Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tällainen on Alcatrazin mystinen vankilasaari – 10 faktaa kävijälle

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Alcatrazin vankilasaaren menneisyys kiehtoo matkailijoita.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 27.11.2019
facebook   whatsapp

1. Vankilasta turistihitiksi

Alcatraz on San Franciscon edustalla sijaitseva entinen vankilasaari, joka on nykyään yksi kaupungin suosituimmista turistikohteista. Saarella vierailee vuosittain lähes 1,5 miljoonaa kävijää.

Alcatrazin tiedetään olleen armeijan käytössä vuodesta 1850 lähtien. Vankilana Alcatraz toimi vuosina 1934–1963 ennen kuin se suljettiin korkeiden kustannuksien takia. Huoltotyöt ja tarvittavat remontit osoittautuivat liian kalliiksi – puhumattakaan siitä, että kaikki jouduttiin kuljettamaan saarelle mantereelta aina juomavedestä lähtien.

2. Vankila, josta ei voi paeta

Kun Alcatraz aloitti toimintansa vankilana, kehuskeli laitos olevansa paikka, josta on mahdotonta paeta. Tiukkojen turvatoimien lisäksi saarta ympäröivät San Franciscon lahden kylmät vedet ja voimakkaat virtaukset. Pidettiin mahdottomana, että vangit, jotka eivät varsinaisesti pystyneet pitämään huolta kunnostaan, voisivat selvitä yli parin kilometrin mittaisesta vaarallisesta uintimatkasta mantereelle.

Vankilavuosien aikana pakoa yritti yhteensä 36 vankia. Kukaan ei virallisesti onnistunut pakenemaan, mutta viisi miestä katosi. Näiden oletettiin hukkuneen.

3. Al Capone oli Alcatrazin kuuluisin vanki

Alcatraz oli korkeimman turvaluokituksen vankila, jonne lähetettiin ongelmavangit. Tämä ei välttämättä tarkoittanut pahimpia mahdollisia rikoksia, vaan syy liittyi usein vankien käytökseen. Pakoyritykset ja auktoriteettiongelmat saattoivat tarkoittaa lähtöpasseja Alcatraziin.

Samaan aikaan Alcatrazin oloja pidettiin varsin kohtuullisina moniin muihin vankiloihin verrattuna. Jokaisella vangilla oli esimerkiksi oma selli, eikä saarella koskaan pidetty niin paljon vankeja, kuin sinne todella olisi mahtunut.

Yksi kuuluisimmista vangeista oli talousrikoksista tuomittu gangsteri Al Capone. Scarface-lempinimellä tunnettu Capone antoi inspiraation vuonna 1983 ilmestyneen elokuvan Scarface – arpinaama päähenkilölle.

4. Saari sai nimen linnuilta

Nimi Alcatraz on muokattu alkuperäisestä espanjankielisestä nimestä Isla de alcatraces, mikä viittaa merilintuihin. Ensimmäisenä San Franciscon lahdelle saapui espanjalainen tutkimusmatkailija Juan Manuel de Ayala vuonna 1775. Miehen uskotaan keksineen nimen pelikaanien mukaan.

5. Alkuperäisasukkaiden valloitus

Vankilavuosien lisäksi toinen Alcatrazin merkittävä historiallinen ajanjakso sijoittuu 60-luvun lopulle. Amerikan alkuperäiskansoja edustava joukko valloitti saaren marraskuussa 1969, ja onnistui pitämään sitä hallussaan puolentoista vuoden ajan.

Protestin syynä oli sääntö, jonka mukaan alkuperäiskansoilla oli oikeus vaatia itselleen kaikki hylätyt tai käyttämättömät liittovaltiolle kuuluvat alueet, jotka olivat ennen olleet alkuperäiskansojen asuttamia. Protestoijat olisivat halunneet rakennuttaa saarelle kulttuurikeskuksen, mutta Yhdysvaltojen hallitus päätti protestin kesäkuussa 1971.

6. Alcatraz on kansallispuisto

Alcatrazin saari on myös kansallispuisto, jota ylläpitää Yhdysvaltojen National Park Service. Saari on osa isompaa Golden Gate National Recreational Areaa. Saarelta käsin voit myös bongata San Franciscon kuuluisan Golden Gate -sillan. Lisäksi Alcatraz kuuluu Yhdysvaltojen kansallisten historiallisten monumenttien rekisteriin.

IstockphotoGolden Gate -silta San Franciscossa
Alcatrazin saarelta voi nähdä aina legendaariselle Golden Gate -sillalle saakka.

7. Tuttu valkokankaalta

Haluatko tutustua vankilan tarinaan ennen matkaa San Franciscoon? Alcatraz on toiminut innoittajana monille elokuville. Näistä kuuluisin on vuonna 1979 ilmestynyt Pako Alcatrazista, jonka pääosassa nähtiin Clint Eastwood. Tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa kolme vankia onnistuu pakenemaan saarelta.

Toinen aiheeseen liittyvä elokuva on esimerkiksi vuoden 1962 Alcatrazin vanki. Elokuva kertoo The Birdman of Alcatraz -lempinimellä tunnetusta vangista nimeltä Robert Stroud. Pääosaa esittävä Burt Lancaster sai roolistaan Oscar-ehdokkuuden.

8. Länsirannikon ensimmäinen majakka

Alcatrazin majakka oli valmistuessaan vuonna 1854 koko Yhdysvaltojen länsirannikon ensimmäinen. Alkuperäinen majakka vahingoittui maanjäristyksessä ja se korvattiin uudella, korkeammalla tornilla vuonna 1909. Majakka automatisoitiin vuonna 1963 – samana vuonna, kun vankila suljettiin.

Majakan korkeus on 26 metriä. Kävijät voivat tutustua siihen ulkoapäin, mutta majakan sisätilat on suljettu.

9. Vinkkejä kävijöille

Vierailu Alcatrazin vankilasaarella on helppoa. Alcatraz Cruisesin liikennöimät lautat lähtevät laiturilta numero 33, joka on osa San Franciscon suosittua Fisherman’s Wharfin aluetta. Lauttamatka kestää vain varttitunnin, mutta vierailuun tulee varata aikaa vähintään kolme tuntia.

Saarella kävijät pääsevät liikkumaan vapaasti ja tutustumaan vankilan historiaan, selleihin ja muihin tiloihin. Saarella ei myydä ruokaa, mutta sinne on mahdollista ottaa mukaan omat eväät, jotka voi nauttia piknik-alueella.

Retkelle kannattaa ottaa mukaan lämmintä vaatetta, sillä San Franciscossa sää saattaa muuttua nopeasti. Saarella on usein kylmempää kuin kaupungissa, ja vesistöjen yllä saattaa leijua sakea sumu.

10. Varaa liput ajoissa

Alcatraziin pääsee vain tietty määrä kävijöitä päivässä. Liput kannattaa aina hankkia etukäteen verkosta, jotta varmistat pääsyn haluamanasi päivänä ja vältyt jonotukselta. Vilkkaan matkustussesongin aikaan liput myydään helposti loppuun.

Vuonna 2019 lippujen hinnat Alcatrazille alkavat 40 dollarista eli noin 36 eurosta. Peruslippuun sisältyvät lauttamatkat saarelle, audio-opastus kuulokkeiden kautta sekä kansallispuistomaksu. Saarelle järjestetään myös hieman erilaista ohjelmaa sisältäviä iltakierroksia hämärän laskeutuessa.

Lue myös: Tiesitkö tämän San Franciscosta? 10 hauskaa faktaa kaupungista, jonne pääset helposti myös Suomesta

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock ja Istockphoto

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.