamaton.

Pohjois-Kalifornia

Kukkuloilla sijaitseva San Francisco on kaunis kaupunki, jota ympäröi meri kolmelta ilmansuunnalta. Suurkaupungin läheisyydessä sijaitsevat maailmankuulut Napa Valleyn ja Sonoman viinitilat, ja kaupungin pohjoispuolella olevilla tiloilla pääsee aistimaan viinitilojen perinteikkään tunnun.

Alueella toimii yli 400 laadukkaita viinejä valmistavaa viinitilaa, joista kenties kuuluisin on Rubicon Estate. Suomalaisia kiinnostava yksityiskohta tässä alkuperäiseltä nimeltään Niebaum-Coppola – viinitilassa on se, että sen on perustanut suomalaiset juuret omaava merikapteeni Gustave Niebaum.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tila siirtyi 1970-luvulla kuuluisan elokuvaohjaaja Francis Ford Coppolan omistukseen. Coppolan käsissä tila on jatkanut arvokkaita perinteitään, alkuperäiset viinitarhat on yhdistetty, ja viininvalmistuksen perinteitä jatkettu. Viinitilalla voi luonnollisesti maistella talon tuotteita.

Toscana

Toscana on eräs Italian idyllisimmistä maakunnista. Se on vihreänä kumpuilevien kukkuloiden, viinitilojen ja taideaarteiden ajaton kehto, jossa sijaitsevat esimerkiksi Firenzen ja Pisan keskiaikaiset kaupungit.

Auringon paisteessa voi kokeilla Toscanalaisen keittiön makuja ja siemailla paikallisia Chianti-viinejä. Toscanan lomalla on ihana retkeillä ryhmässä tai omin päin. Kun matkustaa oma-aloitteisesti, voi vierailla alueen lukuisilla viinitiloilla.

Fattoria di Fugnanon maatila sijaitsee 57 kilometrin päässä Firenzestä, ja upealla paikalla olevalla tilalla valmistetaan puna- ja valkoviiniä, grappaa, oliiviöljyä ja pastaa. Tila toimii myös hotellina. Toinen tutustumisen arvoinen kohde on lyhyen matkan päässä Firenzestä sijaitseva Tenuta Il Cornon viini- ja maatila. Tilan yli 10 000 puun oliivilehto hivelee silmää ja aisteja, puhumattakaan tilan tunnetuista Chianti-viineistä. Tilalla on viihtyisä hotelli uima-altaineen.

Saksa

Saksan tunnetuimmat viinialueet löytyvät Rein- ja Mosel-jokien tuntumasta. Reinin leveän virran lähellä sijaitsee esimerkiksi Rüdesheim, joka on Reingaun viinialueen keskus. Mosel virtaa ilkikurisesti Bernkastelin ja Trieriin kaupunkien suuntaan yhtyen lopulta Reiniin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bernkastelin kaupungissa voi tutustua Heinz Schmittin viinitilaan, jossa on tietenkin mahdollisuus maistelun ohella myös ostaa viinejä, joiden hinta on edullinen verrattuna vastaaviin viineihin kotimaassa. Viininmaistajaisiin voi osallistua Dr. Loosenin kuuluisalla viinitilalla, jonka ohella voi tutustua myös Bernkastelin kauppoihin ja lukuisiin ravintoloihin.

Alsace

Alsace sijaitsee Saksan, Sveitsin ja Ranskan rajoilla, Vogeesien vuoriston laaksossa, aivan Rein-joen varrella. Ensimmäiset asiat, jotka tulevat Alsacesta mieleen, ovat loistavat valkoviinit ja kaunis luonto.

Kun haluaa kierrellä monilla alueen viinitiloilla, on hyvä ottaa lähtökohdakseen Colmarin kaupunki. Kun hotelli sijaitsee Colmarissa, voi päivisin tehdä parinkymmenen kilometrin pituisia retkiä läheisiin kyliin.

Alsacessa on ihastuttavia pieniä viinikyliä, varioivia viinitiloja ja perinteinen paikallinen viinikulttuuri. Ribeauville on eräänlainen viinikylien pääkylä, jossa vierailu on hyvä pohja muihin kyliin tutustumiselle. Kenties mielenkiintoisimmat etapit viinimatkalla sijaitsevat laaksoisessa Vogesien vuoristossa, jossa sijaitsee yhä keskiaikaisia viinikyliä.

Suomi

Vaikkei Suomi virallisesti mikään viinintuottajamaa olekaan, myös kotomaan kamaralta löytyy ihastuttavia pieniä viinitiloja. Anttolassa, 18 kilometrin päässä Mikkelistä sijaitseva Ollinmäen viinitila on eräs Suomen idyllisimmistä viinitiloista.

Ollinmäellä pääsee maistelemaan kotimaisista hedelmistä ja marjoista valmistettuja palkittuja viinejä, tutustumaan viininvalmistukseen ja tietenkin täydentämään omia viinivarastoja. Ollinmäelle voi saapua omalla autolla tai bussikuljetuksella.

Rönnvikin viinitila Sydän-Hämeessä on eräs Suomen johtavista viinitiloista. Rönnvikissä voi läpi vuoden tutustua viininvalmistustiloihin ja maistella tilan palkittuja tuotteita. Rönnvikiin voi matkata maitse omalla autolla, tai risteillen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuva: Flickr / dherrera_96

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Parhaat Italiassa kuvatut elokuvat

Italian kohteet, joissa on kuvattu tunnettuja elokuvia – nämä 7 paikkaa haluat nähdä omin silmin

Los Angelesin kattobaarit

Tällaisia ovat Los Angelesin parhaat kattobaarit – 10 paikkaa, joissa näköalat ovat kunnossa

Mikä Yhdysvaltojen kaupunki sopii sinulle?

Mikä amerikkalainen kaupunki sopii sinulle? 10 kohdetta Yhdysvalloissa

Liikkuminen Los Angelesissa

Los Angelesilla on maine kaupunkina, jossa ei pärjää ilman autoa – matkailijalle se ei ole koko totuus

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja