Hyppää sisältöön

Mikä ihmeen Costa Brava? Barcelonan vieressä sijaitseva rannikkoalue on maan halvimpia lomakohteita

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 31.12.2023
Joko tunnet Espanjan Costa Bravan? Alueen rannikolla matkailija voi nauttia paitsi upeista rannoista myös luontokohteista, Dalin taiteesta ja Gironan historiallisesta kaupungista. Lue vinkit lomallesi!

Costa Brava on Espanjan koillisin kolkka

Costa Bravan rannikko ulottuu Katalonian rannikolla koillisessa Espanjassa Blanesin kaupungista aina Ranskan rajalle saakka.

Toistaiseksi vielä melko rauhallisella matkailualueella voi nauttia paitsi upeista rannoista myös luontokohteista, Salvador Dalín taiteesta ja Gironan historiallisesta kaupungista. Seutuun on helppo tutustua lentämällä Barcelonaan tai Gironaan ja jatkamalla matkaa vuokra-autolla, mutta Costa Bravalle järjestetään myös paljon pakettimatkoja. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä ovat koottuna Costa Bravan parhaat palat – poimi matkavinkit ja suunnittele oma lomasi!

1. Costa Bravan upeat rannat

Costa Bravan tunnetuimpia lomakohteita ovat Blanes, Tossa de Mar ja Lloret de Mar. Rannikkoa värittää lähes 200 erilaista pienempää ja suurempaa rantaa, joten jokaiselle löytynee helposti oma suosikkinsa.

Joukossa on kaikkea hiekkarannoista rosoisempiin kallioihin ja jyrkänteisiin. Costa Bravalta löytyy perherantojen ohella myös useampi vaihtoehto naturisteille ja nudisteille.

ShutterstockCosta Brava, Espanja
Tossa de Mar on yksi esimerkki Costa Bravan ihanista rantakaupungeista, jotka tarjoavat paljon tekemistä perinteisen rantalöhöilyn lisäksi.

Costa Bravan ihanat rantakaupungit tarjoavat paljon tekemistä perinteisen rantalöhöilyn lisäksi.

Loman aikana kannattaa vierailla useammalla rannalla, eikä jäädä pelkästään hotellin lähirannalle tai kaupunkiin, jossa majoittuu. Useimmilla rannoilla on mainiot palvelut, minkä lisäksi monet Costa Bravan rannoista ovat saaneet myös puhtaista rantavesistä kertovan Blue Flag -tunnustuksen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Perinteisten hiekkarantojen lisäksi rantapäivää voi viettää myös hiljaisissa poukamissa tai pienillä rannoilla kallioiden tai kasvillisuuden ympäröimänä. Näille rannoille on usein pääsy vain vesiteitse, mikä takaa oman rauhan.

2. Kaupunkipäivä viihtyisässä Gironassa

Girona on vanha roomalaiskaupunki, jossa näkyvät vaikutteet myös maurien vallasta ja vanhasta juutalaiskulttuurista. Barokkikatedraali ja keskiaikainen vanhakaupunki kuuluvat Gironan nähtävyyksiin. Myös Espanjan ainoa elokuvamuseo löytyy täältä.

ShutterstockCosta Brava, Espanja
Näyttävä katedraali hallitsee Gironan kaupunkikuvaa.

Rantalomailijan kannattaa varata ainakin yksi päivä matkasta sisämaassa sijaitsevaan Gironaan tutustumiseen – samalla on helppo hankkia tuliaiset kaupungin runsaasta valikoimasta.

3. Illes Medes on sukeltajien suosikki

L’Estartitin edustalla sijaitsevat Illes Medesin pikkusaaret ovat sukeltajien suosikkeja Costa Bravalla. Saaret ja niiden ympäristö ovat olleet luonnonsuojelualuetta vuodesta 1985 lähtien.

ShutterstockCosta Brava, Espanja
Illes Medes tarjoaa kuvankauniin vedenalaisen maailman, jota ei kannata jättää väliin. Snorklaaminen onnistuu mainiosti myös ensi kertalaisilta.

Ankeriaat, rauskut ja monet värikkäät merenelävät viihtyvät täällä ja jännittävät vedenalaiset kalliomuodostelmat ja tunnelit tekevät Illes Medesistä kiehtovan sukelluskohteen.

4. Katalonian keittiö pursuilee herkkuja

Tuoreet raaka-aineet ja tuhdit maut ovat katalonialaisen keittiön perusta. Costa Bravan lomakohteiden turistikaduilla voi syödä yllättävän hyvin, mutta vielä paremmin pääset herkuttelemaan näkemällä hieman vaivaa paikan etsimisessä. Poikkea syrjään vilkkaimmilta kaduilta ja kysy ravintolavinkkejä paikallisilta!

MustekalapaellaMustekalapaellan tumma väri voi tuntua eksoottiselta, mutta maku on äyriäisten ystävien mieleen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paellan nimi on tällä arrós a la cassola tai arrós a la catalana. Kokeile arrós negreä eli mustekalapaellaa tai jos syöt mieluummin lihaa, maista possumakkaraa valkeiden papujen kanssa. Jälkiruoaksi nautitaan tietenkin crema catalanaa.

5. Dalín synnyinkoti ja oma linna

Maailman tunnetuimpiin kuuluva taiteilija Salvador Dalí on kotoisin katalonialaisesta Figueresin kaupungista. Costa Bravalla lomailevan on helppo yhdistää aurinkolomaan hitunen kulttuuriakin.

Yleisö katselemassa Salvador Dalín teoksiaSalvador Dalílle omistettu museo hänen synnyinkaupungissaan on täynnä taiteilijan teoksia.

Seudulta löytyy kolme kiinnostavaa Dalin elämään liittyvää kohdetta: Dalí-museo Figueresissa, taiteilijan museoitu koti Portlligatissa sekä Gala-Dalin linna Púbolissa. Viimeisin näistä on Salvador Dalin puolisolleen Galalle ostama linna, jossa kävijät voivat nykyisin ihailla taidekokoelman lisäksi myös Galan upeita haute couture -asuja sekä Dalin Cadillacia. Pariskunta on haudattu linnan kryptaan.

6. Unohtumaton viinireitti Costa Bravalla

Costa Bravan tärkein viinikohde on Empordàn alue, jonka historia ulottuu Rooman valtakunnan aikaan yli kahden tuhannen vuoden taakse. Empordàn viinireitin varrella pääsee tutustumaan punaviinin, valkoviinin ja roseeviinin valmistukseen ja historiaan.

Alueella on runsaasti pieniä viinitiloja, jotka toivottavat kävijät tervetulleiksi maistelemaan viinejä ja kiertelemään tilalla. Osassa viinitiloista voi myös yöpyä, ja alueen ravintoloissa satsataan luonnollisesti paitsi herkulliseen ruokaan ja erinomaisiin viineihin myös niiden yhteensopivuuteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

ViinitarhaViinitilojen täyttämä maisema on tyypillistä Costa Bravaa.

Erikoisia viinielämyksiä kaipaavat voivat tutustua Empordàn viinitapahtumiin tai rentoutua viinihoidoissa, jotka kattavat viinirypäleitä tai viiniä hyödyntävät hoidot niin vartalolle ja kasvoille. Hoitoja on saatavana esimerkiksi Peralada Wine Spa & Golf -hotellissa.

>> Lue lisää vinkkejä Espanjaan Rantapallon kohdeoppaasta!

7. Koe monimuotoinen luonto

Costa Bravan luonto tarjoaa paljon muutakin kuin rantaelämyksiä. Alueen maantieteellinen sijainti takaa, että merimaisemien lisäksi matkailijat pääsevät näkemään myös vuoristoa ja laaksoja sekä vehreitä niittyjä ja metsiä. Gironan Pyreneet houkuttavat kävijöitä vuoristomaisemiin, mutta nähtävää on myös muualla.

Garrotxa, EspanjaLa Garrotxan luonnonpuiston maisema tuo vaihtelua rannoille ja pienille kaupungeille.

Costa Bravan alueella on lähes kymmenen luonnonpuistoa, muun muassa Garrotxan alueen vulkaaninen alue, Montsenyn luonnonpuisto sekä Cap de Creusin niemimaisemien ympärille sijoittuva luonnonpuisto. Merimaisemista saa kaikkein eniten irti mainion vaellusreittiverkoston avulla – Costa Bravan rannikkoa kiertävät reitit vievät patikoijat rantakallioiden ja salaisien poukamien äärelle.

Ulkoilijat arvostavat myös alueen pieniä vesiputouksia, useita kasvitieteellisiä puutarhoja sekä muinaisia tulivuoria. Meren lisäksi rantamaisemia pääsee näkemään jokien ja järvien äärellä.

Lue myös: Rantapallon matkaopas Costa Bravalle

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Menorca, Espanja

Millaista Espanjan Baleaarien saarilla on talvella? 10 huomiota sesongin ulkopuolelta

Sitgesin yöelämä

“Syntien katu” houkuttelee turisteja Espanjan suositussa lomakohteessa – muuttuu hämärän laskeuduttua

Näin etelä ja pohjoinen eroavat toisistaan Teneriffalla

Kannattaako Teneriffalla lomailla etelässä vai pohjoisessa? 5 merkittävintä eroa

Millaisia majoitusmuotoja Kanariansaarilta löytyy?

Miten Kanarialla kannattaa majoittua? 7 eri tapaa, joiden joukosta löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja