Kuva: Shutterstock
Älä tee tyypillisiä turistimokia Mallorcalla

Älä mokaa Mallorcalla – varaudu näihin ja vältä turistien 5 yleisintä virhettä

Tutulla lomasaarellakin joutuu pitämään varansa. Lue nämä ennen kuin matkustat Mallorcalle!

1. Mieti, missä majoitut – Mallorcalla on monet kasvot

Majoitusta Mallorcalla valitessa kannattaa miettiä, mitä lomalta haluat. Saarella on kaikkea hieman nuhruisista lomakeskuksista ihaniin vuoristokyliin, Palman kaupunkiin ja leppoisiin rantakohteisiin. Tietyissä paikoissa Espanja tuntuu olevan kaukana: Magalufissa näkyvät vahvasti brittivaikutteet, ja El Arenal on puolestaan saksalaisten suosiossa.

Matkailijoiden kannattaa huomioida, että lähes kaikkien Airbnb-asuntojen vuokraus on Palmassa laitonta. Uusi sääntö jouduttiin ottamaan käyttöön ihmisten vuokrattua asuntojaan laittomasti. Loma-asuntobisneksen on uskottu olevan syynä Palman vuokrahintojen rajuun nousuun – jyrkimpään heti Barcelonan jälkeen.

Jos selaat Airbnb:tä, huomaat pian, että asuntoja on tarjolla myös Palmassa. Matkailijan voi olla vaikea tietää, millä asunnoilla on luvat toimintaa varten. Omaa päätöstä tehdessä kannattaa muistaa, että paikallisten näkökulmasta asunnoista kilpaileminen turistien kanssa on ikävä ilmiö.

Mallorcalla ei ole yhtään syytä jämähtää pelkästään omaan tukikohtaan. Jos et halua vuokrata autoa, on saarella kattava paikallisbussiverkosto. Bussilla pääsee Palman lisäksi myös esimerkiksi Valldemossan ihanaan kivikylään ja jopa Formentorin maisemapaikalle. Paikallisbussit tunnistat punakeltaisesta väristä.

2. Vältä elokuuta ja tarkista matkabudjetti

Tuleeko sinulle Mallorcasta ensimmäisenä mieleen lomasaari, jonne lähdetään budjettilomalle? Mallorcalla voi toki lomailla myös edullisesti, mutta hintataso ei nykyään ole erityisen halpa.

Jos löysit halvat lennot Mallorcalle elokuussa, kannattaa vilkaista majoitustarjontaa ennen kuin innostut. Euroopan vilkkaimman lomakauden aikaan hinnat moninkertaistuvat esimerkiksi kevääseen ja syksyyn verrattuna. Suositut hotellit ja loma-asunnot myös varataan täyteen hyvissä ajoin etukäteen.

Kuva: ShutterstockVaro näitä Mallorcalla
Elokuussa Mallorcalla on todella kuuma.

Mallorcan majapaikoissa on käytössä niin kutsuttu ekovero, josta käytetään myös nimeä turistivero. Majoituksen tasosta riippuen vero on 1–4 euroa per henkilö yötä kohden. Yleensä vero maksetaan vasta paikan päällä, ellei varaussivusto erikseen mainitse sen kuuluvan loppusummaan.

Mahdollisuuksien mukaan elokuuta kannattaa välttää Baleaareilla kokonaan. Saaret ruuhkautuvat, sää on todella kuuma, ravintolat ja hotellit ovat täynnä ja kaikki hinnat nousevat.

3. Älä altista itseäsi voroille

Kaikkien turistikohteiden tapaan myös Mallorcalla on mahdollista joutua taskuvarkaiden uhriksi. Kesän huippusesongin aikana saari kuhisee väkeä, ja matkailijoiden suosimat nähtävyydet ja kohteet ovat myös pitkäkyntisten tiedossa.

Hyödynnä hotellin tallelokeroa ja pidä vain kohtuullinen summa käteistä mukana. Älä ota arvotavaroita mukaan rannalle – ainakaan, jos tarkoituksesi on ottaa torkut tai jättää rantakassi hiekalle uinnin tai rantapelien aikana. Pidä varasi myös Palman keskustan sekä lentokentän ruuhkissa.

Pyöräilijöiden kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan pysäköidä menopeli näköetäisyydelle. Mallorcalla monissa hotelleissa on tilavat pyörävarastot, joissa pyörän saa säilytettyä turvallisesti.

4. Varaudu liikenteen vaaroihin

Jos mietit, kannattaako Mallorcalla vuokrata autoa, on vastaus ehdottomasti kyllä. Uskomattoman monimuotoisella saarella on niin paljon nähtävää, että lomasi loppuu todennäköisesti kesken yrittäessäsi kokea kaiken kiinnostavan.

Mallorcalla autoiluun liittyy kuitenkin muutama riski. Vuoriston kapeilta serpentiiniteiltä löytyvät Mallorcan kauneimmat maisemat, mutta niillä keskittyminen ei saa herpaantua hetkeksikään. Joskus tie on hädin tuskin tarpeeksi leveä kahdelle autolle, ja osa kuljettajista ajaa holtittomasti.

Kuva: ShutterstockMallorcan Formentoriin johtaa kiemurteleva tie
Formentorin teillä maisemat ovat upeat, mutta liikenne kuumottava.

Kapeimmilla teillä autoilun tekevät haastavaksi myös pyöräilijät, joita on Mallorcalla todella paljon. Kiemurtelevilla teillä pyöräilijöiden muodostamien jonojen ohittaminen ei aina käy hetkessä, sillä kulman takaa saattaa kurvata auto hetkenä minä hyvänsä.

Kuumottavimmat tiet löytyvät esimerkiksi Formentoriin, Valldemossaan, Deiaan ja Solleriin ajettaessa. Jos vuokraat auton Mallorcalla, ota aina täysi vakuutus, joka kattaa kaikki mahdolliset vahingot. Lisämaksu on varmasti sen arvoinen.

Jos suunnittelet viettäväsi loman Palmassa, ei autoa kannata vuokran koko loman ajaksi. Itse kaupungissa autosta on vain vaivaa. Pääkaupungista käsin kannattaa kuitenkin tehdä ainakin yksi päiväretki.

5. Sekoilua ei katsota läpi sormien

Lähellä Palmaa sijaitseva Magaluf on Mallorcalla hieman surullisenkuuluisa rantakohde, joka on erityisesti nuoren bilekansan suosiossa. Perinteistä Espanjaa ei täältä kannata lähteä etsimään, sillä pikkukaupungissa näkyvät enemmän brittiläiset ja skandinaaviset vaikutteet.

Magalufissa turistit unohtavat estot ja välillä myös käytöstavat, mikä on saanut paikalliset viranomaiset asettamaan tarkempia sääntöjä. Sekoilua ei enää katsota läpi sormien, vaan turistien puuhat ovat erityisessä syynissä. Sakkoja voi rapsahtaa esimerkiksi kaduilla juopottelusta tai kaupungilla pelkässä uima-asussa liikkumisesta.

Jos lähdet Magalufiin bilettämään, älä anna edullisen alkoholin sumentaa harkintakykyä. Muista, että paikalla on lähes varmasti myös niitä, jotka tietävät humalaisten olevan helppoja saaliita esimerkiksi tasku- tai laukkuvarkauksille.

Lue myös: Kuusi yleistä myyttiä Mallorcan lomasaaresta – mikä on totta ja mikä tarua?

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 16.5.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 3,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia