Parhaat matkaelokuvat
-
Ja äitiäs kans ( Y tu mamá tambien, Meksiko 2001)
Elokuvassa tien päälle pääsevien poikien, Tenochin (Diego Luna) ja Julion (Gael Garcia Bernal) mukaan lyöttäytyy kaunis, päälle kolmekymppinen ja avioliittonsa pettynyt Luisa (Maribel Verdu). Poikien villit juhlinnat ja pilven vetäminen vaihtuvat automatkaan kohti haaveellista unelmarantaa. Carlos Cuaronin ohjaamassa elokuvassa tummat sävyt ja humoristiset piirteet sekoittuvat monimutkaiseen suhdevyyhteen, joka ei säästele ketään. Hormonit hyrräävät ja Eteläamerikkalaiset maisemat vilisevät ikkunoiden ohi määränpään lähetessä. Kainostelematon ja ihmisten välisiä suhteita tutkiskeleva elokuva tuo esille myös yhteiskunnallisia epäkohtia.
-
Kirjava huntu (The Painted Vail, Kiina/USA 2006)
Kirjava huntu on kuin korea matkailumainos Kiinan huikeille maisemille. W. Somerset Maughanin romaaniin perustuvan tarinan keskiössä ovat lääkäri Walter Fane (Edward Norton) ja hänen vaimonsa Kitty (Naomi Watts), jotka ovat komennuksella Shanghaissa. Walterin paneutuessa työhönsä Kitty paneutuu suhteeseen toisen miehen kanssa. Uskottomuuden paljastuttua kostonhimoinen Walter lähtee vaaralliselle työtehtävälle koleran riivaamaan kiinalaiseen maalaiskylään, ja Kitty seuraa miestään ruumiillisesti ja henkisesti vaativalle matkalle. Rauhaa ja rakkautta etsivän kaksikon suhde ja 1920-luvun Kiinan koettelemukset ovat laatudraamaa kauniissa puitteissa.
-
Sideways (Sideways, USA 2004)
Viisinkertainen Oscar-ehdokas Sideways kertoo nelikymppisistä miehistä: elämäänsä pettyneestä Miles Raymondista (Paul Giamatti) ja hieman typerästä Jackista (Thomas Hayden Church), jotka lähtevät matkalle Kalifornian viiniseutujen halki. Itsesäälissä rypevän Milesin ja ennen tulevaa avioliittoaan vielä viimeisen kerran poikamiehen elämää viettävän Jackin viininmaistelureissusta irtoaa hienovireistä ja surun sävyttämää huumoria, ja kiertoteille ajautuvan matkan kuvaus on tavallista älykkäämpi komedia. Kalifornian maisemissa ihmiset kohtaavat paitsi pettymyksiä, myös ystävyyttä, ja maisemien ohella Pinot-viinillä on tärkeä symbolinen rooli.
-
Hotelli Firenzessä (A Room with a View, Englanti 1985)
Kolmella Oscarilla palkittu elokuva kertoo englantilaisen yläluokan elämästä viime vuosisadan alkupuolella. E. M. Forsterin romaaniin perustuva tarina alkaa Firenzestä, jonne nuori Lucy Honeychurch (Helena Bonham Carter) on juuri saapunut Charlotte-serkkunsa (Maggie Smith) kanssa. Ensimmäistä kertaa Euroopan halki matkaavan Lucyn hotellissa asuu myös nuori George Emerson (Julien Sands) isänsä kanssa. Firenzen upeat aukiot ja palatsit, ja Italian maalaukselliset maalaismaisemat toimivat upeina lavasteina kahden nuoren orastavalle rakkaudelle. Charlotte-serkku huomaa romanttiset väristykset ja skandaalin pelossa palauttaa Lucyn nopeasti takaisin Englantiin, jonka vihreissä maisemissa lemmentarina saa jatkoa. Kaikki tunteet kieltävään viktoriaaniseen aikakauteen sijoittuvan satiirisen draamakomedian on ohjannut James Ivory.
-
Thelma ja Louise (Thelma & Louise, USA 1991)
Thelma ja Louise on road movie-elokuvien klassikko. Raiskausta yrittäneen miehen ampunut naiskaksikko lähtee pakoon miehistä maailmaa ja ajaa vihreällä avoautolla kohti parempaa tulevaisuutta. Ridley Scottin ohjaaman elokuvan dynamo on Thelman (Geena Davis) ja Louisen (Susan Sarandon) välinen suhde, kun naiset matkaavat halki Yhdysvaltojen. Naisten pakomatka päättyy Gran Canyonin reunamille, ja feminismiä viljelevän elokuvan loppukohtaus on eräs elokuvahistorian parhaimmista.
Elokuvia voi ostaa esimerkiksi CDonista tai Discshopista.