Hyppää sisältöön

Suomi teemamaana ARCO Madrid -messuilla

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 09.12.2013
Suomalainen nykytaide on näkyvästi esillä helmikuussa järjestettävillä ARCO Madrid -messuilla.

Laajaa näkyvyyttä nykytaiteelle

Espanjankielisen maailman tärkeimpiin kuuluva nykytaiteen messutapahtuma saa helmikuussa sinivalkoista väriä, kun Madridin messukeskukseen rakentuu oma FocusFinland-paviljonki.

ARCO Madrid järjestetään 19.-23. helmikuuta 2014. Osallistujiksi on valittu 11 suomalaista galleriaa ja mukana projektissa ovat myös Visuaalisen taiteen keskus Frame sekä Madridissa toimiva Suomen kulttuuri-instituutti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viiden päivän aikana paikalle odotetaan yli 150 000 kävijää.

Suomi on juuri nyt ajankohtainen teemamaa

Aiemmin ARCO-messujen teemamaina ovat olleet esimerkiksi Turkki, Alankomaat ja Venäjä. Messujen johtaja Carlos Urroz kertoo Suomen olevan juuri nyt erityisen kiinnostava teemamaa.

– Nykytaiteen vahva fokus on tällä hetkellä Pohjoismaissa. Suomi on vielä tuntematon, mutta teiltä löytyy paljon nousevia taiteilijoita, sanoo Urroz.

Carlos Urroz / ARCO Madrid

Ruotsi ja Tanska ovat näkyneet alalla jo pidempään, mutta nyt myös Suomi ja Norja ovat nousussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Pohjoismaiset teemat kiinnostavat juuri nyt Euroopassa laajemminkin. Pohjoinen elämänlaatu ja esimerkiksi koulutus ovat paljon esillä. Laadukas koulutus on tuottanut sukupolven, joka voi elää taiteella. Lisäksi Suomi on meille hyvin eksoottinen paikka, jonka kulttuurista on kiinnostavaa kuulla lisää.

Urrozin mukaan espanjankielisessä maailmassa suomalaisesta nykytaiteesta tunnetaan lähinnä joitakin valokuvaajia ja videotaiteilijoita.

– ARCO Madridin kautta haluamme näyttää, kuinka mielenkiintoisia uudet suomalaiset taiteilijat ovat. Juuri valokuvat ja videot tulevat olemaan eniten esillä, mutta tietenkään Suomesta ei voi olla puhumatta esimerkiksi Alvar Aallosta ja myös design halutaan pitää konseptissa mukana.

Ponnahduslauta kansainvälistymiseen

ARCO Madrid on mittakaavansa ansiosta nuorille taiteilijoille erinomainen tilaisuus saada näkyvyyttä ja kasvattaa verkostojaan. Kauppaakin messuilla käydään. Viidestä messupäivästä kaksi on varattu ainoastaan ammattilaiskävijöille.

– Kaikkein tärkein etu messuille osallistumisessa on näkyvyys. On taiteilijoita, jotka ovat myyneet tapahtumassa kaiken, mutta automaattista se ei tietenkään ole. ARCO on kanava myös Latinalaiseen Amerikkaan. Ammattilaiskävijöistä jopa neljännes tulee Etelä- ja Keski-Amerikasta, kertoo Urroz.

Feria Madrid, Madridin messukeskus

Nykyajan taidemaailmassa on tyypillistä, että pienet, paikalliset taiteilijat ponnahtavat suoraan maailmanlaajuiseen maineeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Jokainen taiteilija yrittää olla niin kansainvälinen kuin voi, mutta pitää muistaa, että paikallisuus on myös tärkeää. Vain yksi miljoonasta nousee kansainväliselle tasolle. Jos ARCO Madridin taiteilijoiden joukosta löytyy uusia kansainvälistyjiä, niin se on jo suuri voitto.

Kuninkaalliset tapahtuman avaajina

ARCO Madridin juhlallisissa avajaisseremonioissa on perinteisesti mukana Espanjan kuninkaallisen perheen edustus.

– Emme vielä tiedä, kuka heistä tänä vuonna osallistuu, mutta joku on aina mukana. Myös Suomesta olemme kutsuneet korkean tason edustuksen paikalle, kertoo Urroz.

Toiveissa on saada messuille runsaasti suomalaiskävijöitä. Haussa on myös suomalainen bloggaaja, joka voisi osallistua ARCOBloggers-projektiin.

– Blogit ovat nousemassa meille yhtä tärkeiksi kuin printtimedia. Tänäkin vuonna keräämme 8-10 kirjoittajaa ARCOBloggers-ryhmään tapaamaan messujen aikana taiteilijoita, yleisöä ja toisiaan. Myös Suomesta otamme mielellämme jonkun bloggaajan mukaan tähän joukkoon.

ARCO Madrid -messujen teemamaa on Suomi

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä tehdä messumatkalla Madridissa?

Kaupunkiviikonloppu Madridissa sopii kulttuurista kiinnostuneen matkailijan tämän talven lomavalinnaksi. Messujen johtajan vinkit Madridin turistiohjelmaksi liittyvät luonnollisesti taiteeseen.

– Paras yhdistelmä on viettää yksi päivä messuilla ja toinen päivä keskustassa Pradon ja Reina Sofian taidemuseoihin tutustuen. Kolmannen päivän ohjelmaan sopii hyvin galleriakierros. Siihen paras kaupunginosa on Barro de las Letras.

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: ARCO Madrid ja Riikka Krenn

Lue lisää: Nämä suomalaisgalleriat ovat mukana suurilla espanjalaismessuilla

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravintolat Espanjassa

Kymmenen asiaa, jotka voivat yllättää suomalaisen espanjalaisessa ravintolassa

Espanja

Suomalaiset rakastavat Espanjaa, mutta mitä maassa kannattaa varoa? Muista nämä 7 asiaa

Playa Catedrales Espanjassa

Oletko kuullut tästä Espanjan erikoisesta rannasta? Niin kaunis, että vierailu on varattava etukäteen

Espanjan rantaetiketti

Tällainen on Espanjan rantaetiketti – aurinkoa yläosattomissa ja 7 muuta huomiota

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja