Espanjan herkkuja kotikeittiössä – kolme helppoa reseptiä
Matkoja kohteeseen Espanja
Espanjassa syödään herkutellen, nautiskellen ja ennen kaikkea kiireettä. Tapakset kuuluvat arkeen sekä juhlaan. Aina, kun tarjotaan juotavaa, tarjoillaan myös pientä syötävää.
Tuoreet raaka-aineet ratkaisevat
Espanjan makuja kotikeittiöösi voit loihtia Rantapallon kolmella helpolla tapas-reseptillä. Reseptit on koonnut espanjalainen kokki Belen Ruiz Montava, jonka tapas-kursseille myös matkailijat voivat osallistua Madridissa Alambique-liikkeen näytöskeittiössä.
– Sanana tapas viittaa juomalasin päälle asetettuun kanteen tai pieneen lautaseen, jonka tarkoitus oli pitää kuumalla ilmalla hyönteiset lasista poissa, kertoo Belen.
Tapas-reseptejä on Espanjassa satoja, ellei tuhansiakin. Jotkut tapakset ovat monimutkaisempia lämpimiä ruokia, mutta usein kyse on aivan helpoista resepteistä, kuten maustetuista oliiveista.
– Oikeat raaka-aineet ratkaisevat. Parhaat kasvikset löytyvät toreilta ja kauppahalleista, ei supermarketista.
Tarinoita ja paikallisväriä
Monella perinneruoalla on oma tarinansa, ja niin myös Espanjan tapaksilla.
– Esimerkiksi anjoviksesta, vihreästä chilistä ja oliivista koostuvat Gilda-tapakset ovat saaneet nimensä 1940-luvulla ilmestyneen Espanjassakin kohua aiheuttaneen Rita Hayworthin elokuvan mukaan.
Jokaisella seudulla on omat vivahteensa tapas-perinteessä. Parhaat paikat matkailija löytää paikallisilta kyselemällä. Älä kysy, mitä ravintolaa he turistille suosittelevat, vaan ota selvää missä he itse mieluiten syövät!
Kokeile kotona – kolme helppoa tapas-reseptiä
1. Aceitunas Aliñadas
Maustetut oliivit (neljälle)
- 350 g erilaisia oliiveja
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 sitruunankuori raastettuna
- 1 appelsiininkuori raastettuna
- puolikkaan appelsiinin mehu
- 1 tl korianteria
- 1 tl kokonaisia mustapippureita
- ripaus fenkolinsiemeniä
- ripaus kuminansiemeniä
- tuoretta persiljaa
- oliiviöljyä
Huuhtele oliivit vesihanan alla ja sekoita eri lajikkeet samaan kulhoon. Lisää oliiviöljy, silputtu persilja ja muut mausteet. Anna maustua tunnin ajan.
2. Gildat
(neljälle)
- 12 pientä vihreää chiliä
- 12 suolattua anjovisfilettä
- 12 oliivia
- 12 cocktail-tikkua
Huuhtele chilit, anjovikset ja oliivit. Pistele ne cocktail-tikkuihin aloittaen chilillä, jonka jälkeen tulee anjovis ja viimeisenä oliivi. Gildojen sanotaan menettävän “charminsa”, jos oliivit tai chilit ovat liian etikkaisia – siksi niistä huhdellaan mahdollinen säilöntäliemi huolellisesti pois.
Vinkki: jos anjovikset ovat liian suolaisia, liota niitä maidossa tunnin tai kahden ajan.
3. Gambas al Ajillo
Valkosipulikatkaravut (neljälle)
- 400 g suuria katkarapuja
- 2 valkosipulinkynttä
- oliiviöljyä
- suolaa
- tuoretta persiljaa
- kuivattua chiliä
Kuori katkaravut. Paista valkosipulinkynsiä pannulla runsaassa oliiviöljyssä kunnes ne saavat kultaisen värin. Lisää katkaravut pannulle ja paista niitä maustuneessa öljyssä kahden minuutin ajan. Mausta chilillä ja koristele silputulla persiljalla. Tarjoile katkaravut välittömästi.
Teksti: Riikka Krenn